Igår fick äntligen Daga sitt efterlängtade Star Wars kalas! Hon velade ett tag mellan Superhjältekalas och det här men bestämde sig till slut.

I samarbete med finaste och bästa kalasbutiken Theo & Jag dukade jag fint och passande till temat och satte även upp coola ballonger, honeycumbs och stjärngirlang.
Såå snyggt och coolt blev det!

Med rabattkoden ”jennysrumospis” får du nu 15 % rabatt på hela sortimentet hos Theo &Jag, passa på att handla till kommande kalas och fester!


Storasyster Elin var kalasvärdinna och hittade på lekar, skattjakt och försökte hålla lite ordning på barnen. Ett inte helt lätt jobb stundtals 😀🙈

Sifferballong, Darth Vader ballong och honeycumbs kommer från Theo & Jag


Likaså de här urfina tallrikarna, muggarna och besticken 😍👌


Jag bakade och gjorde passande bakverk...


Rymdstenar! (Chokladbollar)
Det var Elin som döpte bakverken till mer passande namn.


Dammsugarrutor med Galax strössel från Fun Cakes döpte Elin till Stormtrooperrutor.


Kakorna är Oreo och Bragokakor som jag stansat ut marsipan och fäst uppepå.
Garnerade med galaxyströsslet.
Elin döpte kakorna till kraftkakor.

Och saften som serverades till var rymdsaft från sällsynt planet.


Tårtan blev inte alls som jag tänkt. Jag beställde en enkel prinsesstårta med endast vit marsipan på som jag skulle lägga tårtbilden på.
Ville ha den enkel och clean.

Hämtade ut den dagen innan och när jag skulle fixa till den och lägga över den på tårtfatet innan kalaset så hade marsipanen längst ner runt om börjat smälta. Dessutom började den sjunka ihop på ena sidan så fick göra en snabblösning med spritsen.

Kladdkakemuffins med grå spritsad grädde döptes till Darth Waders goda imperiemuffins.


Daga fick jättefina och bra presenter av sina kompisar.


Och den här charmknutten! Han kom med både en bukett tulpaner, present och passade även på att fråga om en biodate någon dag...sååå gulligt så alla hjärtan smälte!


Klart man ska ha Darth Vader masker på Star Wars kalas!

Kalasvärdinnan serverar tårta!


Hela rymden skakar (hela havet stormar) var en av lekarna som Elin bestämde.


Och sätt svärdet på Yoda.


Elin hittade på en skattjakt med lappar som hon gömde på olika ställen som ledde närmare och närmare skatten. En lapp gömde sig i ugnen...


Lycka när ”rymdstenen” med skatten hittades till slut 🌟


Fina påsar från Theo & Jag

Ett riktigt kul kalas att ordna!


Nu i eftermiddag åker jag och Daga till Falun. Inatt sover vi på patienthotellet och imorgon bitti ska det göras en provokation på Amoxicillin för att se om Daga är allergisk. Hon fick ju allergichock hösten 2016 och man vet inte om det berodde på Amoxicillinkuren hon åt eller om det var något annat. Går allting bra läggs hon sen in på 34:an över natten för att göra en dygnsmätning på kortisolet. Sen ska det göras en Synachtenbelastning på tisdag f.m innan vi får åka hem igen....


Önskar alla en bra avslutning på helgen!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Hej!
Nu blev det bloggtorka här en vecka... mycket nu. Magsjukan har hälsat på, skräcken. Men den enda som drabbades var Elin tack och lov!
Trodde inte det var sant utan var så förberedd på att få åka in med Daga.
Verkar som klorin, vitpepparkorn och Lactiplus räddade oss ännu en gång.

Star Wars kalaset ställdes in och vi gör ett nytt försök till helgen. Har suttit i möte angående Daga i 2 timmar idag. Och har roddat lite inför nästa vecka då jag och Daga åker till Falun två nätter. Och utöver det rullar ju allt på som vanligt.
Rullar på, hopar sig, rullar på...livet!

Igår var det Alla Hjärtans Dag och jag tycker ju det är lite roligt att få en extra anledning att mysa och fixa och duka. Jag var ledig så ordnade med de sedvanliga påsarna med lite choklad och annat kul. Själv fick jag också en, plus världens finaste bukett med blommor 🙏❤️

Gjorde den här godingen till middag.

