Mycket har hänt sedan sist jag skrev. Det har varit lucia på Ikea och Swea bland annat, avslutningar, julbord och julgudstjänster. Jag bokade om min hemresa så jag var två dagar tidigare i Sverige. Det var helt klart värt det! Jag landade i Umeå och sov över hos min saknade Romi! Sedan åkte jag ner till Sundsvall för att överraska min underbara pojkvän. Det är otroligt hur mycket man kan sakna en person. Jag satt där i köket och väntade på att han skulle komma hem från jobbet. Jag var så nervös av någon anledning!

Hos Pontus mamma och hennes karl, så bakade vi rullrån och klädde granen, sedan åkte vi upp och på skrapdagen firade vi lilla julafton hos mormor och morfar och avrundade med Bingolotto och räkmackor (det är tradition hos oss). På julafton åkte Pontus ner till söder igen och jag firade hos farbror.

Nyår spenderades i Sundsvall med Pontus, svärmor, hennes Karl och svärfar. En supermysig nyår och en av de bästa någonsin skulle jag vilja påstå, trots att jag set uttråkad ut på bilden nedan där vi spelar spel. Men om jag säger så här: det är inte lätt med frågesport från -84 när man är född -96.

I mellandagarna så besökte jag vårdcentralen eftersom min medicin som jag nu efter nästan 2 mån inte visat sig fungera och de vill inte ge mig någon ny medicin i Schweiz pga att de inte vet vem som ska betala den dyra medicinen (därav varför jag nu sökt vård i Sverige) Egentligen skulle jag nu vara fri från kortison, men ligger fortfarande på stadiga 20 mg. De skrev en remiss till Sundsvall och samma dag så ringde de mig och gav mig en tid.

Det är lite problematiskt att jag bor i Schweiz eftersom läkaren här i Sverige inte vill ge mig mediciner utan att kunna följa upp och undersöka mig. Det går inte heller att de samarbetar med de i Zürich eftersom de inte tillhör EU. Så därför är jag nu hemma en månad extra för att läkaren ska kunna hålla koll på mig nu i början av medicineringen. Jag har nu fått en som heter Metotraxat (cellgift). Så nu hoppas jag att den fungerar så jag kan få trappa ned på kortisonet och tillslut bli kortisonfri!

Jag stannar nu till den 30 januari och sedan åker jag tillbaka till Schweiz. Jag är glad att få vara hemma med mina saknade och älskade, men samtidigt är det frustrerande att sjukdomen tar sådan stor plats ibland. Men men. Det kommer nog bli bra tillslut. Enligt läkaren så har jag en chans att bli av med den eftersom jag var/är så pass ung nu när jag fick den. Håll tummarna!

Likes

Comments

Idag åkte jag, diakonens man, prästen och hans två barn den ca 3h långa resan till Lugano för att fira gudstjänst. Det är ju så att vår församling sträcker sig över halva Schweiz samt närliggande områden i Tyskland, Frankrike, Italien och Luxemburg.

Lugano var väldigt disigt just idag, men det är en stad i italiensktalande Schweiz. Tågresan ner var väldigt vacker med alper och sjöar! Sedan anländer man till en stad med granar och palmer, höga berg runt om en, tomtar på motorcyklar och folk som helt plötsligt pratar italienska! Det är så häftigt detta land!

Efter vi käkat kebab i hamnen, så gick vi till Birgittaklostret för att fira adventsgudstjänst. Nunnorna var så gulliga och trevliga så!

Efter en middag på en italiensk restaurang där jag stolt visade att jag kunde säga hej, tack, nej, ja och hejdå på italienska, så begav vi oss hem. Lite trött både i benen och huvudet, men resan var så fin och sällskapet detsamma!

Likes

Comments

Ikväll tog jag, Caroline och Sara en liten tripp till julmarknaden i Zürich! Så mysigt och ja så dyra saker. Vi köpte en hamburgare och engelsk fudge för typ 250kr. Rena rama rånet.

Just i onsdags var jag också på luciafirande i Basel. Barnen var så söta när de sjöng tipp tapp

Likes

Comments

I lördags var det dags för ännu en julbasar! Denna gång i Basel! Jag blev tilldelad en plats i serveringen. Eller ja. Jag ansvarade för att sälja sötbrödet medan de andra sålde ärtsoppa och smörgåstårta! Det lustiga var att jag var den enda som inte pratade schweizertyska (och ja min tyska är ju inte så bra den heller) och gissa vem som fick öva på tyskan!! Nu kan jag förklara olika bakverk på tyska och erbjuda en tesked och kaffe med mjölk på schweizertyska!
Inte illa! Nicht schlecht!

