*låtsas som om det inte alls gått så lång tid sen senast att bloggportalen hunnit byta design*

Halva september har hunnit gå men jag vill fortsätta att dokumentera sommaren som lätt har varit min bästa på flera år, mest för att jag själv ska kunna komma ihåg den. Har rest väldigt mycket, bara inrikes visserligen då vi inte vågade åka på vår resa med familjen pga farfar men det hela blev mycket bra tillslut. :-)

Som jag skrev i förra inlägget så åkte jag ut till våra familjekompisar i Skärgården efter det att jag slutat jobba. Som gemensamt med hela sommaren lyckades jag pricka in superfint väder och allt var bara superbra.

Var ensam på den lilla båten som tuffade ut till bryggan där Linnea skulle hämta mig i deras båt.

De har nästan alltid hand om en jättefin stor blandras som heter Nelson, honom gick jag en runda runt ön några gånger. Det var superfin solnedgång (jag inte tog bild på)och han skulle bada hela tiden.

De är så mysiga som familj. Innan middagen var det obligatorisk bastubad och sedan ett dopp, efter var det obligatorisk kopp te och fika som Linnea, dottern som är en av mina systers bästa vänner alltid gör så gott!!

En dag var det fint väder men vinden låg på sidan vi var på så jag gick ut på jakt efter en vindstilla klippa på andra sidan ön. I skogen tappade jag bort mig lite men mötte sedan en kvinna som var ute och joggade. Hon såg väldigt innerstad ut med alla sina sportgadgets och frågade "men var kommer du ifrån?" när jag frågade var jag kunde hitta en badklippa. Haha hon såg konstigt på mig men jag såg nog lite konstig ut där jag gick ensam i skogen med ett badlakan runt halsen.

Efter en stund hittade jag en klippa jag blev riiktigt nöjd med!! Dels hoppade jag ned och simmade lite men mest av allt satt jag på den perfektaste klippa jag hittade. På bilden med mina fötter sitter jag alltså där, den var så bra för att det var som ett ryggstöd att luta mig emot vilket var skönt och så hade jag solen snett bakifrån så jag som hatar sol i ögonen stod ut *heart eyes emoji* Vet inte om jag fick solsting eller något för blev typ *high on life*

Geologiskt mästerverk ;D

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Läser andras bloggar och tycker mina inlägg är alldeles för långa. Ska testa att fatta mig kort. Idag är sista dagen på hjälpmedelscentralen och jag har bakat en kaka. Vallmo och citron, jättegod blev den om jag får säga det självt. Kommer sakna Kent så, han har hjälpt mig en hel del speciellt inför resan. Han fyller 60 nu om någon vecka, då tänkte jag skicka honom ett vykort.

Jag får alldeles för ofta för mig saker, får som fix idéer jag blir som besatt av. Nu senast är det en fjällvandring i Lappland jag har bokat. Ensam... 11 mil.. fram till Kebnekaise. Den 3e tar jag nattåget 18,5 timmar upp.

Men innan det ska jag ut i skärgården några dagar till ett par familjekompisars sommarhus på Ornö. Där har jag varit några gånger innan men bara med familjen då, nu åker jag ut ensam till dem. Jag var "hjärtligt välkommen" men var också modig (framfusig) som frågade om jag inte kunde få komma ut till dem ett par dagar själv.

Likes

Comments

Om veckorna jobbar jag och på helgerna åker jag till Värmland för farfar blir gradvis allt sämre och nu känns det nära. Är lite isolerad men har börjat trivas vanorna ändå.

Farmor kommer från en annan del av Värmland ursprungligen och farfar från Norrbotten men de senaste 60 åren har de bott i Knutsbol som det heter. Det ligger emellan Degerfors, som är staden där vänsterpartiet har starkast fäste i landet med nästan varannan kotte röstandes på dem och Karlskoga som är mycket mer av en tjänstemannastad. På femtiotalet var farfar folkskolelärare och när den lades ned så flyttade de in i huset istället, efter vissa ombyggnationer. På tomten står nu den gamla skolbyggnaden, ett 1800-talshus det var meningen att vi skulle bo i egentligen (mamma och pappa köpte det isärmonterat och tänkte köpa en tomt i Stockholm att bygga upp det på men hittade sedan vårt i Älvsjö). Sen finns det sedan en lång länga (haha) där det förut var stall men nu är längan förråd. Själva boningshuset glömde jag ta något kort på faktiskt..

