Obchodzicie Walentynki - święto zakochanych ? A może 15 lutego Dzień Singla ? A może żaden z tych dni?

Ja osobiście uważam że nie tylko 14 lutego ale przez cały rok powinniśmy okazywać sobie miłość.

Niektórzy jednak uważają że to nie polskie święto więc nie powinniśmy go obchodzić. Lecz ja odkąd pamiętam Walentynki obchodziłam np w szkole (można było wrzucić anonimowo kartkę do pudełka, potem te kartki roznoszono po klasach - miło było coś dostać). Potem pierwsze walentynki z chłopakiem, narzeczonym, teraz mężem i po tylu latach człowiek tak trochę z przyzwyczajenia je świętuje. Skoro tyle lat nie było problemu to nie wiem czemu nagle wszyscy się oburzają i chcą by nie uznawać tego święta bo jest zbyt ''amerykańskie'' a świętuje się je na prawie całym świecie w różnych formach wystarczy czasem poczytać zamiast krytykować.

Ja i mój mąż (jesteśmy razem od 2006r) obchodzimy święto zakochanych i zamierzamy dalej je świętować tak jak zawsze czyli on kupuje mi kwiatki - storczyki (zostaną dłużej niż róże) plus coś słodkiego a ja robię nasz ulubiony obiad czyli spaghetti i jakiś deser zazwyczaj babeczki.

W tym roku wybrałam babeczki Brownie - robiłam już takie ciasto posmakowało więc przyszła pora na babeczki muffinki jak kto woli.

Wpis ten miał być wczoraj ale przez pieczenie, robienie obiadu, sprzątanie, zakupy, wyprowadzanie psa potem świętowanie nie wyrobiłam się - obiecuję poprawę :)

Widzieliście już co Delecta dodaje do swoich ciast ? wcześniej szablony do przyprószania ciasta np cukrem pudrem a teraz fajne naklejki, jeśli ktoś woli większe można je pobrać ze strony Delecty.

Przygotuj :

masa śmietanowa - śmietanka 30% 500 ml i mikser

Babeczki Brownie - 1 jajko, 50 ml mleka, 75g margaryny, 12 foremek jet w środku pudełka

coś do ozdoby babeczek ja w tym roku postawiłam na wiosenny akcent kwiatki i serduszka

Przepis znajduje się na odwrocie pudełka jest banalnie prosty.

1. Rozpuść i ostudź margarynę.

2. Nastaw piekarnik na 180°C bez termoobiegu.

3. Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, wbij jajko, dodaj mleko i margarynę, zmiksuj przez 1 minutę (ciasto jest gęste).

4. Rozłóż równo do 12 papierowych foremek około 1 łyżka ciasta.

5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 17 minut - nie wydłużaj czasu pieczenia.

Babeczki wyjmowane z piekarnika maja lekką górkę, w czasie stygnięcia po ok. 5 in delikatnie opadają do środka, ciemniejąc w tym miejscu (babeczka od góry wygląda jakby była niedopieczona).

6. Dekorujemy masą śmietanową (ubijamy śmietanę a pod koniec dodajemy malinowy proszek) - jeśli oczywiście chcemy, babeczki nawet bez żadnych dodatków świetnie smakują.

Smacznego!

To zdjęcie babeczek z tamtego roku wykorzystałam piernikowe serca które zostały ze świąt (były dobrze zamknięte w metalowej puszcze) i pewnie dalej by tam leżały gdyby nie była potrzeba mi puszka a tak wykorzystałam i nic się nie zmarnowało :)

Na koniec trochę miłości od mojego Łobuza 😘

Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - Kliknij tutaj

Likes

Comments

Produkty Bell to dobra jakość w niskiej cenie, więc nic dziwnego że ich produkty szybko znikają z półek a ja sama posiadam ich wiele. Firma Bell co jakiś czas zaskakuje nowymi kolekcjami, i tym razem proponuje nam limitowaną Walentynkową serie Girl, CITY & LOVE która jest dostępna w sklepach sieci Biedronka od lutego, a w skład jej wchodzą :

MY SWEET LIPSTICK - pomadki w kształcie serca

HE COLOUR NAIL ENAMEL - lakiery do paznokci

SHE SHINE NAIL EMAIL - lakiery brokatowe

MY LOVELY SET - zestawy do modelowania twarzy

Słodka seria cieszy się tak dużym zainteresowaniem, że sklepowe półki świecą już pustkami. Na szczęście udało mi się upolować kilka produktów .

Oto one :

MY SWEET LIPSTICK

Pomadki w sztyfcie dostępne w 6 kolorach, mi udało się kupić ostatnie dwie sztuki : różową nr 04 i lekki brąz nr 06. W testerach które już tylko zostały widziałam jeszcze fiolet i mocną czerwień - bardzo walentynkową .


