Header

Nästan en månad efter denna vecka sitter jag fortfarande och skriver på detta inlägg, tur att det inte är någon deadline... i vilket fall som hellst vill jag iallafall skriva detta även om det är lite sent för att få ett avslut på äventyret och skriva ner allt vi gjorde även sista veckan. Så här kommer det!!

Milano

Jaa, det första som händer när vi lämnar lou är att jag blir magsjuk, av att äta på mcDonalds! Det var så jobbigt (såklart) dels för att det suger att var sjuk och för att vi bara hade en dag i Milano. Så hela natten var jag uppe och mådde dåligt och stannade på hostelet dagen därpå, tur i oturen var att vi var ensamma i rummet för våra rumskamarater inte hade kommit än och vi hade toa på rummet (lyx!), men Ebbe fick i vilket fall som hellst dra ut själv och upptäcka Milano, dock kom han hem bara några timmar senare efter att ha gått i outhärdlig värme och inte blivit jätteimponerad av staden. Allt var så himla stort och långt ifrån varann, så det blev långa promenader eller dyra tunnelbanor. Det var också ganska märklig stämning i stan, människor var stressade och lite småtjuriga och överallt på större ställen som torg och liknande stod militärer tugnt beväpnade och en militärbil precis brevid. Förstår verkligen varför det är så, men det är så ovanligt för oss att se och det är lite skrämmande. Vi såg det också i Frankrike där polisen gick runt med tunga skjutvapen och det var lika skrämmande då.

Som ni förstår såg jag inte jättemycket av milano, men sörjer inte detta jättemycket för det verkade inte överdrivet kul. Jag kom ut en liten stund på eftermiddagen iallafall och gick till ett ställe och åt en liten fruktsallad vilket var precis lagom efter nattens bestyr.

Mer Italien

Eftersom milano inte blev överdrivet bra provade vi lyckan i Genova eller Genoa, (jag vet fortfarande inte hur man uttalar det) vilket var helt spontant och vi visste inte att det exiterade förrän vi tittade noggrannare på kartan vid kusten... för det var just medelhavet och tanken på att bada som lockade oss mest!

När vi kom fram till stationen på eftermiddagen började det droppa lite, vi tänkte inte så mycket på det och började gå mot hostelet med bestämda steg, men ju längre vi kom desto mer började det regna och åska! Tillslut stod vi och huttrade under ett litet tak, räknade till ett innan åsksmällen kom och såg vattnet forsa ner på gatan. Kul välkomnade Genova! Efter en stund i regnet sa en liten tant i en affär precis brevid att vi var tvunga att komma in! Vi kunde ju inte stå där i regnet. Sagt och gjort gick vi in till det lila stället utan en enda kund men 5 stycken som jobbade. Alla var supergulliga och hjälpte oss med att hitta till hostelet, de stod länga och väl och disskuterade på italienska med ebbes mobil i handen där kartan visade vart vi skulle. Tillslut sa dom att det var bäst att vi tog bussen i det här vädret så när det väl slutat åska sprang vi upp till busshållplatsen där en till liten rar gubbe hjälpte oss att köpa biljett och sen var vi framme vid hostelet. Men äventyret slutar inte där, när vi skulle visa våra pass i receptionen titta Ebbe på mig i panik och säger att han har glömt sin påse med ALLA viktiga saker i!! Han springer iväg för att kolla om han glömt den i affären vi var i och jag står kvar med receptionisten och småpratar om att vi kanske skulle kunna så jobba på hostelet om vi inte hittar ebbes saker och är strandsatta i Genova. Som tur är så skriver Ebbe några minuter senare att han har hittat påsen och vi kan nöjda och glada gå upp till vårat rum efter den händelserika eftermiddagen med både åska och planer om att bo kvar i Italien.


När vi väl hade landat lite så tog vi oss ut igen för att se vad staden erbjöd. Vi kollade in hamnen och små trånga gator, allt var så fint och en väldig postiv överraskning eftersom vi aldrig ens hört talas om det förr. Vi avslutade dagen på ett ställe som var typ "snabbmat" men med bara färsk pasta som dom blandade med olika såser, så vi både tog små "makaroner" (är så dålig på pasta) med pestosås, väldigt gott!

Dag 2 i Genova som var vår enda heldag spenderade vi först med att ta oss till den stora tågstationen för att ordna reservatiomer till tåget som skulle ta oss till Lyon och sen tåg hem till Svergie. Promenaden som var ungefär 3km var väldigt fin och trevlig men vi mötes av en liten besvikelse när vi väl kom fram för tågstället för de

kunde bara reservera tåg inom Italien och de tåg vi var tvungen att reservera var i Frankrike.

