Aktiemagasinet V.51 kommer alltså bestå av en bokrecension. Något som vi alla har erfarenheten av att fuska fram genom Google på högstadiet då vi inte läst klart boken.

Den här boken är iallafall en av de jag faktiskt lyckats läsa klart. Boken med den hyfsat säljande titeln ”Vägen till din förstamiljon – Alla kan bygga en egen pengamaskin” är skriven av Tobias Schildfat. Denhär boken är en fruktansvärt bra bok för dig som drömmer om att lyckas med dittaktiesparande.”Det krävs ingen speciell utbildning, yrkeserfarenhet eller extrem talang, allt som behövs är vilja och uthållighet”.

Dessa ord har ni säkert hört tusentals gånger men varken du eller jag kan förneka att Tobias Schildfat är ett exempel på att detta är vad som krävs för att bli ekonomiskt oberoende. Vi ska bara vara glada att han väljer att dela med sig av sin resa…

För nybörjaren som har intresset för aktier men inte satt igång att investera än av diverse anledningar kommer denna bok att få dig på banan. Förmodligen sätter du igång att analysera bolag direkt då du läst den sista raden ”Så vad väntar du på?” på bokens sista och 162:a sida.

Förutom att det mesta praktiska kring aktiehandel förklaras av Schildfat i boken så är den riktiga mumsbiten när han går in på det som ligger honom varmast om hjärtat, eller som han själv uttrycker det ”en väl bevarad hemlighet”. Investmentbolagen. Det är hans kapitel kring hur man bygger en pengamaskin eller som jag kallar det utdelningsmaskin som började forma mig till en långsiktig utdelningsinvesterare.

Schildfat beskriver även konsten att välja rätt investering genom att analysera åtta enkla, fundamentala, frågor. Även en hel del psykologi kring vikten av mod & uthållighet tas upp i boken.

Om jag i början uttryckte bokens titel som ”hyfsat säljande” är det ingenting mot vad veckans inlägg i Aktiemagasinet blev men det för ni stå ut med. Hoppas ni gillar boken, själv ska jag läsa några favoritkapitel i mellandagarna.

God Jul!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

När börsen föll igår passade jag på att göra inköp #1 i Hennes & Mauritz. Jag är därmed överinvesterad 2015 men detta beror på att jag kortat ned mig med inköp #2 i Ratos och TeliaSonera redan. För att grundportföljen #1, som ska vara stommen i min utdelningsportfölj skall vara komplett, saknas nu bara Investor.

Portföljen idag:

Grundportföljen:

Likes

Comments

Är det okej att vara förälskad i Ratos?

Aktiemagasinet den här veckan kommer att handla om Ratos. Ratos har de senaste åren varit ett ordentligt bottensänke. Många investerare tycks dock aldrig ge upp hoppet om att en vändning kommer för det anrika bolaget. Det är många, mig själv inkluderat, som helt enkelt gått och kärat ned sig i bolaget men enligt mig så är Ratos damen som är värd att vänta på.

Nedan ska jag förklara varför men först väljer jag att visa den underbara grafen från december 2010 för er som missat…


Ser det ut enligt ovan hade många investerare för länge sedan gett upp hoppet för bolaget men följande aspekter håller de kvar:

Ratos är ett Private Equity Investmentbolag

Investmentbolag kan ses som en aktiefond som kan köpas direkt på börsen. Bolagets affärsidé är att skapa värde genom att äga aktier i andra bolag. De har alltså en aktieportfölj precis som du som kanske läser detta har.Då investmentbolagen går in som ägare i andra bolag kan de hjälpa dessa att växa genom att (beroende på bolag) tillföra kapital, experthjälp och erfarenhet etc. Den klassiska typen av investmentbolagen, som köper aktier i börsnoterade bolag, kan sällan bidra med experthjälp eftersom att t ex Sandvik helt enkelt kan sin verksamhet bäst. Hjälpen blir således i form av att de är en stark ägare med stort kapital.

Ratos är däremot ett investmentbolag av typen private equity vilket betyder att de investerar i onoterade bolag. Ett onoterat bolag besitter i regel kunskap om sin verksamhet men saknar ofta den erfarenhet och det kapital som krävs för att växa ytterligare. Att en ägare som Ratos då kliver in ibolaget är ovärderligt.

