Boken jag har läst heter Hjärtans fröjd. Den är skriven av Per Nilsson. Per är född den 13 februari 1954 och är idag 64 år gammal.

Boken utspelar sig i nutid och är en kärleksroman.

Jag tycker att boken var lätt att förstå och hänga med i. Jag skulle säga att det är en bok för alla åldrar. Den är enkel att förstå och man kan verkligen känna huvudpersonens känslor när de beskrivs.

Författaren Per Nilsson är idag 64 år gammal och kommer från Malmö men bor idag i Sölvesborg. I högskolan pluggade han matematik och musik. Han jobbade som lärare ett tag innan han blev författare på heltid. Hans författare karriär började när han skrev böcker till sina barn för att berätta hur han var i 11 till 12 års åldern. Han satt sedan ihop vissa av de delar han hade skrivit till sina barn i en bok och skickade in den till en tävling. Sedan dess har han skrivit filmanuset till Hannah med H. Han har även skrivit en del böcker. Han har skrivit en roman, flera barnböcker och ungdomsromaner. De flesta av hans böcker finns översatta till 20 olika språk och han har även vunnit flera utmärkelser för hans böcker.

Bokens huvudperson kallas för han och är 16 år gammal. Han har en mamma, en pappa och en lillasyster som heter Hanna. Han bor i ett hyreshus på tre våningar i utkanten av en stad i Sverige. En speciell hobby har han inte men han lägger sin mesta tid på Ann-Katrin.

Ann-Katrin är en tjej som han ser på bussen och blir väldigt intresserad av. Hon har rött långt hår som han tycker lyser upp hela bussen. Ann-Katrin har fräknar i sitt ansikte vilket han också tycker är väldigt fint.

Jag tror att han är väldigt osäker i sig själv men att han ändå inte ger upp på vad han verkligen vill. Han tänker väldigt mycket vilket kan göra att det ibland blir lite mycket i hans huvud. Han gör det han verkligen vill och det känns samtidigt som att han är väldigt försiktig.

Ann-Katrin är ganska självsäker och tänker gott om de flesta i hennes omgivning. Hon är inte rädd för att säga ifrån eller göra det kon känner för. Ann-Katrin verkar vara en väldigt glad och possitiv tjej.

Boken utspelar sig i utkanten av en stad i Sverige.

Under bokens gång hinner det vara nästan alla årstider.

Han kollar på den rödhåriga tjejen på bussen i flera månader och sedan börjar han flytta fram och tillbaka i bussen för att få den bästa platsen för att kolla på henne. Han flyttar sig ett steg i veckan för att det inte ska märkas för mycket. De börjar prata med varandra mer och mer. Hans förälskelse stärks för varje dag och sommarlovet kommer. Han åker iväg till USA och när han kommer tillbaka så är det något som inte är rätt. Hans tankar börjar snurra i hans huvud som aldrig förr och problemen byggs på.

Problemen som bildats blir lösta när Ann-Katrin äntligen lyckas ta sig in i hans rum och pratar ut. Hon ber om förlåtelse och försöker prata med han så han skulle kunna förlåta henne. Han ger aldrig henne ett tecken på att han har förlåtit henne men han vet att hon är förlåten av honom.

Han och Ann-Katrin träffas först som kompisar men känslor blir mer och mer inblandade.

Det bästa i boken tycker jag var när Ann-Katrin tog sig hem till han för att prata ut. Jag tycker det för det visar att hon verkligen bryr sig om honom och inte vill vara ovän med han.

Det som var mindre bra var när han skrev alla sina tolv brev. Jag tycker inte att de hade så stor betydelse i boken och det blev lite ointressant att läsa.

Ett citat från boken är Hon som var Hjärtans Fröjd tar sig in. Jag tycker att det är ett bra citat/rubrik i boken för där kan man förstå att Ann-Katrin kommer för att prata ut för att de ska kunna bli vänner igen. Den visar även att det inte kommer funka som ett kärlekspar men som bästa vänner.

Jag gillade boken för det hände saker nästan hela tiden. Jag gillade även att man fick “följa med” i en 16 årig killes huvud och tankar i hans kärleksliv.

Bildresultat för hjärtans fröjd recension

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

En bil ska vi ha, en trädgård ska vi ha,

en katt ska vi ha, som kan mjaua och dra!

“En smoothie med hallon och spenat!”

Calle du!

Moa du!

Så ska vi ha’t!


En matta ska vi ha att piska till!

En vit och en blå, som jag vill!

“och en korg med frukt och mat!”

Calle du!

Moa du!

Så ska vi ha’t!


Vi har vårat egna lilla gäng

“Där har din andra kompis en poäng

fastän hon är mycket prat!”

Calle du!

Moa du!

Så ska vi ha’t!


