Är faktiskt talat så jäkla trött på allt som inte vill bli eller vill bara bra. Kanske bara få vakna upp till en dag då livet har flyt och allting bara känns bra. En dag då man inte behövde ha ångest över någonting, eller en dag då man inte behövde ha samvetskval, dåligt samvete eller andra jäkla tankar som far omkring som inte är så kul. Att inte behöva oroa sig för sina nära och käras hälsa eller att behöva fundera över hur ensam några av ens närmaste äldsta känner sig. Ibland funderar jag till och med över om jag lever mitt eget liv eller kanske någon 80 plussares liv för att försöka göra deras liv lite trevligare. Det kanske till och med är så att man curlar sina äldre?
Stress har jag nu lärt mig är ett otyg. Det är inte många saker som behöver hända förrän man riktigt och minst sagt startar på alla cylindrar och går upp i atomer. Konstigt nog går det ganska bra på jobbet, men när någon börjar gnälla över sådant som jag upplever som löjl, ja då är det inte långt borta förrän jag känner dett morrande i mig börjar att bubbla. Ett ex.  var idag att vi inte använder provkalendern. Alla kan inte ha prov samtidigt. Det är sjutton ingen lärare som kan starta terminen med prov heller. Så kort och koncist tyckte jag ge eleverna oförberedda prov då. Pang! Slut på gnället!
Det är nog så att mitt liv går i hundra....
Föra vecka skulle jag testa om min fars blodtrycksmätare funkade. Det visade sig att helt plötsligt var det bara jag som hade högt blodtryck. 😲 Sen testade jag detta hos skolsköterskan idag....jo, fortfarande högt 😲 Nu kom min hypokondri fram och jag började nog känna mig lite dålig om jag kände efter. Testade trycket i kväll...jo, fortfarande högt. sen lade jag mig på TV soffan och tog trycket efter en stund var det bara lite för högt men ändå högt. Nu kändes det i varje fall bättre från inbillningssjukan. Ja, det får väl bli en tid hos någon sjukvård.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Förstår inte riktigt grejen med rally nu för tiden. Allt som har med bilkörning har ju blivit lika med stor miljöbov! Det är ju jnte ens legalt att ta bilen till jobbet längre utan att det nästan blir ett jäkla liv. Men att åka kollektivt har vi lärt oss att det fungerar uselt på landsbygden. Jag försökte till och med förklara för de som bestämt det hela, att i Nordvärmland finns bara en buss i vardera riktning per dygn. Den går åt ena hållet på morgonen och hem på kvällen och hinner man inte den så får man övernatta. Inte så käckt när man har med ungdomar att göra.
Tillbaka till rallyt. Hur kan det bli försvarbart att åka ut i skogen och släppa ut lika mycket koldioxid som i en storstad? Ja det är ju inte bara rallybilarna som far omkring, servicebilar och publik hör också till detta. Nu blev det helt plötsligt inte någon som började snacka miljö!
Jag minns i min ungdom då var jag en stor rallyentusiast.  Vet inte riktigt om det var bilarna eller om det var samhörigheten som gjorde att det var så kul. Ärligt så var det nog samhörigheten eller att få hänga på de stora grabbarna och tjejerna som drog mest. (Nej jag träffade inte min make på rally) Före det så var vi nog mer jämnåriga och då fick man hänga med farsan och hans vänner på rally. Hur som helst så var det kallt, riktigt kallt. Ofta minus tjugo och en massa snö. Jag minns klart och tydligt när vi var två stycken i en militärpäls. Det blev både varmt och mysigt. På den här tiden hade i varjefall de som tävlade samma förutsättningar. Det var minsann inte några specialbeställda jättedyra bilar. Idag handlar det jättemycket om pengar och vem som kommer att kunna få de bästa förutsättningarna. Bara det tar ju bort tjusningen med tävlingen. Tyvärr!

