BU

Ja, vad händer egentligen i livet?

Det är mycket hela tiden och det är högt tempo. Trött mest hela tiden. Träningen har blivit otroligt lidande vilket inte alls jag är nöjd med. Men varken tid eller ork har funnits.


Vi har övningskört och haft tung teori om vart annat. Vi har kört på kolonn hela vägen upp till Ing2 och tillbaka till F17 vilket då blev en mörkerkörning. Första gången jag kör så långt och jag har till och med kammat hem mer körtimmar i en lastbil än personbil.


Som pricken över i:t hade vi grönhelg, väldigt dålig timing då teoriprovet var igår. Man var allt annat än utvilad. Men åter till helgen, vi började med att skjuta från 200m och vi kom fram till att jag är bäst i liggande ställning. Sedan begav vi oss iväg in i skogen för att reka en plats där vi kunde upprätta förläggningsplats. Styrde upp våra eldställningar och därefter återhämtning/eldpost/patrull/infartspost.


Vi blev anfallna av andra laget runt 01:00, så det var till att snabbast möjligt ta sig till sin eldställning och vara redo att besvara elden. Vi hade ett bra försvar så fienden drog sig tillbaka. Det gav oss tid för lite återhämtning innan vi skulle ut och stridsspana. Vi var så pass bra att vi kom väldigt nära deras förläggning, ca 50m ifrån tältet innan vi blev upptäckta.

Lång historia kort, vi vann!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

 • BU
 • 85 Readers

Likes

Comments

BU

Jag känner enorm press på mig själv gällande utbildningen vilket i sin tur gör mig stressad över framtiden. Det är så mycket som hänger på en tråd för mig. Man förväntar sig så otroligt mycket av oss rekryter, lite för mycket på sån kort tid, om jag får säga mitt. Klarar man inte ett moment, eller anser dem att man inte följer deras utvecklingskurva tillräckligt bra är risken överhängande stor att dem plockar dig från utbildningen. Tack och hej alla månader man slitit och kämpat. Hejdå Försvarsmakten.

I tisdags körde vi upp för intygsprov. Vilket betyder; klarar du det, om de anser en lämplig släpps man lös med Optimus Prime i trafiken. Utan instruktör. Bara jag och min stridskamrat, ut på vägarna.

Igår körde vi på kolonn till Olofström för halkbana. 6 mil och tog ungefär en timme. Längsta vi kört. Rekryt R körde dit och jag körde hem, inte alls räknat med att det faktiskt skulle bli kväll och mörkt. Så dagsljuset försvann sakta efter vi rullade iväg och kort därefter var det mörkt. Mörkerkörning i lastbil på motorväg. Jag körde en jävla lastbil i mörker på motorväg! Lite läskigt faktiskt. Men i vanlig ordning är Rekryt R väldigt hjälpsam, lugnande och väldigt peppande för den delen. Så det gick faktiskt bra. Väldigt tacksam för att jag har honom. Om än han gör mig galen ibland. (säger det med glimten i ögat såklart)

Heads up på att jag kan vara väldigt off till och från. Inget personligt mot något. Men utbildningen är så pass tuff att jag bara inte orkar ibland.


 • BU
 • 439 Readers

Likes

Comments

BU

Opi och jag, vi är goda vänner fastän mycket olika. Han är ett monster och jag är en människa. Han gillar motorolja, jag gillar choklad.

•••

Så, första körtimmarna för körutbildningen tung lastbil kan vi nu bocka av. Jag håller alltså på att ta förarbevis som min befattning i försvarsmakten kräver.

Vi har haft lite teori men mest körning. En körgård byggdes upp med olika hinder/banor;

precisionskörning
Serpentin
Vänstersväng
Saxvändning
Sicksack
Högersväng
"hitta däcken"
+ en körslinga

Det gick ändå ok om jag inte ska vara så hård mot mig själv som jag har tendens att vara. Eftersom kraven jag har på mig själv (gällande allt) är skyhöga. Fråga bara rekryt R om skjutdagen på Tjurkö.

Men sen kom dagen då vi skulle backa samma jävla bana... backa skiten! Behöver jag säga mer om det? Det var väl tur att jag satt ensam i hytten för det var varken blommor eller regnbågar som kom ur munnen om vi säger så. Riktigt besviken på mig själv och lite till. Men tacka gudarna och alla fluffiga får för rekryt R, som försökte få mig att se det på ett annat sätt och lyckades därmed plocka bort lite av mina taggar.

MEN, fan vad det ändå är kul att köra en sån bjässe. Att bara klättra upp på Optimus Prime och inta tronen fick mig att känna mig så jävla badass!

Slut.

