Denna goda broccolisoppa slängde jag ihop häromdagen, och den blev faktiskt riktigt god! La även i lite gröna ärtor i botten samt toppade med grönkålsschips för att få ännu mer nyttigheter och näring till soppan. En skål med massa grönt! Så enkel, tog typ 20 min totalt. Servera ett gott bröd eller fröknäcke till om man vill!


INGREDIENSER: (4 port)

2 st broccolihuvuden

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 buljongtärningar (grönsak)

1 liter vatten

1-2 dl matlagningsgrädde (jag använde växtbaserad havregrädde iMat från Oatly)

2 tsk dijonsenap

Saften från en halv citron

Salt och peppar efter smak

En gnutta honung

Lite örter (jag tog fryst pesilja & gräslök)

Tillbehör:

Gröna ärtor (koka eller tina i micron)

Grönkålschips (ta bort grönkålsbladen från sin stjälk, skölj med vatten och massera sen med olivolja, salt och citronsaft, lägg på bakplåtspapper och rosta i ugnen 180 grader ca 15 min)

Något gott bröd eller fröknäcke!


HUR GÖR MAN SOPPAN:

1. Skär lök, vitlök och broccolin i grova bitar. Stek sen i olja på medelhög värme, löken ska bli mjuk och lite gyllene.

2. Slå sedan över vattnet och buljongtärningarna. Låt koka 10 min på medelvärme. Tillsätt grädden och dijonsenap.

3. Mixa ihop allt till en slät soppa med en stavmixer eller blender. Smaka av med örter, citron, honung, salt och peppar!

4. Lägg gröna ärtor i botten, slå över broccolisoppa och toppa sedan med grönkålschips! Ät med bröd eller fröknäcke om man vill!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Denna rätt slängde jag ihop en dag när jag var sugen på nudlar, jordnötter, grönsaker, salt, knaprigt, saftigt, smakrikt... ja ni förstår! Kanongod nudelrätt med härliga grönsaker, tofu och en SMARRIG jordnötssås (obs jag äter den med sked pga så god). Ta de grönsaker ni gillar och har hemma, inte petnoga som vanligt. 😉


INGREDIENSER: (2 stora portioner)

2-3 st morötter

ca en fjärdedels/ett halvt kålhuvud beroende på storlek (jag blandade rödkål + spetskål pga det fanns hemma)

2 stora nävar champinjoner

0,5 st zucchini (inte jätteviktigt att det är just zucchini, men någon god grönsak du gillar eller så skippar du helt och hållet)

1 pkt tofu (ca 200g, marinera i soya, sesamolja + lite honung, byt ut mot annat protein tex kyckling om ni inte gillar tofu)

Risnudlar till 2 pers

Dressing att steka i (1,5 msk teriyakisås/oystersås, 1,5 msk japansk soya, 1,5 msk fisksås, 2 msk vatten, saften från 1 lime eller 0,5 st citron, 1,5 tsk sötning om man vill)

Neutral olja att steka i

Chili (vi använde färsk men går såklart bra med torkad om ni har de hemma)

Citron att pressa över mot slutet

Salladslök att toppa med

Sesamfrön att toppa med (jag använde svarta och vita)

Jordnötter att toppa med (rostade, saltade)

JORDNÖTSSÅS:

(Det kommer att bli över av denna sås, men den är så god att dippa grönsaker i eller liknande så jag gillar att göra mycket, halvera receptet om ni vill)

1 dl jordnötssmör

2 dl kokosmjölk (krämig, Garants egna på tetrapack är superbra, även Santa Maria har en krämig på tetrapack)

1,5-2 msk japansk soya

1 klyfta vitlök

1 tsk färsk riven ingefära

1 msk pressad citron

1 msk sweet chili eller 1 tsk sötning (honung, agave, socker) + lite chiliflakes/sambal oelek


HUR GÖR MAN

1. Koka/blötlägg nudlar enligt anvisningar på förpackningen.

2. Hacka morötter, kål, champinjoner och zucchini till lagom stora bitar.

3. Skär tofun i kuber och marinera i japansk soya, sesamolja och lite honung (jag tog kanske 2 msk soya, 1 msk sesamolja och 1 tsk honung)

4. Blanda ihop ingredienserna till jordnötssåsen i en kastrull tills allt går ihop och låt bli varm, ta av från kastrull och tillsätt lite vatten om du vill ha lösare konsistens.

