Vegansk Currygryta med Lime, Jordnötssmör och wokgrönsaker

Veg Food & Vegan Desserts, Food - Lunch & Dinner, Cooking

instagram 100kitchenstories



Det känns som att höst har kommit till Göteborg och något av det mysigaste jag vet under hösten är att äta färgglada varma grytor med mycket smak. Idag vill jag därför ge er en currygryta som är helt vegansk, väldigt enkel att göra (jag visar steg-för-steg tutorial på min instagram idag) och dessutom har fantastiska antiinflammatoriska kryddor som curry och gurkmeja som är så bra att ladda upp med nu under kylan och hösten. Spara denna till din veckomatsedel. You will love it!







Om du är nötallergiker så kan du göra denna currygryta men bara utesluta jordnötssmöret/cashewsmöret. Det är inget problem.

Jag kan även nämna att denna currygryta inte är särskilt stark och är därmed passande även för familjer med barn eller även passande för personer som verkligen inte tycker om starkt. För er som vill ha det starkare dock, ni kan lägga till en mindre vitlöksklyfta och någon extra msk sweet chilisås. Smaka er fram!






Recept

Currygryta

ca 3-4 portioner


Kokosolja / Coconut oil

1/2 gul lök / 1/2 yellow onion

1 stor pressad vitlöksklyfta / 1 big pressed garlic clove

500 g wokgrönsaker / 500 g wok vegetables

1 burk kokosmjölk / 1 tin coconut milk

2 msk krämigt jordnötssmör eller cashewsmör / 2 tbsp creamy peanut butter or cashew butter

1 msk sweetchilisås / 1 tbsp sweet chilisauce

2 tsk curry / 2 tsp curry

1/2 tsk gurkmeja / 1/2 sp turmeric

Salt och citronpeppar / salt and lemon pepper

Limesaft / lime juice



Hetta upp kokosolja i en wokpanna. Fräs lök och vitlök tillsammans.

Lägg till dina wokgrönsaker och fräs tills de har blivit mjuka och fått färg (speciellt om du använder frysta).

Lägg till din kokosmjölk och nötssmör. Blanda om ordentligt. Ibland lägger sig nötssmöret som en klump, men hjälp det luckras upp.

Lägg till sweetchilisås och kryddor. Låt därefter din gryta koka lätt för 5-10'.

Lägg till en liten skvätt lime och smaka av om mer salt eller annan krydda behövs.

Servera med jasminris, avokado, cashewnötter och mer lime efter smak.



// Heat up coconut oil in a wok pan. Fry your onion and garlic together.

Add your wok veggies and fry until soft and they've gotten som color (especially if you use frozen veggies).

Add your coconut milk and nut butter. Stir thoroughly.

Add sweet chili sauce and spices. Let your pot simmer for 5-10'.

Add a little bit of lime juice and taste if salt or other seasoning is needed.

Serve with jasmine rice, avokado, cashew nuts and more lime after taste. //






Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!






#bestofnouw

_______________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.


Gillar

Kommentarer

cjulias
cjulias,
Men oh lord vad gott!!!nouw.com/cjulias
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229