 • BU
 • 670 Readers

Likes

Comments

BU

Vi har äntligen fått se ett preliminärt schema för befattningsutbildningen. Dock är den inte helt färdigställd och äventyret sätter igång redan på måndag. Av vad vi fick se så visar det en tuff, tung och fullspäckad vår, men ack så spännande. Detta schema har gjort det väldigt enkelt för mig att fatta beslut om att inte plugga matteB-distans (så jag kan söka in till helikopterpilot längre fram) vid sidan om fordonsutbildningen. Så det får bli ett projekt för sig när jag tagit anställning.

Vem hade kunnat tro att jag skulle utbilda mig till en soldat i flygvapnet och dessutom få lära mig köra tunga fordon och tunga släp? Det trodde då inte jag för ett år sedan.

 • BU
 • 909 Readers

Likes

Comments

Försvarsmakten, GU

Mina damer och herrar och allt där emellan. Ni sitter nog spända och nyfikna på att få höra hur min militära tjänstgöring varit denna vecka. Lugna er och sitt ner i båten så skall jag återberätta en spännande historia.


Tidsnummer:

220745-261434


Plats:

F17, skjutbanan samt gaskammaren


Händelse:

Löpning i snötät skog med 1:e Sgt där vi halkade in på 7 km i distans och på 49 minuter. Föreläsning om folkrätt och metoo avrundade måndagskvällen.


Följande dag spenderades på skjutbanan där vi sköt från 200 meter och avslutade med en tävling där jag inte var bland topp tio om vi säger så.


Onsdagen spenderades även den på skjutbanan där vi sköt fel, alltså från fel axel. Jag har valt att köra på som höger skytt så jag fick testa att skjuta som vänster skytt. Jag har inget dominant öga så på så vis var det inga konstigheter, bara jävligt ovant. Sen körde vi klockan som en kul grej, men klurig. Avrundade även denna skjutdag med en tävling där jag som föregående dag inte var topp tio. Befälen tror att jag stressar iväg mina skott då jag är oftast en av dem som skjutit klart långt före de andra sa dem. Hitta andningen, fokusera och ta det lugnt.


Sprängdeg och kaboom var torsdagen i kort. Bästa Fanjunkaren hade byggt ihop en utbildning - "Sprängtjänst" där vi fick lära oss att tända krutstubin, hur man apterar och spränger med sprängdeg och pentyl, och vi får ni biträda en sprängledare under sprängarbeten. Han ordnade allting så himla bra, en riktigt kul dag med sprängtjänst och föreläsning på kvällen - "Hot mot flygbas" där vi bland annat fick klämma och känna på olika typer av minor, bomber och raketer. Saker som kan göra stor skada på materiel, skador på människan och till och med vara dödligt. Farliga och allvarliga ting men så nyttig information han gav oss. Han avdramatiserade det och presenterade det så pass bra att jag nästan vill bli am-röjare.


Fredagen, dagens dag var på tok för slapp för mig men gav oss;


Höger, vänster om. MARSCH!


Tillägg:  Då jag ligger på en äldre årgång, om än väldigt fin årgång likt de finaste av viner så behövde jag ta hjälp av 2:a plutons alldeles egna professor och historielärare så detta inlägg kunde visas på sitt bästa vis för er skull. Hurra för Rekryt R!  Slut tillägg.

Likes

Comments

Träning, GU

Träning, kära träning. Du förgyller mitt liv!
Denna vecka har varit kanon träningsmässigt, det har inte blivit så många pass jag önskar att få in i veckan men de pass jag checkat av har varit väldigt givande.

10 km löpning i terräng där jag slog min föregående 10kms löpning med 2 minuter, några tusen meter rodd, fredagsfys som hölls av en flygbassäk och dagens egna pass i boxen där jag till och med gjorde ett pers!

Men vad händer med min militärutbildning?

Jo, det skall jag allt berätta för er. Denna vecka har det varit utbildning i RAKEL, så har hängt i skolbänken hela veckan. I måndags hade vi även en heldags föreläsning om flygvapnet taktik. Inte alls i min smak, rätt tråkig utbildningsvecka men blev godkänd och nu går vi vidare mot nästa vecka som bjuder på utbildning Airside.

Väl mött.

Likes

Comments

Träning

Fänrik måste ha tyckt att vi behövde röra på oss efter så många timmar sittandes inomhus med RAKEL-utbildning. Vid 14:00 släppte hon lös oss på slingan, 6km var kravet - det är 3 varv totalt. Nästa tid vi hade var 15:30 uppställda i korridoren i slät M90.

Redan efter ett varv tänkte jag att det bara skulle vara 4km, 2varv i slingan kvar till milen och hur kul skulle inte det vara att ta ännu en mil fast i terräng som bjöd på backar och dalar, snö och slask?

Efter att jag passerat 6km som var kravet så fortsatte jag enligt min plan, medan de andra tog sig in för dusch. När jag kommer in på 8km tvivlar jag på att jag skulle hinna mitt sista varv då klockan närmar sig ”” och jag skulle hinna duscha och byta om med. Men nej, skulle fan inte kasta in handduken när jag hade ynka 2km kvar så jag fortsatte och kom i MÅL!