Det är rätt lugnt tempo där, den här helgen plockade jag hallon med min bror och hans flickvän, sedan hjälpte jag henne med att baka två hallonpajer utav dem, satt och läste Kalla Anka, grillade och spelade spel på kvällen. Farmor tycker mycket om att läsa men är nästan blind nu så jag tog med en av mina favoritböcker jag tänkte skulle passa läsa för henne, för det är noveller som inte är så särskilt långa. De är skrivna av Jonas Karlsson, han som spelar i SVT-serier och e samlade i en bok "Spelreglerna", som är mycket bättre än av en kunde tro lol.

Novellen jag läste e väldigt väldigt bisarr samtidigt skriven med ett nice språk. Farmor tackade mig för att jag läste den och var mycket insatt, speciellt i kulmen då hon gör ett speciellt ljud haha som är svårt att förklara men ni vet det klickande ljudet man gör när man skakar på huvudet? Typ som "näee". Efteråt frågade hon mig vad meningen, syftet med novellen var och jag blev som stum och tagen på sängen. Meningen??? Helt ärligt brukar jag inte just tänka på meningen med boken, jag menar man lär sig saker av böckernas innehåll, vissa tänkvärda saker det sägs i dem men jag brukar inte tänka på meningen bakom. :S Eller lxm "Vad vill författaren meddela med detta?~" Farmor kallade den överdrivet bisarr, även om hon tyckte om den och sa att det var en generationsfråga. :-)

Är helt ärlig orolig över vad som ska hända med huset efter. Så redan nu går jag runt och verkligen försöker ta in huset, går in varenda vrå och försöker memorera och kategorisera varenda lukt. Nu följer en bildbomb: (av inte varenda vrå)

Boken jag läste då och ett brev jag skickade till dem i början av sommaren matchade fint tyckte jag. Boken är Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf och var riktigt bra!! Den utspelar sig i lämpligt Värmland, i Askedalarna, under 1800-talet. Den fattiga backstugusittaren Jan i Skrolycka ville innan hans dotter föddes inte ens ha barn men efter första gången han håller i henne är han som förälskad (på ett faderligt sätt) och hela hans liv kommer att kretsa kring henne, som han ofta jämför med solen. Boken utspelar sig över 30 år, men handlar mest om de åren när dottern ger sig av till Stockholm och hur han väntar tills det att han faktiskt blir galen på att hon ska komma tillbaka. Älskar hur boken innehåller flera småhistorier i den och språket är väldigt fint. :P

TILLBAKA:

Nedanför boningshuset åt andra hållet står tre hästar som är grannarnas :-) De är verkligen granna (haha typ aldrig fått användning av det ordet innan), den svarta var dessutom fölunge förrförra sommaren. Till vänster står mami.

Svårt att hänga med kanske med det här är alltså insidan i det gamla huset de monterade upp, farfar och pappa, det är väldigt spartanskt men med det väldigt mysigt. Ingenstans sover man så gott som här, nedtryckt utav de (minst) tre filtarnas tyngd. Tyvärr syns ingen på bilden men det är väldigt många kistor i huset??? Hela fyra stycken, tre av dem fyllda med filtarna jag snackade om. 8)

Här är hörnet på salen, undervåningen i det gamla huset. Här inne äter vi midsommarlunch om (när) det regnar på midsommarafton och spelar framförallt spel på kvällarna.

Ett random rum belamrat med lite saker, står och vinkar.

Ena kvällen gick jag ned till sand-udden, gården ligger som på en udde fast mycket högre upp så man går ned för en lång backe ned till stranden. Där råkade ett finsk-värmländskt par i 40-årsåldern skrämma mig med deras hund som sprang förbi mig bakifrån när jag trodde jag var helt ensam haha så jag hoppade till och vi började prata. Brukar inte stöta på någon där nere på kvällen men vi fortsatte och snacka och rätt som det var satt jag där med dem i sanden och drack cider och shottade lite medan jag lyssnade på historien om hur de träffades. De bodde inte alltförlångt bort och hon la till mig på facebook, Jeanette, hon hade två islandshästar som vi kunde rida på nästa gång. På bilden hade jag kommit upp till tomten lite tipsy och träffade en kelen katt.