Likes

Comments

Fy sjutton hur mycket konkurrens det finns på en arbetsplats. Över allt, i olika typer av organisationer så pratas det om utveckling, teamanda, teambilning,, alla ska dra åt samma håll etc. Det är ganska motsägelsefullt med tanke på individuellt lönesystem. Visst var inte det gamla bättre med sina fack för lång och trogen tjänst, men jag undrar om det var något sämre heller😲.
Jantelagen duggar hur som helst tätt mellan arbetsrummen och ibland om någon myntar en idé  så skyndar sig den andre att springa till någon typ av chef eller kanske att få ner det i ett protokoll som sin idé. Att klättra och trampa på andra för sin egen vinnig är inget ovanligt i vår organisation. Det är så tydligt om man ställer fram någon annan i sämre dager så hamnar man själv i bättre dager. Det kan ungefär fungera som en termomemter där man utgår från noll och till vänster blir det minuspoäng och till höger får man pluspoäng.
Hur vore det om vi lyfte varandra i stället? Kanske delade med oss av våra bra idéer, framgångar och hjälptes åt? Jag tror personligen att alla skulle vinna på detta. Stämningen skulle öka, det skulle smitta så samarbetet skulle bli bättre på alla plan. Surdegen som man känner av ibland skulle kanske bli en söt och god vetebrödsdeg 😊.Mitt klassrum, mina klassrumsövningar, it- kunskap står ofta öppen för kollegor, lärarstuderande etc.
Efter över 20 år så har jag delat med mig en hel del, nu heter det så fint, handleda kollegor. Ja märkte ni skillnaden? Helt plötsligt skulle det graderas i någon typ av makt, kunnighet eller överhöghet. Att dela med sig eller bjuda på något hamnar på ett helt annat plan.
Ett tag så fick vi som varit inom skolan ständigt nerkört i halsen att vi skulle ta lärdom av nya friska idéer av nyutbildade kollegor. Ja, om de hade några ja?
Oftast har nya idéer som poppat upp i skolans värld inte varit några nyheter, utan något vi gjort i många år fast någon har kommit på den lysande idén att sätta ett snyggt namn på den. Vi är nu inne i ett projekt som kallas språk och kunskapsutvecklande arbetssätt. Kan inte påstå att det är så mycket nytt under solen. vi har väl alltid jobbat med detta egentligen, annars har ju inte ungarna fattat någon ting. Däremot får man ge projektet en eloge för att vi träffas över ämnesgränserna och gymnasieskolorna. 

Varje gång vi fållas in i några exklusiva nymodigheter väntar man på den exeptionella revolutionen som tyvärr ofta faller ihop som en pannkaka. Detta mycket på grund av att det blir heliga kor. Vi är vuxna människor. Låt oss jobba på ett plan utan att människor ska stå över andra människor. Låt de vuxna människorna få validera, sovra och ta åt sig det som är användbart och som kan bidraga till nya idéer  och influenser som kan bidraga till en utveckling.
Den som bara tror atf pengar och karriär driver en utveckling fammåt. Den har varken historisk kunskap eller sunt förnuft. Historiskt sett har utveckling skett för att den behövts. Eller att ett problem, något som inte fungerat som det ska måste lösas och ofta har människan gjort det här i team. Man har tagit redan goda idéer  från andra och utvecklat dem. Detta är omöjligt i vårt individualistiska samhälle. En planet, en människa ger inte heller någon utveckling! Allt ses som en konkurrens.  Ett exempel hur man ska locka elever till ett program. Ja, vad händer då om det bara blir det programmet kvar? Finns det någon skola kvar då? Nej! Eller att mest se till sina egna elever. De ska ha det bäst, Jag behöver vara den populäraste läraren. På sikt driver den konkurrensformen fam att eleverna ifrågasätter varför de blir särbehandlade. Det driver ju inte fram fler nöjda elever precis. Bara en klick. Det är viktigt att vi drar åt samma håll och att vi hittar gemensamma regler och ser att alla program är allas elever. Det skulle hela organisationen må bra av. Montera ner konkurrensformerna, som individuell lönesättning, karrärformerna och låt alla medarbetare få samma och lika värde. Då kanske utveckling kommer att ske. Mänskligheten kan inte alltid bara se varandra som en konkurrent utan en medmänniska!

