Hej hopp!

Lite lätt uttråkad skriver jag nu. Varför är jag uttråkad? Jo för att jag orkar inte med att jobba hela dagar längre. Jag vill, men får inte för mina kollegor och ja.. Kroppen säger ifrån den också. Så nu ligger jag här i sängen med mina böcker eller försöker hitta ett program på TV4as app som har tillåtelse att sändas utomlands.

Jag känner mig inte så sjuk. Eller ja när jag väl har jobbat eller varit ut en sväng på stan för att kolla läget så ligger jag sedan däckad i sängen med antingen halsont eller huvudvärk.
Jag vill vara med på allt. Jag vill inte behöva säga till barnen att jag inte kan krama dem när de kommer med utsträckta armar mot mig.
Jag vill också orka med att göra det som förväntas av mig. Jobba, vara social, ta hand om mitt boende och ja. Jag vill slippa gå med fullmundering på stan med handspriten i högerhanden.

Som tur är så har kyrkan två praktikanter från, hör och häpna, SUNDSVALL, här nu i två veckor. De får helt enkelt göra mitt jobb, medan jag kan fokusera på kontorsgöra.

Framöver vet jag inte hur det blir. Än har jag inte fått några sjukhusräkningar som mest troligtvis kommer. Min reseförsäkring täcker endast 60 dagar från första sjukhusbesök och för att få ut mer så måste jag vara behandlings- medicin- och symtomfri i 60 dagar efter det. Så från och med 20/11 har jag ingen försäkring som täcker sjukdomen. Läget är rätt så oklart hur det blir. Blir det alldeles för dyrt får jag kanske lov att åka hem eller nått. Men som det ser ut nu så stannar jag som planerat.

Dock längtar jag till jul på alla sätt och vis. Praktikanterna bakade lussekatter idag och så ljuvligt det doftade! Sedan är det pyntet och stämningen vid jul! Alla lucior som ska bli av, fem med aupairer och några med nota bene, glögg, julmat osv.
Högt upp på listan står dock alla de saknade människorna i Sverige! Som jag längtar!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Idag är dag 2 med medicin. Den starka har en hel del bieffekter och redan har jag upplevt några. Huvudvärk, yrsel, hjärtklappningar, trötthet, magont och skakningar. Med det går bra, jag försöker göra det bästa av situationen.

Eftersom medicinen typ slår ut mitt immunförsvar så insåg jag att jag måste köpa en mössa och vantar. Tidigare har jag "lånat" min bror Emils mössa. Tack för lånet alla dessa år ;-). Så jag hörde av mig till fantastiska Sara (som är aupair här i Zürich). Vi gick på HM. Gud välsigne HM! Där så insåg jag att jag behöver en större väska också. Tidigare hade jag endast små väskor där jag precis får ner en pocketbok.

Så det blev en väldigt fin väska och två mössor, en vinröd och en svart samt två par vantar. En kvinna behöver ju valmöjligheter.
Vi hamnade till slut på Manor. Man hamnar alltid på Manor. Det går inte att strunta i den affärerna. Manor är, för er som inte läst det innan, som Åhléns fast ändå inte. Det finns allt mellan rätt så billiga saker till svindyra saker. Och det finns allt på denna affär med sex våningar. Skor, väskor, smink, inredning, pyssel, restaurang osv.

Idag var det rea på vissa märken. Eftersom jag fått höra att min börs, och ja där jag kommer ifrån säger vi börs (plånbok alltså), har varit manlig, liten och gammal köpte jag alltså en för det minimala priset 370kr!
Men åh så fin den är.

Sara lyckas alltid få mig på shoppinghumör. Jag vet inte om detta är bra eller dåligt än. Hehe

Sedan gick vi runt lite mer och bestämde oss för att fika. Vi insåg att det var lördag och alltså mycket folk i staden när vi letade fik. Det slutade med ett besök på Starbucks och en paus i Lindenhof. Där gjorde vi som folk gör. Först klaga över att folk tar tusen bilder på sin vän och sedan gjorde vi exakt det vi nyss klagade på. Här är några av våra.

