Header

Bakning/ Mat

Mandelmusslor

Dill- & västerbottensostbröd

Chokladbollsrulltårta med baileys

Du behöver:
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 äggulor
1 dl strösocker
1 färsk vaniljstång

rårörsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 95 grader.
Vispa samman vispgrädde, mjölk, och äggulor.
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dem med lite av strösockret, rör sedan ner allt strösocker i smeten.
Fyll smeten i portionsformar av porslin (cirka 10 cm i diameter) och ställ dem på en plåt.
Grädda i ugnen i cirka 2 timmar tills de stannat. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten.
Kyl dem till kylskåpskalla (gärna över natten).
Strö över ett lager med rårörsocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen under grillvärme 250 grader.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

ugn: 175 grader

Det behövs:
2 ägg
225 g socker
125 g margarin
125 g russin
2 dl tjock grädde
2 tsk bakpulver
300 g mjöl
1 ekologisk citron- skalet

Gör så här:
Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i grädde, margarinet, mjölet, citronskalet och bakpulvret. Blanda sist i russinen.

Rör så det blir en jämn smet och häll det i en form.
(Det bakar igenom bättre om man använder en rund form med hål i mitten)

Den ska gräddas i nedre delen av ugnen, den tar minst en timme att grädda.

Känn med en sticka om den är klar. Låt stå i ca. 10 mintuer innan du stjälper upp kakan.

Likes

Comments

Ugn: 200 grader

Kakan:
Häll av, skölj och mixa 1 förpackning kokta stora vita bönor (400 g).
Vispa 2 ägg och 2 1/2 dl strösocker pösigt i en bunke, ca 3 minuter.
Tillsätt bönmoset, 1 dl gräddfil och 100 g smält smör.
Vispa till en jämn smet. Sikta ner 3 dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk bakpulver, 1 tsk malen ingefära, 1 tsk malen kanel och 1 tsk malen kardemumma och blanda noga.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Låt svalna.

Lingonfrosting:

Vispa 200 g färskost av philadelphiatyp, 50 g rumsvarmt smör och 3/4 dl florsocker.
Rör ner 1 dl frysta lingon.
Bred detta över kakan. Garnera med sockrade frysta lingon.

Likes

Comments

Skumtomtefudge

Du behöver:
20 skumtomtar
4 dl socker
2 dl grädde
100 g smör
200 g vit choklad

Gör så här:

Koka ihop allt utom chokladen tills allt smält. Ta bort det från plattan och rör ner chokladen i bitar.

Häll smeten på ett smörpapper i en form.

Om du vill kan du även strö över lite kokos.

Låt sedan fudgen kallna och skär i lagom stora bitar sedan.

Snabbt och enkelt att göra :)

Knäck

Det behövs:

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
(1 dl skållad, hackad mandel)

Gör så här:
Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller något annat.
Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 minuter. För att se om knäcken är klar gör man ett kulprov.
När smeten är klar, häller du i den hackade mandeln och blandar om.
Fyll i smeten i knäckformarna.
Ett tips är att använda ex. gräddförpackningen eller en mjölkförpackning för att enkelt kunna fylla formarna. Om smeten hinner stelna innan du hällt upp den går de värma den lite igen.
Ställ sedan knäcken svalt i kylskåpet, förvara dem i en burk med tätslutande lock. Och lägg gärna smörpapper emellan lagren så att inte knäcken klibbar ihop.

Daimfudge

Du behöver:

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med mjölkchokladen Daim
Strössel, daimkulor eller daim

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i några timmar.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

Snickerskaka

Ingredienser:
350g jordnötssmör
2dl sirap
2 dl socker
9 dl cornflakes
200 g ljus choklad

Gör så här:
Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen under omrörning utan att den kokar.
Tillsätt cornflakesen och rör ihop. Smeta ut blandningen i en plåt och den bör täcka 3/4 av plåten.
Smält sedan chokladen i vattenbad eller i mikro (se upp så att den inte bränns om du smälter den i mikron), bred över kakan så det blir ett jämt lager.
Låt den stå kallt tills chokladen har stelnat och skär den sedan i bitar.