Likes

Comments

Jag har verkligen börjat fundera över om Darwin hade rätt? "Den starke överlever." Vårt individualiserade samhälle är allt mer en tävling, eller ska man säga mänskligheten ska tydligen armbåga sig fram. (igår såg jag till och med en man som armbågade sig fram på dansgolvet med sin partner)Ja, nu funderar ni nog vad som menas med detta. Ett första exempel som vi kan plocka fram är den individuella lönesättningen.
Att visa framföttetns är väl bra, men får alla samma möjligheter. Nej det tror jag inte. Får detta folk att samarbeta och dra åt samma håll? Nej det tror jag inte! Det skapar någon typ av konkurrens mellan folk och frågan är om det bidrager till mest utveckling på en arbetsplats. Nej det tror jag inte! Ska jag erkänna så ktöp den lilla "bitchen" fram i mig idag och tänkte de kan gott göra bort sig, men till slut  ploppade mitt samvete upp och jag påminde ändå kollegorna om en ganska vikting sak och mycket riktigt så hade de inte tänkt på det.
Ett annat exempel som vi kan fundera över är alla val vi ska göra. Du väljer exempelvis ett elavtal och vem valde det billigaste och det bästa? Ja, det kan man fundera över. Nu var det så att alla skulle få bättre och billigare el för att man skulle släppa det hela till fri konkurrens. Fick vi det? Nej det tror jag inte. Jag känner mig lurad hur jag än väljer. Elen är en av de få sakerna som jag inte tycker skulle ha privatiserats och nej jag är varken kommunist eller något i den stilen, men jag tror på en lagom blandning av blandekonomi. Om det nu hade funnits smarta politiker så hade staten stått för strömförsörjningen i vårt land och sett till att den blivit så miljövänlig som möjligt, för vi är ganska elberoende i vårt nordliga land. Bar ved i dag och insåg att jag fortfarande är irriterad på en man som jag debatterade med i tidningen. Vilken snsåg att det var orättvist att vi vedeldare kom så billigt undan, så att vi borde betala in skatt för det.
En annat sådant här fenomen är landsbygden kontra städerna. Om landsbygden däger upp sig skulle då städerna bli rikare av det? Nej det tror jag inte. Exempelvis norrland anses vara en skattebörda men akta er vad det skulle kosta övriga Sverige om de bleve självständiga. I stort sett de flesta resurserna som Sverige behöver kommer ju från Norrland. Malm, Skog och el.Det har inte storstäderna tänkt på. Och vilken skulle försörja städerna med livsmedel om inte lamdsbygden fanns? Ja, det kan man oroligt fundera över. om man är Stockholmare, Göteborgare eller Malmöbor får man nog lugnt räkna med att man är landsbygdsbo eller till och med perifierbo om vi lägger centrum nere i Bryssel. Det tänkte inte de här städerna på när de röstade in oss i jätteorganisationen att de helt plötsligt skulle ställas i dagen som lantisar. Det är bara att hoppas på att Bryssel inser att öven den typen av landsbygd behöver service.