Efter detta hade jag tänkt att vi kunde ta en buss från tågstationen ut till en strand för att bada men ebbe hade missuppfattat mig och inte tagit med sig badkläder så vi åkte till hostelet och lämna viktiga saker och ebbe byte om, sen var vi påväg! Bussen åkte hela tiden vid strandkanten men vi visste inte riktigt var som var bäst att gå av så vi åkte till slutstationen och mötes av en vacker stenstrand! Allt var så himla fint och vattnet var perfekt varmt och vågit, så himla härligt!!


Efter en eftermiddag med sol och bad tog vi bussen hem, helt slut. Vi vilade lite innan vi tog oss upp till en närliggande affär och köpte saker till pasta som vi lagade i hostelets mysiga kök. Det var så gott och ganska skön att slippa springa runt och leta ett ställe att äta på stan. Senare på kvällen sen satt vi och drack te och kollade ut över Genova och hamnen på hostelets gemensamma terrass och vilade upp oss för resdagen som började väldigt tidigt dagen efter.


05.20 ringde klockan på morgonen och en halvtimme senare var vi påväg till tågstationen (inte den som låg 3km bort). Det första som händer är att jag snubblar och skrapar upp mitt knä och fot, så efter lite "det-är-så-himla-synd-om-mig" gnäll var vi påväg igen mot det tåg som skulle ta oss till Italienska gränsen där vi sen skulle fortsätta mot nice för att byta tåg. Väl i Nice stod vi och vänta för att äntligen få reservera det tåget vi tänkt göra i Italien men då var ju det såklart redan fullbokat så vi fick ta ett en timme senare. Efter en snabb lunch så satt vi på tåget till Lyon som var vår slutdestination den gången. Vårat sista stop på tågluffen. Så konstigt att tänka.

Det första vi gjorde när vi kom fram var att hitta till reservations och biljett stället för att ordna med hemresan, vi hade kollat upp en perfekt tågresa med 4 byten, natttåg och inte allt för långa väntetider, men när vi väl skulle reservera biljetterna så var första tåget som skulle ta oss ut ur frankrike fullbokat, och alla andra tåg från frankrike till stället i Tyskland där de flesta tåg fortsatte, så efter mycket om och men hittade hon som hjälte oss ett tåg som gick till strassburg och därifrån kunde man åka en omväg med lite mindre tåg för att komma till karlsruhe som det hette. Väl i karlsruhe skulle vi ta ett tåg till hamburg där vi fick vänta hela natten för att sen ta ett tåg till danmark och sen byta för att komma till köpenhamn där tåget gick hem till mjölby. Jaa, det tog ganska lång tid att boka allt detta men under tiden hann vi bli kompis med tjejen som reservera allt och hon fråga nyfiket hur vädret i Svergie var, hur man uttalade Nykøbing (som var staden i danmark) och om tåget vi skulle ta till mjölby var svergies snabbtåg.

Efter en varm vandring till hostelet tog vi oss ut i lyon för att hitta något att äta. Vi bodde bara några hus ifrån en av floderna i lyon - rhône, så efter en kort promenad hittade vi ett trevligt matställe. Hela lyon var ute kvällen innan nationaldagen som tydligen är "känd" festkväll så det var verkligen härlig stämning i stan! För oss blev det dock inte mycket festande efter en dag av resande som tar mer på krafterna än vad man kan tro!

14 juli! På självaste nationaldagen tog vi lyon med storm, vi började med att desperat leta efter en öppen affär där vi kunde köpa frukost/lunch. Detta var dock ganska svårt för nästan allt hade stängt på grund av den stora dagen. Tillslut hittade vi en öppen mataffär där vi köpte baguette, juice och yoghurt som vi nöjt satt och tugga på vid flodkanten.

Efter den härliga frukosten tog vi oss över halvön och de båda floderna till gamla stan som var typ som gamla stan i stockholm men lite mer elegant och något större.

Tillslut hamnade vi vid en väldigt lång trappa och väl uppe följde vi vägen tills den gick ner igen på andra sidan av ett litet berg vi hamnat på. Det var ganska kul att inte riktigt veta vart vi var, vi hade kommit upp på berget där det nästan inte var nått folk alls och det var så skönt att strossa runt ensam bland husen tills vi kom ner till floden igen.

Vårat nästa stopp på vår upptäcksfärd var den enorma parken Parc de la Tête d'Or som var lyons stadspark men väldigt stor. På vägen dit såg vi dock en väldigt häftig byggmad som var som rtt höghus men inte ett enda fönster eller dörr, dock såg det ut som det men när man kom närmare så såg man att det bara var målat allting! Målningarna föreställde människor från en annan än 2000talet som gjorde vardagliga saker runt huset, i fönstern och på de målade balkongerna. Mycket coolt!