Snöbollar

Du behöver:
100 g vit choklad
1,25 dl kokos
knappt 1 msk pressad citron

Gör så här:
Smält chokladen i mikron eller i vattenbad på spisen.
Blanda i kokos och den pressade citronen. Smaka gärna av så att du får lagom mängd citron i, dosera efter eget tycke och smak.
Ställ smeten svalt och låt den svalna något. Smeten får inte hinna stelna helt. Forma till små bollar.

Kryddig rulltårta med lingon

Du behöver:
2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 1/2 dl rivna morötter
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl mjölk

Fyllning:
250 g mascarpone
1 1/2 dl rårörda lingon

Sätt ugnen på 250˚C.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm (för 1 tårta). Smörj papperet med lite matfett.
Blanda mjöl med bakpulver och kryddorna. Vispa ägg och socker. Rör ner mjölblandningen, morötterna och mjölken i smeten och bred ut den på bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
Strö lite socker på rulltårtan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Låt den få kallna på galler.
Blanda mascarponen med lingonen. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop.

Tips: Vispad grädde är också gott att blanda till fyllningen med rårörda lingon.

Struvor

Du behöver:
1 ägg
1 dl mjöl
1 dl mjölk
1 tsk socker
500 g kokosfett till fritering

Strösocker att vända struvorna i

Gör så här:
Vispa ihop ingredienserna till en "pannkakssmet" och häll i en liten men hög skål.
Hetta upp kokosfettet i en liten kastrull till 170- 180 grader och sänk ner struvjärnet i det heta fettet så att det blir varmt.
Ta upp järnet och doppa det i smeten, det får inte komma smet på formens ovansida då lossnar inte struvorna.
Lyft järnet från smeten ner i det varma fettet och fritera till fin färg. Var alltid försiktig, när du friterar!
Ta upp järnet och knacka lätt på det så att struvan lossnar, låt den droppa av på hushållspapper.
Vänd struvan i strösocker, innan de har kallnat helt. Sockret kan även kryddas efter önskemål, till exempel med ingefära eller kanel.

Fortsätt nu att göra fler struvor, järnet behöver bara oljas första gången. Med struvor är det som med pannkakor - man misslyckas alltid med den första, så ge inte upp!

Fudge

Du behöver:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk flytande honung
100 g ljus choklad


Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och småkoka tills temperaturen är 120°. Använd gärna en sockertermometer.
Ta kastrullen från värmen och rör i smör och honung. Koka upp och koka i 2 minuter.
Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen i bitar och låt smälta under omrörning.
Häll upp i en form, som är 15x25 cm, med bakplåtspapper i botten. Och låt sedan den stelna och skär i rutor.

Kanderade äpplen

Du behöver:
5 röda äpplen
5 blompinnar
3 dl socker
1 msk glykos (eller vit baksirap)
några droppar röd karamellfärg
1/4 dl vatten
riven kokos

Gör så här:
Tvätta av och torka äpplena. Stick i en blompinne i varje äpple.
Häll kokos på ett fat.
Koka socker, glykos, karamellfärg och vatten tills blandningen karamelliseras. Prova med att droppa ner lite i ett glas med kallt vatten och om det stelnar och blir hårt är det klart.
Doppa äpplena ett och ett i sockerlagen, rulla dom i kokos och ställ sedan på ett fat för att stelna.
Det går alldeles utmärkt att hoppa över kokosen om man inte gillar det.

Ostkaka

Du behöver:
3 liter opastöriserad mjölk
(det ska gå med
röd mjölk (3%), har inte testat själv men det stog i receptet)
0.75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0.5 dl sötmandel
2 st bittermandlar
3 st ägg
0.5 dl strösocker
3 dl grädde

Gör så här:

Gör först en mjölredning: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.


Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så att värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.


Vispa ner redningen.


Rör därefter försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.)


Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter. Du får inte röra i den under tiden. (Om mjölken varit mindre än 30°C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite längre tid än 45 minuter.)


Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.


(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk. Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig. Det klassiska misstaget är att man bara känner värmen överst i kastrullen medan värmen kommer underifrån och när du då känner av 37 grader där så kan det vara 50°C i botten och då "dör" ostlöpen. Tänk även på att temperaturen fortsätter höjas en stund efter du tagit bort kastrullen från plattan särskilt om du värmer på högsta effekt. Så värm försiktigt under omrörning. Men om misslyckas, d.v.s. inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter sedan från steg 5.)

Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.


Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex. använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den.

Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter. Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det är bara att hälla upp smeten i formar som räcker till.

Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket färg som jag har på mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grädda alla dina formar samtidigt. Jag hade två stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn är det också 175 grader som gäller.

Servera med sylt och grädde :)

Likes

Comments

Du behöver:

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran (à 1/2 g)
1/2 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret.

Vik samman degen två gånger till en längd.
Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Likes

Comments

4 rågkakor

Ugns temp. 225 grader

Du behöver:

50 g smör
5 dl röd mjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 dl sirap
1/2 tsk brödkrydda
50 g jäst
9 dl rågsikt
5 dl vetemjöl


Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, salt, sirap och kryddor. Värm till fingervarmt, 37 grader.

Smula ner jästen i en degbunke, lös upp jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resterande mängd degspad, rör om noga.

Arbeta in mjölet i degen tills den börjar släppa kanterna. I maskin kör du 3-4 minuter och för hand det dubbla.
Låt degen jäsa övertäckt ca. 40 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 4 lika stora bitar och forma dem till runda bullar. Kavla ut bullarna till runda kakor ca. 15 cm i diameter. Gör ett hål i mitten med tex. ett litet glas.

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel.
Låt jäsa övertäckta i ca. 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Är du osäker på när de är klara kan du temperara dem och då ska de vara 97 grader.

Låt svalna på galler under bakduk.

Likes

Comments

ca. 50 stycken

  • Du behöver:

    1 dl sötmandel (1 dl motsvarar ca 50 g)
  • 100 g rumstempererat smör
  • 5 msk strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 1/2 vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 150 g)
  • 1/2 tsk bikarbonat

  • Gör så här:

    Hacka mandeln fint.

    Rör smör, socker och sirap smidigt.
    Rör ner mandeln och kryddorna. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i degen.
    Ta upp degen på lätt mjölad bänk och rulla till en rulle, ca 25 cm lång (för 50 st).
    Linda in den i plastfolie och lägg i kylskåpet så att den blir riktigt kall.

    Sätt ugnen på 175ºC.

    Skär degen i tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

    Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

    Recept från: https://www.ica.se/recept/skurna-pepparkakor-716792/

    Likes

    Comments

    Julbak :D, Bakning/ Mat

    bild från @gosans_godsaker

    20 st

    Du behöver:
    100 g smör, rumsvarmt
    ¾ dl strösocker
    1 äggula
    2 ½ dl vetemjöl
    50 g mandelmjöl

    Fyllning:
    vispad grädde
    sylt (hjortronsylt)

    Gör så här:
    Vispa smör och socker pösigt. Rör i äggulan.
    Sikta ned vetemjöl och mandelmjöl i smeten. Arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp i minst 1 timme.
    Sätt ugnen på 200 grader. Pensla 20 veckade mandelmusselformar med smält smör.
    Gör en rulle av degen och skär den i 20 bitar. Tryck ut bitarna i formarna.
    Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 min. Lossa dem försiktigt medan de fortfarande är varma.


    Fyllning: Vispa grädden och fyll mandelmusslorna med grädde och sylt precis innan servering :)

    Likes

    Comments

    Det behövs:

    1 kkp grädde (1,5 dl)
    180 g socker

    Vispa socker och grädde så det blir pösigt, tillsätt sedan:

    50 g rumsvarmt smör
    inte riktigt 400 g mjöl (jag tog 350 g)
    1 tsk hjortronsalt

    1 tsk kardemumma

    Gör så här:

    Det ska vara en jämn deg, provbaka några stycken innan du kavlar ut hela degen.
    Bakas i 175 grader i ca. 10 minuter.

    Använd först en vanlig kavel och kavlade ut degen tills den blir lagom tunn.
    (Rätt tunt annars blir de väldigt hårda)

    Sedan tar du en krusig kavel och kavlar bara så att det blir märken efter den.
    Och sen trycker du ut stjärnorna.

    Såklart behöver de inte vara stjärnor de kan vara hjärtan eller grisar.

    Bild från @gosans_godsaker

    Likes

    Comments