Likes

Comments

Har ni tänkt på att i vissa ord finns syften gömda som vi egentligen inte tar på allvar nu för tiden. Exempelvis landskap. Ja, det är ett verkligen tydligt skapa där i ordet. Frågan är funderar någon någonsin över det där skapandet. Tror faktiskt att det fanns lite mer tanke på detta under exempelvis antiken. Forum romanum måste ha varit oerhört vacker och absolut om man jämför ett område med gråsvarta funkishus.
Ett annat skapande man kan fundera över är föräldraSKAPET. Här är också ett tydligt skapande. När man pratar med kollegor som undervisar på lägre stadier så häpnas man över vad de kan berätta över hur exempelvis åttaringar har blivit uppfostrade. Ja tydligen inte alls, föräldrars skapande har helt och hållet överlämnats till skolans ansvar. Jag måste hylla mina kollegor och säga att ni gör ett gott jobb i ert skapande för de allra flesta som kommer upp på gymnasiet har lärt sig att uppföra sig. (inre fundering; eller har de inte kommit till gymnasiet än? )
Detta är egentligen mycket märkligt att vi har den här situationen i Sverige.För de som går in i den dealen med föräldraskapande är ju allt äldre. De flesta som skaffar barn är ju över 25 år i Sverige idag och de har oftast barnkullar på högst 2 stycken och ändå fixar de inte att uppfostra barnen tillräcklgt.
Ett ord som skapandet saknas i är samhälle. Visst är det konstigt för det skapar verkligen människan tillsammans med andra människor och med urtsedda representanter som vi valt. Inte ens här tar människan sitt ansvar i dags dato med tanke på all missnöjesröstning, för annars skulle inte sådana människor som Donald Trump och Sverigedemokrater komna till makten. Sen kan vi ju fundera över varför vi fixat till det här sanhället så att vi inte har tid för våra barn. Vi har ju fsktiskt fixat ett samhälle som är allt mer människofientligt. Finns det föräldrar som verkligen vill uppfostra sina barn och ta hand om sina barn under uppväxttiden så skall man all ha ett riktigt fett bankkonto. Det konstiga är dock när föräldrar som har ett fett bankkonto så jagar de pengarna ännu mer och har ännu mindre tid för sina barn. Då kan man skaffa barnflicka och ännu mer tokigt kan man tycka få skattelättnad för att ge bort föräldraskapet till en barnflicka. Ja ni ser könsneutralitet finns inte i den här frågan. Hur många grabbar kan tänka sig eller överhuvudtaget får de här anställningarna? Hur som helst jag var 19 när jag fick min första dotter och har fått därefter två till och mina skapelsker är jag nöjd över. När någon av dem kom hem och beklagade sig över en lärare så frågade jag dem ; och vad var din roll i den här frågan? Jag har lärt dem att i en konflikt finns det ofta två parter. Jag har lärt dem att säga tack, hej, förlåt att jag kommer fösent och att ha stor respekt för den äldre generationen. Nu ska allt detta lämnas över på skolan och ja, det står inte någon stans som uppnående mål. Ändå är det detta som det är fokus på i grundskolan. Därefter skäller föräldrar och makthavare över att inte den svenska eleven lär sig tillräckligt i skolan.  Vem sätter kravet på föräldrarna att de lär sina barn det de ska? Detta är saker alla bör fundera över och diskutera på alla plan i vårt samhälle.

Likes

Comments

Dagen har varit ovanligt effektiv. Trots att jag insåg att jag måste skriva om uppgiften som jag delade ut till eleverna som jag tyckte var helt obegriplig. Tydligen hade jag blivit avbruten när jag skrev den, så det blev bara hälften av informationen som kom med. Ibland är hjärnan inte så effektiv bara.
Något annat jag och min lärarkandidat och jag  fick erfara idag, var elevernas snabba hjärna. Mitt i en genomgång av renässansen kom frågan ;Vem äger Mauritius? Är det privatägt? Hur kom eleverna på det just då?Ja, jag fick väl upplysa dem om att Mauritius är en republik, så var det bra med det.
Sen var det det hela med att lära sig att vara tyst när den lärarstuderande har lektion.Hon ställde frågan om vad eleverna tänkte på när hon nämde renässansen? Till slut kunde jag bara inte hålla mig och frågade om jag fick vara med och tänka sig det fick jag. 😃 Till mina elevers förvåning så sa jag; Ninja Turtles. Men det var ändå en snabbtänkt elev som utryckte; Ja just det ja, Leonardo och sen kom alla mina stora idoler på en enda rad.
Efter arbetsdagens slut blev det dags för matlagning. Har ni tänkt på att salt är olika salt? fick till en alldeles för salt rätt. Efter maten sotning av pannan, vedbärning och pillertrillare. Ja, pappa hade slut på pillren i sin dosett. Stackarn.....han som knappt aldrig ätit ett piller i hela sitt liv får nu äta sju stycken på morgonen och en på kvällen😣. Det är så tungt att se honom krasslig. Han som alltid farit piggheten själv. Att se honom åldras så snabbt på en kort stund är verkligen sorgligt. Hur som helst hade jag väl mer eller mindre lovat äldsta dottern att följa med på ett party till Kil, men med aska i håret som blev som ett svinto och solkiga kläder så fick hon åka själv. Klockan sprang ifrån mig. Trots detta fick jag helt plötsligt tid över. Js, det blev väl att baka bullar.