När vi väl sen kom till parken fanns det allt från stora gräsmattor med rosor, en liten sjö som man kunde ro i, en konsig liten djurpak och enorma växthus med exotiska växter i. Vi gick och kollade på allt detta och vissa saker var helt klart bättre än andra. Tillexemel var djurpaken något av det sorligaste jag sett, alla djuren, apor, lejon, krokodiler och många fler satt i varsin väldigt liten bur som inte var större än några kvadratmeter och såg ledsna ut när dom satt och blev uttittade av alla besökare...

Något som dock var väldigt häftigt var det stora växthusen i ena änden av parken. I det största var det djungel. Alla gröna, slingriga växter som man kan tänka sig och många fler klättrade upp på glasvägarna och träd, det var så mysigt att gå runt där i den fuktiga luften och bara se alla växter växa om vartannat. Detta var ett återkommande temani föera utav växthusen, några hade specialiserat sig på mossa, eller orkidéer men alla hade samma magiska känsla av att komma någon stans väldigt långt bort. Det sista växthuset var till skillnad från de andra inte alls fuktigt och hrönt i överflöd, det var gassande varmt och överallt stod det olika kaktusar. Stora och små, tjocka och smala, små taggar och stora taggar. Det fanns så många kaktusar att kolla på!!!


Efter denna mycket spännande dag vilade vi lite innan vi gick ut för att kolla på de omtalade nationaldags-fyverkerierna. Där de skulle skjuta fyverkerierna var några kilometer bort så vi bestämde oss för att sätta oss vid flodkanten som bara var några hundra meter bort från hostelet och vi kände till området. Vi kom dit ungefär en timme innan det skulle börja och det var väldigt många fler som hängde där också! Hela kvällen hade det skjutits smällare lite överallt vilket jag tyckte var jätteläskigt. Tror det var för att jag hela tiden hade i bakhuvudet att något kunde hända och jag var så ovan vid att höra smällarna, det kunde va iprincip vad som hellst i mitt huvud.

Som tur var hände det ingenting och vid 22.30 startade den stora uppvisningen. Tydligen hade lyon tema på sina fyverkeriuppspel varje år och iår skulle det vara klimatförändring... lite konstigt när det gäller fyverkerier och mannkan inte säga att man förstod det när man såg det. Hur som hellst sköts det rakerter i alla regnbågens färger, stora och små i 20 minuter! Det var väldigt häftigt att se och jag är glad att vi faktiskt satt kvar och titta på det även om det var lite scary med alla smälare innan.

När fyverkerierna väll var slut tog vi oss hem i kaoset av bilar och människor aom tänkte göra precis desamma och packade ihop för den låååånga resdagen dagen därpå.

Det första som händer på första tåget är att jag glömmer att fylla i den lilla detaljen på mitt tågpass vilken dag det är. Detta slutar med att jag i panik försöker fixa precis när konduktören kommer men han sliter biljetten ur handen (bokstavligen) och säger nöjt att man måste skriva i det innan och att jag nu måste betala €50. Vill bara påpeka att det jag blev mest arg på var hans sätt att vara så nöjd för att kunna få mig att betala och han var bara så arrogant och dum. Efter den lilla incidenten var inte stämmningen på topp på tåget tills vi kom till strassburg där vi byte tåg till ett mysigt och väldigt litet dieseltåg som tog oss över till tyskland. Väl där bytte vi tåg igen till ett annat pendeltåg och tillslut var vi i karlsruhe där vårt tåg till hamburg gick från. Väl var framme i hamburg 01.30, 13h senare än när vi börja kom det jobbiga på denna resa. 7h på hamburgs station. Det enda som var öppet mitt i natten var McDonalds så vi hängde där hela natten i princip. Dock var det inte bästa stämmningen där, stup i kvarten kom det 2 arga vakter och skrek och hotade med att slänga ut alla som låg med armarna på bordet eller bara hade ögonen stängda.

När klockan börja närma sig 07.30-tiden gick vi ut till vår perrong. Just då kom det ett tåg på perrongen brevid oss som gick till budapest via berlin och prag, precis samma väg som vi åkte för ungefär en månad sen. När tåget rullade in tror jag vi båda var ganska sugna på att hoppa på och börja om igen. Göra om denna fantastiska resa och åka på fler äventyr. Det var också lite tröstande att se tåget till Budapest för det var som en påminnelse om att allt finns kvar och det går att åka tillbaks till alla ställen vi vart på igen, det är inte slut bara för att tågluffen är!