Dessa bilder är inifrån den gamla skolbyggnaden, har verkligen svårt att föreställa mig den som en skola. Men här har jag i alla fall tumlat runt sedan jag var en liten parvel. När Erika var hemma hos mig i Älvsjö så sa hon att hon verkligen fattade var jag fick min inspiration ifrån, och jag känner att samma gäller det här huset. Känner mig som lite av en produkt utav det.

Den här lampan ritade tydligen farmor upp och fick en kompis att tillverka. Tycker den är cool, obs bilden är underifrån så den ser gigantisk ut.

En dag satte jag mig och kollade i massa gamla fotoalbum, de tre första bilderna här är ifrån farmors mamma, hon bodde på en stor gård Gräsmossen med massor utav systrar. Bilden ovanför är från någon konstig teater 1918, tjejen längst till höger är jag döpt till Linnea efter :-) Linnea Persson.

Dessa två bilder är också därifrån, pappa visste dock ej vilka systrar det var på fotona förutom Linnea åter igen till vänster.

Så himla gullig bild på farmor tycker jag, innan de flyttade till huset. Sitter och läser medan hon rör om :)

Här var de nyinflyttade, 1965. vne vem den t höger e

Pappa med sin nya lillebror haha

Likes

Comments

Slutar om en timme, jobbar nio timmar per dag men dagarna här passerar förvånansvärt fort faktiskt. Trivs faktiskt mycket bättre än jag trodde, varje gång jag berättade om mitt somarjobb för någon innan jag börjat la jag alltid till "rätt dammigt". Och visst är det väl det men I LIKE IT. Jag får knappa, stämpla, slicka kuvert, använda post-it-lappar, skriva, boka möten och allt annat som jag ju gillar. Jobbar i receptionen på hjälpmedelcentralen vilket är stället där man hämtar, reparerar, provar ut och återlämnar rullstolar, rollatorer, snarkapparater, respiratorer, duschstolar yada yada. Allt sådant. Får möta alla slags människor; pensionärar, alla sorters funktionsnedsatta (med funktionsvariabler*), horschare, alkolister, senila, psykopater, schizofrena, trötta föräldrar, taxichaufförer, unga medhjälpare och typiska landstingare.

Medelåldern här är helt klart 50+ som jag sa tidigare. Precis bakom receptionen finns verkstaden där det bara är gubbar som arbetar och det är dem jag interagerar mest med. Första dagen tänkte jag 'o nej' åt det faktiskt och första dagen störde jag mig på gubben som frågade om jag läste en Hello Kitty-bok men som sedan tog tillbaka det med ett "de va tamejfan" när jag visade titel och författare. Pga det förväntar han sig att jag ska kunna allt i och med att jag är "den belästa" men det kändes riktigt sweet att befästa det genom att jag inflikade att det var Rikard Lejonhjärta han snackade om när han ej kom på hans namn. Sen dess har jag kommit mycket bra överrens med dem tycker jag, de är supersnälla mot mig.

Speciellt han bredvid mig i receptionen, Kent, tycker jag om. Vi skrattar väldigt mycket faktiskt, han langar alltid skämt och uppskattar mina. Han uttalar Ä som E (ska vi keka, snygga kleder" osv) och är ~60 barre. Han var en riktig partyprisse tydligen och berättar om hur han DJ:ade för självaste ABBA på en klubböppning och om hur han och hans kompisar tänkte spränga Mälarhöjdens hoppborg med sprängdeg.


Likes

Comments

Den 20/6 tog vi tåget från Göteborg till Kalmar.

Vi hängde lite i Kalmar tills det var dags att åka till gården =) Det var jättevarmt.