Och till dessert bakade jag en nutellakladdis med frosting och hallonpannacottahjärtan.
Sött och syrligt på samma gång med en fluffig frosting.
Mums!

Det är väldigt kul att dekorera tårtor och annat med pannacotta (eller mousser) i små silikonformar.
Jag har flera liggande sen länge i mitt bakskåp men har inte använt någon förräns igår.
Det man ska tänka på är att göra pannacottan lite stabilare än vanligt. Samt att det är lättare att få dom ur formen om du lagt in dom i frysen en stund efter de stelnat till i kylen.

Nutellakladdkaka


Du behöver:

175 g smör, smält
3 dl strösocker
½ dl kakao
1 krm salt
2 dl Nutella
1 ¾ dl vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ordentligt. Rör ner Nutella, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form (23–24 cm i diameter)

.3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min.
Låt den svalna i formen. Låt den gärna stå i kylen helst över natten, eller annars ett par timmar innan den serveras, då blir den härligt seg i konsistensen.

”Recept från Lindas Bakskola”

HALLONPANNACOTTA:

Du behöver:


100 g frysta hallon

saft från 1 citron

2 dl vispgrädde

1,5 tsk gelatinpulver

1,5 dl strösocker

Gör så här:

Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften.

Rör om hela tiden tills du fått ett mos.

Blanda gelatinpulvret med vatten enligt anvisning på burken.

Kör moset genom en finmaskig sil så att du blir av med frön och eventuella bitar.

Lägg det kärnfria moset i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna.

Värm upp under omrörning och se till att gelatinet är riktigt utblandat. Häll sen upp pannacottan i slikonformar.

Låt pannacottan stelna i kylskåp i minst 1 1/2 timme.

Lägg sen formen i frysen en stund för att enklare få ut dina pannacottahjärtan.


NUTELLAFROSTING:

Du behöver:


50 g mjukt smör

200 g färskost

1 dl nutella


Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser till en jämn och klumpfri frosting.

Lägg frostingen i en spritspåse med tyll och spritsa kladdkakan med frostingen mellan hallonpannacottahjärtan.

Dekorera med grovhackade pistagenötter, lingonpulver och ätbart guldglitter.

”Recept och inspiration från My Kitchen Stories”







Dukningen...



Underbar Magnolia på väg att slå ut! 😍


Natti natti....

Likes

Comments


Hejsan!

Såå trött idag efter det som varit.
Igår, efter att ha sovit en hel natt efter helgens 3 sömntimmar, var jag pigg. Men idag kommer det ikapp igen känns det som.

Men en annan som är piggare är Daga!
Idag sov hon till 7, vaknade och ville gå upp för hon kunde inte sova mer. 😀🙏👏
Har nog aldrig blivit så glad över att någon vaknar så tidigt (7 är tidigt hos mig).
De sista veckorna innan det som hände i helgen har hon sovit till 10.30-11 på förmiddagarna, och då har jag väckt henne. Hon hade lätt kunnat sova längre också. Nu känns det som hon fyllt på depåerna och mår helt klart bättre.

Ska fortsättningsvis försöka häva en begynnande kris med att ge mer medicin tidigare nästa gång. Man lär sig av erfarenhet.

Nu till ett recept på något som vi ofta gör när vi inte kan komma på något annat.
Ugnspannkaka är både enkelt och supergott och går åt som smör i solsken hos oss. Vi serverar den med rivna morötter, keso och lingonsylt för att det ska bli ännu mera matigt och mättande.

Ibland har jag baconen uppepå som på bilderna. Och ibland klipper jag baconet i bitar rakt ner på plåten och ställer in i kall ugn och vrider på värmen. När ugnen är uppvärmd och klar är baconen också lagomt tillagade för att hälla smeten över.

Du behöver:

3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
4 ägg
2 pkt bacon
1 nypa salt

Tillbehör:

Lingonsylt
Rivna morötter
Keso

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader utan varmluft.

Mät upp 3 dl mjöl i en bunke.

Vispa först ner 3 dl mjölk till en slät smet. Vispa sen ner de sista 3 dl mjölk.

Knäck ett ägg i taget och visps till en jämn smet.

Ha i en nypa salt.

Slå i smeten i en bakpappersklädd långpanna.