5. Stek grönsakerna i neutral olja på medeltemperatur i en större panna och stek tofun i en annan till att börja med, stek tofun så att den får en yta och blir knaprig.

6. När tofun är klar, tillsätt den till stekpannan med grönsakerna och vänd även ner nudlarna i stekpannan. Häll över dressingen och blanda alltihop ordentligt! Låt steka ett par minuter.

7. Hacka jordnötter och salladslök.

8. Toppa dina stekta nudlar med lite pressad citron, jordnötssås, hackade jordnötter, hackad salladslök, sesamfrön och chili!

Likes

Comments

En mustig, krämig, len chokladkaka som toppas med en ljuvlig frosting och nötter! Denna kakan är dessutom glutenfri! Kanongod, kanske bjuda på till kvällens dessert? Servera gärna med en klick grädde och lite bär!


INGREDIENSER (1 kaka)

150 g smör

200 g mörk choklad

1,5 dl socker

3 ägg

1 dl mandelmjöl

1 dl rismjöl

1 nypa salt

1 nypa vaniljpulver

GLASYR:

100 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

1 tsk honung/agavesirap/lönnsirap

1 tsk smör/kokosolja

Valfria nötter, kokos, bär, flingsalt, det man gillar!


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 170 grader

2. Klä en form med bakplåtspapper, jag använde en avlång brödform.

3. Sätt igång med kakan: Smält smöret och tillsätt den mörka chokladen, blanda runt tills helt slätt.

4. Rör ihop mandelmjöl, rismjöl och salt i en skål. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.

5. Vänd ner chokladsmöret i äggfluffet, vänd ner mjölblandningen till sist. Fyll formen och grädda kakan 20-25 min. Låt svalna.

6. Gör glasyren: Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och honung/sirap. Häll över chokladen och rör om, tillsätt smöret och blanda tills du har en helt slät glasyr (mixa med en stavmixer om du vill få ihop allt snabbare). Låt stå.

7. När kakan svalnat och glasyren fått stå till sig är det dags att lägga ihop kakan. Bred över glasyren över kakan och strö över din topping, jag tog pekannötter och rostade skalade hasselnötter+ lite flingsalt. Servera med bär och vispgrädde/glass om man vill! MUMS!

Likes

Comments

Kanongod, värmande och smakrik tomat- & paprikasoppa! Denna soppan har jag tagit fram åt Sevan. Vi har lagat den flera gånger här hemma pga, väldigt god och enkel! Man behöver inte ha alla tillbehör till, mest jag som älskar att pimpa soppan, så vill man göra det enklare tar man bara de tillbehör man känner för!


INGREDIENSER: (2 PORT)

3 st paprikor

1 vitlöksklyfta

15 st färska smakrika småtomater (gärna plommon)

3 dl matlagningsgrädde (vi använde iMat)

2 msk olivolja

1 halv pressad citron

några droppar chilisås, typ sriracha

1 klick honung

1 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

salt (0,75-1 tsk salt, efter smak)

nymalen svartpeppar (efter smak)

TILLBEHÖR:

1 näve färsk oregano (funkar även med persilja eller timjan, någon ört ni gillar)

1-2 dl kokta kikärtor (att steka i olja, paprikapulver + flingsalt)

1 näve färska smakrika småtomater

100 g fetaost

1 dl soltorkade tomater

Cashewnötter (saltade och rostade)

1 burk hummus (smak soltorkade tomater, eller naturell, från SEVAN) funkar såklart lika bra att göra egen, se mitt bästa recept här!

