I filmen mitt Stora feta grekiska bröllop använder brudens far  Windex för att bota allt. Sedan jag börjat att amma har jag fått höra att bröstmjölk är som Windex. Bröstmjölk är fantastiskt men om det verkligen botar allt vet jag inte, vissa hävdar det medan andra är mer tveksamma. Det finns iallafall nära till hands och är gratis så det skadar inte att prova om man vill!

Här är en liten lista på vad man kan använda bröstmjölk till, förutom att mata sin lilla.

▫️Mot röda baby stjärtar
▫️Mot irriterade hudveck och till naveln
▫️Mot lindriga eksem och torr hud
▫️Mot såriga bröstvårtor
▫️Näsdroppar

Likes

Comments

Har du någon gång fått höra att du inte ska bära din bebis hela tiden, eller att om du tar upp din bebis varje gång han/hon skriker kommer han/hon bli bortskämd? Du är inte ensam och du kommer inte få ett "bortskämt" barn. 

Som ny förälder vill man gärna göra rätt och passa in i de sociala normerna, men detta är en myt i en "anti-curlingföräldertrend" jag hoppas alla snabbt knäcker. En nyfödd ber om hjälp genom att skrika eller på annat sätt påkalla sina föräldrars uppmärksamhet. Jag tror att det bästa sättet att få ett tryggt och tillfreds barn är att lyssna på dess signaler, om ditt barn har ett behov av att äta ofta eller vill ligga i din famn i timmar. Låt henne/honom göra det utan att få dåligt samvete. Ni knyter kontakt till varandra och du ger ditt barn det han/hon behöver.

Skulle du själv bli nöjd och skrika mindre genom att ingen lyssnar på dig när du ber om hjälp?

Många har hört talas om "5-minuters metoden" eller "skrik metoden" som en väg mot att få bebisen att sova själv på nätterna. Sammanfattat går metoden till såhär: Lägg barnet sömnigt, men inte sovande, i den egna sängen. Släck lampan och säg, bestämt men mjukt, god natt. Gå därefter ut ur rummet, men lämna dörren på glänt. Var förberedd på att bebisen kommer att protestera. Efter fem minuter går du in och visar att du finns kvar. Säg återigen god natt, och gå ut igen. Rör inte barnet. Ta inte heller upp henne eller stanna kvar i rummet. Gå in och visa dig var femte minut.

Anna-Karin Edstedt Bonamy, barnläkare, kommenterar ämnet på barnläkarbloggen. Hon skriver att om man ignorerar barnets signaler och inte svarar när det ber om hjälp så kan det enligt henne leda till två saker
"antingen att man slutar ”be om hjälp”* när man faktiskt borde, eller att man hela tiden ”ropar på hjälp” * för att vara säker på att mamma eller pappa finns om man verkligen skulle behöva dem. Om föräldrarna däremot ger barnet uppmärksamhet och närhet både när barnet ber om det och när barnet är glatt och nöjt, så tror jag att det stärker ett normalt humör och beteende hos barnet."

Brittiska psykologen Penelope Leach, författare till ”The Essential First Year - What Babies Need Parents To Know,”
Går i liknande tankar. Enligt henne beror att barn som lämnas att gråta lär sig att somna med allt mindre skrik inte på att de har lärt sig goda vanor. De ger helt enkelt upp.

Jag tror en viktigt tanke att ta med sig när du själv skapar din uppfattning om vad du tror är rätt väg för er är att fundera på vad vi lägger in i begreppet bortskämd. Sådant som att man tröstar och lyssnar på med sina barn hör enligt mig inte hemma i borskämdhetsbegreppet. Att ge kärlek kan man inte göra för mycket.

Likes

Comments