BU

Vi har äntligen fått se ett preliminärt schema för befattningsutbildningen. Dock är den inte helt färdigställd och äventyret sätter igång redan på måndag. Av vad vi fick se så visar det en tuff, tung och fullspäckad vår, men ack så spännande. Detta schema har gjort det väldigt enkelt för mig att fatta beslut om att inte plugga matteB-distans (så jag kan söka in till helikopterpilot längre fram) vid sidan om fordonsutbildningen. Så det får bli ett projekt för sig när jag tagit anställning.

Vem hade kunnat tro att jag skulle utbilda mig till en soldat i flygvapnet och dessutom få lära mig köra tunga fordon och tunga släp? Det trodde då inte jag för ett år sedan.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

  • BU
  • 795 Readers

Likes

Comments

Försvarsmakten, GU

Mina damer och herrar och allt där emellan. Ni sitter nog spända och nyfikna på att få höra hur min militära tjänstgöring varit denna vecka. Lugna er och sitt ner i båten så skall jag återberätta en spännande historia.


Tidsnummer:

220745-261434


Plats:

F17, skjutbanan samt gaskammaren


Händelse:

Löpning i snötät skog med 1:e Sgt där vi halkade in på 7 km i distans och på 49 minuter. Föreläsning om folkrätt och metoo avrundade måndagskvällen.


Följande dag spenderades på skjutbanan där vi sköt från 200 meter och avslutade med en tävling där jag inte var bland topp tio om vi säger så.


Onsdagen spenderades även den på skjutbanan där vi sköt fel, alltså från fel axel. Jag har valt att köra på som höger skytt så jag fick testa att skjuta som vänster skytt. Jag har inget dominant öga så på så vis var det inga konstigheter, bara jävligt ovant. Sen körde vi klockan som en kul grej, men klurig. Avrundade även denna skjutdag med en tävling där jag som föregående dag inte var topp tio. Befälen tror att jag stressar iväg mina skott då jag är oftast en av dem som skjutit klart långt före de andra sa dem. Hitta andningen, fokusera och ta det lugnt.


Sprängdeg och kaboom var torsdagen i kort. Bästa Fanjunkaren hade byggt ihop en utbildning - "Sprängtjänst" där vi fick lära oss att tända krutstubin, hur man apterar och spränger med sprängdeg och pentyl, och vi får ni biträda en sprängledare under sprängarbeten. Han ordnade allting så himla bra, en riktigt kul dag med sprängtjänst och föreläsning på kvällen - "Hot mot flygbas" där vi bland annat fick klämma och känna på olika typer av minor, bomber och raketer. Saker som kan göra stor skada på materiel, skador på människan och till och med vara dödligt. Farliga och allvarliga ting men så nyttig information han gav oss. Han avdramatiserade det och presenterade det så pass bra att jag nästan vill bli am-röjare.


Fredagen, dagens dag var på tok för slapp för mig men gav oss;


Höger, vänster om. MARSCH!


Tillägg:  Då jag ligger på en äldre årgång, om än väldigt fin årgång likt de finaste av viner så behövde jag ta hjälp av 2:a plutons alldeles egna professor och historielärare så detta inlägg kunde visas på sitt bästa vis för er skull. Hurra för Rekryt R!  Slut tillägg.

Likes

Comments

Träning, GU

Träning, kära träning. Du förgyller mitt liv!
Denna vecka har varit kanon träningsmässigt, det har inte blivit så många pass jag önskar att få in i veckan men de pass jag checkat av har varit väldigt givande.

10 km löpning i terräng där jag slog min föregående 10kms löpning med 2 minuter, några tusen meter rodd, fredagsfys som hölls av en flygbassäk och dagens egna pass i boxen där jag till och med gjorde ett pers!

Men vad händer med min militärutbildning?

Jo, det skall jag allt berätta för er. Denna vecka har det varit utbildning i RAKEL, så har hängt i skolbänken hela veckan. I måndags hade vi även en heldags föreläsning om flygvapnet taktik. Inte alls i min smak, rätt tråkig utbildningsvecka men blev godkänd och nu går vi vidare mot nästa vecka som bjuder på utbildning Airside.

Väl mött.