Det fanns massor av djur på gården och vi sattes i arbete. Barnen på landet är sjuka, ni ser på bilden att det är ett kid som skjutsar mig (fast körde ensam också) och inte nog med det, han var pro på att backa med släp till och med. Han blev förskräckt när jag berättade att jag ej har körkort. Gården var i huvudsak en grisgård faktiskt, även om det inte finns någon bild på dem. Grisarna var KRAV-märkta och allt annat de odlade var ekologiskt. :-)

Det här är nog min favoritbild av alla Edvins bilder. Här är sexåringen på hans kross han gasade fram över fältet på haha, en så sjuk syn för att han var så liten ändå, han slutade dagis två dagar efter att bilden togs.

Vi bodde ej på gården utan hos hans mormor och morfar som bodde 7 km bort så varje morgon, lunch och kväll fick vi cykla fram och tillbaka. Ni som känner mig och vet hur illa ställt det är med min kondis kan förstå hur detta tog på mig!! På kvällen så lånade vi mormorn och morfarns elcyklar (som vi försökte låna på dagen men ej fick >:O ) och "cyklade" ned till en strand. Elcyklar är såå roliga att cykla på, de kan gå upp till 30 km/h! Hade tyvärr glömt min bikini i GBG så på bilden sitter jag i min födelsedräkt och dricker bira.

På morgonen åt vi en ordentlig frukost och cyklade sedan mot gården. Fick hjälpa till att fånga in kultingar som hade smitit och med att flytta grisar. Då var det nära att en kulting dog pga en sugga men den klarade sig! Adrenalin haha. Vi hjälpte även till med att måla husfasaden på deras boningshus och vi lyssnade podcast medan. På eftermiddagen skulle vi sedan cykla till kusinernas mormor och morfar, "Vita sand" kallades det. Vi cyklade rätt länge och såg massa svanar. Det var sjukt många där nere i Kalmar, det var så man kunde se över till Öland, och där såg jag minst 20 svanar! Alla var inte jättenära såklart men det var coolt.

I Vita sand hängde vi med barnen, badade, grillade och tog en liten båttur. När alla hade gått och lagt sig smög vi ut till bryggan och kollade solnedgången och drack vår stulna öl. 4/5 solnedgångar får den

När vi skulle cykla tillbaka till gården nästan dag stannade vi vid ett övergivet hus vi såg på vägen. Det var verkligen som en skräckfilms-setting, som om det var en set-up för att verka så läskig som möjligt. Precis när man öppnade dörren så stod den där jävla äckliga trädgårdstomten vars färg bleknat sedan länge. Kolla in ögonen!! whyy. På bordet låg det typiskt en tidning uppslagen, datumet var 1963 och på uppslaget läste jag om en mordbrand...

Den eftemiddagen följde vi med den yngsta kusinen på hans dagisavslutning där vi åt jordgubbstårta. Hahah kolla hur obekväm jag är på bilden där han sitter i mitt knä, jag ogillar barn och de ogillar mig! Efter det gick vi och badade i en å som låg i en fårhage. Vattnet var jätteläskigt för det var tydligen kräftor på botten :O

Den kvällen red vi ut och jag fick en liten islänning som hette Dockan, Edvin red på nordsvensken Balder (så så fin!). Min lilla häst hade inte så bra kondis så efter flera galopper blev hon jättetrött stackarn så jag hoppade av henne och hoppade upp därbak på Balder. Har inte ridit två på samma häst innan men det var så mysigt.

Det var en fröjd att få cykla emellan alla fina fält.. just den här cykelturen kändes speciell på något sätt och vi satt och pussades på en övervuxen stenmur. :)

​På midsommar-förmiddagen så åkte vi först hö-kärra tillsammans med bl a ett motorcykelgäng ut till ett fält för att plocka blommor till stången. Kusinernas morfar hade med sig en spelande låda att ha på magen.

Efter en midsommarlunch så åkte vi till hans mosters 1700-talsgård i Emmaboda. Där var det ett stort firande vilket var tur för då kunde jag vara rätt anonym och bara smälta in. 8)

Men vi fick lite nog av allt folk och smet iväg ensamma och satte oss nere vid en liten sjö de hade bakom huset. Vi hälsade på den sjuka tackan :( hon hade juverinflammation.

