Fluffy Vegan Banana Bread

Veg Food & Vegan Desserts, Cookies, Cakes, Bars & Pies, Bread & Sandwiches, Baking

instagram 100kitchenstories



Jag köpte 3 kg ekologisk bananer för 15 kronor här i Grekland. De flesta bananerna var väldigt mogna, brunprickiga och redo att bakas eller göras nice cream av. Det kändes som en självklarhet att ta vara på dessa fantastiska bananer och göra ett gott vegansk bananbröd. Detta bananbröd är helt fantastiskt, och konsistensen är perfektion. Det har mer av en konsistens för en fluffig mjuk kaka än ett bröd. Jag älskar detta!






Tips!


- Om du inte har en matvåg hemma så finns det jättebra omvandlingstabeller på google. Sök bara på t.ex. "70 g vetemjöl i dl" så kommer du få ditt svar. Anledningen till varför jag skriver mina mått i gram är för att det då blir EXAKT rätt. Man kan nämligen fylla 1 dl med olika mycket mjöl beroende på hur kompakt mjölet ligger, därför föredrar jag att skriva mina mått i vikt så ni får det exakt rätt.

- Det är en skillnad på vispa, blanda och vända. Läs receptet noga för att veta vad vad du ska göra.

- Använd mogna bananer, gärna brunprickiga för receptet. Om bananerna inte är mycket mogna så blir de inte en bra bananpuré och brödet blir inte lika sött. Dessutom, när du använder dig av dessa bruna bananer så tar du även vara på bananer som annars skulle slängas.

- Du kan göra ditt egna havremjöl genom att mixa havregryn till mjöl. Simple as that!

- Du väljer själv om du vill garnera ditt bröd eller inte. Jag garnerade med bananskivor, mandel från vårt egna mandelträd här i Grekland, samt lite kanel.









Recept

Vegansk bananbröd


300 g mogen banan (förutom en extra banan till garnering) / 300 g mogen banan (except for another banana for garnishing)

50 g smält vegan smör eller kokosolja / 50 g vegan butter or coconut oil

85 g agavesirap, lönnsirap eller honung / 85 g agave syrup, maple syrup or honey

ett kryddmått äkta vanilj / 1 ml real vanilla

en nypa flingsalt / a pinch of sea salt


75 g self rising vetemjöl / 75 g self rising flour

130 g havremjöl / 130 g oat flour

1 tsk bakpulver / 1 tsp baking powder

1 tsk bikarbonat / 1 tsp baking soda




Sätt ugnen på 180 grader och smöra och bröa en brödform.

Lägg bananen, smält smör eller kokosolja, sirap, vanilj och salt i en mixer. Mixa tills det har blivit en krämig puré.

Häll över denna puré i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke med en sked och tillsätt dessa sedan till den stora bunken med purén. Blanda ihop allt ordentligt med en slickepott.

Häll smeten i din förberedda brödform, garnera med t.ex. banan, mandel och kanel (om du vill), och grädda i ugnen ca 45', tills en stickpinna kommer ut torr.

Låt svalna innan du skär upp brödet.




// Heat oven to 180 degrees C and grease a loaf pan.

Place banana, melted butter or coconut oil, syrup, vanilla and salt in a blender. Blend until combined to a creamy puré.

Pour over the mixture into a bowl. Mix together the dry ingredients in another bowl with a spoon and add these to the big bowl with the puré. Mix everything together with a spatula thoroughly.

Pour the batter into the prepared loaf pan, garnish with for instance banana, almond and cinnamon, and bake in the oven for approx 45'; until a toothpick inserted comes out clean.

Let it thaw before slicing the bread. //







#bestofnouw


Did you make this recipe? Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!


_______________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.


Gillar

Kommentarer

SkiTeamandersson
SkiTeamandersson,
Finns inget godare att äta än en banankaka! 😍nouw.com/skiteamandersson
Mormors_skattkammare
Mormors_skattkammare,
Tack för receptet 😊nouw.com/mormors_skattkammare
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229