När vi skulle hem blev jag väldigt trött. Jag kände redan av på alla affärer hur orken försvann. När jag klev in i mitt rum så hade jag feber. Knappt tre timmar på stan och jag fick feber!!

Det är frustrerande. Medicin som gör att man blir sämre. Sjukare (dock på ett annat sätt) innan jag kan bli frisk.

Imorgon ska jag åka tidigt till Luzern för att agera kantor på avslutning gudtjänsten för nordisk weekend. Mitt problem. Jag har fått kopior från den norska koralboken (endast noter) och jag kan inte spela efter noter.

Ha det fint!

Likes

Comments


Är det inte typiskt att man inte kan få ha det frid och fröjd. Sedan en månad tillbaka har jag lidit av konstiga sår som först började i hårbotten och sedan på ryggen och, i skrivande stund, över större delen av kroppen.

Först blev det torrt eller som en mindre blåsa och sedan öppna sår. Första gången jag sökte mig till en läkare fick jag salva mot svamp, andra gången tog de olika tester och ställde en hel del frågor. Den gången gick jag dit och helt plötsligt knäpper en kort på mig, sedan efter att ha pratat med två läkare så ligger jag på en brits med ett blått papper på ryggen. En annan läkare skar bort två mindre delar av min hud på ryggen, sydde ihop och skickade mig till blodprovsrummet. Sedan skulle jag gå dit om två veckor.

Idag fick jag domen. Jag trodde det var något med gluten, vilket det till min stora lättnad inte var. Däremot så har jag en ovanlig sjukdom som heter pemphigus foliaceus och ja jag har kan knappt uttala det själv.

Sjukdomen är sådan att mitt immunförsvar tror att min hud är något ont, så den ska helt enkelt bort. Därför attackerar immunförsvaret proteinet som håller ihop hudcellerna. När de angrips kan vätska samlas mellan lagren och resultera i stora sår som inte läks. Autoimmun kallas det. När immunförsvaret arbetar mot det friska i kroppen.
De vet inte varför folk får sjukdomen, men stress och sol är saker som tros trigga igång den. Stress vet jag inte om jag haft men i sommar har jag bränt mig ofta i hårbotten och sedan jag kommit hit har det varit toppen väder.

Nu måste jag äta tabletter (steroider) som ska dra ner mitt immunförsvar (rätt så ordentligt) Eftersom dessa är starka måste jag äta två andra tabletter för att inte benen ska ta skada och slippa ha konstanta sura uppstötningar. De kommer också med en hel del bieffekter. De starka tabletterna får jag endast ta i två månader och då måste jag också in varannan vecka och ta prover för att se att jag inte blir sjuk(are). Sedan ska jag fortsätta ta den svagare medicinen och gå på kontroller varje månad. Jag måste också skydda mig mot UV-strålar och ja.. Försöka hålla mig frisk nu när jag inte kommer ha ett fungerande immunförsvar. Kul att jobba med barn. Hej förkylning.

Kronisk eller inte? Det vet de inte heller. Om jag har tur så är den inte det, men det finns en rätt så stor risk att problemet kommer att komma och gå.
Den klassas som en allvarlig sjukdom och om det går allt för långt utan behandling kan man dö (det måste gå väldigt långt då). Numera är den sällan dödlig.
Den är inte smittsam, men irriterande och påfrestande för psyket.

Så ja. Det är så mycket jag lärt mig om min sjukdom på en dag..

Min nya kostcirkel

Likes

Comments

I onsdagskväll så skyndade jag mig till flygplatsen efter jag jobbat klart. Med lätt panik över att Pontus redan skulle ha anlänt och nu stod och väntade på mig, sprang jag till tåget och gick sedan med mycket raska (och lätt förvirrade) steg på flygplatsen.
Men jag var inte för sen. Jag stod och hoppades varje gång dörrarna från bagagehallen öppnades. Skulle det vara han?! Nej. Det var det inte. Efter att detta hade upprepat sig nästan för många gånger och jag förundrat insett hur länge man orkar hoppas och sedan bli besviken för att sedan hoppas igen, så såg jag honom.
Det var lite konstigt. Som att vi sågs igår, men inte sett så flera år. Samtidigt. Men så underbart att han äntligen var här!