Likes

Comments

Om man på något sätt ska försöka klättra i karriären och varit anställd på samma ställe i alldeles för många år kan man allt få en upplevelse som heter duga. Jag har nu i tre omgångar försökt skaffa mig en titel som förstelärare, men nej jag är nog inte god nog åt kommunen som jag oklanderligt har arbetat i mer än 20 år. (Ja hur som helst kan jag inte neka till än att mina elever är mycket nöjda men min pedagogiska insats) Mina lärarkandidater flera stycken och även en och annan kollega av yngre kaliber har lyckats att skaffa denna titel och hör och häpna:de har hört av sig till mig och tackat. För av någon anledning anser de att jag har någon bidragande orsak till att de lyckats nå dit i karriären.
Första gången så var det inte mer än: Tack tjänsten är tillsatt av annan sökande. Snopet när man vet att flera rektorer uppmanade sina anställda att söka och rektorerna satt själva med på intervjun. Tyvärr hade inte vi från vår skola någon påhejande rektor med i den här gruppen, då vi fått byta skola och även chef.
Snopet värre blev det när kommunen lyckts utse en obehörig lärare till förstelärare. Det skulle inte ens gå att söka tjänsten om man inte hade legetimation😲. Snopet för oss andra. Ja, på första parkett fanns de fackliga som tydligen gjorde karriär. Ännu mer snopet var det när man krävde en tidsbeställd förklaring till hur det hela hade gått till och den vederbörande ansvarige inte dök upp, utan där satt en annan senare anställd överhögehet som bara kunde förklara att, jag har ingen förklaring till det här.Jag jobbade inte här då.
Andra gången.... ja då ansåg den då närvarande högsta hönset att jag klarat intervjun bäst men de övriga rektorerna tryckte på och ville ha förstalärare till sin verksamhet och naturligtvis lyckades inte finnas någon representant som puffade fram mig. Man kan ju inte säga att jag umgicks på något sätt med överhögheten som var ansvariga.
Nu var jag så dum att jag även sökte en tredje gång. Lustigaste upplevelsen i mitt liv. Jag går in i ett rum till 4 personer och ska under 10 minuter presentera vad jag ska bidraga med som förstelärare inför fyra personer som inte ens presenterar sig.
Kanske undrade de vad denna mossiga personen över huvudtaget upptog deras viktiga tid för? Måste dock säga att jag kände igen några personer....Den första var min gamla samhällselev som klättrat i karriären och blivit rektor. Mitt starkaste minne av honom var när vi tog honom i hampan då jag upptäckte att han gjort dödsrunor över min närmsta kollega. Den andra personen känner jag igen som en före detta vuxenyrkeselev dom senare blivit "stand in" som rektor då personen umgåtts med de rätta överhögheterna i kommunen. Numera facklig, förstelärare som ska vara delaktig att tilsätta fler förstelärare...Den tredje personen känner jag igen som den nya förvaltningschefen. Den fjärde personen har jag ingen aning om vem det var.
Tja,..i dags dato tror jag inte alls att den här gången heller gick så bra men en konstig upplevelse var det minsann. Funderingen är om jag ska ansluta mig till ett missionsförbund eller inte. Jag har kommit på att det kanske är en merit som jag saknar.🤔 Har en kollega som gjort samma tur som mig men har några år till i kommunen. En mycket duktig och kompetent kvinna som inte heller lyckas klättra i karriären. Vi ör av samma årgång och "still going strong" hos eleverna. Nej kompetens och erfarenhet är inget som uppskattas i den kommunen. Det är bättre att ha de rätta kontakterna eller varför inte gå med i missionsförbundet 🙄