Likes

Comments

Träning

Fänrik måste ha tyckt att vi behövde röra på oss efter så många timmar sittandes inomhus med RAKEL-utbildning. Vid 14:00 släppte hon lös oss på slingan, 6km var kravet - det är 3 varv totalt. Nästa tid vi hade var 15:30 uppställda i korridoren i slät M90.

Redan efter ett varv tänkte jag att det bara skulle vara 4km, 2varv i slingan kvar till milen och hur kul skulle inte det vara att ta ännu en mil fast i terräng som bjöd på backar och dalar, snö och slask?

Efter att jag passerat 6km som var kravet så fortsatte jag enligt min plan, medan de andra tog sig in för dusch. När jag kommer in på 8km tvivlar jag på att jag skulle hinna mitt sista varv då klockan närmar sig ”” och jag skulle hinna duscha och byta om med. Men nej, skulle fan inte kasta in handduken när jag hade ynka 2km kvar så jag fortsatte och kom i MÅL!


10 kilometer och ett jävla pannban!
Fan så bra jag är! 1h 9min vilket är 2min snabbare än på löpbandet!

Likes

Comments

GU

Måste få höja glaset för vår skjutledare, 1:e Sgt no name. Vill inte skriva ut hans namn men han är klockren och superskön. Han var även vår grpC under OS och han var verkligen kanon, det tyckte hela gruppen, han gick verkligen in i rollen - synd att vi inte berättade det för honom. 


Han höll i skjutövningen där vi sköt med öppna riktmedel här om dagen och det känns verkligen att han är engagerad och med har kul
- på alla övningar han har varit ledare för.
Det var riktigt klurigt att skjuta med öppna riktmedel när man blivit relativt van med rödpunktssiktet och jag var kass, sköt bara en klockren serie, sen var dem överallt. Nåja, hoppas jag får chans att öva sen för jag vill verkligen bli så grym som jag bara kan bli!

På tal om grymhet så blev det ett oväntat och relativt lätt pers i OHS igår på F17s gym efter vi fått höger, vänster om!

Slut.

  • GU
  • 1278 Readers

Likes

Comments

GU

Dimman låg tät över Kosta skogar och kylan bet tag i våra redan rosiga frusna kinder. Gruppchefen (vi kallar henne GrpC) kommenderade upp oss i linje för att ladda våra vapen. Hotbilden var hög. Nu var vi redo för strid, redo att bekämpa fienden och försvara Sverige, vårt land. GrpC gjorde därefter tecknet för skyttekolonn och vi började marschera längst vägen med fullaste fokus.

”Skytt direkt höger om vägen!” hördes skrika. Vi intog våra eldställningar och våra vapen gick varma och höll borta de fientliga skyttarna. En rökgranat kastades mot dem när GrpC kommenderade korridor bakåt. För en säkrare tillbakaryckning. Bort från vägen och upp på linje mot skogen - ansatsvis framåt, 1:a omgång börjar, 2:a omgång understödjer! skrek GrpC. Nu skulle vi ta terräng och mota bort skyttarna. När vi kommit en bra bit in i skogen smäller det riktigt högt inte allt för långt ifrån oss och vi kastar oss i skydd. Fienden hade tyngre medel och GrpC bestämde sig för att vi skulle tillbakarycka till säker mark. Växelvis bakåt, 1:a omgång börjar, 2:a omgång understödjer!

Vi kom ut på vägen, öppen yta och där ville vi inte vara. För exponerade. GrpC kommenderar ut blixtlås, vänster - för att göra en sån säker och relativt snabb tillbakaryckning som det bara gick.

Övningen avbryts, patron ur!

  • GU
  • 1321 Readers

Likes

Comments

GU

Alla som någonsin befunnit sig i Kosta av militärt syfte vet vad jag menar att Kosta har sjuka väderomslag. I förrgår, strålande sol och frostig mark. Igår grått, rått och regn som föll. Märkligt ställe Kosta är, och kan inte hjälpa att få lite rysningar av platsen med tack vare fältveckorna under GMUn och slutövningen OS.

Igår övade vi gruppstrid fram till middag - ansats/växelvis och det gick ändå bra tycker jag. Redan då började dock min huvudvärk att gro. Jag testade på att vara gruppchef en omgång och med lite stöttning från fänrik gick det väldigt bra om jag får säga det själv. Jag gillar ju egentligen att ha ansvar och vill gärna åt en ledarroll, ändå är jag så mesig på att ta för mig i såna lägen. Har världens chans att öva, men tror jag backar undan pga vissa faktorer.