Bröd (gärna surdegsbröd) + olivolja och flingsalt


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Dela paprikorna på mitten (vertikalt) och ta ur kärnhuset. Placera på bakplåtspappret med snittytan neråt. Lägg även 1 vitlöksklyfta samt de färska småtomaterna (spara några till att toppa soppan med) på plåten. Rosta i ugnen 20-30 min. Paprikorna ska ha fått färg. När de är klara, låt svalna lite och pilla sedan bort skalet från paprikorna.

3. Undertiden som paprikorna och tomaterna rostas i ugnen, förbered lite tillbehör. Smula fetaost, hacka cashewnötter grovt, strimla soltorkade tomater, dela de färska tomaterna i kvartar. Stek surdegsbröd på hög värme i olivolja och flingsalt tills det blir härligt gyllenbrunt.

4. Mixa ihop soppan: Lägg allt från ugnsplåten i en mixer, tillsätt resterande ingredienser till soppan och mixa ihop till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Värm på soppan på spisen i en kastrull om den inte är tillräckligt varm. Späd med buljong om så önskas.

5. Stek kikärtorna snabbt på hög temperatur i lite olja, paprikapulver och flingsalt.

6. Häll upp soppan i två skålar. Toppa med stekta kikärtor, färska tomater, fetaost, soltorkade tomater, cashewnötter och lite oregano. Servera soppan med stekt surdegsbröd och hummus.

Likes

Comments

TACOS! En solklar favorit! 😍 Att utveckla vegetariska varianter av tacos är underbart, så mycket gott man kan slänga ner i en tacos. I denna är det bland annat ugnsrostad sötpotatis, chilihummus, syrad rödlök, avokado, bönor och majs. Ni hör ju, MUMS! Detta recept har jag tagit fram åt Sevan, jag använder deras chilihummus, så god! Men man kan såklart göra egen också om man föredrar det.


INGREDIENSER: (4 PORT)

1 – 2 st sötpotatisar beroende på storlek

1 burk kidneybönor (eller andra bönor ni gillar)

1 burk Hummus Hot & spicy (SEVAN)

1 st rödlök (i 1-2-3-lag = 1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten)

1 burk majs

1 – 2 st avokado

0,5 -1 st gurka

0,5 – 1st kruka koriander

ca 1 dl dubbelrostade kikärtor (SEVAN, går bra att utesluta eller ta lite rostade nötter)

olivolja

flingsalt

1 - 2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1-2 påsar små tacobröd


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda ihop ingredienserna till 1-2-3 lagen. Skiva rödlöken tunt och lägg i den i lagen (förvara i en återslutande burk som man kan ha i kylen sen och bara fylla på när löken börjar ta slut)

3. Skär upp sötpotatisen i cm stora bitar, lägg på en plåt, ringla över olivolja, flingsalt, spiskummin och paprikapulver. Rör om. Rosta i ugnen 35-40 min, de ska bli mjuka och gärna få lite färg. Ta ut plåten när det är ca 10 min kvar och lägg på kidneybönorna, rör om och sätt tillbaka in i ugnen.

4. Hacka upp alla grönsaker, gurka, koriander och avokado.

5. När sötpotatisen och bönorna är klara, serva i små bröd ihop med chilihummusen, alla grönsaker, majs, rödlök samt de rostade kikärtorna.

Likes

Comments

En underbart god och matig sallad med massor av härliga smaker! Detta recept, som jag har tagit fram åt Sevan, innehåller bland annat en rödbetsfalafel som är kanon, gjorde dom till julbordet i år och det blev så uppskattat! 😍


INGREDIENSER (4 PERS)

bulgur eller annan matig bas, till 4 portioner

1 st halloumi

1 burk hummus original (SEVAN)

1 påse machésallad

1 st gurka

1 näve persilja

Rödbetsfalafel:

150-200 g förkokta rödbetor

3 dl kokta kikärtor

2 dl havregryn

1 stor näve mynta eller basilika

1 vitlöksklyfta

1 tsk spiskummin

0,5 – 1 tsk salt

1 msk olivolja

Karamelliserade valnötter:

1,5-2 dl valnötter

1-1,5 msk dadelsirap (SEVAN, funkar även med honung eller annan sirap)

några nypor flingsalt


HUR GÖR MAN:

1. Börja med rödbetsfalafeln: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa allt tills den blir en formbar smet (känns den för lös, tillsätt mer havregryn eller mjöl) forma runda bollar med fuktiga händer, lägg på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Grädda i ugnen 15-20 min.

2. Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen.

3. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på hög temperatur. När de börjat få lite färg, ta av plattan och tillsätt dadelsirap samt flingsalt och rör om. Strö ut över ett bakplåtspapper och låt svalna.

4. Skär gurka i lagom stora bitar.

5. Skär upp halloumin i lagom stora bitar, vänta med att steka denna tills precis innan servering, annars blir den gummiaktig.

6. Lägg ihop salladen: Ta fram ett stort salladsfat eller serva portionsvis, varva bulgur, machésallad, gurka, valnötter, klickar av hummus, rödbetsfalafel och halloumi. Ringla över olivolja och toppa med persilja!

Likes

Comments

Ett av julens favorit godis om ni frågar mig! Sött, salt, kola, choklad! MUMS! Hur enkelt som helst, det lovar jag! 😍


INGREDIENSER

1 burk kondenserad mjölk (sötad)

300 g mörk choklad (minst 50% kakao, gärna mer)

ca 0,5 tsk flingsalt

1,5 dl skalade pistagenötter

2 dl rostade saltade jordnötter

1 dl sötsalta mandlar (från Garant, skippa om man vill eller ersätt med annan nöt)

2 dl dumlekolor

1,5 dl mini-marshmallow


HUR GÖR MAN

1. Klä en form med bakplåtspapper (ca 20 x 25 cm)

2. Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad

3. Hacka undertiden dumle och nötter grovt. Blanda ihop med mini-marshmallow och sötsalta mandlar, lägg undan lite att toppa med.

4. Blanda ihop den smälta chokladen med den kondenserade mjölken och flingsalt, rör ihop till en jämn smet och vänd sedan ner nötterna, dumlen och marshmallow.

5. Tryck ut smeten i formen och toppa med resterande nötter, dumle och marshmallow. Ställ in i kylen minst 5h, skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i kylen i tätslutande burk.

Likes

Comments

Kanongott julgodis utan massa socker, gluten eller laktos! Gillar man kola och nötter kommer man att älska de här godbitarna. Så enkelt och bra energi för kroppen!


INGREDIENSER

15 st färska dadlar

1 msk kokosolja (neutral)

1,5 dl pekannötter

1 nypa flingsalt

1 nypa vaniljpulver

1 msk jordnötssmör

1 dl jordnötter (jag använde rostade och saltade)

Topping:

Mörk choklad (sockerfri om det finns, minst 70%, ca 70 g)

Grovt hackade jordnötter

Lite jordnötssmör om man vill


HUR GÖR MAN

1. Kärna ur dadlarna. Mixa ihop dom med kokosolja, pekannötter, flingsalt, vaniljpulver samt jordnötssmör. Mixa tills du får en fudgeliknande konsistens (tar längre tid än man tror, använd gärna en matberedare). Tillsätt jordnötterna och mixa lite snabbt, det ska vara grova bitar av jordnötterna kvar.

2. Tryck ut smeten i en liten form med bakplåtspapper i botten. Ca 1,5 cm tjockt. Ställ in i kylen.

3. Smält chokladen över ett vattenbad. Ta ut formen ur kylen och häll över den smälta chokladen. Bred ut så att hela täcks. Klicka ut lite jordnötssmör och dra ett fint mönster med en kniv (skippa detta om det känns krångligt, de blir lika goda oavsettJ). Strössla över lite grovt hackade jordnötter och ställ in i kylen ett par timmar. Skär sedan i bitar. Mums!

Likes

Comments

I samarbete med Sevan - som några av er vet så har jag inlett ett härligt samarbete med Sevan. Jag ska ta fram ett antal recept åt dem i månaden med hjälp av deras härliga produkter. Detta är ett av de första recepten och jag vill självklart dela med mig av det till er! En underbart julig sallad fullproppad med härligheter som ugnsrostade rotfrukter, pistagenötter, granatäpplekärnor, hummus, labnehbollar, grönkål, saffransscoucous och en syrlig apelsindressing. Perfekt på julbordet!


