Sjuksköterskeutbildningen

Jag hoppas och tror att några av er är intresserad av människor och möjligtvis vården. För mig var det inget säkert val att söka om till just sjuksköterska. Men min framtida dröm är att arbeta med arbetshälsa rent praktiskt och med det kände jag att sjuksköterska är ett steg närmare att få göra det jag vill göra.

Men jag hade ofta undran hur det faktiskt ÄR att plugga. Är det svårt, lätt, jobbigt, tråkigt, roligt, spännande? Hur mycket tid måste man lägga ner på studierna? Vad innebär första terminen? Jag hade och HAR fortfarande tusen frågor i huvudet. Jag tänkte ge er en kort överblick om det är så att just du undrar eller om du allmänt är nyfiken.

Vi har endast haft två kurser den första terminen: Introduktion till omvårdnad samt Medicinsk baskurs 1 (preklinisk kurs 1).

I introduktionen fick vi mest bekanta oss vad omvårdnad var, ställa oss frågan vad det kunde innebära, samt mycket historik kring hur sjuksköterskeyrket har utvecklats sen långt tillbaka. Vi hade mycket grupparbeten samt fick göra en skriftlig inlämning då vi läst en bok som handlade om ett område inom omvårdnad. Ganska tråkig kurs egentligen... men boken jag läste var bra: I varje andetag är vi fortfarande vid liv.

I Medicinsk baskurs 1 har vi fått göra mer praktiska saker, men vi har även haft STORA tentor och här har vi lärt oss grunden till allt i kroppen i princip. Mycket anatomi, fysiologi, farmakologi, medicinräkning och mikrobiologi. Sen har vi fått lära oss en del praktiskt så som vård i säng, subkutan injektion, venöst blodprov, sätta PVK, ta blodtryck/puls, tappning och katetersättning (dock har vi inte provat det på docka än då det kommer i år 2) samt en del om sond. En mycket hektisk kurs där jag pluggat enormt mycket!

Jag skulle vilja säga att första terminen är hektisk med många nya intryck. Den har varit mycket ny fakta och kroppen är ju ren kemi och fysik så för mig har det varit kämpigt att verkligen förstå hur t.ex. cellen fungerar eller hur allting hänger ihop i kroppen med alla hormoner, processer osv. Jag har svårt att se saker framför mig när det är något jag inte kan se med blotta ögat.

Men det praktiska har faktiskt varit det roligaste och jag är stolt att jag kämpat mig igenom det. För dig som är ny så ger jag ett tips att ha framförhållning, plugga och gör pluggscheman, börja från första dagen och ha koll. Planering är A och O. Nu på slutet har motivationen svalnat för mig, men då gäller det att ta lite ledigt för att sedan komma tillbaka och kämpa på. Nu ska jag snart ut på praktik och då kommer jag göra en uppföljning där hur det varit, för jag har tusen frågor kring det nu med.

Om det är några frågor så hör gärna av er :)

Kram!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Sjuksköterskeutbildningen

Hej vänner! Hur är det med er?

Jag är i princip frisk nu och har faktiskt några fria dagar från plugg. Nu är jag klar med tentapluggande för denna gången och har gjort anatomitenta 2 av 2 samt gjort mitt praktiska prov som man var tvungen att klara av för att få gå ut på praktiken.

På det praktiska provet skulle alla få visa att de hanterade att göra manuellt blodtryck och pulsmätning där det ingick bemötande och teknisk kunnighet. Sen fick man lottat vad man skulle visa att man kunde. Jag fick subkutan injektion och man kunde även få venöst blodprov och att få sätta PVK (perifer venkateter - alltså venflon. Den där som har ett plaströr som sitter kvar efter att nålen dragits ur).

Allt gick bra och jag klarade det på första försöket. Jag är mer än nöjd och det är nu några dagar efter som jag kan förstå att jag klarat det. När jag är uppe i allt med plugg, tentor, nervositet osv så känner jag mig så urlakad på energi att jag inte riktigt kan ta in sånt. Nu väntar jag bara på provresultatet på tentan men jag HOPPAS att jag klarar mig.

På måndag börjar en ny kurs, nämligen den verksamhetsförlagda utbildningen del 1. Jag ska alltså ha teori i 2 veckor sen praktisera 8 (eller 10, jag kommer inte ihåg). Jag känner mig inte alls redo, men nu vet jag att jag ska vara på endokrina avdelningen som handlar mycket om diabetes, njurar och hormonsjukdomar. Ska bli spännande :) Jag känner ändå ett visst pirr att få prova på att ARBETA, då jag saknar att jobba.