Efter middagen var det mörkerskjutning och för att ta oss till skjutplatsen skulle vi gå genom skogen, det var bäcksvart! Snubblade på det mesta och tappade bort varandra till och från då man inte anpassade takten med oss i bakre ledet vilket jag blev otroligt frustrerad över. I denna stund hade huvudvärken tagit över ordentligt. Så jag deltog aldrig inskjutningen utan låg som en boll på min stridspackning i säkert 2,5h innan alla grupper var klara och vi tog oss tillbaka till lägret i 20bilarna. 

Ljudnivån är alltid hög i 2:a pluton vilket är ännu en sak jag blir tokig på, och igår gynnade det verkligen inte min mordiska huvudvärk. Förstår inte att man alltid måste skrika och gapa till varandra hela tiden. Men sen är jag nästan 10 år äldre än de flesta så.

Dagen idag har spenderats död i sängläge, varvat det med att ha kräkts - jävla migrän.

Tillägg: Hur som så är jag inte så gnällig och bitter som jag framstår som. Slut tillägg.

  • GU
  • 1434 Readers

Likes

Comments

GU

Då var man tillbaka i Kosta igen och denna dag bjöd på fantastiskt väder, strålande sol och frost som glittrade i backen. Vi drog igång direkt med skjutning, automat. Inget vi skjuter annars eller ska få i system att göra men en kul grej att få uppleva tänkte befälen!

KUL, tänker jag!
Men jäklar så svårt att ha kontroll på sitt vapen, den drar iväg direkt. Jag var så kass att jag knappt fick någon feedback, tills vi skulle skjuta med axelstödet infällt. Då sköt jag, i automatläge så klockrent - två st i varandra och resterande väldigt nära! Då sa 1:e Sgt att jag kanske ska börja skjuta med det infällt.

Vi har även torrövat växel/ansatsvis framåt/bakåt inför morgondagens skarpa övning. Torröva innebär att vi övar utan laddade vapen och skarp övning med laddade vapen. Jag blir frustrerad när det tramsas för mycket och enligt mig tappas fokus från huvudmålet. Vi skall ändå skjuta skarpt och då vill jag inte känna mig osäker med kamraterna. Snesteg och du kan komma att, ja bli skjuten om det vill sig så illa. Nu drar jag det till det extrema men jag önskade att man var mer seriös under övningar, om än torrövningarna kan var tråkiga, jag vet.

Kvällen bestod av karttjänst, utbildning i att läsa kartor, använda kompass och läsa av koordinater och sätta ut koordinater. Klurigt och svårt men tack vare ett befäl som förklarade så bra till mig så förstod jag tillslut.

Dagen slut, kvällen slut och jag går och lägger mig irriterad till max och med en känsla att jag håller på att bli sjuk.

Väl mött.

  • GU
  • 1489 Readers

Likes

Comments

Försvarsmakten, GU

Äntligen är jullovet över och jag får fara tillbaka till F17 (imorgon), där vi förvisso skall iväg direkt på en fältvecka för övning av gruppstrid. Men det skall bli så skönt att få känna att jag gör något vettigt och extra skönt att slippa tänka och bara köra på. Det här jullovet har varit det värsta jag varit med om men förmodligen nyttigt på något konstigt sätt, men vi skall inte gå in på detaljer. Det positiva är att jag fått in massa träning och förbättrat mig i konditionen, så fälttestet som kommer komma i vår känns inte helt omöjlig.

Tankar kring befattningsutbildningen som snart stundar är mer åt att jag vill gärna veta på ett ungefär hur upplägget kommer bli, ifall jag kan klämma in att plugga matte B på distans samtidigt - då det ämnet är ett av kraven för att bli helikopterpilot. Ska prata med min plutonschef när tid ges med angående att få någon dag ledigt för ett studiebesök på hkpflj i Linköping. Eller om det går att lösa på något annat sätt. Har alltså möjlighet att få testa på deras helikoptersimulator och eventuellt få chansen att prata med någon pilot! Det är ett tillfälle jag inte vill missa, kanske blir jag ännu mer taggad och driven eller blir det en spännande och givande upplevelse som tar mig mot andra drömmar?

Likes

Comments