Klipp baconet mitt itu och lägg de halva skivorna över smeten.

Skjuts in i ugnen i 20-25 minuter.

Servera med rivna morötter, keso och lingonsylt.






Ha en trevlig kväll!

Likes

Comments

Vill börja med att tacka för all värme och omtanke vi får från alla!  Och tack till mina förstående och fantastiska arbetskamrater! Kram på er 🙏❤️

Jag skriver alltid ner det som händer med Daga för dokumentation, bearbetning och för alla som undrar hur det går. Förstår att det givetvis inte är alla som är intresserade av det, då är det bara att scrolla förbi.”


I lördags natt kom det samtalet jag alltid bävar inför numera. Jag befann mig på jobbet och klockan var några minuter över 03.00. Det var Elin som ringde. ”Daga kräks mamma!” Jocke hjälpte Daga och Elin hade högtalartelefonen på. Hörde de hemska kräkljuden och snyftandet 😱💔

Så typiskt när jag jobbar. Och varför händer det alltsom oftast på natten?!

Jocke gav Daga medicin som hon svalde och kräktes upp kort därefter. Ny medicin, kräktes upp. Nya kapslar.
Vi lägger på och jag ringer ambulans.
Helt skakig.

Jocke trodde det var magsjuka vilket givetvis är ens första tanke. Jag trodde inte det.
Min känsla var en form av kris i Dagas kropp efter de senaste veckornas sämre mående. Addisonkris.
Jag kände att det var konstigt om hon skulle bli magsjuk nu. Vi har haft henne hemma från förskolan, hon har inte varit direkt utsatt för smitta. Sen kan man givetvis smittas ändå.
Men jag tyckte att Elin borde få det först.
Det är inte magsjuka.
Min starka känsla.

Ambulansen kom. Daga hade inte kräkts efter sista kapslarna hon fått. Och var piggare. Det tydde på att hon fått i sig medicinen och då blir man givetvis också bättre.

Jag var med på telefon, satt på jobbet och försökte prata så tyst jag kunde så jag inte skulle väcka och oroa.

Elin var så ledsen, jag var på jobbet, Daga skulle åka ambulans och Jocke skulle följa. Hon trodde Daga skulle dö. Hon ville med ambulansen till varje pris. Jag pratade lugnade med henne och sa att vi ringer Maja och hör om hon kan hämta dig tills jag kan komma.
Det kändes bra för henne, Maja kom på direkten. Tack Maja 🙏❤️

Och jag på jobbet...
3 ggr tidigare sen Daga blev sjuk har Jocke fått ringa jouren i Falun nattetid.
Alla gånger har det hänt när jag varit på jobbet. Och nu det här.

Jag blev lugnare när Daga var i ambulansen och Elin hade någon hos sig.

Daga hulkar två ggr till i ambulansen men det kom knappt upp någonting då. Dom ger ingen Solu Cortef spruta då Daga verkar få behålla kapslarna och är relativt pigg ändå. Solu cortef sprutan får vi lov att ta med hemifrån då ambulanserna fortfarande inte är utrustade med rätt medicin för Addisonsjuka. Men det är på gång att dom äntligen ska få det nu berättade ambulanspersonalen.

När dom kommer in så får dom snabbt komma upp på avdelningen och det sätts nål ifall Daga forsätter kräkas och hon måste få medicin intravenöst och dropp. Det tas även prover.

Men inget kortisol och ACTH prov som alltid ska göras när Daga kommer in. Det framgick inte i journalen fick vi reda på sen. Dom vet heller inte hur dom ska behandla henne då det inte framgår i journalen. Och ingen endokrinolog på plats eller på jouren. Jocke säger till om kortisolprov, men nej, det behövs inte då hon är så pigg svarar dom. Men, det ska ALLTID tas kortisol och ACTH prov. Oavsett vad man kommer in för eller hur man mår.

Daga är pigg och dricker vätskeersättning, får ner lite då och då. Kräks inget mer. Sover.

Det blir förmiddag. Det är kaos på barnavdelningen i Falun tydligen. Dom har överbeläggning och många allvarligt sjuka barn. Och ingen läkare som kan Daga jobbar.
Dom konstaterar iaf att det inte är magsjuka Daga drabbats av. Men kan inget mer än så.