Likes

Comments

Det är isande kyla när man kommer utanför ytterdörren och då tänkte jag ; nu börjar helvetet bli riktigt kallt. Jo det måste vara där jag befunnit mig under julen. Hur mycket oro för nära och kära kan det finnas i drn här kroppen. Nu tycker jag det värsta är att hela tiden oroas över min dotters hälsotillstånd, när det gäller alla svullna körtlar. Naturligtvis skulle inte körtelfebern heller bli lindring utan hon verkar ha ganska mycket känning av den förbaskade mjälten. Svårt att sitta exempelvis, det mesta hon gör anstränger tydligen mjälten. Funderingar, är mjälten en körtel eller inte? Varför i hela friden ska den påverkas av körtelfeber? Det måtte väl räcka med ömmande körtlar, ont i halsen, feber och prickar! 😕 Kraken! Fy 😮😢 så hemskt!
Vårt hus värms också upp med ved och det känns riktigt yippie efter att dotterns familjs hus brann upp genom att en skorsten inte höll måttet. Den var ju besiktigad och det är min med.....
Å sen har vi makens ben. Ja, tack och lov hade han ingen propp i benet. Det fick vi erfara efter ytterliggare en dag på akuten. Tack och lov så hade jag min äldsta bror med som hjälpte till och servade så gott han kunde.
Att pappa blir allt äldre är också något jag fått erfara de närmaste dagarna och det är också en allt mer orolig känsla som kryper allt mer under skinnet på mig. Även svärmors hosta vilket jag insåg inte alls lät bra idag när vi åkte ut för att handla. Man bara funderar...vem är näst på tur att söka akutsjukvård?

Likes

Comments

Vi har kommit på att vi behöver hoppa över december månad i vår familj. Tydligen är det den månaden som det händer väldigt mycket konstigheter. December 2017 var helt extrem och eländet började med att maken bröt benet. December för två år sedan så bröt han ju handen. Förra året tack och lov så var det bara glasögonen som ramlade isär. Det tråkigaste 2016, december var att vi blev tvugna att ta bort vår trogna katt "Stor och Farlig"
När dotterns famils hus brann 3:e advent i år och maken låg på operationsbordet, blev jag orolig över om han verkligen skulle överleva. Tack och lov så gick det bra. Nu önskar vi bara snabb bättring när det gäller det brutna benet.
Tredje grejen som också man kan fundera över var hur vårt två år gamla skafferi höll på att braka ihop och ramla ut från väggen. Tack och lov så känner jag snickarkunniga personer som var så snälla och kom och hjälpte mig.
På nyårsafton blev dottern ordentligt sjuk, så det var bara att uppsöka akuten igen. Det blev diagnosen körtelfeber, så nu är det slutpussat för hennes del och vi hoppas att pojkvännen verkligen klarar sig undan från det där.
Hemmet är som enda sjukstga och den ena äter mer piller än den andra.
Egentligen funderar jag på uttrycket tur i oturen. Om detta nu ändå skulle hönda så kanske vi har haft tur. Skafferiet ramlade ju inte över någon, maken blev inte överkörd när han låg där på vägen, maken blev väldigt snabbt hittad och fick hjälp när han hade brutit sig, dottern och familjen var inte hemma när det började brinna. Ja, man ska vara tacsam att alla har livet i behåll.

Likes

Comments

Elände, elände och åter elände. Yngsta dottern fick ordentligt ont i halsen. Det blev till och med en bula på utsidan halsen. När sådant uppstår tycker jag att det är lika bra att uppsöka sjukvården. Både jag och dottern var väl lika nervösa över att de skulle pä något sätt ta ett blodprov då vi båda är mycket medvetna över att hon dalar till marken bara någon tar fram en nål.
Hur som helst så tog de bara halsprov och jag konstaterade att jag kan gärna ta hennes blodprov om hon tar mina halsprov i framtiden. Inga streptococker fanns det där. Det är ju bra med tanke pä att gubben har operationssår. Däremot funderade distriktsköterskan över körtelfeber. Å nej ; tänkre jag nu kommer blodprovet. Hur som helst så blev det inget blodprov, men det kom en dansk läkare och tittade på henne. Han uttryckte att han sett större kulor på mindre barn under veckan så vi åkte hem.
Sen var det min tur eller otur att  börja snörvla, vara tätt, nysa o.s.v. Ögonen svider och sticker så konstigt också. Det liknar faktiskt mer allergi än  förkylning så nu funderar jag på att slänga ut hyacinterna och förhoppningsvis mansförkylningen med den! Ha en bra nyår på er!

Likes

Comments