Woop woop!
Nu är blomlådorna äntligen färdiga o planteringen av zebragräset är även det kirrat! 🙌😄

Igår var jag o barnen iväg o kollade vilka olika sorters högväxande gräs som fanns att välja på, o för att få till en växthöjd på 100-150cm så passade just Zebragräs perfekt! Elefantgräs som jag valde mellan var lite overkill med sina 200-300cm! 😳😝😂Plantskolorna/blombutikerna rekommenderar att man inte planterar alltför tätt mellan växterna; vilket man kanske rent spontant vill göra för att det ska se mycket ut, se frodigt ut o ordentligt ut. Men nej, då gör man sig själv en otjänst o ger växterna en dålig framtid där rötterna inte får plats ordentligt o trängs o växten kommer må dåligt...

När det gäller just högväxande gräs så är en liten fingervisning att "ett gräs som är 30–40 cm högt planteras med 30–40 cm från centrum till centrum på plantorna, och en höjd på 100–120 cm med motsvarande avstånd." (källa: odla.nu ).

Så för vår del blev det alltså perfekt med en kruka per blomlåda, då måtten är 50x100cm på blomlådan. Sedan kan man fylla ut tomrummen runt om med blommor såsom tex lavendel o rudbeckia o dylikt, då dessa inte konkurrerar med sina rötter så långt ner, o passar dessutom väldigt bra rent estetiskt ihop med zebragräset.Vill tacka så jättemycket till Arkitektens Trädgård som gav mig denna inspiration med sina egna vackra blomlådor som hon gjort själv!! 💜

Och yes, jag o maken kommer definitivt bygga fler sådana här blomlådor till fler ställen på tomten då de var så enkla o roliga att göra!


#storablomlådor #blomlådorpåhjul #insynsskydd #avskärmning #byggaeget #byggablomlådor


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments


Snacka om eufori! 🙌😄

Nu äntligen är det dags att bege sig till en blomsterhandel o bestämma sig för vad som ska få växa i dessa #storablomlådor!

Idag satte vi fast länkhjulen o handtagen, ett litet lager med lecakulor i botten o sen en maaaassa jord!Själva handtagen var inte 140mm enligt information från kant till kant. Utan jag fick det till 135mm istället. För att få handtagen på någorlunda mitten så satte jag en bit tejp på handtagen där jag markerade mitten av dom, sedan mätte jag ut mitten av brädan på blomlådan, o placerade mittenstreckena mittför varandra - tada! Perfekt placerade! 👌

Som ni kan se har vi alltså placerat 2st låsbara/bromsade länkhjul på ena långsidan o på andra långsidan de 2st andra olåsbara samt 1st olåsbart hjul även i mitten - för att minimera att hela blomlådan ska rasa igenom där.Efter att allt var fastskruvat så var det äntligen dags att börja hälla i allt i blomlådan.

Följande hade vi i en styck blomlåda:

 • En halv påse (40L --> 20L) lecakulor på botten.
 • 4st påsar trädgårdsjord (1påse = 40L)
 • 1st påse kogödsel (40L)Sakta men säkert kommer vi allt närmare o närmare slutresultatet!
Nu fattas bara de resterande länkhjulen till den andra blomlådan (Claes Ohlsson-butiken hade inte såpass många i lagersaldo som vi behövde). Sedan ska vi fylla även den med lecakulor, jord o gödsel. Sedan blir det att åka till blomsterbutiken o inhandla något fint o högväxande; zebragräs eller kanske elefantgräs, ja vi får se!

Och nästa vår/sommar kan vi förhoppningsvis måla blomlådorna i samma kulör som huset o garaget, beroende på fukthalten i brädorna! 😊💚🌾

To be continue!#storablomlådor #blomlådorpåhjul #insynsskydd #avskärmning #byggaeget #byggablomlådor

Likes

Comments


Då dessa #blomlådor kommer väga übermycket så har jag kikat efter länkhjul (hjul som sätts under olika möbler o vagnar som behöver flyttas på) som dels är svängbara men även möjlighet till broms. En annan viktig detalj är att man också väljer hur mycket belastning ett sådant hjul kan bära.