Nu är det snart dags för finalen på Masterchef Australia (från år 2015) som vi har följt slaviskt nu under hösten. Ska värma på vår Linas matkasserätt och så ska vi käka. Ikväll blir det filmkväll med grönsaksdippa (då vi försöker dra ner på socker och liknande efter december).

Hoppas ni har det super så hörs vi snart igen :) ska tänka på om jag ska vara med i 30-dagars utmaningen här på Nouw. Men är inte säker.

Kram på er! / E

Likes

Comments

Vardag

God fortsättning! :)
Tyvärr har vi sjukstuga och sambon är relativt nyopererad. Jag har tenta om en vecka och har massa saker att plugga på! Det passar sig liksom inte att bli sjuk. Försöker se det som att det finns en omtenta att göra men vill helst slippa den...
Har dock varit sjukt omotiverad till den här tentan :o
Går det bra för er med plugg och jobb? Själv saknar jag att jobba :o

Just nu ligger jag i badet och dricker kaffe för att försöka komma igång med livet. Blev sjuk igår kväll men det var ganska väntat då sambon blev sjuk efter julfirandet i helgen.

Snart är det dessutom ett nytt år!? Vi har inte planerat någonting. Lite tråkigt men jag tänker att det nya året förhoppningsvis kommer bli bra :) Har ni några mål eller nått ni vill ska hända?

Jag vill gärna blogga mer dock :) men nu måste jag fokusera på tentan (och bli frisk)

kram ! / Emelie

Likes

Comments

Listor

Hej på er! Nu är det måndag igen, och jag rivstartar med en lista :)

1. Vad ser du fram emot den här veckan?
Att få ge min pojkvän födelsedagspresenter samt julafton på söndag!

2. Vilken var den senaste bloggen du började läsa?
Kissies.se

3. Ska du laga någon härlig mat den här veckan kanske?
Jag ska laga massa mat från Linas matkasse men även vegetariska rätter inför julbordet.

4. Säg en grej du verkligen vill göra som du ska ta dig tid för den här veckan!
Ha julledigt. Ska råplugga hela veckan förutom dagen innan jul och julafton.

5. Innan vi gör måndag på riktigt, vilket ord ska du hålla hårt i hela veckan?
MOTIVATION

6. Vad gjorde du igår kväll?
Jag överraskade min sambo med en tidig födelsedagsmiddag med hans vänner på Pinchos, sen slappade vi i soffan framför en film.

7. En bild som symboliserar denna dag:

Se nedan :) Jag har bara pluggat idag...

8. Vad åt du till frukost idag?
Mackor med ost och vegoskivor samt kaffe och ingefärsshot.

9. Vilken tid på morgonen vaknar du?
Runt 9-tiden om jag inte har skola. På skoldagarna går jag upp vid 6.30.

10. Hur ser du oftast ut till vardags?
Antingen jeans med tröja eller leggings, längre tröja och kofta.


Likes

Comments

Listor

Hej hopp i vinterstugan.

Hittade den här listan på Paula Uribes blogg, så tänkte sno den. Kommer förmodligen skippa en fråga. Har en minipaus i plugget, så varför inte kika in här med lite julstämning. Listor älskar väl alla!?

1. Den/de bästa julkalendern

Jag har tyckt att Mysteriet på Greveholm, Pelle Svanslös, Trolltider samt Diselråttor och sjömansmöss varit mysiga att kolla på :)

2. Hiss & Diss med julen

Hissen är att få spendera tid med familjen, all god julmat (älskar mat) samt de mysiga dekorationerna. Dissen måste nog vara att det krävs så mycket ekonomiskt... ärligt talat. Speciellt som student.

3. Det sämsta med julen?

Att det ska köpas massor av saker och all julstress det skapar för många människor. Även de som aldrig får uppleva vita jular (spritmässigt).

4. Dekorationer i min julgran

I år har jag och min sambo vår första gran. Den har vi dekorerat med massor av kulor, glitter samt en guldstjärna på toppen.

5. Det viktigaste på julen

Att känna sig harmonisk och glad! Minns för några jular sedan då jag var mentalt trött, så jag gick och la mig i smyg och somnade en stund. Så för mig är huvudsaken att julen ska kunna spenderas i lugn och ro med kärlek och människor man bryr sig om.

6.Blir det en vit (snö) jul?

Ja det hade såklart varit mysigt!

7.Så dekorerar jag pepparkakshuset.

Jag har inte gjort något och kommer inte göra heller. Men hade förmodligen försökt göra det så fint jag hade kunnat...

8. Bästa jullåten

All i want for christmas is you

9. Favorit julbaket

Saffransmuffins samt någon chokladpralin eller knäck

10. Det bästa blogginlägg du publicerat 2017

Pass

11. Hur jag firar Lucia

Jag brukar inte direkt fira Lucia. KANSKE går jag på något Luciafirande i kyrkan som är precis bredvid oss. Det hade ändå varit mysigt!