Efter middagen så smög vi ut igen, den här gången regnade det så vi sprang in under traktorns tak och satte oss där med en öl och kedjerökte. Jag fällde nån tår och Edvin sa i efterhand att den stunden var hans favorit. (inte just tåren då)

Innan vi skulle åka så släpptes hundarna ut ur hundgården, de hade fyra stycken och då var de superkeliga!!! Jag DOG verkligen, speciellt en border collie som hette Hyde var så jäkla fin.

Nästa morgon åt vi på Max tillsammans med hans kusin som kommit hem från USA sedan var det dags för mig att sätta mig på tåget och åka hem

Likes

Comments

Hej : ) Har börjat jobba som receptionist nu och kommer göra det en månad under sommaren så sitter bakom en glasruta och knappar, men nu är det rätt lugnt så då kan man göra lite vad man vill. Sitter man och skriver på datorn ser man väldigt upptagen ut haha. Mycket har ju hänt sen sedan sist, har tagit studenten med allt det hör till samt varit i Göteborg som jag tänkte att det här inlägget ska handla om.

Två dagar efter studenten åkte jag ned till en kille i GbG. Vi var först i Göteborg, åkte sedan till hans morbror i Kalmar och jobbade på hans bondgård för att sedan fira midsommar hos hans moster i en stor 1700-talsgård i Emmaboda.

Det var lite av en sommardröm för mig. Han kunde namn på massa blommor som han plockade buketter av, hade fräknar och fin mage, gillade djur nästan lika mycket som mig, var morgonpigg och smart, gick och samlade snäckor på havsbotten, lagade pannkakor medan jag sov, hade fina posters på sin vägg och var framförallt den typ snällaste och sötaste jag träffat :^)

Han tog massa bilder som jag fick visa:

Precis när jag hoppade av tåget så började det spöregna och vi sprang in i ett jättefint växthus och när solen kommit fram igen tog vi en promenad runt Majorna. Fick feta throwbacks från förra sommaren när jag var i GBG med Supergroup. På kvällen åkte vi hem till hans kompis Inga och spelade monopol och det gick fett bra för mig. XP

Nästa dag klappade jag en fin grannkatt och vi såg coola stolar som såg så missplacerade ut när restaurangens alla andra stolar var av samma modell som de i förgrunden..

Vi gick sedan till en kaosartad marknad, tror den heter Kvibergs marknad. Sådana här slags marknader finns typ inte i Stockholm, allt var jättebilligt både gammalt och nytt. Obligatorisk prutning såklart. Jag köpte en väska, ett skärp, en skjorta och en liten ask. Blev mycket nöjd över allt jag köpte men lyckades bara pruta ned priset för väskan med 50 kr. Tanten var verkligen stenhård och jag blev som rädd haha.

Efter marknaden åkte vi spårvagn från ena sidan av stan till den andra, till Saltholmen där jag också var med tjejerna förra sommaren och gärna ville åka till igen. Han övertalade mig att klättra ut till en ö och för att komma till den behövde man först gå på en brygga, sedan gå ovanpå en mur av betong som var typ en 80 cm hög och 40 cm bred med vattnet nedanför för att sist hoppa på några stenar till ön. Jag var rädd haha men på ön solade, badade vi så det var värt. Tänker tillbaka nu på hur lugn jag kände mig när vi åkte tillbaka. Kändes ovant.

På kvällen åkte vi in för att vara på slutet av en dagsfestival men det var fint att bara se solnedgången där vi satt på frihamnen. Efter det ölade vi med hans kompisar (som också spelade spel? What is this?) och tänkte gå på ett rave på kvällen men alltså så trött som jag var då har jag typ aldrig varit? Vet inte ens varför men somnade på bussen till Mölnlycke. Haha förresten, ser ni hur mycket häng jag har på bilden? Glömde mina varmaste byxor så var tvungen att låna ett par jeans av honom för den kvällen var det lite kyligt.

Kolla en liten säl på väg ned till stranden haha

Nästa morgon var vi väldigt glada över att vi kom hem halv 3 och inte mycket mycket senare för då vaknade vi tidigt, låg och kollade Bröderna Lejonhjärta på VHS och följde sedan med hans pappa till havet, Fiskebäck igen där han skulle vindsurfa. Vi två gick och åt en jättegod räkmacka och pannkakor för att avsluta med ett dopp.