Jag blir avlöst på jobbet, åker till Falun. Jocke är helt slut och bara ligger och sover. Aldrig sett honom så däckad. Ser nästan ut som det är han som är inlagd.

Ber att få prata med läkare men dom har i princip ingen tid. Väntar i timmar.
Undrar om det är lika bra att vi åker hem.
Det finns ändå ingen läkare för Daga på plats.
Och hon mår bra. Jag pratar med dom och berättar att jag är i princip säker på att det är en kris Daga drabbats av med tanke på senaste veckornas mående. Läkaren jag träffar bara antecknar det jag säger. Det bestäms sent på kvällen att vi ska vara kvar över natten och träffa en ny läkare morgonen efter. Frågar efter Dagas doktor men ingen kan svara på om han arbetar dagen efter. Ingen vet någonting.

Bollar mina misstankar med en kunnig mamma jag har kontakt med. Hennes erfarenhet är att en kris kommer helt plötsligt efter en tids sämre mående, men ett mående som man tror inte direkt kräver någon höjning av kortisonet. Det kommer smygande, det verkar som depåerna sakta töms i kroppen och till slut händer det här.
Hon har varit med om samma sak med sin dotter flera gånger.

Vi sover kvar på patienthotellet.
Avdelningen behöver rummet till sjukare barn. Daga är pigg så helt förståeligt och riktigt.
Vi checkar in på patienthotellet.

Morgonen efter blir vi jätteglada då Dagas läkare är på plats i huset. Han arbetar inte på avdelningen den här dagen men lovar att ta emot oss 2 timmar senare.

Han bekräftar att det är högst troligt en kris som Daga haft.
Vi diskuterar hennes medicindos.
Hon har inte växt i en högre dos än, så det är inte aktuellt med någon höjning.
Hon kommer få en tid för att göra en dygnsmätning på kortisolet och en synachtenbelastning för att se hur binjurarna mår.
Nästa gång Daga får feber ska vi snabbt försöka, om möjligt, ta oss in och ta prover, innan medicinering, för att se hur hennes värden är när kroppen är under stress.

Dessutom ska hon göra en provokation på Amoxicillin (antibiotika) p.g.a allergichocken hon fick hösten 2016. Men det kan lika gärna varit en första Addisonkris sa doktorn igår. Det vet man inte.

Han berättar som vanligt att det inte är lätt det här då man inte vet så mycket om den här sjukdomen. Han ska konsultera sin professor.

Jag berättar att när Daga blir dålig så blir hon alltid det på natten. Det är konstigt svarar han, då kortisolet alltid ska vara lågt på natten.
Jag håller med om att det är konstigt för produktionen ska i princip vara på noll.
Jag berättar om många fler i forumet vi är med i, som också blir dåliga nattetid med svettningar, illamående och dom känner sig låga. Och Daga blir alltid bättre när hon får extra medicin på natten. Han säger att det säkerligen stämmer, han har för lite erfarenhet, alla som lever med detta har just det, erfarenhet. Det kanske handlar om någon annan mekanism säger han..

Jag funderar på om det kan handla om att depåerna töms gradvis på något sätt.

Komplex sjukdom helt klart.

Påtalade givetvis problemet med journalen som han fixade till så allt står klart och tydligt när Daga kommer in. Det hade tydligen försvunnit på något sätt...




Fantastisk fin utsikt från Patienthotellet i Falun!

Klart slut för denna gång.

Tittar snart in med ett recept, har blivit klart för lite av det på sistone!

Likes

Comments


Hej!

Vad har hänt sen sist...
Daga var ju på återbesök till Falun innan jul,
(står allt om kortisolbristen och vad som hänt och händer i kategorin kortisolbrist) där det bestämdes att det skulle tas nya prover när Daga varit frisk i några veckor.

Det för att se om värdena höjs när vi inte höjer dosen vid feber. Och mycket riktigt.
Vi har varit in och tagit nya prover och både kortisol och ACTH är på väg upp igen.
Långt ifrån tillräckligt men på väg åt rätt håll.

Det bekräftar våra misstankar om att hon är så pass känslig att även några få dagars höjning verkar stänga av.

Nästa steg är att inte höja så mycket som man brukar nästa gång hon får feber, och inte verkar så påverkad.