Vad gjorde vi då?
Jo på torsdagen behövde jag jobba i Basel så vi tog bilen och detta var första gången jag körde bil i landet. Vad tänkte jag med? Jag kunde ju ha dödat han jag älskar mest i världen!! Meeeen det gick bra. Vi åt och sedan strosade vi runt i staden innan jag hade barnsång.

På fredagen tog vi bilen igen och såg oss omkring. Vi stannade till i Luzern där det bland annat finns en vacker bro.

Lördagens aktivitet var sightseeing i själva Zürich. Ja Pontus såg Basel och Luzern innan vi gick runt i staden jag bor i. Vi åt en underbar kebab (för det minimala priset 120kr), gick på loppisen på Bürkliplatz, kollade in gallerian Manor, såg de vackra husen i gamla stan, köpte luxemburgeli på Sprüngli osv.
Efter att ha gått hem, lagat mat, läst bok högt för varandra och helt enkelt tagit det lugnt så bestämde vi oss för att gå en promenad.
Hög musik hördes från andra sidan floden. Ölstället som jag inte vet vad det heter hade fest och vi gick in. Oktoberfest var det visst. Folk gick omkring i folkdräkt, drack öl i mängder och dansade och sjöng på bänkarna.

Pontus och jag, som de svenskar vi är, började med att sitta ner på bänken, men kvällen slutade uppe på bänken! Helt otroligt nog bröt ingen benen. Bänkarna var rangliga, folk berusade och ja.. Man ramlade lite nu och då. Men jag det var fruktansvärt roligt och rätt så speciellt. Nu kan vi också skryta att vi kan typ en snapsvisa på schweizertyska!

Jag kan inte riktigt förklara hur underbart det känns att han har varit här! Jag har varit här i mindre än två månader och de jag har att prata och umgås med känner jag inte. Visst jag kan ringa och så hem till Sverige, men det är inte riktigt samma sak. I fyra dagar kunde jag helt och hållet vara mig själv. Dela skratt, orosmoment, förhoppningar och tystad med en som på något sätt förstår mig.
Och han var också helt fantastisk och tog med lösviktsgodis i mängder till mig!
På söndagen efter jag pussat honom hejdå på flygplatsen blev det oerhört tomt. Jag kan inte säga "tomt igen" för innan så visste jag inga andra ljud på mitt rum. Men nu så blev det tomt. Det är helt otroligt hur man kan sakna en människa.
Nu så får jag helt enkelt bita ihop, jobba på och se framemot jul!

Likes

Comments

Det händer mycket nu, men jag lever. Det märks på verksamheterna att det har blivit höst. Helt plötsligt så händer det väldigt mycket saker.

I helgen var det tänkt att det skulle vara ett barnläger i Hüttikon, men det blev ett konfirmandläger istället. Hälften av konfirmanderna dök upp och vi hade det supermysigt och roligt. Igår när jag kom hem så var jag så trött att jag hade riktat in sängen som mitt mål. Trots att det bara var en natt, så blir man rätt så trött av at leka galna lekar, laga mat, städa, vara med på lektioner, fixa i köket igen osv. Gasen i bott tills lägret är slut.

Men stället var riktigt mysigt. En scoutstuga vid kossorna som var stora som hus.

Vad mer hat hänt? Jo jag har börjat bakat kanelbullar inför julbasaren och varit upp till universitetssjukhuset en sväng. Det är inget allvarligt. Jag har fått utslag och nu gör de en utredning om vad det är. Så om två veckor får jag svar. Så det är tyvärr inte bara ett liv på regnbågar bland alperna.
Jag måste dock säga att jag är rätt så stolt som nästan lyckades förstå vart jag skulle när de endast pratar tyska i högtalarna (de ropar alltså upp ens namn och rumsnr.)
Men det finns två saker att se fram emot:
I morgon är det kanelbullensdag
Ooooooch
På onsdag kommer Pontus hit!! Yeeeeeey

Likes

Comments

Jag har haft turen att fått ha en ledig helg igen. Precis då jag hade tänkt äta middag på fredagkväll så frågar Alva om jag ville komma över på middag. Kvällen blev riktigt bra! Ebba och Lotta var också bjudna och ja vad annat kan man förvänta sig av en kväll.