Efter det övningskörde Edvin in till stan och vi tog en promenad i Slottskogen, satt på en bänk vid vattnet och kollade sedan på sälarna. Efter det gick vi till Naturhistoriska. Göteborgs naturhistoriska museum är väldigt fint tycker jag, det är rätt omodernt och dammigt. Precis som jag gillar lol. Han är rätt jobbig och ska ta uppförsbackarna upp förresten. Jag är mer typen som går runt faktiskt. Så på första bilden ser ni mig flåsandes springa upp, långt efter. Efter det så åt vi en jättegod pizza och träffade sedan hans kompisar i en park.

På kvällen bestämde vi oss för att gå ut och tälta! Nära där han bor finns skogar och sjöar och vi valde ut den mest utskjutna udden på en särskilt sjö varav namn jag ej kommer igår som mål. Där skulle vi slå upp tältet!! Tidigt på vägen stannade vi och tog ett dopp. Vägen vi sedan skulle gå var på vägen till hemsk skulle jag vilja säga. Vi gick längs med sjön men det var inte ens en stig stundtals, det var bergsklättring inblandat! Ville typ gråta när man behövde klamra fast sig i stenväggen medans det kändes som den tunga väskan på ryggen skulle tippa en bakåt ned på stenarna två meter ned. :)))

Till slut kom vi fram, efter mycket längre tid än vi trodde. Om ni ser huset på bilden så var det mycket längre till vänster om det vi började vandringen haha.

Haha skrattar så åt den här bilden, vad är det där för skogstroll?

Också att jag ser ut som en femåring på den här bilden? Detta var när vi precis vaknat och jag tog kort på utsikten. ^^

På väg tillbaka hittade han en trädkoja uppe på en stor kulle.

På kvällen gick vi på fest hos hans kompisar som precis hade kommit hem från Paris. :)

Likes

Comments

Det hela började med att jag skulle skriva en bildanalys till bilden, av en tavla som inspirerat mig till mitt arbete men i och med att jag använde gamla foton och inte direkt inspirerats av en särskild tavla så tog jag mig friheten att välja och vraka. Jag valde en av mina favorittavlor "Ateljéinteriör" målad av Sigrid Hjertén.

Så ser den ut och jag tycker den är så fin! Speciellt gillar jag också hur det är Sigrid, hon själv som sitter där i bakgrunden emellan de två männen (varav den högra är Isaac Grünewald, som han var gift med) och stirrar rakt ut i luften med blåa ögon medan de bara pratar över hennes huvud. I förgrunden ligger en donna som jag tycker representerar något "bättre" hon avundas. Barnet i hörnet ska också föreställa hennes son Ivan, eller så ser han ut i alla andra tavlor han är med i också.

Har crushat på hennes man Isaac sedan jag såg hans självporträtt när jag var 13 men crushar väl även på dem som ett par och gillar därför gillar jag att läsa om deras liv.

Del ett: Isaac: Föddes 1889 och studerade bl a för Matisse i Paris liksom hans första fru Sigrid Hjertén. Men innan Paris så gick han faktiskt Södra Latin och sedan på Konstnärsförbundet där Anders Zorn var lärare till exempel. Han var jude och fick stå ut med fett mycket antisemitiska påhopp som typ den enda stora judekonstnären då. Ska man trycka in honom i en kategori är det expressionismen då han liksom Sigrid målade hejvilt med färgerna och motiven. Han avbildade realistiska motiv han sett med sina ögon men återskapade dem sedan ur minnet vilket förvrängde allt härligt, tycker jag. :-)

De två övre är målade av Isaac och det två nedre är målade av Sigrid, som jag tycker är bättre eller nee jag vet inte. Tycker Isaak är bättre just på de här två tavlorna men Sigrid har många fler fina tavlor än honom

Som sagt fick han utstå åtskilliga påhopp på grund av att han var judisk konstnär som vågade ta en del betalt för hans konstverk och blev anklagad för att vara profithungrig och att plagiera Matisse. Hans dandystil (snobb, sprätt, modelejon) ansågs också kunna hota den svenska manligheten ha ha ha. Han blev nedlåtande och satiriskt tecknad i tidningar:

De antisemitiska påhoppen fick han utstå innan andra världskriget och var därför inte kopplade så särskilt till nazismen utan mer till förakten av det främmande som kunde skada den nationalromantik som var kraftigt utbredd då. När han blev lite äldre, då andra världskriget ägde rum, steg han snarare i rang i samhället. Han utnämndes till professor av Konstakademin och fick även det ärorika uppdraget att måla en av salarna i Stockholms konserthus.

