Nu jäklar är plugget i gång för full fart! Dagarna brukar innehålla 4-6 timmars föreläsning. Totalt med självstudier blir det ungefär 8 timmars plugg om dagen, plus några timmar på helgen också😏 Det känns riktigt bra att vara igång och kurserna är intressanta.

Algebra och geometri är, som det låter, bara matte att tugga sig igenom men det är samtidigt kul. Introduktionskursen i industriell teknik är något helt nytt men en relativt lätt kurs som är nyttig. Jag gillar den för att det inte är råteori utan mer diskussion och reflekterande. Vi får en allmän förståelse för produktion, hållbara arbeten och hållbar utveckling och ser det från olika perspektiv. Dessutom får vi göra en del studiebesök i den kursen så vi får ett bättre sammanhang. I fredags var vi på AstraZeneca i Gärtuna som är en av världens största tablettfabriker. Det var häftigt att se produktionen från början där tabletterna tillverkades till slutet då de packades ner i lådor. Och om några veckor ska vi tillbaka dit och intervjua ingenjörer!

Annars rullar det på men jag har varit krasslig under de senaste tre veckorna med en ihärdig förkylning. Hjärnan har gått lite på halvfart på grund av det men nu känner jag mig stark igen och redo för nya utmaningar😋📈📚🖊

En annan sak... på KTH får man inte använda miniräknare, formelsamling, linjaler eller något annat typ av hjälpmedel. Endast tillåtet är penna och sudd. En ny upplevelse i jämförelse med gymnasiet där formelsamlingen var ens bästa vän..😉

Hoppas allt är bra med er!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

En bild från mitt rum i studentlägenheten.

För exakt två veckor sen stapla jag in lite nervös på Stadshuset i Södertälje för upprop. Veckorna har sedan dess innehållit nollning och introduktionsmatte, en konsert och weekend-resa till Island med familjen, mer nollning och tenta på introduktionsmatten, jubileumsfest med fotbollsklubben och massa däremellan. Och i dag börjar skolan på riktigt.

Det har alltså varit fullt upp de senaste veckorna men det känns bra så här långt. Introduktionsmatten har varit rolig även om jag glömt mycket från gymnasiet. Klassen verkar trevlig och även Södertälje som stad. Jag har kommit iordning i lägenheten och det har funkat bra att pendla hem på helgerna.

Med andra ord är allt är i sin ordning till den riktiga skolstarten i dag. Vi börjar lite senare på förmiddagen i dag vilket är perfekt så jag kunde ta tåget från Skövde nu på morgonen istället för att jag skulle behöva åka redan i går kväll.

Första föreläsningen för dagen är algebra och geometri och sedan under eftermiddagen har vi introduktion till industriell teknik. Det är ungefär så mina dagar kommer se ut ett tag framöver. Jag tycker det ska bli väldigt intressant att dra i gång med kurserna i dag och få se mer vad de innebär.

Mer om allt kommer löpande. Ha de👋🏼

Likes

Comments

Utsikt från mitt fönster i lägenheten i Södertälje.

Förra veckan fick jag ett samtal med erbjudande om studentlägenhet i Södertälje. Kunde få tillgång till den så snart som möjligt, bara kontraktet blev påskrivet. Jag och Markus tog tåget upp redan på fredagen och skrev på kontraktet eftersom jag ville ha det klart snabb och kan flytta in innan skolstarten.

Min sambo Markus, mamma och pappa åker med mig upp med ett flyttlass på söndag så jag kommer iordning till uppropet på skolan på måndag. Har börjat riva bland alla gamla möbler och annat användbart mamma och pappa har ställt undan hemma i Låstad. Hittade faktiskt en del fina möbler som nog får hänga med upp. Mamma var lite skeptisk men jag tror det kan bli riktigt fint. Det ligger ju historia och minnen i äldre ting vilken ger en speciell känsla.

Lägenheten består av tre rum och kök, varav två av rummen går till en student vardera. Resten av ytan delar man. Var och tittade på lägenheten och den har potential. Bad om kontaktuppgifter till den studenten som redan bor där så jag kunde skriva till hen och komma överens om vad jag ska ta med för möbler och köksredskap med mer. Fick ett trevligt svar tillbaka och förhoppningsvis kommer vi överens även när jag flyttat.

Det är väldigt skönt att ha fått tag på boende såhär tidigt. Trodde inte det skulle gå lika smidigt som det har gjort. Jag ställde mig ju i bostadskö i Södertälje först ett par veckor innan första antagningsbeskedet. Tur att man har lite flyt ibland.

Totalt fick man ansöka om fem studentlägenheter i taget. Jag sökte de lägenheter som var billigast i hyra och som minst antal personer hade sökt. Om en lägenhet sprang i väg med sökanden ändrade jag min ansökan till en annan som hade färre. Uppenbarligen fungerade den taktiken för mig i alla fall.