Men Moa du, Moa du, var ska vi ha’t?

Både du och jag är trötta på allt tjat!

Snart blir det till hat!

Calle du!

Moa du!

Var ska vi ta’t?


Likes

Comments

Bilden som jag ser framför mig är en stor strand med klarblått vatten och sanden är ljus av alla de små vita sandkornen. Solen lyser starkt över hela stranden och himlen är klarblå med bara några få vita fluffiga moln. Jag kan se de vita stenarna som är lika stora som ett litet barns knytnäve. De ser till och med lika mjuka och lena ut. Där sanden börjar ta slut har det byggts upp små berg eller sten kullar som ligger som en gräns mellan den vackra stranden och det oklippta gräset på andra sidan. De små vita stenarna har tillsammans skrivit ett namn, namnet är Tim. Det klarblåa vattnet tar med sig de vita stenarna i de tidlösa vågorna och namnet är försvunnet.

Jag tror att det är Mia som befinner sig på stranden. Jag tror även att det är Tim som har gjort slut med Mia. Mia befinner sig på stranden för att kanske visa ett tecken för Tim att hon fortfarande gillar honom men när vågorna tar med sig det skrivna namnet med sig i det stora havet så tror jag att Mia tappar hoppet och känner att hon måste släppa honom och gå vidare.

Betydande ord i dikten är ditt namn, mitt hjärta och tidlösa vågor. Jag tycker att de är viktiga ord i dikten för de är väldigt berättande och det beskriver på något sätt tomheten, oändligheten och en längtan.

Orden som handlar om tid är:

  • hunnit
  • har
  • tidlösa


Hej Tim!

Varför blev det såhär…? Jag var på stranden idag, du vet den som vi alltid brukade gå till för att reda ut saker och rensa våra tankar. Jag skrev ditt namn men vattnet tog bort dig innan jag hann bli klar. Jag vill verkligen lösa detta. Vad gjorde jag för fel? Vad gjorde du för fel? Vad ska jag göra för att gottgöra detta? Snälla säg till mig att det kommer bli vi igen. Det är kanske bäst att jag försöker släppa tankarna om din nya unga flickvän och går vidare men jag vet inte om jag kommer klara av att leva med den tanken. Snälla skriv till mig och förklara din synvinkel av våran situation. Det sista jag vill är att missförstå detta. Nu när vårt förhållande inte lyckades räddas så hoppas jag verkligen att vår vänskap kommer att överleva.

Kram, Mia.


Likes

Comments

Mitt hjärta springer, bultar och slår.

Du är som saltet i mitt blodiga sår.

Jag önskar och hoppas att du en dag ska bli min

men det kan bli svårt när du är så fin

Dina ögon är så blå, det är nästan svårt att förstå.

Hur ska jag någonsin kunna leva med dig?

om du ändå inte förstår värdet av mig.

Min hjärna säger stopp men mitt hjärta försöker finna hopp.

Likes

Comments

Ordet kärlek är ett väldigt stort och kraftigt ord. Kärlek är även ett väldigt stort område. Kärlek kan man ha till en sport, sak, person, djur och till mycket mer. Man kan nästan säga att kärleken är oändlig. Den mest omtalade eller den mest “kända” kärleken är när det finns kärlek mellan två personer. Antingen mellan tjej och tjej, kille och kille eller tjej och kille. När två personer av motsatt kön älskar varandra så kallas det för heterosexualitet och när två personer av samma kön älskar varandra så kallas det homosexualitet. Det är inte i alla länder där homosexualitet är tillåtet. I vissa länder ser man homosexualitet som en sjukdom och man kan då bli straffad på olika sätt. År 2009 fick homosexuella även gifta sig i Sverige och inte bara heterosexuella. Jag tycker att kärlek mellan personer är väldigt fint. Jag bryr mig inte om vilken läggning personer har, bara de är nöjda och mår bra. Homosexualitet ser jag verkligen inte som en sjukdom utan jag ser på det precis likadant som jag ser på heterosexuella.

Kärleken mellan familjemedlemmar är en helt annat sorts kärlek än vad man har till någon annan som till exempel sin partner. Kärleken till sina familjemedlemmar är inte bara något man upptäcker som man gör med det mesta annat. Denna sortens kärlek finns hos en redan från början. Om till exempel man bråkar med sitt syskon så kan man inte bara “tappa kärleken” till det syskonet eftersom man vet att nästa dag så sitter man ändå tillsammans vid frukostbordet och måste reda ut allt från grunden. Fast man kan bli arg och irriterad på sina familjemedlemmar så kommer kärleken aldrig försvinna. Ni kommer alltid att finnas där för varandra och stötta varandra i det minsta lilla men alla har inte kvar sina familjemedlemmar i sina liv. Vissa kan ha gått bort och vissa kan ha lämnat men det finns alltid någon runt omkring en som älskar en för den man är. Familj behöver inte vara de som födde en eller de som gav dig ett liv. Familj kan vara de du tycker väldigt mycket om, de som stöttar dig till 100% eller bara en vän som du känner att du aldrig någonsin vill släppa taget om. Familjen finns alltid där för en och fast du inte tror att du har en familj så har du det alltid någonstans omkring dig.