Jag crushar ju alltså lite på honom och tycker han var riktigt snygg men crushar även på honom och Sigrid som par. Det finns en video där de dansar lite men den gillar jag nog mer för att det är kul att se dem rörliga.

En kul grej jag läste om den här filmen var att den var som en remake av en annan film som gjordes i debatten huruvida den moderna dansen var alldeles för dekadent eller inte. I den första filmen tog de parti mot den moderna dansen genom att framställa de gamla dansformerna som idealiska. På premiärsvisningen bjöds sedan kulturpersonligheter in, så som Grünewald. Efter visningen sägs det att Grünewald hade reagerat negativt, busvisslat och sagt att de moderna danser som visats i filmen hade dansats på fel sätt. Då hade produktionsbolaget insett publicitetsvärdet i Grünewalds missnöjesyttring och "erbjöd honom att utforma ett kinematografiskt svar på filmen". Och det är alltså filmen ovan!

Det sjuka var att den här filmen inte bara blev censurerad och barnförbjuden med motiveringen att den var "ägnad att skadligt uppjaga barns fantasi" utan det blev värsta debatten i tidningen också. Från Wikipedia: "Grünewald svarade på kritiken och skrev "Man skulle till följd av det anskri som höjts mot den moderna dansen kunna skriva en hel filosofisk avhandling över svenskarnas oförmåga att fatta något som kommer ur en något högre temperatur än deras egen." Han avslutade sitt inlägg med orden "Men för att icke någon skall taga skada till sin själ av den moderna dansen, så räcker det ej med att göra som biografcensuren: förbjuda dess visande för barn; det vore nog säkrast att införa motbok på onestepp." "

Isaac och Sigrid var gifta i 26 år och fick en son tillsammans, som gick i föräldrarnas fotspår och blev också konstnär. Sigrid led av psykisk ohälsa och hade under många år haft depressioner fram och tillbaka innan hon blev mer och mer isolerad och tillslut lades in på Beckomberga där hon blev medicinerad. Medicinen förändrade henne tyckte hon och slutade måla då hon inte längre höll kvalitéten enligt henne. Hon skrev: "De har bränt bort mina idéer, jag har inget mer att måla, förlorar en bit av mig själv här varje dag. Det är färdigmålat."

Jag är lite osäker på ordningen av allt som hände men det ryktas om att Isaac var otrogen (jävla gris!) och att de sedan skildes när hon lades in. Han gifte sig med en ny, Märta, men dessa två dog sedan i en flygkrasch utanför Oslo 1946. Sigrid lobotomeras två år efter det men omkommer i sviterna av operationen.

Likes

Comments

(Borde publicerats innan förra inlägget) Jag tänker på det som att ingen läser bloggen men fick ett sms med "uppdatera bloggen!" igen så det får jag la göra då. Sen senast har jag varit i Amsterdam och kommit hem och uää mitt hjärta brister tyckte om det så mycket. Åkte med mina tre bästa vänner efter de sista provet i gymnasiet och vi var där onsdag - lördag. Vi hyrde en asnice lägenhet med två dubbelsängar, härligt vardagsrum, gulligt kök och viktigast - en balkong där vi alla fick plats på!

Vi planerade inte så mycket vad vi skulle göra riktigt förutom ett rave och ett museum vi bestämt oss för att checka in. Första dagen när vi skulle hitta till lägenheten var det ju matchen emellan Ajax och Manchester och just när och var vi skulle gå för att hitta lägenheten marscherade Ajax-fansen till stadion så vi drogs in i det och fick gå bland bengaler och brölandes fulla killar.. Haha kommer ihåg hur sjuukt många finfina pojkar vi såg då dock, vi var som i extas och såg typ 20 stycken var. Tyvärr mötte vi inte riktigt lika fina killar när vi gick ut men det kvittar. Den dagen blev jag taffsad på två gånger, utanför klubben det vill säga vilket inte är något jag är van med.

