HJEMMELAGET MANDELMELK

Det ble visst et lite opphold. Skolearbeid, trening og skolestart med lekser for minsten har krevd sitt av tid og innsats, og bloggen ble litt forsømt. 

Uansett... Minstemann elsker melk. Minstemann + melk = sant. Så lykken var brått brutt da han ble diagnostisert med laktoseintoleranse i sommer. Nå vil historien ha det slik at vi har flere helseutfordringer i familien og alle ble vi nødt til å ta et godt grep om hva vi faktisk putter i munnen. Vi er ikke en familie som driver noen fanatisk diett av noe slag. Men sukkerinntaket ble kraftig redusert i sommer og vi er blitt mer opptatt av å spise økologisk og å lage maten fra grunnen av. Der vi ikke trenger å ty til ferdigpakket mat, lar vi det heller være, og går til slakteren, grønnsakshandleren, og bakeren for å skaffe ingredienser til å lage maten vår fra bunnen av. Og det er blitt en sosial greie familien samles over.
Og da minstemann fikk laktoseintoleranse fant vi fort ut at mandelmelk var et supert alternativ, og at det ikke bare var billigere å lage fra grunnen av, det var superlett og vi får en god slump mandelmel i slengen. Mandelmel som er så utrolig dyrt å kjøpe. GJett hvem som skal hive seg på makroner etterhvert. (Oppskrift kommer ;-) )

DU TRENGER:

mandler

vann

stevia, honning eller agavesirup

FREMGNGSMÅTE:

1) Til hver del mandler trenger du to deler vann. Mandelmelk holder seg frisk i kjøleskapet et par dager, men ikke lenger så det er ikke vits i å lage store mengder på en gang.

2) La mandlene ligge i vann en dag slik at de trekker til seg rikelig med vann

3) La mandlene renne av seg og kjør mandlene og vann i en blende. Kjør blenderen på full styrke i 2 minutter.

4) La blandingen renne av gjennom en saftsil. Pass på at du får med deg all melken ved å klemme blandingen gjennom saftsilen.

5) Smak til med stevia eller honning.

Mandelpureen som er igjen i saftsilen kan du tørke i en dehydrator, eller i stekeovnen på 40 grader i 12 timer. Kjør "pureen" gjennom blenderen igjen, og du har mandelmel til deilige makroner :-)

Nå får guttungen med seg en flaske mandelmelk på skolen hver dag, han får mandelmelk på frokostblandingen, jeg bruker mandelmelk i smoothie hver morgen, og vi lager sjokolademelk på kvelden for litt kos :-)

Liker

Kommentarer