Dock kan det bli lite knapert nu eftersom jag och M står med två hyror, lägenheten i Skövde plus min studentlägenhet i Södertälje. Jag tror att vi klarar det men annars kommer vi nog på en bättre boendelösning med tiden...

Nu är jag taggad på att flytta in på söndag och se hur lägenheten blir. Bilder kommer upp när jag kommit iordning.

Likes

Comments

Semester
Nu har jag haft semester i en vecka och känner att lugnet har landat. Har hunnit med mycket hittills allt från Torsö med vänner, festligheter i Skövde, en dag på stranden med mamma och pappa, turat mellan Helsingborg och Helsingør med syster Ida och hennes sambo Patrik, paddlat en dag med Markus och vänner i Skåne, gått på bio, tränat ute i Skrylle och massa mer.

Fix och trix
Sen har jag också försökt fixa en del grejer inför studierna. Har letat efter ny dator och fått en hel del tips från vänner så jag har nog snart letat mig fram till den perfekta.

Något som är bra är att jag har blivit bjuden på visning till fem studentlägenheter i Södertälje. Visningen var redan igår och eftersom vi var i Skåne när jag fick veta det kändes det inte lönt att ta sig hela vägen dit för att titta på de.
Jag tackade ja till alla ändå så får vi se om det blir någon av de. De verkade rätt så bra även om jag inte sett dem i verkligheten. Man får ett eget rum och sen kök och vardagsrum som man delar med en annan student. Sista svarsdag är i dag så förhoppningsvis kommer besked redan på måndag.

Utbrott på CSN
Något som är sämre är CSN och deras kassa system. Min ansökan om studiebidrag och studielån verkar inte gå igenom den här gången. Problemet är att jag för två år sedan påbörjade två fristående kurser på distans för skojskull. Jag skulle läsa de samtidigt som jag jobbade.

Ganska snabbt efter att jag börjat kurserna fick jag så pass många extra timmar på jobbet att jag inte hade tiden att slutföra kurserna. Då anmälde jag studieavbrott både till skolan och CSN. Fick sedan återbetalningskrav på en summa av studiebidraget vilket jag självklart hade räknat med.

Betalade tillbaka men fick behålla cirka 2000 kronor för den tiden jag redan hade lagt på studierna. Nu är det tydligen de 2000 kronorna som spökar. CSN säger att de motsvarar 3 högskolepoäng vilket jag aldrig fick eftersom jag avbröt studierna, men måste tjäna in för att få godkänt ansökan om studielån och studiebidrag.

Jag tycker att det är kasst eftersom jag meddelade de avbrottet och allt. Föreslog för de att jag istället kunde betala tillbaka pengarna så allt nollades och ansökan kan gå igenom.. men tydligen kan man bara göra det inom 30 dagar efter avslutade studier, men den informationen fick jag aldrig då...

Nu är alltså läget så här:
Jag läste 2 högskolepoäng med jobbet under vintern vilket innebär att jag är 1 högskolepoäng från att ha nollat differensen. Först efter att jag läst in den poängen nu i höst har jag möjlighet att få studielån och studiebidrag. Tyvärr kommer ansökan hinna avslås innan dess och jag måste ansöka på nytt, och handläggningen kommer ta ännu längre tid. Jag måste alltså klara mig utan bidrag och lån första månaden eller till och med fler in under studietiden. Det känns inte så kul eftersom det är många utgifter nu i början.

Är allmänt förbannad på CSN. Personalen var helt nonchalant och lyssnade knapp på vad man hade att säga. Tycker att de kunde försökt lösa situationen bättre.

Carpa
Nu ska jag strunta i de tankarna ett tag och återgå till semesterlugnet. Snart blir det god mat och trevligt sällskap.

Ha det!

Likes

Comments

Nu efter några dagar när jag smält beslutet och läst på en del har jag börjat ta tag i allt som ska ordnas innan studierna börjar. Först var det mesta bara en röra i huvudet men genom att skriva ner allt fick jag en överblick och kunde prioritera smart.

Boende är det svåraste att fixa om man inte var klok nog att ställa sig i bostadskö under gymnasiet. Därför är boende högst på priolistan, helst något centralt i stan så jag enkelt kan ta mig till och från skolan och tågcentralen. Önska mig lycka till med det... men jag står i kö till några studentlägenheter där oddsen känns lite högre i alla fall.
Hittar jag inget boende direkt får jag börja pendla. Dock kommer första tåget in lite senare på morgonen, vilket innebär att jag inte kommer kunna ta det de dagar jag börjar tidigt och får då bo på typ vandrarhem eller nåt. Men ja, det brukar lösa sig.