Resten av dagen var det bara byten av tåg och lite väntande på köpenhamns station tills vi steg av på mjölbys station där pappa väntade på perrongen. Det var så himla skönt att vara hemma!! Vi firade med massa jordgubbar och att sova väldigt länge...

För att avsluta så vill jag bara säga att denna resa har varit så fantastisk! Vi har sett och gjort så mycket att det knappt går att ta in! Är så imponerad av oss tre som klarade detta, jag har lärt mig så mycket som att ta ansvar, att allt ordnar sig men kanske inte så man tänkt sig och hur det faktiskt är att resa under lite längre tid vilket jag verkligen vill göra igen. Så tack för denna resa och hoppas denna blogg får användas snart igen med nya äventyr!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag kanske inte uppdaterar denna blogg överdrivet ofta men när jag gör är det desto längre inlägg, så här är ett jättelångt inlägg om just det som titeln heter!

För ungefär 10 dagar sen mötes vi av sloveniens (eller sLOVEina som turistreklamen skriver det) vackra landskap! Våran första destination var Maribor som är sloveniens näst största stad men inte mycket större än linköping men väldigt mycket mysigare! Mitt genom staden går en flod, men den ena sidan (där vi bodde) var de mest centrala platserna.

Vi hade turen att komma just när Maribor festivalen ägde rum, vilket vi inte hade en anning om och det lyste upp staden lite extra! På morgonen när vi just ätit frukost så komm en parad av färggranna människor med sina nationaldräkter från alla möjliga olika länder. När de väl tågat in började de en och en spela och dansa ett traditionellt nummer på "stora torget" och vi såg allt från en konstig fioltrumpet från rumänien till en galen trumdans från burundi, väldigt häftigt!

Efter den lilla showen så gick vi mot ett museum som var coolt och ganska annorlunda. Det var nästan bara modern konst som visade en bild på hur det var att bo i slovenien (typ) lite djupare kanske, men men. förutom att det var häftigt att se blev det extra specielkt för vi var dom enda på hela museet förutom vakten!

Efter museumet gick vi runt i stan som inte tog längre än en 15min innan vi var tillbaka på hostelet, som förövrigt har vart det konsrigate boendet hitills.

När vi kom på kvällen så fick vi leta väldigt länge innan vi hittade receptionen som var en liten lapp som det stod att vi skulle välja varsin säng i rum 77 och att han var på möte just nu (klockan var runt 9 på kvällen). precis när vi skulle sova kom en glad liten man in på hostelet (som förövrigt bara var rum 77 med 10 sängar) och sa att vi kunde betala. Mötet han hade varit på var en gudstjänst! Kul hostel men lite konstigt!

Tillbaka till dag nr 2! Efter en snabb tur på turistinformationen hade vi varin bussbiljett och bagav oss till en liten kulle där det fanns linbana! Så vi åkte upp och kollade på utsikten och åkte ner igen när linbanan stanna mitt i. Jag blev något rädd men när vi pratade med vår glada hostelvärd (som älskade att veta hur hans gäster hade haft det under dagen) skrattade han bara och sa "oh isn't it fun with some adventure!?"


Eftersom det var maribors festival så fanns det ganska många konsterter osv under kvällen, till vår totala lycka så var det ett jazzband från usa som skulle uppträda, så vi fixade biljetter och upplevde en av de häftigaste konserterna nånsin!

Bandet bestid av en pianost, bassit, trummis och en saxofonist lika gammal som yoda. Saxofonisten pharoah sanders var stjärnan i bandet och också på scen. Förutom att han (och alla andra) spela och sola som gudar bjöd han också på lite dansmoves i form av långsamt hukande upp och ner, fantastiskt!

Efter denna underbara show så sköts det fyverkerier vid 12 slaget, så vi satte oss tillrätta vid flodkanten.


Som ni hör hann vi med väldigt mycket i maribor på bara en dag, sen var det dax för huvudstaden ljubljana!

Precis som maribor så är ljubljana superlitet, även om det är något större än maribor. Vi kom dit på eftermiddagen så efter att vi dumpat våra väskor i vårt rum så gick vi till slottet som ligger på en liten kulle mitt i stan. Det var en lagom liten tur på eftermiddagen och sen på kvällen köpte vi grejer föe att laga pannkakor.


På vår första heldag i ljubljana tog vi det lugnt och bara kolla stan, och på eftermiddagen så hade Lou plannerat en tid med en tatuerare så jag och hen gick dit och hen berättade sina planner om att tatuera sig för en tant runt 40+ med rosa hokeyfrilla och en dalmatiner som vaktade studion i ett helt öde köpcenter. Hon var superkul och hjälpte lou med att hitta ett motiv som hon sedan skickade bild på mitt i natten. Så dagen efter gick vi dit igen och 2h senare hade lou en tatuering av berg, vatten och skog, kanske inte bästa förklaringen men ungefär!


