Så sant som det var sagt har jag spenderat de första tre dagarna av veckan i köket på spar. Jag skämtar inte om jag säger att jag aldrig tidigare har svettats så mycket av att bara stå still.. förstå då de som jobbar där inne dagligen.
Jag har varit tillsammans med kocken som de flesta kanske förstår lagar all mat. Hon var inte jättesocial och inte speciellt bra på engelska heller så det har varit relativt tysta dagar för att vara jag. Men tyst och tyst vet jag inte, fläktarna över ugnarna dånar så det knappt går att prata endå😂 Den här tjejen berättade iaf att de hade varit två kockar från början men att den andra hade slutat och att hon nu fick ta jobb för två.
Men lärorikt har det såklart varit, det är alla erfarenheter här. Också här är det väldigt intressant att jämföra med hur ett liknande kök i Sverige skulle fungera, troligtvis hade de iaf haft en fläkt om det hade varit hemma.
Men nu är det nya tag som gäller och jag ser mycket fram emot att vara ute i butiken imorgon!
Nu är det dags för stranden☀️👙

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Dessa dagars praktik spenderades på köttavdelningen. Ingen vanlig köttavdelning kan jag lova.. möttes av hängande djur i frysen när jag skulle gå in där och lämna en låda. Paketerat lammfötter är också något nytt som jag inte gjort innan. Innan dessa praktikdagar hade startat var jag inte alls sugen på att vara där, det enda jag tänkte på var döda djur och att det inte alls föll mig i smaken. Men tänk så fel man kan ha ibland! Det var en spännande upplevelse och något som jag aldrig tidigare varit med om. Att de tre killarna som jobbade där också var vrålsköna var ju bara som grädde på moset! Två roliga och händelserika dagar helt enkelt.
När man står och jobbar så där ihop en hel dag så blir det en del pratande, genom detta får man reda på en hel del. Bland annat om hur deras liv fungerar, löner m.m. En hyra här i Durban kostar runt 5000 rand vilket endast är runt 3500 svenska kronor, billigt tänkte jag. Den tanken ändrades illa kvickt när jag fick reda på att en heltids anställd som jobbar måndag-lördag och långa dagar endast får ut runt 9000 kronor. Att tänka på så har oftast personalen en hel familj att försörja på dessa pengar. Inte konstigt att allt ifrån kläder till frukt är så billigt för oss svenskar när själva ekonomin är så låg här i Sydafrika.
Denna fredag fyllde också Klarafina år så dagen till ära åt vi på restaurang men Ingrid, Sören och hela Andreas familj som är här på semester mesans han har praktik. Speciellt med just denna restaurang var att den låg belägen på havet, häftigt och väldigt god mat. En toppendag helt enkelt!

Likes

Comments

Som sagt så är nu den andra praktikdagen avklarad. Dessa dagar har spenderats på produce som är frukt och grönt avdelningen. Härligt nog har jag lärt mig mycket nytt och fått många nya insikter, allt ifrån hygien till inpackning av frukter och arbetssätt. Det är väldigt intressant och lärorikt att kunna jämföra arbetssätt och hur hela samhället fungerar egentligen med hur vi har det i Sverige, vi har nog mycket som vi skulle kunna utbyta med varandra.
Fun fact är att just denna Sparbutik är ungefär lika stor som ett litet Ica hemma i Sverige. Där det troligtvis är 15 arbetande på en dag i Sverige är det 100 stycken på en dag här, frågan är ju om de är så produktiva ändå? Något som kommer kunna utvärderas om några dagar, men jag tror det lutar åt att de tycker om att ta det lugnt när chansen ges. Helt otroligt ändå att det kostar lika mycket för butiken att ha så många anställda här som det är att ha tio stycken på en dag i Sverige. Detta med stress är nog inte så konstigt alla gånger.

Efter arbetsdagen som slutade 13.00 (väldigt skönt) var det lugnt tills jag mötte upp hela gänget för en liten promenad. På ena sidan av gatan är det små "stånd" som vi gick förbi och kikade in i. Får dock lite ont i hjärtat över att titta på deras produkter utan att köpa något, det är trots allt deras levebröd. Men om man skulle tänka så om alla så skulle pengarna inte räcka länge, tyvärr..

Alla ❤️ dag till ära var det riktigt god mat uppe i restaurangen. Allt ifrån sushi, grillad kyckling, friterade räkor och något starkt ( som min mage inte alls verkar tycka om🙄😂). Att tillägga fick alla vi tjejer varsin ros av "hotel managern" David. Charmigt värre och vi alla blev väldigt glada då vi har våra pojkvänner kvar i Sverige och inte får några presenter idag. Skämt åsido men det var en väldigt fin gest av honom!

Ett superplus för denna dag är att AC:n på rummet äntligen fungerar igen. Det var på tiden! Denna nattens sömn lär bli som en dröm i ett svalt rum!

Likes

Comments

Nu har stackarna som fick sova en natt i Doha p.g.a. flyget från Arlanda var sent anlänt till hotellet. Jag vågar till och med påstå att de(läs sjukt hurtiga gamlingarna;) har kört slut på oss.
Innan jag fortsätter måste jag förklara att det är Ingrid som är programrektor på min skola och också hon som har ordnat allt som har med praktiken att göra. Hennes pappa kom hit som ung för att missionera i landet, som de flesta historierna slutar så hittade han kärleken från Sverige och fick en liten Ingrid. De bodde här tills hon var ca 15 år och det var då flyttlasset siktade mot Sverige.
Under alla dessa 15 år har hon lärt sig allt som har med kultur och Durban att göra, en perfekt handledare helt enkelt.

Denna morgonen började med en springtur på strandpromenaden längst stranden, jättefint men jag trodde verkligen att jag skulle dö stundtals. Märkte att det var en väldigt stor förändring att springa här jämfört med -10 hemma. Jag låter helt enkelt bilden nedan beskriva det😂Förhoppningsvis vänjer jag mig under resterande veckor.
Den fortsatta dagens schema bestod av möten med hotell maneger David och front desk maneger Monica här på hotellet för lite information. Ännu mer information fick vi på butiken spar där jag och Andreas startar vår praktik imorgon, spännande. Speciellt att få se skillnaden på hur de jobbar och tänker i livsmedelsbutiker här jämfört med i Sverige.
Slutligen vandrade vi upp för en backe i ca. 1 timme tills vi nådde den kända mini djurparken vid namn MitchellPark. Väl där möttes vi av många fina och exotiska djur och fåglar med allt ifrån papegojor och undulater till alpackor och tvättbjörnar, väldigt intressant!
Nu kallar sängen i rummet utan fungerande AC så att jag är pigg och fräsch till imorgon som är första praktikdagen, wish me luck!

Likes

Comments

Efter flera timmars resa sitter vi nu äntligen på hotellet, mätta och belåtna. Men också något tagna av hela resan och upplevelsen i sig.

Ibland har man tur och det visade sig i att vi alla fyra blev uppgraderade till business class under resan mellan Arlanda och Dubai, bara det kändes otroligt lyxigt. Allt som allt har resan gått väldigt smidigt och nu är jag taggad för morgondagens äventyr som troligtvis kommer spenderas på stranden och på områdets gator för att förhoppningsvis lära sig att hitta.

Nu på kvällarna rekommenderade personalen att vi skulle hålla oss inne med tanke på kriminalitet och liknande. Tråkigt men lika bra att göra som de säger så man inte råkar illa ut.

Kram


Likes

Comments