Vi beslöt oss för att ses även på lördagen. Jag och Alva gick på loppisen innan vi mötte upp de andra. Det blev en 70-talsklänning och två "florabilder" denna gång. Ju mer växtligheter på mitt rum desto bättre!

Efter vi alla fyra hade lunchat tillsammans så shoppade vi lite och sedan gjorde vi som svenskar gör, fikade. Det finns ett flertal caféer och liknande på taken här, så vi åkte upp på ett av dem och fortsatte ha så trevligt som fyra svenska tjejer kan.

Det är otroligt hur bra vädret är här! 26-28 grader på dagarna och man kan knappt tro att det är första oktober på lördag!

Med brist på skor så har jag nu också beställt på zalandos rea. Jag längtar!

Likes

Comments

Ja nu ska jag bara komma på lite fakta. Både sånt som kan vara bra att veta och sådant som ni egentligen inte behöver kunna alls!

Det första jag kommer att tänka på är att det står Toi Toi på alla baja major. Det är en konstig sak jag lagt märke till, men så är det.

Det andra är att schweizarna är värdelösa på att producera mynt som man lätt ser skillnad på. Jag insåg nyss att jag har nästan 200 SEK i mynt. Problemet är att alla förutom ett är i samma material. Sedan är det bara de stora 5 och 2 CHF som jag ser direkt jag öppnar plånboken. De mindre är för lika för att hinna vända och kolla vad det står på dem.

Här har vi nu dem i storleksordning (inte värde). CHF = schweiziska franc
0.20 = 20 rappen
5 chf, 2 chf, 1 chf, 0.20 chf, 0.10 chf, 0.50 chf, 0.05 chf.

Ser ni förvirrande att 0.50 är mindre än 0.20 och 0.10.

En annan sak. Det står nämligen inte 50 (rappen) på myntet. Det står 1/2 Fr.

En annan fakta är att Schweizertyska är absolut inte samma som (hög)tyska. Ett ord jag kan är rörli det betyder sugrör. Men här ser ni några exempel..

Om man återvinner på söndagar kan man få betala böter.

Om man bor i lägenhet bör (läs ska man absolut) inte städa eller tvätta på söndagar.
Inte heller bör man spola toaletten eller duscha efter kl. 22. Här är de mindre noga än med städningen.

Alla kvinnor heter frau dvs fru. Ogift som gift.

Många som bor i Basel (som ligger längst upp mot Tyskland och Frankrike) handlar i Tyskland för att det är så mycket billigare där.

Man får köpa öl, cider och vin i vanliga affärer vid 16 år och starksprit vid 18.

Det går i regel alltid smidigare och fortare att resa med tåg än bil.

Om tåget är försenat med mer än ca 20 min (vilket händer sällan) så kan man klaga och ev få pengar tillbaka.

Man tycker om att klaga i det här landet.

När man köper tågbiljett gäller den för en resa hela dagen. Dvs det spelar ingen roll om du missar tåget för biljetten är inte för en viss avgång utan någon gång under dagen.

Om man köper ett flerkort med tåg (6 resor) så gäller biljetten i 4h. Alltså kan man resa någonstans, vara där i 2h och sedan åka tillbaka på samma biljett. Yey!

Landet har fyra språk; tyska, franska, italienska och rätoromanska. Förstår ni hur förvirrat det ska vara i regeringen.

Trots att alla pratar schweizertyska så är det högtyska som gäller i skrift.

Att ha ett barn på dagis i en månad kostar en halvmånadslön.