Och dessutom ska inte hennes vanliga dos höjas nu när hon växer. Allt för att få systemet att vakna igen.

Men...de sista veckorna har något hänt.
Daga sover 15-16 timmar per dygn. Hon är jättepigg och sitt vanliga jag sin vakna tid.
Det kan komma någon kort stund när hon är hängig och själv säger att hon är trött, de få timmar hon är uppe. Men hon sover alltså otroligt mycket. Och hade kunnat sova mer, jag väcker henne nämligen.

Sen var vi på Leos lekland förra helgen.
Daga älskar att vara där och röjer något enormt. Det är full fart i 2-3 timmar, spring, hopp, stoj. Adrenalinet är på högvarv.
När vi varit där tidigare tillfällen har vi inte behövt ge Daga extra hydrokortison innan eller under tiden där. Hon har mått bra. Däremot har vi kunnat få ge en extra till natten istället.

Men när vi varit där i 2 timmar blev Daga jättemörk under ögonen. Och hängig när vi skulle fika.
Med all säkerhet låg på kortisol.
Så hon fick 1 mg extra vilket hon blev bra av.

Andra med kortisolbrist eller Addison tar extra vid aktiviteter så det är inget konstigt.
Men alltså inget Daga behövt tidigare.

Och natten till igår blev hon jättesvettig runt huvudet och pärlig på näsan när hon somnat.
Det blir hon ibland, lågt kortisol.
Väckte henne för att ta ett blodsocker, vilket också blir lågt ibland vid dessa tillfällen.
Hon blev hysterisk när jag skulle sticka henne i fingret. Så rädd.

Denna tjej som tar prover i armarna utan problem titt som tätt. En halvtimmes övertalning sen gick hon motvilligt med på sticket.
Det var ingen fara, men blodsockret var på väg ner.
1 extra hydro och ett glas saft. Sen var det bra.

Jag tror att det nu börjar märkas att hon växt och hennes dagliga dos egentligen behöver höjas. Har pratat med endokrinologen som ska prata med sin professor...

Vi får ta en dag i taget. Och så får vi se hur hon orkar med förskolan när hon ska dit.
Hon har varit hemma ett tag p.g.a. magsjukehotet nämligen.

Som alla säkert förstår är det påfrestande att ha ett sjukt barn. På många olika sätt.
Något jag börjat märka av på sistone är att människor slutar höra av sig.
Och jag slutar också höra av mig.

Känner mig inte som den bästa Jenny just nu.
Och jag känner mig så ensam.

Jag förstår att alla har fullt upp på olika sätt.

Man kanske inte vågar höra av sig för man vet inte vad man ska säga.
Det märker jag av ibland och har full förståelse för.
Men man behöver inte säga så mycket faktiskt. Bara finnas där räcker. Ett enkelt sms kan göra min dag just nu. Det var precis vad som hände idag, så glad för det!

Man kanske inte hör av sig för att jag inte är den mest upplyftande och glada Jenny jag brukar vara längre.

Eller man kanske inte alls tänker på det helt enkelt.

Och en del orkar inte, eller har inte tid att ta emot allt man har behov av att bara bubbla ur sig.
Så därför drar man sig undan.

Och jag drar mig också undan, vilket inte är likt mig. Men jag har heller aldrig mått som jag gör just nu. Jag brukar vara på andra sidan.
Vara den som lyssnar när någon behöver, finnas där.

Jag var till en kurator för ett tag sen. När jag berättade det här så sa hon: Jenny, du måste berätta öppet hur du känner. Berätta vad DU behöver just nu. Annars vet dom inte!

Och jag har egentligen inga problem att öppna mig och berätta hur jag mår, vilket alla som läser här och som känner mig har förstått.
Ibland är det lättare att uttrycka sig i skrift.

Det jag har problem med är att berätta för enskilda personer att jag nu behöver dom.
Eller att vi som familj behöver dom.

Det är inte så lätt när man blivit uppfostrad hela sitt liv att inte lasta någon nära med sina problem och med hur man mår. När man är uppvuxen i en familj där ingen bryr sig om de andra utan bara tänker på sig själva känslomässigt. När man aldrig blivit lyssnad eller trodd på.
När man har en mamma som aldrig frågat hur man mår för att hon är rädd för att få ett negativt svar som hon inte ”orkar” med.
Hur man då uppfostrats att ”skydda” henne från allt som skulle kunna få henne känslomässigt ur balans. När man upptäcker i vuxen ålder vad illa det gjort en. Och fortfarande gör. Vad det sitter fast ända in i benmärgen, trots att man är så medveten.