Jag tror att vårt behov av kärlek är väldigt stort. Kärleken får en att må lite extra bra och lite extra varm. Varför man kan känna sig lite mer pirrig och gladare när man är kär beror på att kroppen bildar ett ämne som sedan skickas runt i våran kropp som ett litet lyckopiller och sprider lite glädje.

Kärleken förändras oftast med tiden. När man är nykär så kan man känna en kittlande känsla i kroppen och man kan till och med förändras lite som människa. Man kommer inte att känna sig nykär hela tiden, utan det kommer att förändras med tiden men då och då kan man få tillbaka den nykära känslan i kroppen. Bara för att den jätte pirriga, jätteglada och lite mer stirrigare känslan minskar så betyder inte det att du inte är kär längre. Man kommer såklart fortsätta känna av “kärlekens känslor” men inte precis lika mycket som man gjorde i början.

Bildresultat för homosexualitet

Likes

Comments

“Jag kan inte prata med dig när du tittar bort. Snälla ge mig två sekunder innan du ger upp. Kan vi inte vara nästa bara en minut? Är det nu, nu som det tar slut? Fast du inte lyssnar vet jag att du hör ändå. Jag vill hinna säga allting innan jag ska gå. Älskling, vänta får jag bara sitta brevid dig. Det var han som ville kyssa mig.

Snälla bli min igen. Nej låt det va som i en film. Snälla bli min igen låt mig va kvar. Ja, låt det va.

Du tar bort min hand ifrån din arm och flyttar bort. Ingenting jag säger spelar längre någon roll. Ställer mig i hallen tills jag fattar vad som hänt. Får jag ens ha kvar dig som min vän? Knyter mina skor och går tillbaka in igen. Sitter här på sängen tills du ber mig att gå hem. Letar efter nått att säga som kan ändra allt. Nått mer än det är sagt.

Snälla bli min igen. Nej låt det va som i en film. Snälla bli min igen. Låt mig va kvar. Ja, låt det va.”


Låt: Snälla bli min

Av: Veronica Maggio


Jag tycker att låten handlar om olycklig kärlek. Att tjejen gillar en person väldigt mycket (hennes partner) men han är besviken på henne och vill avsluta deras kärlek. Det verkar som om han tror att hon har varit otrogen för att en annan kille kysste henne.

De meningarna som jag tycker är viktigast i denna låten är “det var han som ville kyssa mig, får jag ens ha kvar dig som min vän? och letar efter nått att säga som kan ändra allt”. De tre meningarna tycker jag har stor betydelse i texten för de sammanfattar hennes känslor och problemet väldigt bra. Dessa tre meningarna visar hennes känslor utan att hon egentligen beskriver de. När hon förklarade att hon själv inte ville kyssa den andra killen så visar det att hon “skäms” eller att hon verkligen ångrar det. De andra två meningarna handlar mer om hennes hopp om att få ha kvar han. Det visar att hon kämpar för att inte förlora honom och verkligen försöker visa sin kärlek till honom genom låten.

Jag valde denna låten för jag tycker att den förklarar på ett förstående sätt hur olycklig kärlek kan se ut. Jag valde även den för att texten är nästan som en berättelse fast i en sång istället och det gör låten lite mer intressant att lyssna på.


Likes

Comments

Kärlek finns inte bara mellan kille/tjej, kille/kille, tjej/tjej. Skriv om olika sorters kärlek t ex. mellan föräldrar och barn, mellan syskon, till ett djur, en sport, en sak.

Kärlek är något väldigt stort. Man kan älska en människa på många olika sätt. Kärleken till en förälder är till exempel annorlunda än till en person som man inte delar blod med. De flesta föräldrar älskar sina barn villkorslöst och är beredda för att gör vad som helst för sina barn. Alla behöver inte alltid vara medvetna om hur mycket de egentligen älskar sina familjemedlemmar men om någon råkar ut för något så kommer även de ömsesidiga och kärleksfulla känslorna fram. Syskon och föräldrar kan bråka hur mycket som helst men de vet ändå att nästa morgon kommer dom sitta vid samma frukostbord igen och bli tvungna att ta tag i problemen. Många (speciellt tonåringar) tycker att det är pinsamt att visa för sina kompisar att man älskar sin familj men jag tycker att man inte ska behöva skämmas för att älska något så om du känner för det så bara ge dom en kram. En kram kan värma någons hjärta väldigt mycket.