Det är lustigt. Hela tiden så vill jag uppleva Schweiz och dess kultur. Jag försöker resa runt och gå på höst och julmarknader, men sedan så kommer folk till oss i kyrkan för att ta del av den svenska kulturen. Så där står man och kan inte riktigt påstå att man saknar Sverige för vi är vårt egna lilla Sverige här mitt i Schweiz!
Lussekatter, fiskbullar, pölsa, Carl Larsson, jul jul strålande jul, svenska flaggan osv!

Jag lyckades alltså hitta pölsa på basaren i Basel! Jag vann också två fina priser på lotteriet, köpte kexchoklad och finsk julchoklad (finska skolan var på plats)

Söndagen bestod av familjegudstjänst. Barnen i barngrupperna spelade upp ett julspel och var helt otroligt duktiga! Så stolt över de små liven!

Igår var jag ledig och gjorde verkligen inget annat än att fylla på kylskåpet och se på film. Så otroligt härligt att bara ta det lugnt!

Idag fortsatte jag med det beteendet innan jag gick ner nu ikväll för att träffa de fabulösa aupairerna. Ikväll stod ostfondue på programmet! En väldigt typisk schweizisk sak. Man doppar bröd i en ost, vin och säkert något mer-blandning. Prästen hade köpt in en färdigmix till min stora glädje! Jag blev inte helt frälst över osten, men jag är ju inte heller någon ostmännikska, speciellt inte smält ost. Men det gick att äta!

Än en gång så möts kulturerna! Träffen är bla till för att man ska få prata svenska med varandra och där sitter vi och provar ostfondue för första gången tillsammans! Andra kommer till kyrkan för att få fira en svensk jul, medan jag efter jag ätit upp min svenska kexchoklad söker mig ut till julmarknaden i Zürich! Helt underbart att allt är möjligt! Heja SKUT! (Svenska kyrkan i utlandet)

Snart är det jul hörni!!!!!! Tjohoooo

Likes

Comments

Ja som alla varannan torsdag (ni förstår) så har jag varit på sjukhuset för att kolla läget. De tyckte det såg bra ut. Det enda de inte tyckte lät så bra var att jag skakar av medicinen, men annars så var det lugnt.
Jag har för övrigt hoppat av nota bene då jag känner att jag inte har tid och ork nu i jultider. Jag tycker det är oerhört tråkigt att jag inte är med längre, men det blir bäst så.

Efter sjukhuset så åkte jag till Basel för att ha barnsång och idag kom det två nya! Så roligt! Vi var totalt 20 st på plats! Det var svenskträff ikväll i Basel och julmarknaderna har precis börjat. Så vad passar inte bättre än att börja med ett luciafirande och sedan fortsätta med en kväll på stan. Det var flera nya även där, så ja. En lyckad dag!

Likes

Comments

Idag har jag varit ledig och mitt mål för dagen var att få det julfint på rummet. Eftersom jag älskar att julpynta så tog jag en liten tripp till Ikea för att handla lite rätt så onödiga saker.

Just! Jag måste bara få skryta med att jag faktiskt lyckades sätta upp mitt hår i någon sorts uppsättning idag! Mycket nöjd!

Jag hann inte långt inne på Ikea innan jag insåg att jag inte ätit någon lunch, så köttbullar, potatismos, brunsås och lingonsylt blev det minsann! Utöver det så köpte jag ett nytt överkast till sängen, örngott, röda girlanger, servetter, lingonsylt, senap och Ahlgrens bilar!

Så eftersom jag inte har några julgardiner så satte jag upp girlangerna i gardinens kant och vips så hade jag julgardiner! Jag tog lite av girlangen till min adventsstake också för att piffa upp den..

Oooch eftersom jag har väldigt lite plats i mitt skafferi så fixade jag även en liten hylla till köket, samt lite krokar. Så nu är det ordning och reda!

Likes

Comments

Det har varit en minst sagt hektiskt vecka! I måndags var jag ledig och sen har jag jobbat på mer eller mindre klockvarv varje dag.

Igår hade kyrkan sin julbasar, dvs marknad, på en skola inne i Zürich. Det är något av det störta som händer och där får kyrkan in pengar till tex årshyran för församlingshemmet. Det är en hel del jobb inför basaren. De som sitter i basarkommittén har jobbat på länge med förberedelser och nu i veckan har vi inte haft några vanliga verksamheter eftersom förs.hemmet har varit fyllt med saker.
Jag har packat och sett till att allt som stod på min lista kom med; kaffetermosar, skyltar, förkläden, bullar osv.