12.En bild som symboliserar december

Kolla längre ner på vår gran :)

13. Är jul en religiös högtid för mig?

Nej inte alls. För mig är det endast en mysig högtid. Jag är inte troende.

14. Den bästa julklapp jag ger bort i år

Det får bli till min pojkvän. Sen lär det vara roligt att få ge barnen presenter också! Har ju 4 syskonbarn.

15. Julaftons outfit.

Jag vet inte än, jag har hittat tre klänningar men kan inte välja! Sambon får hjälpa mig.

16. Hur jag ska fira julafton

Som jag alltid gör. Jag (och min pojkvän såklart) ska ner till Malmö till mina föräldrar. Där kommer även min bror och hans familj vara. Vi brukar äta fika, middag, mysa, prata, ta det lugnt, dela ut julklappar och lite så.

17. Hur ska jag fira nyårsafton.

I år har vi faktiskt inga planer. Vi får se vart det bär av. Både jag och min pojkvän gillar lugna nyårsaftnar, och vi har 2 superrädda hundar vi måste ta hänsyn till också.

Hoppas ni gillade listan :) julkram!

Likes

Comments

Vardag

Igår tog jag tag i mitt hår. Jag har velat ändra det länge men inte riktigt vågat. Jag har haft slingat/blont hår sen 2013. Det har liksom känts så naturligt även om jag inte är det i mig själv. Min naturliga är mer "strawberry blonde". Har tänkt atr jag ska låta frisören fixa det, men det är ju så dyrt! Och då bilen behövde lagas har jag verkligen inte råd (ha ha).

Sambon hjälpte till och jag blev väldigt nöjd :) håret ser så frisk ut nu! Vad tycker ni :) Använde mig av County Colors färg Conjac (varm hasselnötsbrun). Vet sen tidigare erfarenheter att toningen sitter i ganska kort tid - ifall jag ångrar mig.

Likes

Comments

Livet

Hej på er!

Det är måndag och dagen har gått i ett. Dagen började med en cykeltur till skolan, då bilens ena fönsterruta inte går att få upp igen efter att den åkt ner (vi kommer till det sen). Därefter gjorde jag den kända LÄKEMEDELSTENTAN som så många är oroliga över (inklusive jag). Varför då kanske många undrar över, ja för du måste ha 100 % då det handlar om så pass viktiga saker. En felräkning kan i princip innebära att du skadar eller dödar en annan människa beroende på läkemedel. Det kändes bra - tills de la upp facit vilket i sin tur verkar ha ett fel i sig då det säger emot vad ALLA skrivit. Nu inväntar alla svar från läraren...

Sen har vi tvättat och då någon sett fel på datum så hade den börjat tvätta på min tvättid. Det var bara gå upp igen och räkna ner minuterna tills jag kunde lägga in min tvätt. Jag hade inte hela dagen på mig och jag har inte lust att boka om tiden i onödan.

I pauserna och fram till halv tre så intog jag pluggmode. Imorgon har vi klinisk metod (vilket innebär att vi är i våra metodrum och lär oss det praktiska) och då ska vi lära oss ta puls/blodtryck mm. Vid halv tre åkte jag iväg till bilverkstaden för att få reda på om de kunde hjälpa mig med min vindruta. Tydligen var hela maskineriet sönder så det var bara att lämna in den, ta bussen hem och pusta ut efter dagen. Det kommer kosta skjortan och de pengarna vill jag helst gärna behålla för mig själv.

ÖVERLAG gott folk mår jag bra. Men jag har också mått dåligt den senaste tiden. Jag kan ta det i ett annat inlägg. Jag som övergav kaffe har nu fallit tillbaka och jag tror jag kommer bli gråhårig inom snar framtid med alla bekymmer i hjärnbalken.

Jag hade gärna velat veta vad ni som faktiskt läser VILL läsa om, det hade underlättat för mig. Jag älskar ju att skriva, men jag har mindre motivation i vissa stunder.

PUSS PÅ ER

Likes

Comments

Lägenheten, Sjuksköterskeutbildningen, Vardag
Ny dag, nya möjligheter. Gårdagen var så tråkig (trots att det faktiskt blev bättre stundvis). Men det var en dag när allt gick emot en. Nästan i alla fall. Jag fick igång bilen med ett par vardagshjältar.