Skolorna är tuff, många kommer inte in på gymnasiet. Om man kuggar på en tenta två gånger på universitet så åker man ut. Även om man studerat och varit toppelev i fyra år.

Äppelsorten Elstar är underbar.

De äger på att bygga vägtunnar. Lååånga sådana.

De har Wasa knäckebröd i affärerna.

De har choklad i mängder!

De är oftast väldigt trevliga och hjälpsamma.

Ja jag skulle kunna fortsätta i evigheter.. Men nu blev min hjärna trött. Så slut på information.

Juuust man kan köpa uht mjölk som håller i evigheter. Jag vet inte om det är så bra för kroppen, men det är bra då man inte dricker så mycket mjölk.

Oooch de har färdigkokta ägg på affärerna. Hur ser man skillnad på kokta och okokta? Jo de kokta är färgglada.

Likes

Comments

Lördag. Ledig dag. Jag var redo för att möta folk vid 13 tiden. Jag vad på jakt efter några nagellack och eventuellt mitt första schweiziska klädesplagg. Efter att ha hittat en kappa och klänning på hm (jag är nu mer fattig än innan) så gick jag mot ett köpcenter som heter Manor. Vid sminket hör jag några som pratar svenska och där står två au pairer jag känner Caroline och Sara! Så jag följde med dem och vi strosade runt och åt supergod pasta!
När klockan var 19.00 mötte vi upp ännu en au pair, Frida, för att åka till matfestivalen! Och oj oj oj så mysigt det var där!!

Enligt Frida så var de där hamburgelikande sakerna riktigt bra! ;-)

Tidigare på stan så var vi till operahuset och påväg in till staden så stod en såpbubbelman och förgyllde folks vardag.

På Saras intiativ såg vi även till att ta stela turistbilder. Oerhört charmigt är ordet!

Likes

Comments

I tisdags så badade jag för första gången i floden Limmat! Det är verkligen trevligt och rätt så behagligt att flyta med det strömma vattnet.
Idag är det första dagen som man inte har svettringar under armarna! Härligt!
Jag har också bakat för första gången av många idag! Dock inte kanelbullar utan syltkakor till kommande Café Svensson!

Sedan var jag ut i förrgårkväll på en liten runda i staden. Mitt mål var att upptäcka nya gator och ställen! Det finns faktiskt en hänglåsbro som jag tidigare inte vandrat över. Och alla gator är så mysiga!!
Ja kort inlägg idag, men nu ska jag ta det lugnt!

Likes

Comments

När man är ledig ska man väl passa på att resa? Idag åkte jag 8.39 från Zürich till St. Gallen tillsammans med diakonen.
Staden grundades av en munk som byggde ett kapell och sedan blev det en stad efter tusen år. Klostret finns kvar, men munkarna försvann redan på 700-talet (om jag hörde/kom ihåg rätt)
Men allt är väldigt fint i gamla stan här!
Klostret och det otroliga biblioteket står på UNESCOs världsarvslista. Vädret är otroligt och byggnaderna vackra!

Vi bokade en guidad tur redan i fredags så vi fick olika historier om staden och hur den har sett ut genom åren.
Kyrkan som förr tillhörde klostret var riktigt häftig. Med mörka målningar i taket och ljusa väggar så är den verkligen tilltalande!

I där fanns flera häftiga saker! Bokomslag som var utkarvade av en munk, den första sortens notskrift från ca 1000-talet! I original!! Och ja allt var häftigt!

Sedan var jag i stiftbiblioteket! Anledningen till att jag ville åka till staden! Man fick inte ha med sig några saker in och därmed inte fota. Jag köpte däremot ett vykort så ni får se!
Man fick även lov att ta på sig stora tofflor på skorna. Om det var för att skydda golven eller för att hålla dem rena, vet ingen. Kanske både och!
Där fanns böcker från 700 talet och den äldsta sortens notskriften som finns bevarad!

Efter så gick vi på textilmuseumet. St. Gallen är känd för sina textilier. Det fanns en utställning med udda kläder bl.a. En kråkklänning, baconsjal och en väst med spikar och stålull. 

Likes

Comments