Kärleken finns även till djur. Djur kan få en att känna trygghet, gemenskap och lycka. Det är många som kan prata ut med sina djur eftersom de vet att djuren inte kommer säga något tillbaka. Kärleken till sina/sitt djur kan vara en väldigt stark vänskap eller ibland nästan kännas som sitt eget barn.

Om man går på en sport och verkligen tycker om den och trivs när man utför sin sport kan också kallas för kärlek. Man kan känna sig lycklig och på en lite “lyckoboost”. Det tycker JAG är kärlek och man ska inte skämmas för att våga älska sin sport, familj, vän, djur med mera.


Likes

Comments

Jag tycker att otrohet visar att man inte älskar sin partner på riktigt. Jag tycker att gränsen till otrohet går när någon som har mer än en vänskapsrelation med någon annan går till andra och söker uppmärksamhet och kanske börjar att kyssa någon annan. Jag tycker även att otrohet är när någon som redan har en relation träffar någon annan i smyg även fast de inte gör något intimt. Jag tycker att man ska kunna lita på sin partner och inte vara orolig att han/hon går och håller på med andra.

Jag tror på att kärleken kan övervinna väldigt mycket men jag tycker inte att det gäller otrohet. Om någons partner går och träffar någon annan i smyg så tror jag att man hade blivit väldigt ledsen och det hade varit svårt att förlåta. Om det skulle hända mig så skulle jag aldrig mer kunna lita på min partner igen och då fungerar inte ett äktenskap. Det hade nog lätt blivit många missförstånd och mycket svartsjuka inblandat. Jag tycker att ens partner ska visa tillit till sin kärlek och om man känner att man har mer känslor för någon annan än sin partner så ska man vara ärlig och säga det till sin dåvarande partner för att kunna lösa det på bästa sätt.

Bildresultat för svartsjuka

Likes

Comments

Det finns olika sorters svartsjuka. Jag tror att alla kan bli svartsjuka på någon eller något. Man kan bli svartsjuk på sin partner, på vänner men man kan också bli svartsjuk på någon som man inte känner. Det kan även handla om olika saker. Man kan till exempel bli svartsjuk på sina vänner om dom har någonting som man själv inte har. Det kan handla om vänner, saker, status, en idrott eller till exempel skolan.

Jag tror att de inte är lika enkelt att bli svartsjuk på en kompis som står en nära för att då träffas man oftare och delar med sig av mer och man finns alltid för sin kompis. Jag tror att det är så för att då lär man sig att leva med det och man ser sidor som man själv har men som sin kompis kanske inte har. Om man till exempel är ensam och inte träffar så många kompisar så tror jag det är enklare att se sina egna negativa sidor och bara andras positiva sidor. Det kan göra att man blir svartsjuk.

Om man är svartsjuk på sin partner så tror jag det handlar om att man inte har så mycket tillit till han/hon. I ett äktenskap tycker jag det är viktigt med tillit för varandra för att kunna slappna av lite och inte stressa upp sig själv för till exempel ett rykte som inte behöver vara sant. Jag tror även att det finns positiv svartsjuka som kan framkalla känslor för sin partner. Samtidigt som det framkallar känslor visar det att man tycker om personen väldigt mycket och att man inte vill att personen ska lämna en. Att ha svartsjuka för sin partner tror jag är samma sak som att vara svartsjuk på sin närmsta kompis. Det är nog inte lika lätt att vara svartsjuk på sin partner om man står han/hon nära.

Jag har själv varit svartsjuk en gång på en föredetta kompis. Jag tyckte att hon hade ett väldigt bra utseende, hon hade saker som jag själv inte hade och hon hade en status som jag blev lite svartsjuk på. Detta var för många år sedan.

Jag tror att den bästa medicinen för att få bort svartsjuka är att tänka på hur bra man själv är. Man måste tänka på att se sina egna positiva sidor och förstå att alla människor inte är perfekta. Alla kämpar med något men alla visar inte det. Någons status kan vara som en mask för personens riktiga jag. Vissa som har hög status och verkar har det jättebra behöver inte alltid må så bra. Alla har både bra och dåliga sidor, precis som du.

Likes

Comments

Hej!

I skolan fick vi för ett tag sedan reda på att jag och min klass skulle skriva några inlägg om kärlek. Vi skulle välja ut vars 6 ämnen att skriva om och alla skulle handla om kärlek. Vi fick även 3 stycken andra uppgifter som vi fick av våran lärare att skriva om. Vi skulle även läsa ut en bok som heter Hjärtans Fröjd och sedan skriva en recension om den.

Jag kommer lägga upp inläggen här med jämna mellanrum. Jag hoppas verkligen du kommer tycka att det ska bli intressant och kul att läsa om.

Kram, Nina.

Likes

Comments