Tungband? Vad är det?

När B var 2 veckor gammal rusade vi in till Barnakuten på MAS efter att han hade slutat andas! en hel evighet, kändes det som...

Vi kommer snabbt in och blir varmt omhändertagna, B gråter hela tider, mest för att man hela tiden kollar olika saker på honom. Efter en stund så kommer akutläkaren in och ställer sig i dörren. Hon förbereder sig med handskar och förkläde. Då säger hon " vi kan ju klippa hans tunga så blir det lättare för honom". Jag kan bara gissa hur mitt ansiktsuttryck blev 🙈 för chockad blev jag och förstod inte alls vad hon menade, vadå klippa tungan? han slutade ju att andas!!!


Hon ser nog på mig att det inte är läge att ta den diskussionen med mig just nu och nämner det inte mer, fast nu i efterhand så önskar jag att hon hade tagit sig tid och förklarat det för oss. I 2 dygn ligger vi inne på MAS och får sen åka hem med tacksamheten att det inte var något med hans andning utan bara ett virus.


Efter detta så kunde jag inte riktigt släppa det som akutläkaren hade sagt och hennes ord ringde i mitt bakhuvud hela tiden. Klippa tungan? vad i hela friden menade hon?

jag börjar googla och suger upp all info jag kan hitta, av en slump hittar jag en Facebook grupp om Kort tungband och går med.

Det blir samtidigt dax för 1 månaders läkarkontrollen hos BVC och tar upp det hela med dom för att få lite experthjälp och få någon mer att kolla på hans tungband. Men till svar kollar BVC sköterskan och läkaren lite obekvämt på varandra och menar på att sånt tar man inte upp på så små bebisar. Det tar man sen i 4-5 års ålder, jag blir helt avfärdad och dom tittar inte ens honom i munnen. Lite chockad och snopen går jag hem och frågar istället på Facebook gruppen och lägger upp en bild. Jag får till svar att han är ett självklart fall och hans absolut ska klippa bandet.

För att få lite respons så blir vi rekommendera Mama Mia amnings mottagning i Malmö och åker dit. Vi får en remiss till ÖNH i Lund direkt och får äntligen en tid för att klippa bandet någon vecka senare. Vi kommer till Lund och klipper 3 mm, hela ingreppet går bra, han blir inte speciellt ledsen och vi åker hem. Jag ger amning och allt annat några veckor men jag kan inte se någon förändring. Jag skickar en före och efter bild till Facebook gruppen och får till svar att det antagligen blivit klippt förlite 😢

Vi blir då rekommenderade att kontakta Dr Mac på Vasakliniken i Göteborg, han är bäst i Sverige.

Va? Göteborg? ska man verkligen behöva åka över halva landet för att ge sitt barn rätt läkarvård? Men vi funderar inte på det mer än 2 ggr sen ringer vi Vasakliniken och bokar en tid.

Det var givetvis klippt förlite och Dr Mac vill klippa 4 mm till, man märker att han är intresserad och kunnig i ämnet. Proceduren denna gången var lång och smärtsam, usch vad det gjorde ont i mamma hjärtat . Men så fort vi byte miljö och började sjunga lite så blev det bra och han somnade sött i min famn.

Det har nu gått 1 dygn och jag märker redan skillnad. Misstänker ni kort tungband så stå på er och ge inte upp. Någon där ute kommer att lyssna ❤

Kram A

  • Familj

Gillar

Kommentarer

missmaddis,
Hej! Min son jag också väldigt kort tungband och behöver klippas. BVC avfärdar mig mest eftersom han ändå kan äta (således inga problem). Vad märkte du för symptom på din son?
missmaddis.com
ängaväg
ängaväg,
Så tråkigt att BVC inte stöttar en i detta. Vår kille kunde oxå äta men jag kämpade med amningen. Delammade och gjorde allt för att helamma men det gick inte. Amnings mottagning trodde det var pga tungbandet. Även att han aldrig kunde räcka ut tungan och det väldigt synliga hjärtformade tungan. Stå på dig och gå runt BVC om du måste. ❤
nouw.com/ängaväg