Idag är en rolig dag dock! Jag ska snart över till den nya lägenheten och kolla för första gången på ca 6-7 veckor. Jag har ju bara en bild hur det såg ut när de som bodde där innan hade sina möbler, men nu är den vår och helt omöblerad. Flyttlasset går på måndag kl 8. Detta ska bli spännande ! Vi håller redan på att kolla på möbler för fullt. Problemet är att kassan är inte så stor när man är student.

Det blev ingen gryta igår så tänkte höra om vi skulle göra en ikväll istället. Annars ska jag plugga mikrobiologi och strukturera upp pluggandet. Känns som det varit mycket nu; läkemedelsberäkning, mikrobiologi och oral hälsa. Trodde faktiskt att föreläsningen om oral hälsa skulle vara tråkig men den var faktiskt inte det utan väldigt intressant hur livsstil och sjukdom påverkar munhälsan och tvärtom. Viktigt också för oss blivande sjuksköterskor att ta det på allvar då det kan få förödande konsekvenser - det är trots allt vårt ansvar att det sköts av de som ska ta hand om det.

Hur som helst så ska jag ta och vänta in sambon innan vi åker. Vad hittar ni på idag? Om ni läser, kan ni inte dela med er :) ?

Kram / Emelie

Likes

Comments

Livet
Hello people! Hoppas allt är bra med er som tittar in här.

Med mig är det sådär. Idag är en sådan dag som ALLT kör ihop sig, allt går fel (eller åtminstone inte som planerna) och det har gjort mig helt slutkörd.

- Jag vaknade trött och outvilad

- Min bil vägrade starta imorse så jag fick snabbt som attan cykla till skolan

- Jag kollade fel på schemat så gick först till fel hus (andra huset låg på andra sidan av högskoleområdet samt högst upp i huset så det blev massa trappor trots jag var andfådd av cykelturen)

- Nytt ämne i skolan (Mikrobiologi) som gjorde mig mosig i huvudet och jag var bara delvis uppmärksam på vad som sades då läraren hade turbofart på föreläsningen - dock en duktig lärare.

- Cyklade hem för att käka lunch för att se om bilen startade, det gjorde den så tänkte jag skulle ta den till skolan till lektion nummer 2.

- Bilen startade inte så var tvungen att stresscykla IGEN.

- Kollade fel på schemat för andra gången och gick till fel hus igen (då vi skulle vara i ett annat hus)

- Och nu är jag hemma. Jag är i hormonell obalans vilket gör att jag vill gråta hela tiden och är klängig. Tycker synd om min pojkvän.

Jag är 25 år och idag går livet emot mig och ibland får man skriva ut sina negativa upplevelser. Förutom detta är det en fin dag och jag ska försöka göra det bästa av resten av dagen. Har tänt ljus, ska dricka lite te och ladda upp mig inför att testa bilen igen. Ikväll tänkte jag laga gryta till middag om sambon också vill det.

Ikväll hoppas jag få se ett avsnitt av Masterchef Australia som vi följer samt om vi kan ladda ner gårdagens avsnitt av Walking Dead. Vi orkade inte vara uppe till 00.20. Förstår inte varför det inte sänds tidigare...

Ha det så bra och hoppas verkligen ni haft en bättre dag och vaknat på RÄTT sida av sängen :D

Kramis / Emelie


Likes

Comments

Vardag, Lägenheten
Mitt i allt tentaplugg hinner jag inte riktigt tänka eller fokusera på att vi faktiskt flyttar snart. Idag bor vi i en 75 kvm men snart kommer vi bo i en 114 kvm STOR lägenhet som dessutom har badkar. Det är nog det bästa, för om det är något jag ÄLSKAR så är det i att bada.


Hur som helst så kommer vi så småningom köpa nya möbler och även om vi vill i princip byta ut det mesta så vill vi gärna börja med att fixa i ordning ett stort skrivbord till mig där jag kan plugga och ha mina kontorsgrejer, skolmaterial mm. Men sen lär vi köpa ny soffa, säng, större matbord med mera.

Men jag vill också göra hemmet mer hemtrevligt än det vi har nu. Jag älskar egentligen att göra det mysigt runt omkring mig men just nu är jag bara slarvig och har noll energi med tanke på pluggandet.

Nedanför kommer lite inspirationsbilder. Vitt, fräscht men ändå hemtrevligt och ombonat. Jag vill ha nya soffkuddar, tavlor på väggarna och en hel del växter i fönstren. Jag vill ha massa tända ljus i höst/vinter och bara måna om mig själv och min sambo i vår nya boning. Jag hoppas ni följer med den resan också :)

Bilderna är lånade från weheartit :) 

#lägenhet #flytt #inspiration #​inredning #mysigt #vitt #fräscht #dekor #dekoration #snartflyttarvi #hemtrevligt #stilrent

Likes

Comments

Title