INGREDIENSER: (4 port)

Couscous för 4 pers (koka enligt anvisningar, men byt ut salt mot en halv grönsaksbuljongtärning + tillsätt ett halvt pkt (0,25g) saffran, uteslut om man ej gillar saffran) (SEVAN)

0,25 g saffran

2 sötpotatisar (ca 500 g)

Morötter (ca 500 g)

1,5-2 dl pistagenötter (SEVAN)

2 dl granatäpplekärnor

2 st avokado

1 burk labnehbollar (SEVAN)

1 burk hummus original (SEVAN)

Grönkål (ca 100 g)

Olivolja

Salt + peppar

Dressing:

saften från 2 st apelsiner och skalet från 1

1-2 msk vitvinsvinäger

2 msk olivolja

2 tsk dijonsenap

1 tsk granatäpplesirap (kommer från SEVAN, med funkar också med annan sötning tex honung)

salt och peppar


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme).

2. Skär sötpotatis och morötter i lagom stora bitar (gärna liknande storlek så kan ni rosta de på samma plåt lika länge). Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringa över lite olivolja + flingsalt. Rosta i ugnen 35-40 min, håll koll så att de inte bränns.

3. Koka couscousen enligt instruktioner på förpackningen men byt ut salt mot en halv grönsaksbuljongtärning + tillsätt ett halvt pkt (0,25g) saffran, uteslut om man ej gillar saffran. Låt stå.

4. Vispa ihop ingredienserna till den syrliga apelsindressingen dressingen, slå över den färdiga couscousen och rör runt.

5. Dela grönkålen i lagom stora bitar och massera in olivolja, salt och lite peppar.

6. Ta ut granatäpplekärnor ur granatäpplet, dela avokadon i lagom stora bitar och dela pistagemötterna lite grann.

7. När rotfrukterna är klara är det dags att lägga ihop salladen. Börja med att ta fram ett stort fat. Varva couscous, rotfrukter, pistagenötter, granatäpplekärnor, avokado, labnehbollar, klickar av hummus samt grönkål. Toppa med lite svartpeppar, pistage och granatäpplekärnor!

Likes

Comments

En superenkel, SMARRIG och julig dessert som garanterat kommer uppskattas om man gillar saffran och pepparkakor! Jag bjöd på denna på en tjejmiddag för några helger sen och alla fullkomligt älskade den!


INGREDIENSER (8-10 portioner beroende på storlek på glas)

5 dl vispgrädde

4 msk socker

200g naturell färskost

175 g vit choklad

1 akt saffran (0,5 g)

En nypa vaniljpulver

pepparkakor att krossa i botten (ca 2-3 st per glas beroende på storlek)

Apelsin att toppa med (ca 4-5 st)

Granatäpplekärnor att toppa med (uteslut om man vill)


HUR GÖR MAN

1. Vispa grädde ihop med saffran, tillsätt sockret och vaniljsockret mot slutet.

2. Vispa färskosten mjuk i en annan bunke. Smält den vita chokladen försiktigt i ett vattenbad och vispa ihop med färskosten.

3. Bland ihop saffransgrädden med färskostblandningen till en jämn smet. Ska ni servera desserten snart (max 1h) så kan ni lägga ihop allt nu, vänta annars med att lägga ihop desserten tills strax innan ni ska äta då det annars finns risk att pepparkakorna blir mjuka i botten av glaset. Ställ då saffransfluffet kallt tills ni lägger ihop allt i glasen.

4. Lägga ihop desserten: Krossa pepparkakorna och lägg i botten av glaset. Filéa apelsinerna (se här hur man gör). Ta ut granatäppelkärnorna om ni vill ha detta. Ta fram glas att lägga upp desserten i. Lägg pepparkakskross i botten av glaset, saffransfluffet i mitten och frukten på toppen. Ställ kallt tills servering!

Likes

Comments