Hur det gjort att när någon som står en nära frågar: Hur mår du? så betyder dom tre orden mer än vad någon kan ana. Och när någon nära man har förtroende för öppnar upp och orkar lyssna. Finns där. När den lilla Jenny blir sedd. Och den vuxna.



🙏❤️






Likes

Comments


Mitt i julveckan, 20 december, fyllde vår älskade Daga 5 år. Kan inte fatta att det är fem år sedan som vi åkte den vintriga vägen till Falun, där vi hade planerat snitt en vecka innan beräknad ankomst. Vi slapp alltså åka de dryga tio milen med rädsla att inte hinna fram i tid, som så många andra får göra sen Mora BB lades ner.

Allt gick bra och kvällen innan julafton kom vi hem med den finaste och bästa julklappen man kan få. ❤️

Vi har som tradition när barnen fyller år att bjuda in de närmaste på middag. Födelsedagsbarnet får själv bestämma maten och i år så valde Daga tacos och godistårta.


På morgonen väcktes Daga av sång, fikabricka och paket.


Dukningen....


Godistårtan som var riktigt kul att göra hittar du recept på här


I ett av paketen var det en ukulele!


Och i ett annat en Hulkendräkt. En numera vanlig syn hos oss... 😂



Som vi älskar dig underbara Daga!
Du bringar verkligen så mycket glädje och skratt in i våra liv.
Din humor och förmåga att roa andra är underbar.
Och så mycket kärlek det finns i dig, som du ger varje dag. ❤️❤️❤️❤️

Den styrkan du besitter som klarar av din sjukdom på det sättet du gör är obeskrivlig.
Vi ska hjälpa och stötta dig hela vägen, och jag hoppas av hela mitt hjärta att du kommer besegra den.
Min Daga skrufs 🙏❤️


En nöjd tjej dagen efter 😀 Älskar kontrasterna! 😂


Nästa helg blir det Star Wars kalas för kompisarna. Dessa kalasgrejer kommer från UNDERBARA butiken Theo och jag.
Håll utkik här längre fram då ni kommer få en rabattkod av mig att använda hos dom!

Ha en fin kväll!

Likes

Comments


Hej!

Kärleksmums är väl en av de mest tacksamma mjuka kakor du kan baka. Enkelt är det, snabbt går det och sen är det ju bara såå gott!
Tycker du som mig att dom är godast när dom varit frysta?

Hade en liten assistent med mig den här dagen i köket.
Världens bästa Daga... ❤️

Du behöver för 30 bitar:

225 g smör
2 dl mjölk
5 ägg
4½ dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1¼ dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl

Glasyr:

75 g smör
¾ dl starkt kaffe
½ dl kakao
1½ msk vaniljsocker
5 dl florsocker

Garnering:

1 dl kokosflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form med hög kant, 25x30 cm eller lägg i ett bakplåtspapper.

Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet.

Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Glasyr:

Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.

Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund.

Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.

”Recept från Arla”





Smeten är godast...





Perfekt att ha i frysen och ta fram när man får fikagäster....

Happy baking!

Likes

Comments


Godkväll!

Tittar in med ett supergott middagstips tills imorgon. Den här gratängen måste ni bara göra, om ni nu gillar ost förstås då det är fyra olika sorters ost i ☺️ Man kan äta den som den är eller ha något annat man gillar till.
Kyckling...eller lax som jag valde vilket passar otroligt bra. Jag lade laxfiléerna direkt på gratängen så allt tillagades tillsammans. Himla smidigt!

Du behöver:

400 gram broccoli

2 st ägg

2 dl grädde

100 gram philadelfiaost

100 gram keso

150 gram fetaost

Svartpeppar

Oregano eller basilika

1 dl riven ost (tex västerbottenost eller annan lagrad ost)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en ugnsfast form.

Lägg broccolin i botten i ett jämnt lager. (Använder du färsk broccoli måste den förvällas i ca tio minuter, använder du fryst broccoli räcker det att skölja den under varmt vatten eller ta fram den en timme innan.)