Efter 2 1/2 dagar i ljubljana rullade vi vidare mot Bled med ett mellan stop i en jättegullig liten stad som heter skofja loka där vi spendera dagen. Efter att vi slängt in våra ryggsäckar i ett hotel så började vi kolla runt byn, och om maribor var litet så var det här miniatyriskt!! På ca 3min så var vi tillbaka på samma ställe. Även om det var litet så var det väldigt fint med smala små gränder och gröna berg runt om, väldigt idylliskt!


BLED!!! Både lou och jag har följt ett konto på instagram som heter ifeelslovenia i typ ett år där dom dagligen lägger upp drömmiga bilder på slovenien och en av deras favoritdestination är bled, en liten stad mitt i skogen precis vid en rund (ish) sjö med en liten ö där en kyrka står. Väl på plats insåg vi att det kanske var lite fler än vad vi trott som följde ifeelslovenia (eller bara visste om bled) för oj vilken turistort det var!! Dock var väldigt många backpackers så det var väldigt skön stämmning på vårt hostel där vi också träffade en del svenskar!

Ebbe och jag var väldigt förtjusta i att äntligen komma till ett ställe där vi kunde bada i en sjö och det första vi gjorde var att ta oss till sjön och gå till badplatsen. Även om det var mycket turister så var sjön fortfarande lika magisk som på ifeelslovenia. Vatten var turkost och låg nästan helt blankt runt den lilla ön.

Runt sjön går det en gåväg så nästa dag gick vi runt sjön och upp på en utkiksställe över sjön där man verkligen såg vilke pärla det är!

Obs!! Bilderna gör den inte riktigt rättvist!

Det är inte bara Bled som är vackert i norra slovenien, precis brevid ligger triglavski narodni nationalpark som är känd för sin vackra och speciella natur, dock är det ganska svårt att ta sig till alla de fina ställerna själva så på torsdagkvällen bokade vi platser till emerald river adventure som är en tur man gör ca 12 st och två guider. Huvudtemat med turen är på soča river som är en ljusblå/turkos flod som rinner från en kall klar källa i bergen ut till sidoåar runt om bergen.


Klockan 8 på fredagmorgonen satt vi alla tre i en liten minibuss tillsammans med 2 coola tjejer som reste jorden runt och en britt som man var tvungen att anstränga sig för att höra vad han så (pågrund av så mkt brittiska!!) Vårat första stop var de slovenska alperna som ligger precis vid gränsen vid italien och österrike. Där vi dtanna var just så högt upp man kunde komma med fordon så vi såg en heldel tuffa personer som var redo att bestoga topparna.

En stund senare när guiden hade berättat om alla bergssägner och historier som skett vid bergen 0kte vi vidare till nästa stop, själva källan till soča. Guiden var noga med att säga att det här var lite svårare hiking och vi skulle behöva hålla i en vajer, så jag blev lite skraj och bestämde mig för att stanna där nere, för just i den stunden kändes det som det enda vettiga, dock så var det nog inte så svårt endå för både familjer med 3 småbarn, pensionärer och mammor med spädbarn på magen traglade sig upp för vajerstigen.

Tredje stopet var den efterlängtade soča river och det var så fint! En av de saker som tillhörde the emerald river adventure var att åka ner för den strömma floden i en gummibå, dock så kostade detta 400kr extra så vi struntade i det och badade istället där dom skulle komma fram. Vatten var verkligen jätteströmt och jättekallt, men det var väldigt kul endå!!

Efter detta följde vi floden och såg och fick veta massa häftiga grejer. Tillexempel så hölls jättemånga stora slag under första världskrigen mellan österrike och italien vid bergen i Slovenien, ganska knasigt att tänka sig nu när det var näst intill en regnskog. Vi såg också ett jättehäftigt vattenfall i en grotta, men tyvärr var det ganska svårt att fota för det var så himla mörkt där!

Efter en lång dag och alla häftiga platser, lunch och långa bilturer väntade nästa äventyr, åka bil på tåg! Kanske inte det coolaste på det äventyret men kul att checka av biltåg på tågluffs-tåg-listan! Efter tågresan (som halva var i en mörk tunnel) kom vi fram till vårt sista destination, bohinj lake som är en sjö mellan alla berg mitt i nationalparken. Det var väldigt fint men inte riktigt så fint som vi hade tänkt oss, för det är många som hade tipsat om den. Det var dock ett väldigt bra slut för den äventyrliga dagen.

