Hei på deg, en fin søndag håper jeg du har😊 Tema ; Slitasjegikt i kjeven

Casper the ghost is running in the clouds😉

Det er søndag og jeg sitter her og vet det er noen dager siden jeg har oppdatert bloggen med et innlegg elle noe. Det er slikt som hender når det stopper litt opp på tiden man bruker ved tastaturet. I går hadde vi en nydelig dag med smak av sommer, i dag er det overskyet og regndråper som faller. Det er da en slik vakker dag gjør opp for alle de grå. Casper the ghost såg jeg løpe over i skydekke ved der jeg bor da jeg skulle nedom butikken en dag.

Jeg fikk sønnen hjem på torsdag på overnatting ettersom han skulle inn i narkose på fredag og ikke skulle være alene første døgnet etter. Han har sprøyte forbi og er generlt veldig stiv i kroppen pga han er stresset innvendig noe som ligger i Asperger typen i han.

Han har i flere år gått med artrose /slitasjegikt i kjeven. De siste året har smertene blitt for sterke og kom oftere. Jeg forsto på legen at det var utrolig han i det hele hadde klart spise og tygge. Man tenker når man hører det at unge får vel ikke slitasje gikt , men jo i kjeve forekommer det i yngre alder og mere og mere.Artrose, mer kjent som slitasjegikt, forbindes gjerne med eldre mennesker. Ny forskning viser imidlertid oppsiktsvekkende høy forekomst av kjeveleddsartrose hos barn og unge.

Artrose i kjeven oppstår når den beskyttende leddbrusken blir svekket. Underliggende ben blir skadet og endrer form. Alle bestanddelene i leddet blir rammet, og pasienten kan ha betydelige smerter og problemer med å bruke munnen på en normal måte. Sykdommen kan ramme de fleste ledd i kroppen (f. eks. hofter, knær, fingre) og regnes i den vestlige verden som den viktigste årsaken til invaliditet i den voksne befolkningen.

Får store konsekvenser i dagliglivet

Munnen og kjeven er en forutsetning for mange av våre primære behov, og om det oppstår problemer her, kan det både få fysiske, psykiske og sosiale konsekvenser. Jeg har møtt ungdom som har problemer med å spise, som har så vondt at de ikke kan konsentrere seg på skolen, som ikke kan kysse kjæresten sin, og som sier ”nei” til å spise med venner for de ikke kan gape eller fordi kjeven lager så høye lyder. Muskulære smerter i ansiktet er vanligst, men nyere studier tyder på at forekomsten av sykdom i kjeveleddet (leddpatologi) er overraskende høy. Ofte opptrer muskulære smerter og leddpatologi samtidig.

Så måtte han inn til kjeveskylling, av begge sider. Jeg måtte være med til han var lagt i narkosen og satt klar når han våknet. Alt for han skulle føle seg tryggest mulig. Artroskopiene gjennomført i narkose. Alt etter narkosen og sakte våknet gjorde legen en test og han fikk munnen hele 7 mm mere opp. Det høres kanskje ikke mye ut, men det er det i samhold med hvordan han har hatt det. nå venter øvelser og at menisken skal skli seg tilbake selv i leddet. Legge har klikka seg mye så målet er 3 finger bredder inn eller 4 cm totalt.


Kjenner du noen som ofte gå med slike smerter er det bare få bestilt mr og fått det sjekket. Disse unge går med hodepine og smerter når de skal spise som kan forstyrre mye for dem.


Ha en fin dag 🌹

#nouwblogger #nouw #tanker #kjeveskylling #slitasjegiktkjeve #hverdagslivet


  • 71 visninger

Liker

Kommentarer

VeraLynn
VeraLynn,
Jeg vet alt om hvor ille stride kan være, men ikke i kjeven... Det må være forferdelig med smerter nesten hele tiden når man snakker og spiser 😳 Mine plager sitter i hofter, knær og ankler, som gjør det vanskelig for meg til tider å være aktiv. Hvordan er det med sønnen din nå, har han det bedre?
nouw.com/veralynn
Aimaander
Aimaander,
Hei kjære Vera, takk nå er dette bare to dager siden så er ømt men han er igang med øvelser for å jobbe legge mere opp igjen så får ukene frem vise hvordan det går. Jeg tror han vil merke stor forskjell. Jeg har osgå slitasjegikt men dog som deg i anlker, hofte, rygg og armer, påvist så derfor er det ikke noe bombe når kroppen stivner helt til. Ønsker deg en fin og god dag, go klem🌹
nouw.com/aimaander
fibrolivet
fibrolivet,
Tack för att du delar med dig... jag noterade intresserat att du skrev att din son var stiv i kroppen pga inre stress och som en del av hans asperger. Min son har också diagnosen asperger och har varit styv i kroppen sedan han var liten. Jag kan koppla det till inte stress men kanske det också är en del av själva asperger syndromet. Vi har jättesvårt att få honom rörligare och han är idag 24 år och stel som en äldre man.
Hoppas operationen hjälper din son, måste ha varit väldigt smärtsamt.
nouw.com/fibrolivet
Aimaander
Aimaander,
Hei kjære deg😊. Ja han går alltid med en stress inni seg noe som gjør han er stiv i kroppen. Og ja det er kjent at mange med asperger er steesset til en hver tid. Ikke slik vi andre tenker som stress. Jeg forstår hva du mener. Min sønn er 22år. Det er forskjell med de fleste med AS er stresset heletiden inni seg og et hode som svirrer i tanker og ideer😊. En fin dag til deg, klem
nouw.com/aimaander
fibrolivet
fibrolivet,
Ja och de kan inte förklara stressen... min man har svårt att förstå det och det gör ofta att stressen blir ännu värre när han måste ”försvara” sig. Så jag medlar mest hela tiden...
nouw.com/fibrolivet