Här ser ni ett av rummen i församlingshemmet.

På onsdag kväll var jag även iväg till Basel på öppet hus och vi pratade om julminnen. Torsdag åkte jag än en gång till Basel för att hålla i barnsången. Denna gång var vi hela 22 personer!

Fredag. Dags att förflytta allt från förs.hemmet till skolan och bygga ihop allt. Mitt ansvarsområde på själva basaren var att göra mackor till serveringen så samtidigt som jag höll på att packa så checkade jag med en kvinna som tinade räkor och kokade 200 ägg. Den ni!

21.00 var jag hemma. Då med Sara som skulle sova över hos mig. En aupair alltså. Vi hade det trevligt. Nästa för trevligt. När vi skulle upp kl. 5.00 för att göra smörgåsar så var det tungt.
Men men kl 14.00 var 235 st räkmackor, 174 st köttbullsmackor, 32 st äggmackor och 12 st rödbetsmackor klara så då åkte vi till själva basaren.

På basaren fick jag tag på en julduk, en tomte, pepparkaksdeg, Ahlgrens bilar, glögg och en julstjärna! Utöver det så åt jag en bullens pilsnerkorv och drack apotekarnes julmust. Lyckan är total och idag får jag vila ut!

Likes

Comments

Så var det söndag igen och advent närmar sig!
Mamma och pappa lämnade Zürich i förmiddags och sedan dess har jag fixat och donat på rummet. Läs klättrat på väggarna.

I veckan har det hänt saker! Körövning, övning med Alva inför SWEA-spelningen, luciaövning med aupairerna, läkarbesök och som sagt besök av mor och far.

Spelningen som jag och Alva hade gick bra! Som vanligt kan man inte prestera helt felfritt, men jag tror de blev nöjda ändå! Vi blandade lite genrer; soul, folk, jazz, smörballad osv. Roligt var det iallafall!

Eftersom det har gått två veckor sedan jag senast var hos läkaren så var det dags för blodprover i torsdags. De insåg att vi har skurit ner för snabbt på medicinerna, så nu måste jag öka igen. Dock bara till 40 mg (började på 100mg) av den starka/dumma och 200mg (började på 100mg) av den snällare. Jag måste också börja använda en salva igen. Men men jag mår bättre än tidigare och är oerhört glad över att få sådan bra hjälp.

Dock gjorde jag felet att inte be hon i kassan prata högtyska eller engelska, så insåg jag att jag hade någon aning om jag skulle knacka eller vänta efter jag uppfattat rumsnumret och satt mig utanför. Där satt jag förvirrad och lite för stolt för att gå och fråga, men det löste sig. En kvinna kom ut och hämtade mig efter ett tag.

Mamma och pappa kom på torsdagskväll och vi började med att gå ut och äta! Jag åt då pizza för första gången på minst 3 månader! Så gott det var. På fredagen fick de se när jag jobbade med barnsång och städning, sedan gick vi på Landesmuseum (Nationalmuseet) och tillsist så strosade vi runt på Zürich gator.

Två fruktansvärt roliga saker hände på museet. Båda handlar om de fyra kärrorna som använts vid palmsöndagarna. Det var Jesus på åsnan. Den första roliga saken stod jag för. Det var så att den äldsta lättar var från 1000-talet och sedan hörde jag tanken: det skulle ju ha varit coolt att ha rört vid en 1000 år gammal träåsna med Jesus på ryggen. Varpå jag ser hur min hand sträcker sig fram och petar på åsnan. Plötligt piper larmet till och Emmah Hagelberg får panik och springer och gömmer sig/låtsas vara intresserad av något annat.

Den andra roliga saken stod min pappa för.
Jag hade innan "petningen" sjungit alla låtar jag kunde från palmsöndagen och pratat om och med alla Jesus'. Sen när vi skulle lämna rummet. Då! Då skämtade pappa om att den sista åsnan såg ledsen ut för att han behövde skita och behövde bära den där gubben.
Jag: pappa du vet väl om att du skämtar om Jesus?
Han: är det där Jesus?! men vilka är de tre andra gubbarna då?
Han hade alltså totalt missat att det var Jesus på åsnan. Jag skrattade så jag höll på att falla omkull.
(Det fanns alltså 4 kärror)

Jag kunde inte bestämma mig för om jag var sugen på tacos eller paj, så vi lagade tacopaj i mängder. Mumsfilibabba!

Lördagen bestod av rundtur i gamla stan med moi som guide. Sedan spelade jag och Alva och sedan besökte vi Großmünster. Dvs domkyrkan. Jag tog ett hastigt beslut och betalde för att gå i fruktansvärda, trånga och läskiga trappor. Vi skulle bara upp i det där tornet.

