Glutenfritt fröknäcke med ärtpesto och basilika

Veg Food & Vegan Desserts, Snacks

instagram 100kitchenstories


Vet ni vad jag älskar att äta till mellanmål? Fröknäcke. Det är otrolig underskattat men så gott, enkelt att göra och dessutom så är det fullproppat med hälsosamma vitaminer, mineral, fibrer och näringsämnen! Fröknäcken är verkligen ett perfekt mellanmål och något jag vill rekommendera er. Släng in några i en burk och ta med till skolan för att knapra på, eller gör en gog "light version sandwich" hemma med ett gott pålägg... som t.ex. ärtpesto.





Ärtpesto är alltså en pesto som är basera spå ärtor. Ärtsmaken är verkligen inte dominerande dock så var inte rädda - för detta är otroligt gott ändå. I dessa foton ha jag valt att gjort min ärtpesto ganska tjock, så att det blir ett tjockt "spread" på fröknäcket, men det är minst lika gott att äta på pastan om du späder ut din pesto med lite mer olivolja. Receptet för ärtpeston hittar du här.


Mitt fröknäcke är som jag sa väldigt gott och dessutom glutenfritt, men det är även vegansk och allra bäst är det om du använder dig av ekologiska frön och gryn. Det är så gott! Du kan hitta adlinks i fotot under så du tas till online shops där fröna kan köpas.




Recept

Fröknäcke

En plåt


2 dl majsmjöl (det gula, inte maizena) / 2 dl corn flour

1 dl solrosfrön / 1 dl sunflower seeds

1 dl linfrön / 1 dl linseeds

0,5 dl valfri olja / 0,5 dl optimal oil

2 dl kokhett vatten / 2 dl boiling hot water

1 dl sesamfrön / 1 dl sesame seeds

0,5 dl pumpafrön / 0,5 dl pumpkin seeds

1,5 tsk flingsalt / 1,5 tsp sea salt

+ Valfria kryddor eller flingsalt / + optional seasoning and sea salt



Sätt ugnen på 150 C.

Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt olja och kokhett vatten och rör om. Låt gärna stå en stund.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bre ut degen tunt. Doppa gärna fingrarna i lite vatten och använd fingrarna för att bre ut/pressa ut degen ordentligt.

Dela degen/ gör skåror/ markerna försiktigt med en kniv så att det blir remsor av knäckebrödet.

Strö över eventuell flingsalt (om du har kryddor ska de ha lagts i degen), och lägg in plåten i mitten av ugnen för ca 45 min. (Jag hade strött över flingsalt, solroskärnor och krossade linfrön på mitt knäckebröd.)

Låt svalna, och bryt sedan loss bitar där knäckebrödet är markerat. Förvara i en burk.



// Heat oven to 150 degrees.

Mix all dry ingredients in a bowl. Add oil and got water and mix with a spoon. Let it set for a while-

Place a baking sheet on a pan and spread out the dough thinly. Preferably, dip your fingers in a little bit of water and use your fingers to press out the dough thoroughly.

Cut the dough/ mark carefully with a knife so that you make strips of the seed crackers.

Possibly spread some more sea salt on top and place the baking pan in the middle of the oven for approx 45'. (I had spread sea salt, sunflower seeds and crushed linseeds on my).

Let them cool and then break bark/ crackers where the crackers are marked. Store in a jar. //






Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!






#bestofnouw

_______________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.




Gillar

Kommentarer

elmasbc
elmasbc,
Åh en riktig favorit!nouw.com/elmasbc
beccyy
beccyy,
Så gott! nouw.com/beccyy
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229