SISTA HELDAGEN TILLSAMMANS spenderade vi i vintar gorge, eller ja, försökte. Vintar gorge är en del av naturresarvatet där som har fixat jättefint med gångar precis över vattnet och det slutar vid ett vattenfall, dock kostar den 4€ att komma in och såklart i kontanter, såklart hade vi glömt det och vi hade inte en krona på oss. Inte nog med detta så hade vi också tappat bort varann för ebbe skulle ta en snabbare väg och vänta vid ingången. När lou och jag väl kom fram till ingången så väntade såklart ingen ebbe där, så vi satt och såg ledsna ut tills vakten in till parken frågade om vi hade råd och vi förklade att vi glömt bort inträddet. Just i den stunden kände väl vakten lite sympati för oss två och släppte in oss. När vi väl sen fick tag på ebbe sa vi att han kunde prova samma grej men all sympati var då bprta med vinden och han kom inte in. Så vi fortsatte själva in och det var väldigt fint men efter emerald river adventure så var det svårt att hitta något som toppa det...

Det stoppade dock inte ebbe att han inte kom in till själva parken, han skulle till vattenfallet och gjorde det genom att klättra över ett berg och gå på okända stigar tills han hitta oss 2 1/2h senare. Hans mobil var urladdad och jag var smått hysterisk för att han skulle va död eller bara gått vilse. Men vi badade i det superkalla vattenfallet och gick sen tillbaka till bled genom en stig i skogen, så det blev en ganska lyckad utflykt endå.

För att göra en lång historia kort!

*Här skulle va en fin bild på vattenfallet men det vill inte funka så det får va*

Vid niotiden dagen därpå gick tåget från bled till milano för ebbes och min del och genéve för lou som ska hem till sin farmor en sväng innan hen drar till spanien! Det var lite sorligt att säga hejdå dels för att vi tre har haft så himla kul tillsammans och för att man verkligen kände att det är nära slutet nu. Våran resa som vi plannerat sen innan var avklarad och ebbe och jag reser nu till städer vi inte ens funderat på innan...


Likes

Comments

Hej hoppsan vad dålig uppdatering det var här!! Det har såklart hänt en hel del sen senast jag skrev här men tänker att jag går igenom dag för dag!

Nattåg till Innsbruck

Natten mellan den 25/26 så "spontan" - åkte vi till innsbruck med nattåg från budapest, det var egentligen inte plannerat sen innan att vi skulle till Innsbruck utan istället stanna lite längre i Budapest. Men saker förändras och när vi hade tre dagar extra kollade vi på olika grejer vi kunde göra och detta kändes mest spännande!

När vi kollade boende runt Innsbruck insåg vi ganska snabbt att det inte fanns jättemånga bra billiga hostel och följde istället Lous pappas idé om att campa! Några sms senare hade vi en lämplig campingplats och det var bara tältet som fattades, lämpligt nog gick vi då förbi decathlon och köpte "lill-pärra" ett gulligt grönt litet 2mans tält för 77kr var, perfekt!


(Bilderna här nere visar vilken idyll vi bodde vid!)

Väl framme vandrade vi runt i ett svalt och tomt Innsbruck och häpnades av alla söta hus och vackra berg, det var så fint men tyvärr var vi lite för trötta för att riktigt kunna uppskatta staden, redan vid 10 var vi trötta och hungriga så vi tog oss till campingen som låg precis vid foten av de stora bergen med en pool brevid, perfekt helt enkelt!

I innsbruck hade vi varit på turistinformation för att få veta lite mer om "easy hikings", tyvärr var personalen sämst och hade ingen koll på nåt och gav oss en karta med mountainbikeleder runt innsbruck men en av dom började precis vid vår camping så dagen därpå (27) tog vi på oss våra mest vandringsvänliga kläder och började gå upp till ett ställe som såg ut att ligga lagom långt bort. När vi väl kommit fram till stället visades sig att det var där alla vandringsleder började och vi bestämde oss för att fortsätta till st Magdalena som låg ca 1 1/5h upp i bergen.

Det var något av det häftigaste jag har gjort, det fanns en vandringsled och en asfaltsväg men vi bestämde oss för att ta vandringleden som gick över berg och skog, hela tiden upp, tills vi kom till en liten hage och en kyrka där några getter betade. Bakom kyrkan fanns en resturang där det fanns runt 10 olika sorters knödlar vilket var underbart gott efter nästan 2h vandring i alpiska berg. Det hela var bara så idylliskt och så man tänker sig hur de österrikiska alperna är om ni förstår. De små getterna, vandringsgubbarna som satt och drack en öl & alla sorters knödlar och självklart, allt på tyska!

Här är bilder från nästan samma ställe, den översta är på vägen ner på asfaltsvägen & den understa är på vandringleden vid samma ställe.