10 kilometer och ett jävla pannban!
Fan så bra jag är! 1h 9min vilket är 2min snabbare än på löpbandet!

Likes

Comments

GU

Måste få höja glaset för vår skjutledare, 1:e Sgt no name. Vill inte skriva ut hans namn men han är klockren och superskön. Han var även vår grpC under OS och han var verkligen kanon, det tyckte hela gruppen, han gick verkligen in i rollen - synd att vi inte berättade det för honom. 


Han höll i skjutövningen där vi sköt med öppna riktmedel här om dagen och det känns verkligen att han är engagerad och med har kul
- på alla övningar han har varit ledare för.
Det var riktigt klurigt att skjuta med öppna riktmedel när man blivit relativt van med rödpunktssiktet och jag var kass, sköt bara en klockren serie, sen var dem överallt. Nåja, hoppas jag får chans att öva sen för jag vill verkligen bli så grym som jag bara kan bli!

På tal om grymhet så blev det ett oväntat och relativt lätt pers i OHS igår på F17s gym efter vi fått höger, vänster om!

Slut.

 • GU
 • 1392 Readers

Likes

Comments

GU

Dimman låg tät över Kosta skogar och kylan bet tag i våra redan rosiga frusna kinder. Gruppchefen (vi kallar henne GrpC) kommenderade upp oss i linje för att ladda våra vapen. Hotbilden var hög. Nu var vi redo för strid, redo att bekämpa fienden och försvara Sverige, vårt land. GrpC gjorde därefter tecknet för skyttekolonn och vi började marschera längst vägen med fullaste fokus.

”Skytt direkt höger om vägen!” hördes skrika. Vi intog våra eldställningar och våra vapen gick varma och höll borta de fientliga skyttarna. En rökgranat kastades mot dem när GrpC kommenderade korridor bakåt. För en säkrare tillbakaryckning. Bort från vägen och upp på linje mot skogen - ansatsvis framåt, 1:a omgång börjar, 2:a omgång understödjer! skrek GrpC. Nu skulle vi ta terräng och mota bort skyttarna. När vi kommit en bra bit in i skogen smäller det riktigt högt inte allt för långt ifrån oss och vi kastar oss i skydd. Fienden hade tyngre medel och GrpC bestämde sig för att vi skulle tillbakarycka till säker mark. Växelvis bakåt, 1:a omgång börjar, 2:a omgång understödjer!

Vi kom ut på vägen, öppen yta och där ville vi inte vara. För exponerade. GrpC kommenderar ut blixtlås, vänster - för att göra en sån säker och relativt snabb tillbakaryckning som det bara gick.

Övningen avbryts, patron ur!

 • GU
 • 1435 Readers

Likes

Comments

GU

Alla som någonsin befunnit sig i Kosta av militärt syfte vet vad jag menar att Kosta har sjuka väderomslag. I förrgår, strålande sol och frostig mark. Igår grått, rått och regn som föll. Märkligt ställe Kosta är, och kan inte hjälpa att få lite rysningar av platsen med tack vare fältveckorna under GMUn och slutövningen OS.

Igår övade vi gruppstrid fram till middag - ansats/växelvis och det gick ändå bra tycker jag. Redan då började dock min huvudvärk att gro. Jag testade på att vara gruppchef en omgång och med lite stöttning från fänrik gick det väldigt bra om jag får säga det själv. Jag gillar ju egentligen att ha ansvar och vill gärna åt en ledarroll, ändå är jag så mesig på att ta för mig i såna lägen. Har världens chans att öva, men tror jag backar undan pga vissa faktorer.

Efter middagen var det mörkerskjutning och för att ta oss till skjutplatsen skulle vi gå genom skogen, det var bäcksvart! Snubblade på det mesta och tappade bort varandra till och från då man inte anpassade takten med oss i bakre ledet vilket jag blev otroligt frustrerad över. I denna stund hade huvudvärken tagit över ordentligt. Så jag deltog aldrig inskjutningen utan låg som en boll på min stridspackning i säkert 2,5h innan alla grupper var klara och vi tog oss tillbaka till lägret i 20bilarna. 

Ljudnivån är alltid hög i 2:a pluton vilket är ännu en sak jag blir tokig på, och igår gynnade det verkligen inte min mordiska huvudvärk. Förstår inte att man alltid måste skrika och gapa till varandra hela tiden. Men sen är jag nästan 10 år äldre än de flesta så.

Dagen idag har spenderats död i sängläge, varvat det med att ha kräkts - jävla migrän.

Tillägg: Hur som så är jag inte så gnällig och bitter som jag framstår som. Slut tillägg.

 • GU
 • 1548 Readers

Likes

Comments