1. Enda stillbilden jag hade på skräpet.. minsta högen också.

2. Jag och Martyna stod inte ut med att klubbarna inte har någonstans man kan hämta luft, de har unkna rökrum, så vi gick så nära utgången vi fick. På bilden kollar Martyna på den minderåriga tjejen som dras ut av vakten :( stackarn

3. Saras frisyr på morgonen

4. Glidmedel på TAPP i en sexshop haha blev så förundrad. *walks in with a mason jar*

5. Varje kväll satt vi på balkongen och förade prosecco och det var så nicee.

Det mesta vi gjorde var att gå runt planlöst, gå på marknader, sitta i parker, dricka prosecco på balkongen, äta gott på restauranger och gå ut om nätterna. Är så så nöjd med resan och vi lyckades undvika att bråka en endaste gång!

Det bästa med Amsterdam rangordnat:

  • Alltid något kul att kolla på: vet inte riktigt men människorna var så konstiga, man var liksom lite fri att göra vad man ville kändes det som. Vi sitter i en fullproppad park där några står i ring och hoppar hopprep, någon flyger med ett plan med en sådanhär banderoll bakom, någon tog en promenad och rastade sin häst casually och hade stora hörlurar på sig, en man kastar i sin hund i vattnet (som gillade det), en kille satt och gjorde yoga. Detta var liksom bara man tittade runtom sig. I LOVE IT. Folk släpade liksom med sig stolar och bara satt och chillade? Såg på riktigt vid tre olika tillfällen folk som bara satt på stolar och njöt, på broar och i parker..
  • Växtligheten: uäää visserligen tror jag att vi åkte när det var som finast men alltså det var så grönt! Dels i parkerna och att alla träd slagit ut så mycket men också på gatorna och husfasaderna var det så mycket planterade växter!
  • Husfasaderna: som sagt, allt var så fint. Kaklade portar och de här vita detaljerna på alla hus? What's up with that men jag uppskattade det.

Sista kvällen gick vi på ett rave där vi var och dansade i sju timmar till klockan 7. Vi kom in genom att låtsas va jättestora fans av DJ:n hahah men han visade sig vara riktigt riktigt bra faktiskt. Mötte en fin kille som verkligen såg ut som en jag vill vara med när jag är 25. Han var 27 och hade börjat få kråkfötter kring ögonen som jag tycker är så fint. Han bodde på en båt och kunde lite svenska men var ju ändå för gammal så följde ej med.. Ångrar att jag inte ens tog hans namn för vi hängde i timmar men whatever. När klockan var sju gick vi ut från ravet och alltså det ögonblicket. Ravet var under marken ned för en trappa mitt på ett öppet torg och när vi gick upp så strålade solen som höll på att gå upp så så starkt rakt i ansiktet och man kände sig pånyttfödd typ. Vi tog en taxi och spelade låtarna vi hade bestämt sedan innan att vi skulle spela i taxin hem på hög volym och man som smälte ned i sätet.

Fem timmar senare skulle lägenheten vara städat och vi ute ur den 😀😀😀

Likes

Comments

Håller på och filar på tre större blogginlägg som tagit lite längre tid att skriva som än så länge endast är sparade som utkast. Men sedan jag kom hem från Amsterdam:

1. Skaffat en söt sommarklänning och känt mig som en Frau
2. Gosat med Sally
3. Besökt ett traphouse

1. Fått min första meme gjord av anonym?!
2. Legat med en elak kille
3. Legat på gräs

12345 uppskattat grönskan mke!

Gjorde en tjänst som blev alldeles mycket större än jag tänkte mig haha. Stånkade ett mixerbord (fem olika delar jag inte ens vet vad de gör) från fkn Nacka ändå hem :S Det var en brandman som sålde så åkte i hans bil också haha.

1. Hittade en död larv det sken om
2. Städat hemma

Likes

Comments

1,2,3 från prommis me Maria 4,5 idag 6, igår när jag planterade 4 sorters blommor i krukor samt sallad morot och vallmo i rabatt

Likes

Comments