KLASSISK ÄPPELPAJ MED HEMGJORD VANILJSÅS

Sugen på något gott till söndagsfikan? En klassisk äppelpaj med hemgjord vaniljsås är oslagbart. Det är sån skillnad att göra vaniljsåsen själv från att köpa färdig, så lova mig att ni prövar att koka egen, det är inte så svårt som man kanske tror, se bara till att följa stegen noggrant. Detta recept har lite salt i smuldegen, och de blir så himlans gott, så ta inte bort det! Lite salt när man bakar söta kakor är aldrig fel!


INGREDIENSER

5-6 st äpplen (jag använde Ingrid Marie)

1 tsk kanel

2 tsk socker

Smuldeg:

125 gram smör, rumsvarmt

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1,5 dl strösocker

1 tsk salt

Vaniljsås:

1 vaniljstång

3 dl vispgrädde

0,5 dl mjölk

4 st äggulor

1 dl socker


HUR GÖR MAN

1. Värm ugnen till 220 grader

2. Skala och kärna ur äpplena. Skär sedan i småklyftor/bitar och fördela i en ugnsfast form. Strö över kanel och socker, och rör om.

3. Gör smuldegen: Knåda ihop smör, vetemjöl, socker och salt till en smulig massa. Fördela över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20-25 min.

4. Under tiden pajen är i ugnen kokar du vaniljsåsen:

5. Vispa ihop äggulor och socker i en bunke

6. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden.

7. Häll den varma gräddblandningen över äggsmeten, lite pö om pö så att äggen inte koagulerar på grund av värmen, blanda väl. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och rör om under låg värme tills vaniljsåsen börjat tjockna (OBS ha inte för varmt på plattan, då kommer såsen att spricka, jag kokade på temperatur 4-5 av 9). Ta bort från plattan och häll över det i en skål och låt svalna.

8. Servera äppelpajen med den hemgjorda vaniljsåsen!


Gillar

Kommentarer

Millasmat
Millasmat,