HE COLOUR NAIL ENAMEL & SHE SHINE NAIL EMAIL

Trwałe i szybkoschnące lakiery do paznokci oba z nr 03, wyglądają jak komplet a można ich używać na wiele sposobów. Brokatowy lakier prezentuje się równie dobrze używany samodzielnie jak i nałożony na inny kolor.


Tak wygląda cała seria od Bell (zdjęcie pobrane z wyszukiwarki internetowej)


Likes

Comments

Dzisiaj święto pączków, przyznacie się ile już zjedliście ?

Ja zawsze kupowałam pączki w sklepie ale w tym roku postanowiłam zrobić sama. O przepis tradycyjnie poprosiłam mamę mistrzynię wypieków, pączków i faworków (za rok spróbuje je zrobić). Przepis nie jest trudny więc skoro ja sobie poradziłam to Wy też.

Ciasto na pączki

przygotuj - 75 g drożdży, 2 łyżki cukru pudru, 3 jajka, 1 szklanka śmietany 18% (najlepiej Piątnica), 1 łyżka oleju, 1 łyżka alkoholu, mąka - większa ilość

Lukier

3 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżka gorącej wody, posypki lub wiórki kokosowe co kto lubi

+

mąka do podsypywania ciasta na stolnicy, szklankę i kieliszek do wycinania pączków, garnek z olejem, szpryca z długą końcówką, dowolna marmolada, dżem ja użyłam truskawkowego, ręcznik papierowy

Przygotowanie :

1. W misce mieszamy składniki w kolejności : drożdże z cukrem pudrem, dodajemy jajka i śmietanę, następnie tłuszcz i alkohol (z tego co słyszałam alkohol dodaje się po to by pączki podczas smażenia nie wchłaniały tłuszczu). Następnie dodajemy powoli mąkę tak by postało ciasto, i dodajemy jej tyle aż nie będzie kleiło się do rąk.

2. Ciasto kroimy na 2 części, przekładamy na stolnice wysypaną mąką i wałkujemy na grubość około 2 cm, wycinamy szklanką koła, możemy użyć też kieliszka wtedy mamy oponki i małe pączki.

3. Przekładamy pączki delikatnie na ściereczkę drugą przykrywamy i czekamy :) im dłużej tym rosną większe.

4. Rozgrzewamy olej w większym garnku i wrzucamy pączki stroną wyrośniętą do oleju (wtedy druga strona jeszcze pod wpływem ciepła urośnie). Smażymy do uzyskania złotego koloru.

Polecam zrobić wcześniej test oleju tymi małymi pączkami - jeśli jest za ciepły pączki szybko się palą, najlepiej smażyć na małym palniku.

5. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy by wciągnął nadmiar oleju i wystygły.

6. Gdy wystygną możemy za pomocą długiej końcówki szprycy nadziać pączki dżemem lub marmoladą, robimy dziurkę i naciskamy do momentu aż dżem delikatnie wypłynie.

7. Pora na lukier, cukier puder mieszamy z łyżką ciepłej wody. Jeśli chcemy uzyskać bardzo biały dodajemy więcej cukru, a jeśli chcemy delikatną polewę wtedy jeszcze odrobinę wody.

Zanurzamy pączki, oponki w lukrze i posypujemy czym chcemy.

Z tego przepisu wychodzą 2 talerze takich pączków. Robiłam je pierwszy raz i mężowi bardzo smakowały, zabrał większość do pracy i prosił o takie słodkości częściej.


Likes

Comments

Pierwszy wpis więc na początek 7 rzeczy o mnie :

1. Nazywam się Agata , mam 29 lat i od pięciu lat jestem mężatką .

2. Mam psa rasy beagle o imieniu Fado jest strasznym łobuzem i łakomczuchem , tylko na zdjęciach wygląda tak słodko :)

3. Uwielbiam dekować moje małe mieszkanie , co chwilę coś zmieniam , przestawiam , układam w zależności od pory roku.

Tworzę dodatki , ozdoby , przemieniam i robię ciekawe rzeczy - podzielę się tym z Wami na moim blogu.

4. Lubię piec babeczki , ciasteczka , ciasta - wszystko co kolorowe i słodkie. 

Jeśli chodzi o gotowanie to trochę gorzej ale mąż nie narzeka. 

5. Testowanie kosmetyków to coś dla mnie peelingi , kremy , maseczki , odżywki - kocham jak każda kobieta.

6. Lubię czytać książki , oglądać filmy , seriale - takie do których się wraca.

7. Kocham robić zdjęcia szczególnie nieba , chmur , zachodu słońca . Widok który mam z okien jest wyjątkowy i niepowtarzalny , dzielę się nim na instagramie.

Likes

Comments