Drick och utsikts paus innan de värsta backarna!

vyn från st magdalena 1278m.ö.h

Efter denna ganska spontana och inte jättelätta hikingen (för att bara ha omberg att jämföra med) var vi helt dötrötta och varma så det blev vila och bad resten av dagen!

GRATTIS TILL LOU!!

Den 28 juni hördes de ljuva morgonstämmorna från lill-pärra klockan 7 på morgonen, det var lous 18-års dag!!!!! Inte bara det, det var också vår sista dag på campingen så efter gratulationerna packade vi ihop vårt pick och pack och drog in till innsbruck för att äta en fantastisk brunch dagen till ära. Inte nog med det köpte vi också var sin "minitårta" för att äta på tåget till wien, tyvärr blev dom något förstörda den korta vägen till tågstationen, men vad gör det?

Tåget blev försenat på vägen med 1 1/5h så det blev lite längre tågresa än vad vi tänkt oss, men som tågluffare märker man det knappt mer än att man blir desto hungrigare!

Paramore konsert!

Om man reser med världens största paramorefan (lou) går det inte att missa deras europa turné! Och som tur var passade 29juni i wien oss perfekt.

Efter långt köande sprang vi in till andra raden på en supermysig utearena som fyllde 3000 personer, så sjukt mäktig och fantastisk konsert!!

Bilden är tagen av lou från konserten

Nu har vi anlänt till Slovenien som har varit och är våran huvuddestination, i förrgår kom vi till maribor och idag är vi i huvudstaden ljubljana, men tänker spara slovenien till ett senare inlägg...

Adijo!

Likes

Comments

Midsommar, eller våran första dag i Budapest har varit fantastik. På vägen hit i tåget fick vi kontakt med en svensk tjej som bor här i budapest och har gjort det i typ 15år som heter Madeleine (eller madelään som vi olyckligtvis började kalla henne). Hon fixar guidade turer till vintage affärer som finns hur många som hellst i budapest! Även om jag inte köpte några var det väldigt spännande att se alla konstiga kläder och lära känna staden lite mer. Hon visade också alla "must see".

Efter the tour satte vi oss för att äta lunch, allt är så himla billigt här men det är lite svårt att komma ihåg det när man ser priset som nästan alltid ligger runt 1000-2000!! men när vi delar det på 30 så blir det inte så mycket längre.

På eftermiddagen plannerade vi lite tågresor och ställen vi ska till och tog lite siesta i värmen för att orka gå till ruda nattbad som är precis det de låter som! Det är ett av alla budapest terminalbad som har öppet på natten. Vi kom dit när det öppna vid 22 och badade i allt från 14° vatten till 42°!!! Det som var häftigaste var endå inte jättevarma källor eller de stora ångbassängerna, utan rooftop bassängen högst upp på badhuset. Det var så otroligt fint och galet att sitta i varmt vatten och titta ut över vackra budapest.

Idag vaknade vi lite senare och gick runt hörnet på vårt hostel för att äta en jäättemäktig brunch innan vi begav oss till tågstationen för att beställa platsbiljetter till vår nästa destination Innsbruck! Var inte plannerat att vi skulle dit men vi känner oss lite done med budapest och har tre dagar kvar tills vi ska va i wien där vi ska se på paramore!

Från tågstationen så tog vi oss till budasidan (vi bor på pest) för att titta på den mäktiga fiskarbastonien! Den var otroligt vacker men precis som på alla andra turistmål var det varmt, dyrt och fullt med folk... men endå kul och coolt att se!

På vägen hem till pest tog vi oss till magaretha island som ligger mitt i donau, det fanns parker och resturanget mest, men det häftigaste var en stor fontän som sprutade vatten åt alla håll, skönt ställe att hänga på innan vi gick hem för att fräscha upp oss till kvällen! Nu ska vi sova för att gå upp lite tidigare än vanligtvis, Lou ska till ett yogaställe & ebbe och jag ska bada på ett av budapest och europas största terminalbad med 16 pooler!! Det ska bli skoj.

Vill också be om ursäkt över min fruktansvärda uppdatering här, tänkte kalla detta inlägg för glad midsommar men inser nu att jag nog får byta namn!

Likes

Comments

Nu sitter vi här på hostelrummet som förövrigt är så mysigt och fräscht och vilar oss efter de händelserikadagarna i prag. Vi kom hit runt 8 på måndagskvällen och gick ner till karlsbron som ligger 5min från vandrarhemmet och åt crepes, Lou blev lite upprörd över sättet de var gjorda som inte alls var på det traditionella franska sättet, men jag tyckte det var gott endå. Nästa dag började vi med att köpa lite frukost i de såkallade "supermarkets" där det är mer sprit i än vad det är mat och gick upp för en kulle som man ser ut över hela prag. Då kände vi att vi ville se ännu mer och knallade upp för petrinkullen där det finns ett utkikstorn, tyvärr kostade det lite mycket och det var ännu mer trappor OCH massa turister så vi struntade i det och gick ner för kullen på "andra sidan" denna väg var mycket längre men jättemysig.