Vispa ihop äggen med grädden, blanda i ostarna och krydda blandningen efter smak. Häll blandningen över broccolin och bred ut den rivna osten över.

Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Väljer du lax till så kryddar du den med salt och citronpeppar och lägger uppepå gratängen och sen skjuts in i ugnen!






I samarbete med Gabriellas Leklåda har jag fått hem de här urfina glasunderläggen i marmor och mässing. Under januari och februari får mina läsare 10 % på allt från Svensk Marmor med koden ”svenskmarmor”.

Ha en trevlig kväll!

Likes

Comments


Godkväll!

Här kommer en perfekt fredagsrätt. Hemmagjord kebab med supergod kebabsås, såå gott!

Inget svårt att göra, tar sin lilla tid i ugnen bara så därför tipsar jag om den ikväll, så hinner man göra rullen klar i ugnen imorgon för att sen på fredag bara komma hem och skära den i remsor och steka på snabbt i pannan.
I flera recept står det att det är enkelt att ta osthyveln och hyvla fina remsor. Jag har provat flera gånger och håller inte med. Det är mycket lättare att skära remsor med kniven...
Prova själv och se vad du gillar bäst.

Kebabsåsen kan du också göra klart kvällen innan, så är det mycket som är förberett och klart, vilket kan kännas skönt på fredag eftermiddag när man kommer hem från jobbet.

Du behöver:

500 g nötfärs
500 g blandfärs
1 1/2 msk malen spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk lökpulver
1 1/2 msk potatismjöl (för att få fina remsor som inte faller sönder)

Gör så här:

Rör ihop färserna med kryddor, ägg och vitlök noggrant så allt blandas ordentligt. Sist rör du ner potatismjölet.

Forma smeten till en rulle i något mindre storlek än en köttfärslimpa, utan håligheter.

Packa in i dubbelt med aluminiumfolie till en hård rulle.
Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaft och fett kan rinna ut.

Lägg rullen på en ugnsplåt.

Stek i 3 timmar i 100 grader.

Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme.

Ställ kallt i kylen.

Skär remsor med en osthyvel eller kniv.

Värm på kebaben i stekpanna på låg värme i lite olja.

Servera genast med pommes, klyftpotatis eller ris, kebabsåsen och en god sallad.

Godaste kebabsåsen:

2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl Fanta apelsin
1/2 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
salt & peppar
1/2 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar

Rör ihop alla ingredienser och ställ i kylen minst ett par timmar. Göres med fördel kvällen innan.

”Med inspiration från Jennys Matblogg och Kryddburken”







Smaklig spis!

Likes

Comments


Hej!

Här kommer ett supergott recept på pastarätten vi åt igår! Hittade det hos Victoria på Matplatsen och det innehåller mina favoritingredienser så visste att det skulle bli magiskt.
I receptet står det 300 g (!) färsk spenat, jag läste det inte riktigt så köpte med mig en vanlig 70 g påse hem från affären.
Det var väl lite snålt så nästa gång tar jag en stor eller två såna små, det räcker gott och väl tycker jag. Receptet påminner om en av våra favoriträtter, den här, men kul att göra en lite annan variant också.

Testa den här!

Du behöver:

2 stora kycklingfiléer (jag tog 3)
1 pkt mellangrädde (jag tog 1 dl)
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 vitlök solo (jag tog 1 pressad vitlöksklyfta)
8 inlagda soltorkade tomater ( plus 2 msk av oljan)
300 g färsk spenat (räcker med hälften)
salt & peppar

Färsk pasta
Färskriven parmesan

Gör så här:

Strimla de soltorkade tomaterna och fräs dem i lite olja eller smör tillsammans med spenaten, finhackad vitlök och spadet från tomaterna.

Tillsätt grädde och crème fraîche och låt koka ihop en stund.

Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem gyllene i en panna för sig.

Häll i dem i såsen och låt puttra några minuter.

Koka färsk pasta och lägg sedan i den i såsen och rör om.

Servera med nyriven parmesan.

Gott med vitlöksbröd till!








Bild från fredagens dukning. Har fyndat tallrikarna, engelskt porslin, på Tradera.


Och gårdagens med nya servetter från Carolina Gynning design. Man kan aldrig få för många servetter 😉

Ha en fin kväll!

Likes

Comments