På kvällen gick vi ut och åt. En rejäl köttbit med pommes och en underbar sås. Åh så gott!

Lite fler bilder från helgen:

Likes

Comments

Då har den helgen gått!
Redan när jag sökte tjänsten som volontär här i Zürich frågade jag om det var okej att ta ledigt första helgen i november. Jag har nämligen varit i Stockholm med Emilia, hennes mamma och mormor och sett på Fantomen på Operan!
En helt fantastisk musikal med fantastiska Peter Jöback som fantomen och vi hade verkligen bra platser!

Efteråt så hade vi bokat bord på en restaurang där jag åt Filé Mignon! Kött och bea, är det inte livet? Tiramisu till efterrätt blev det också!

Sedan åkte vi tillbaka till hotellet där jag hade Zeunerts julmust och lösviktsgodis väntandes! Ojojoj så gott!
Emilia skrattade åt mig när jag sprang runt på affären..
- Ååh falukorv vad gott!
- Nää titta sill!!!
- AHLGRENS BILAR!

Jag blev lycklig i själen av att se svenska villor, snö och att förstå vad alla runt om mig säger. Inte för att jag inte trivs i Zürich, men Sverige är fantastiskt!

Innan vi åkte på Fantomen på Operan, så shoppade jag lite. En kappa, två klänningar och ett par skor. Nu vet jag också att en kappa tar upp oerhört mycket plats i en väska.

Igår, söndag, beslöt vi oss för att gå till slottet för att se på de kungliga brudklänningarna. Jag är ju en liten rojalist av mig i den utsträckningen att jag älskar fina klänningar, slott och allt som hör till kungligheter. Nobelmiddagen är ju aftonklänningarnas middag!

Jag blir dock alltid lite besviken när man går runt i slottet. Rummen är verkligen ståtliga och vackra, men jag önskar man fick se alla lönngångar och småställen! Där tjänarna sprang och tisslade och tasslade. Men men man ska inte klaga. Man får ju faktiskt gå in i slottet och det är inte alla länder som har så!

Sedan blev det skagensmörgås och varm choklad med vispgrädde på ett mysigt café i gamla stan. Sedan var det dags för hemfärd.
Jag har köpt på mig sååå mycket saker nu. Ett tag var jag orolig att jag inte skulle få med mig allt, men till och med falukorven kom med till Zürich!

Likes

Comments

Basaren närmar sig med stormsteg och här bakas det bullar och lussekatter! Köket är rätt så litet i församlingshemmet så jag får lov att utnyttja biblioteket för färdiga bullar!
Jag är oerhört nöjd med både mina kanelbullar och lussekatter! Jag måste tom få skryta över att de har blivit utnämnda som "de godaste jag någonsin ätit!" vid fler än ett tillfälle!

I tisdags var det AUPAIRTRÄFF! Tjohooooo! Tjejerna som är här i Zürich är verkligen bäst! Jag ser alltid fram emot nästa träff. Om jag inte umgås med någon av dem på min fritid dvs.
Denna gång gjorde vi egen sushi och ja vad ska man säga? Underbart!

Idag (onsdag) är sista dagen som våra underbara praktikanter Felicia och Bianca från S-vall var här och vad passar inte bättre än att ta bilen tillsammans med diakonen till Basel!
Egentligen skulle vi dit på öppet hus med filmvisning, "Så ock på jorden", men vi åkte tidigare för att ta del av höstmarknaden som infinner sig i staden. Såååå mysigt och vi hade också turen att ha med prästens äldsta dotter som kunde förklara de specialiteter som de säljer.

Mitt första inköp blev chokladdoppade jordgubbar! Jordgubbar!! I november!! Den ni! Och i choklad! Mums!
Sedan köpte jag på mig Magenbrot som ser ut som en brun chicken nugget och ska vara något chokladigt som inte alla tycker om. Sedan köpte jag en kaka med smak av anis som man kan välja motiv och form på. Det blev ett hjärta med duvor. Gräddkola köpte jag också! Samt någon speciell sak från St. Gallen (där det fanns ett gammalt klosterbibliotek som jag var till i sep). Möckli heter kakan. Har ingen aning om vad den smakar, men jag har nu iaf gjort mina turistskyldigheter; att ta reda på vad de olika ställena har att erbjuda.

På fredag bär det av till Stockholm för en helg med Emilia, Ingela och Aina! Vi ska nämligen se Fantomen på Operan! Och jag ska passa på att köpa svenska varor så som saltlakrits och genomskinliga plastpåsar!

Likes

Comments