När vi väl var nere gick vi mot "the lennon wall" som är en minnesplats för beatles och framförallt John Lennon som har skapats av fans. Det var jättemycket citat, bilder och klotter så det kanske inte var finaste konstväggen men det var så fin stämmning. Människor gick runt och kollade, fotade och lyssnade på den ganska dåliga mannen som spelade gitarr och sjöng falska beatles låtar men det var fin stämmning!

Inte långt därifrån låg John lennon resturant med tema yellow submarine där vi åt lunch. Helt okej men det kul att lyssna på beatles.

Senare på eftermiddagen gick vi upp till Prags slott som ligger ungefär 10min ifrån oss. Det är här alla turister hänger och man kan verkligen förstå varför! Det är ett slott som byggdes på 800talet och precis brevid står en enorm katedral med otroligt vackra fönster, väldigt häftigt att se men oj vad trötta vi blev! Solen gassade, turister trängdes och vattnet var slut. Tillslut kom vi hem igen och vilade upp oss för att gå ut och äta och gå på jazzklubb. Tyvärr var alla biljetter slut till jazzklubben så vi spelade lite kort i en park brevid med spotify-jazz innan vi gick hem och däckade i sängarna. Bra dag!!


Likes

Comments

Här är en bildbomb från Berlin. Det var en nice start på resan men inte så härlig stad som jag tänkt mig faktiskt. Det var jättelångt till allt så vi gick JÄTTEMYCKET i gasande sol, vilket tog mycket energi och det var inte så mycket på vägen som var så intressant.

Vårat slutmål var den delen av berlinmuren som är kvar. East side gallery som det heter för alla coola målningar folk har målat på hela östra sidan av muren. Det var jättefint men tror jag hade förväntat mig lite för mycket. Efter allt denna gårnde gick vi till en park brevid floden där vi softade och spelade kort. Mysigt!

På kvällen satte vi oss på världens mysigaste bar där dom spelade galen jazz och var bara superbra!

Sista dagen i berlin tog vi vårat pick & pack och drog till förintelse-minnesplatsen och brandenburg torg innan vi åkte till tågstationen som tåget gick från, tyvärr var tåget instället men vi gick till tempelhof som är en nerlagd flygplats där folk hänger. Det var helt enkelt en övergiven flygplats, inte jättehärftigt tyckte jag men vägen dit var supergullig och fint så det var minst lika kul att gå och titta på det!!

Nu hänger vi här i prag som är bästa staden nånsin!!


Likes

Comments

Vi har kommit fram till vår första destinationen Berlin! Allt har gått precis som vi tänkt oss och nu ligger vi här och lyssnar på dålig rapp & abba genom det öppna fönstret. Härligt.

Idag:
♡ Jag har lärt mig spela ett antal kortspel och fölorat på alla
♡ VI ÅKTE FÄRJA MED ETT TÅG, visste inte ens att det gick så blev så förundrad när vi helt plötsligt var på en båt!

♡ Jag har insett att jag egentligen är en 68årig tant som är supertaggad på att åka europa runt med barnbarnen
♡ Vi trodde för en sekund att vi blivit strandsatta i Köpenhamn för en man sa att alla tågen ut från Danmark var fullbokade till måndag, men sen var det inte så och nu är vi här... Just a prank I suppose.

Imorgon är vår enda heldag här så vi ska kolla läget i Berlin. KUL!!

Likes

Comments

Jag ska ut på det stora tågluffs-äventyret denna sommar! DET HÄNDER PÅRIKTIGT!! Nu på lördag den 17juni bär det av till Berlin som är första stoppet på en månad med tågbyten, vandarhem, naturupplevelse och gamla städer europa runt. 

Har velat tågluffa ända sen jag hörde ordet första gången och kan knappt fatta att det faktiskt händer om bara några dagar nu! GALET! Som tur är åker jag inte själv utan får dela detta med mina eminenta resekamrater Lou & Ebbe och kan verkligen inte tänka mig några bättre kompanjoner till detta äventyr!!!

Den här bloggens exitens är mest till för att uppdatera lite för nära och kära hur vi har det, dela härliga minnen och fina bilder som sen kan var kul att titta tillbaka på när livet återgår till det normala... ja som ni säkert förstår är jag mer än redo för detta, Nu kör vi!!

Likes

Comments

Min instagram@adahultberg