Sista minuten julbak x 2 - Utan socker

Pga av utebliven bloggning nu i några dagar, tänkte jag därför idag bjuda på två inlägg. Detta inlägget hade jag egentligen velat skriva tidigare, men nu får det bli ett "sista minuten julbak" inlägg istället. Tänkte dela med mig av två receptet, varav ett har ni fått ta del av tidigare men det andra är helt nytt. Saffransscones utan socker, som ett komplement till lussebullar som innehåller onödigt mycket tillsatt socker samt Raw Pepparkaksbollar som alternativ till pepparkakor som också innehåller fruktansvärt mycket socker och sirap. Självklart behöver man inte se dessa två nyttigare varianter som komplement/alternativ, men för mig som varken äter lussekatter eller pepparkakor så är det ett komplement/alternativ.

---

Due to the lack of blogging now for a few days, I therefore thought today to offer two posts. I really wanted to write this post earlier, but now it will be a "last minute Christmas bake" post instead. Thought to share with me two recipes, one of which you have had to take part of before but the other is completely new. Saffron scones without sugar, as a complement to saffron buns that contain unnecessarily much added sugar and Raw Gingerbread Balls as an alternative to gingerbread which also contains an awful lot of sugar and syrup. Of course, you do not need to see these two healthier varieties as a complement/alternative, but for me who does not eat saffron buns or gingerbread, it is a complement/alternative.

Raw Food Pepparkaksbollar

Ingredienserna som behövs (ca 14 bollar)

- 2 dl mandlar

- 1 dl havregryn

- 8 färska urkärnade dadlar

- 1.5 msk kokosolja

- 3 tsk pepparkskrydda (ingefära + kanel + nejlika + kardemumma)

-1/2 tsk salt

- Ca 1-3 msk vatten (för att få bra konsistens)

Så här gör man

1. Mixa mandlarna och havregryn till ett fint mjöl i en matberedare.

2. Kärna ur dadlarna och mixa resten av ingredienserna till en jämn smet. Smaka av/känn efter om du behöver mer vatten eller lite mer salt/pepparkakskrydda.

3. Rulla degen till små bollar och ställ in i frysen i någon/några timmar innan servering.

Dessa gjorde jag för första gången i måndags med baba och fy f*n va goda dem blev. Det är ju raw food och dem mättar verkligen, därför är ett tips att göra dem mindre (jag gjorde vissa lite väl stora). Dessa smakar precis som pepparkaksdeg men samtidigt är dem otroligt mer hälsosam då de inte innehåller något tillsatt socker och sirap. Tips! Tips!

---

Raw Food Gingerbread balls

The ingredients needed (about 14 balls)

- 2 dl almonds

- 1 dl rolled oats

- 8 fresh pitted dates

- 1.5 tablespoons coconut oil

- 3 teaspoons gingerbread spice (ginger + cinnamon + carnation + cardamom)

-1/2 teaspoon salt

- About 1-3 tablespoons water (to get a good consistency)

This is how you do it

1. Mix the almonds and rolled oats to a fine flour in a food processor.

2. Peel the dates and mix the rest of the ingredients into a smooth batter. Taste/feel if you need more water or a little more salt/gingerbread spices.

3. Roll the dough into small balls and set in the freezer for a few hours before serving.

I made these for the first time last Monday with baba and wow so good they was. They are raw food and they really saturate, so a tip is to make them smaller (I made some a little too big). These taste just like gingerbread dough but at the same time they are incredibly healthier as they do not contain any added sugar and syrup. Tip! Tip!

Ett recept jag delat med mig av tidigare för någon vecka sedan är på dessa saffransscones, men med tanke på hur goda dem är så skadar det inte att dela med mig av receptet ännu en gång. Så här kommer det!!

Saffransscones

Ingredienserna som behövs (8 normalstora scones)

- 2 dl mjölk

- 1 g saffran

- 7.5 dl vetemjöl

- 0.5 tsk salt

- 0.5 tsk bakpulver

- 150 g smör (kallt)

- 2 ägg (1 till degen & 1 till pensling)

Så här gör man

1. Sätt ugnen på 250°.

2. Koka up mjölken med saffran i, och låt det svalna.

3. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.

4. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.

5. Blanda ägg, mjölken med saffran i och de torra ingredienser till en deg.

6. Fördela degen till 8 scones på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.

7. Sätt in plåten i mitten i ugnen i cirka 10 minuter.

And that's it!

Dessa två fantastiska alternativ till ett mer hälsosamt julbord smakar både ljuvligt och är så simpla att göra. Vi har alltid alla ingredienser hemma till både dessa då det inte är några "ovanliga" ingredienser och dem passar faktiskt att göra året runt, men såklart extra mycket nu under jul. Lämna gärna en kommentar om ni tänker/har provat något eller båda dessa recept!

---

A recipe I shared with me earlier a few weeks ago is on these saffron scones, but considering how good they are, it does not hurt to share the recipe with me again. So here it comes!

Saffron scones

Ingredients needed (8 normal-sized scones)

- 2 dl milk

- 1 g saffron

- 7.5 dl wheat flour

- 0.5 teaspoon salt

- 0.5 teaspoon baking powder

- 150 g butter (cold)

- 2 eggs (1 for the dough & 1 for brushing)

This is how you do it

1. Set the oven to 250°.

2. Boil the milk with the saffron in it, and let it cool.

3. Mix wheat flour, salt and baking powder in a bowl.

4. Dice the butter and pinch it together with the dry ingredients.

5. Mix eggs, milk with saffron and the dry ingredients into a dough.

6. Distribute the dough to 8 scones on a sheet of parchment paper and brush with egg.

7. Place the plate in the middle of the oven for about 10 minutes.

And that's it!

These two fantastic alternatives to a healthier Christmas table taste both delicious and are so simple to make. We always have all the ingredients at home for both of these as there are no "unusual" ingredients and they are actually suitable to make all year round, but of course extra much now during Christmas. Feel free to leave a comment if you think/have tried one or both of these recipes!

#bestofnouw #recept

Gillar

Kommentarer

Carina
,

Gott🤶🏻

agnesvera
agnesvera,