Bildanalys


Jag valde ett konstverk som heter Vitruvianske mannen. Bilden föreställer en man som är uppspänd på ett bord med fyra ben och fyra armar.

Målningen är gjord år 1490 vilket innebär att känslorna den ska väcka är från en annan tid än våran vilket innebär att det är en annan befolkning med andra åsikter och andra religiösa inriktningar. Med det i tanke så tror jag personligen att bilden ska väcka ett intresse för utforskning och vetenskap vilket var ganska ute och konstigt. Eftersom da Vinci både var en väl respekterad målare och filosof var han även en av dem bästa vetenskapsmännen, ingenjörerna, och uppfinnarna genom tiderna. Eftersom Leonardo hade en personlig koppling till allt som har med vetenskap att göra så är det gansk logiskt att han skulle vilja få massorna intresserade av samma saker genom att starta ett intresse och en viss nyfikenhet.

Målningen är ganska tråkigt uppbyggd. Det är en utdragen vit färg som med en lätt brun färg som kanvas över både kanterna och i toppen och botten. Han har gjort det så det ser ut som en kamera som tar en bild mitt i sin rörelse ungefär 400 år innan kameran uppfanns. Innebär detta att han såg i framtiden eller visste att denna effekt skulle skapas av en framtida kamera?

Förmodligen så tyckte han bara att det var en snygg effekt i formatet han valde för sin bild.


Som sagt innan tror jag bildens budskap är att starta ett intresse för vetskap och biologi bland vanligt folk. Även fast det på första glansen bara ser ut som en helt vanlig bild så är det dem möjliga känslor bilden väcker bland folk som är det riktiga vapnet da Vinci använder. Hela poängen är att det ska vara väldigt otydligt.


Fakta om en konstnär


Leonardo da Vinci föddes 15 april 1452 i Toscana, Italien. Han bodde en stor del av sitt liv i sin hemstad innan han flyttade till Florens och sedan till Amboise i frankrike där han senare dog. Leonardo anses vara ett geni i många fält trots att han inte var en utbildad man. Han är mest känd för renässans stilen av många av hans målningar i målarens senare år. Renässans stilen kännetecknas som väldigt kalla oljefärger. Många av målningarna var ofta porträtt av människor eller landskaps avbildningar. Jag tycker inte såvida mycket om konst men om jag skulle välja en målning han gjort som jag tycker om så skulle jag välja kvinnan med hermelinen eftersom jag gillar djur och målningen föreställer en kvinna med ett litet djur.

Jag valde Leonardo da Vinci för att han är en legend innan fält andra än målning som intresserar mig till exempel var han en känd ingenjör, astronom, och uppfinnare. Så även om han är den mest kända målaren genom tiderna så är han även en stark drivkraft för uppfinningar som cykeln, fallskärmen, och en tidig prototyp av en helikopter. En av hans målningar kallas nattvarden som är en målning av Jesus sista måltid. Eftersom Leonardo på papper är en kristen man så tror jag att hans tro kan ha haft inflyte på denna målning

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

jag har precis börjat med mitt arbete. Min skiss är klar och jag är redo att börja arbete helt.

Likes

Comments

Här är min bild

Likes

Comments

Utvärdering 

Jag valde temat natur och miljö med en inriktning på miljöförstöring i temat. Jag sökte inte inspiration eftersom man inte behöver inspiration för att följa en mall. Min ide kom ifrån en Facebook post jag såg får ett halvår sen.  Jag använde vanliga kräm färger och jag använde ingen speciell teknik överhuvudtaget utan jag bara målade. Jag har inget speciellt jag vill utrycka med min målning utan att global uppvärmning är ett problem vilket alla vet redan. Jag vet inte om det syns jättebra vad jag vill meddela men jag försökte iallafall få fram min poäng. Jag stötte på ett stort problem vilket var att min första ide inte fungerade så jag fick byta mitt projekt mitt i. Jag blev väldigt nöjd med hur färgerna drog ut sig och såg ut i slutändan. Mitt Råd till någon annan hade vart att göra en bra plan innan. 


Likes

Comments

​Idag lärde jag mig en del akvarell tekniker. Jag testade teknikerna själv och började och gjorde klart min skiss. Jag började på min riktiga målning med vattenfärger

Likes

Comments

Idag slipade jag mina idéer och gjorde klart min tankekarta. Nästa lektion ska jag även rita min skiss och börja på målningen. Jag blev också anklagad av försök till mord av läraren även fast jag inte gjorde nåt 

Likes

Comments