Glutenfri Sockerfri Vegansk Granola

Breakfasts, Oats & Other Grains

instagram 100kitchenstories



Det luktar så gott i köket hemma hos mig just nu i skrivandes stund. Min hemmagjorda granola kom nyligen ut från ugnen och jag längtar tills jag får strö över den över min frukostskål denna morgon. Är det bara jag som älskar hemmagjord granola? Denna jag ska visa idag är väldigt enkel att göra och samtidigt såväl glutenfri, sockerfri och vegansk. Så mycket bättre att göra egen som är allt detta, än att köpa en dyr granola i butik som innehåller massa konstiga ämnen och massa gömt socker. Hemmagjord granola är givetvis också mycket billigare att göra. Tips!






Om du inte är glutenintolerant eller har det som krav så går det lika bra att använda sig av vanliga eller fiberhavregryn i detta recept. Det gör ingen skillnad.

Jag använda mig av agavesirap och det gör denna granola även helt vegansk. Honung funkar också dock.







Recept

Glutenfri och sockerfri granola


8 dl glutenfria havregryn / 8 dl gluten free oats

1/2 dl linfrön / 1/2 dl linseeds

3 msk kokosolja / 3 tbsp coconut oil

3+3 msk agavesirap (eller honung) / 3+4 tbsp agave syrup (or honey)

en nypa äkta vaniljpulver / a pinch of real vanilla powder

2 tsk kanel / 2 tsp cinnamon

Flingsalt / sea salt


Ca 1 dl valnötter eller pekannötter / approx 1 dl walnuts or pecan nuts

Torkad frukt och bär av valfritt slag / dried optional fruits and berries



Hetta ugnen till 200 grader.

Lägg havregryn och linfrön på en plåt. Strö på kanel och salt.

Smält kokosolja i en kastrull med 3 msk av agavesirapen och vanilj. Rör runt.

Häll detta över den torra blandningen och blanda om med en sked så allt blandas om. Lägg till (minst) 3 msk agavesisrap till och bland som igen. Alla gryn måste vara blöta/kladdiga innan du sätter in i ugnen.

Grädda i ugnen tills det är gyllenbrunt för ca 5-10'. Håll koll så det inte bränns.

Låt din granola svalna innan du lägger till nötter samt frukt och bär. Förvara därefter i en förslutande glasburk.





// Heat oven to 200 degrees.

Place oats and linseeds on a baking pan. Spread over some cinnamon and salt.

Melt coconut oil in a small sauce pan with 3 tbsp of the agave syrup and vanilla. Stir.

Pour this over the dry mixture and mix with a big spoon. Add (at least) 3 more tbsp syrup and mix again. All the grains have to be wet/sticky before placing in the oven.

Bake in the oven until golden brown for approx 5-10'. Be cautious it doesn't get burn.

Let your granola cool before adding nuts and fruits and berries. Store in a glas jar with lid. //







Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!






#bestofnouw

_______________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.



Gillar

Kommentarer

Johannagrahn
Johannagrahn,
Aliciasmood
Aliciasmood,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229