En annan sak som ligger högt upp på listan är att skaffa nya glasögon. När jag bytte till starkare styrka på linserna senast var jag för snål att byta glasen också, men nu får jag ont i huvudet direkt när jag använder glasögonen och det funkar ju inte när jag ska plugga...så ett par nya är ett måste. Optikern hade en tid redan i morgon och om jag har tur hinner glasögonen bli klara innan det är dags att dra igång. Kanske får ni se smakprov på bågarna här.

En ny laptop måste jag också köpa. Min krascha i början av gymnasiet och sedan klarade jag mig med skoldatorn. Efter det har jag lånat mamma och pappas eller Markus dator om det är något speciellt, fast ärligt har jag klarat mig helt med bara mobilen. These things are amazing📲.. men som ingenjörsstudent känns det lite tanigt att ta sig igenom allt med bara en en smartphone. Någon som har bra tips på bärbara datorer? Har apple i bakhuvudet såklart men skulle nog hellre ha en dator med Microsoft-mjukvara. Älskar dess kortkommandon.

De flesta förberedelserna är rätt roliga tycker jag men i går sa jag upp mig och det var faktiskt lite känslosamt. Har trivts väldigt bra med mina kollegor och jag har verkligen utvecklats som person med de arbetsuppgifter jag haft. Ett och ett halvt år har gått fort, och möjligheterna som att få en högskolekurs i interkulturell kommunikation och en EU-resa till Italien men syfte att få kunskap och idéer till att utveckla service gentemot nyanlända är något jag stolt ser tillbaka på. Allt har sin tid men jag kommer alltid minnas tillbaka till den tiden men glädje. Nu har jag bara en arbetsdag kvar sedan tar jag två och en halv veckas semester, och efter det gör jag sista vecka. Sen kör vi!

Min "att göra"-lista ser ni här:

• Ta reda på
Skola
- när är uppropet
- när ska man registrera sig på skolans portal
- adress till skolan
- introduktionsschema
- information om nollning
Boende
- har skola bostadsgaranti
- kostnader för boende
- behöver jag bo på studieorten
- står jag i kö hos något bostadsbolag i området, annars ställ mig i kö!
- finns det snabba vägar att få tag på boende, t.ex. facebook, blocket
Resa till och från studieorten
- möjlighet att pendla dagligen
- möjlighet att veckopendla
- priser för årskort, månadskort, pendelkort, enkel tur
CSN
- kan jag få studielån och studiebidrag

Informera
- säga upp mig från jobbet
- berätta för fotbollstränarna att jag kommer dra ner/sluta
- behöver jag boka om något läkarbesök/tandläkarbesök eller dyl.?
- skaffa blogg för att kunna uppdatera för nära och kära, och för min egen skull

Köpa
- glasögon, boka tid hos optiker!
- laptop
- miniräknare
- litteratur (låna av kompis, bibliotek?)
- kollegieblock
- linjaler, gradskiva?
- löparskor

Sälja
- bilen
- andra ting jag inte behöver?
- kan jag minska utgifterna, t.ex byta mobilabonnemang?

Likes

Comments

Jag hade tidig lunch och satt själv i personalrummet. Samtidigt som jag hungrigt välde in maten i munnen funderade jag på eftermiddagen och vad för besked jag skulle få. Efter några tuggor bestämde jag mig för att logga in på antagning.se för att leta reda på en specifik tidpunkt beskedet skulle publiceras. En notis att jag hade ett oläst meddelande poppade upp. Meddelandet var från KTH, Kungliga Tekniska högskolan, och inleddes med "Till dig som sökt civilingenjör...". Min första tanke var att alla skolor skickar ut sådana meddelande som tack för ansökan, så jag brydde mig inte mer om det och klickade mig istället vidare med tron att beskedet ännu inte kommit ut. Men nästa sida jag fick upp var "Mina anmälningar" och under mitt första hands val stod det "ANTAGEN" med gröna bokstäver. En våg av överraskning och glädje blandat med ångest välde över mig. Tankar susade runt i huvudet så som "Jag kom in!", "Är jag verkligen redo?", "Fem års studier är långt tid...", "Vill jag verkligen bli civilingenjör?", "Jag ska bli civilingenjör!", "Kommer jag känna mig liten i en helt ny stad?", "Vad spännande med en ny stad!", "Det är för långt bort för att pendla varje dag...",, "Kommer jag klara att vara borta från min sambo Markus, familjen och vännerna så mycket?", "Jag kan inte tacka nej, det är dags börja plugga nu...", "Det ska bli så kul att börja plugga!", "Kommer jag ens ihåg någon matte??", "Äsch, vi kör!".

Så gick det till när jag fick reda på att jag kom in på civilingenjör i maskinteknik med industriell teknik och hållbarhet på KTH i Södertälje, och tog beslutet att tacka ja. Allt på mindre än en minut. Mycket mer om min resa ska ni få läsa här framöver, hoppas ni hänger med!

Likes

Comments