För mig som långsiktig utdelningsinvesterare (utan att leva som en eremit) så är det helt OK att ett bolag som jobbar med att förvalta en aktieportfölj gör det åt mig. Jag kommer aldrig att kunna analysera bolag lika bra som dem, även om jag hade deras tid och resurser.

Ratos delar ut pengar

Ratos har likt många andra investmentbolag en tradition att dela ut mycket till sina aktieägare. Förra årets utdelning på 3,25 kr ger till aktiekursen i skrivande stund (47,4) den höga direktavkastningen 6,86 %. Även sett över tid så har de haft en jämn utdelning och hög direktavkastning.

Ratos har en aktiv portfölj

Att vara aktiva i sina investeringar och inte sitta länge i bolagen innebär att de är lättrörliga för förändringar. Att vara beredd på förändringar är en oerhört bra egenskap då det idag svänger mycket fortare på börsen än vad det gjorde förr.

Ratos har profilerat sig för att förvärva onoterat bolag, låta de utvecklas och sedan sälja sina aktier. Detta har varit en väl fungerande strategi, speciellt när de investerat i ett bolag med ett gemensamt mål att det ska börsnoteras. Ratos erfarenhet har då varit en stor trygghet/hjälp för bolaget som när de kan stå på sina egna börsben tackar Ratos för kaffet och välkomnar nya ägare.

Ratos sitter på en stor kassa och en VD som hänger löst men en ack så tydlig investeringsstrategi. Frågan är om investerarnas tålamod hinner rinnaut i sanden…

Likes

Comments

1:a december och mitt 1:a inlägg i Aktiemagasinet...

Jag har hunnit skriva lite om min investeringsstrategi och hur min portfölj ser ut i dagsläget. Det är dock svårt att skriva med allt, om hur jag väljer bolag osv., det får jag ta vid ett senare tillfälle. Huvudsaken är att bloggen nu är igång.

Kort om mig så har jag varit intresserad och investerat i aktier i fem år. På vägen har jag läst mycket böcker, gjort dåliga investeringar och bytt strategi ett antal gånger. Även grottat ned mig i fonder och sedan grottat ur mig. Att vara långsiktig utdelningsinvesterare innebär att man måste ha ett sjukt tålamod, något som kommer bli lättare i och med Aktiemagasinet.

Målbilden som växt fram med min aktiehandel är att jag vill:

- ...ha en aktieportfölj som jag kan sova tryggt om natten med.

- ...ha en passiv inkomst i och med utdelningarna.

- ...vara oberoende av att följa börsen dagligen.

- ...kunna leva ett vanligt liv trots att jag är utdelningsinvesterare, ingen "snåleremit".

- ...kunna låta mina framtida barn ta över aktieportföljen när jag stämplar ut.

Dessa punkter utmynnar i något så fint som en underhållsfri utdelningsmaskin utan att leva som en eremit!

Kombinerat med aktiesparandet har jag även ett fondmånadssparande för kortsiktiga placeringar och ett buffertsparande plötsliga händelser/nöjen.

Jag kommer försöka hålla blogginläggen enkla, alla ska kunna ta del av dem, jag har inte tid att slänga mig med alla fackspråk.

Nästa vecka får vi se vad som dyker upp...

- En ny investering?

- En guide för nybörjare?

- Hur man håller sig uppdaterad?

- Eller varför inte ett inlägg efter era önskemål?

Ha en fortsatt fin 1:a decembereftermiddag, tack för er tid!


Likes

Comments

Grundportföljen kommer se ut enligt följande:

5st. Stora och stabila

- 3st. Investmentbolag

150000/8 = 18750 kr/aktie

2 st. inköp à 9375kr/inköp


Mina regler för aktiehandel:

- Lyssna inte på media.

—- Jämför inte med index.

—- Fokusera på utdelningarna istället för portföljens värde.

Hemligheten med att budgetera för två inköp:

  1. Börsen faller.
  2. Media skriker SÄLJ.
  3. Du sitter still i båten och tar tillfället i akt att köpa in dig lågt så att du sänker anskaffningsvärdet.

Delmål

- Portföljen direktavkastar minst 5 % iutdelningar varje år.

· År - 2020 delar portföljen ut 15 000 kr.

Investerat kapital ≠ Nytt kapital utan ska i slutändan bestå av återinvesteringar av vinster/utdelningar.

Likes

Comments

Idag ser min portfölj ut enligt nedan. För att få ett diversifierat inköpspris så har inköp #2 redan gjorts i Ratos och TeliaSonera.


Likes

Comments