Efter lite googlesökning så har vi kommit fram till att 1 kubikmeter jord väger ca 1200kg. Våran blomlåda har måtten 50cm x 48cm x 100cm, vilket blir i meter = 0,5 x 0,48 x1,00 = 0,24 kubikmeter.

0,24 kubikmeter x1200kg jord = 288kg kommer denna jord att väga ungefär. Fuktig jord kan väga lite mer men detta kommer inte att vara konstant utan jämnar till sig mellan regnskurarna o bevattningen. Sedan väger själva blomlådan några kilo också.
Googlar man lite så får man fram att impregnerat virke väger ca 10-30 kg per m3. Med en blomlådas mått blir det 1,44m3. 30kg virketyngd x 1,44m3 = ca 43kg.

På 5st länkhjul så har vi tagit de som kan ta 60kg per styck. Så en vikt på ca 300kg ska de fixa ihop! 👍😊

Men sen är då frågan om man vågar "chansa" på att belastningen på dessa 5 hjul (en i varje hörn samt en i mitten) inte blir för hög då vikten kommer att överstiga 300kg nu i början, tills impregneringen sakta men säkert kommer minska o tillslut försvinna o virket blir torrt.

Vad tror ni? 😊


Länkhjul köpt på Claes Ohlsson. Just denna är den bromsade varianten. Art.nr: 30-8653 .

Handtag köpt på Bauhaus. Art.nr: 491.10.081. Mått: 140mm, svart.


Köpte även hem extra bra skruvar som ska hålla bättre för utomhusbruk för att just sätta fast hjulen o handtagen; rännkroksskruv , som inte kan rosta sönder o ska kunna tåla väta.


Imorn hoppas jag att vi har möjlighet att fortsätta byggprojektet så att vi kan hälla i jorden o sen åka till en blomsterhandel o införskaffa växter! The most fun part of this project!! 🙌😄💚🌾

To be continue...!


#storablomlådor #blomlådorpåhjul #insynsskydd #avskärmning #byggaeget #byggablomlådor

Likes

Comments


Idag fortsatte vårt byggprojekt "Stora blomlådor på hjul"!

Dels pga jobb mellan semesterveckorna o andra vardagssaker så fick byggprojektet pausas ett tag, men så idag gjorde vi nästa delfas:
- att måla under bottnen samt klä in blomlådans innerdel med marktäckduk! 🙌

Underdelen (en trossbottenskiva) målas nu dels pga att vi inte kan måla den nästa år, för att vi ska plantera redan i år o den jord som läggs däri ska inte hällas ur av praktiska skäl såklart! 😜👍 I år kommer vi inte att måla själva blomlådorna pga att vi inte fick tag på icke impregnerade. Målar man på ny-impregnerade plankor så behåller man fukten inuti plankan vilket leder till att denna ruttnar... Men inväntar man en säsong med målningen så dunstar (?) denna impregnering o fukten beger sig.Efter att målarfärgen torkat ordentligt vände vi på blomlådorna o plockade fram marktäckduk som jag satte fast med häftpistol. Denna täckduk håller jorden kvar i blomlådan o släpper igenom vattnet men ändå bibehåller fukten - perfekt med andra ord för detta projektet!

Innan jorden kommer hällas i blomlådorna ska ett litet lager med lekarkulor läggas på botten; också av samma ovan anledning: att släppa igenom vattnet ut ur blomlådans små hål i trossbottenskivan!Så nu ikväll ska vi kika efter bra länkhjul som kan bära tillräckligt med vikt o klicka hem dessa. Dels tänker vi ha fyra stycken (en i varje hörn) som är låsbara (en tanke: behöver dock samtliga av dessa "hörnhjul" vara låsbara? räcker det kanske med 2stycken kanske? tåls att tänka på..!) samt ett hjul mitt inunder hela blomlådan för att bära därunder så att inte hela blomlådan rasar ner i mitten...!Sen är nästa tanke vad vi ska välja för växter som ska växa i dessa blomlådor o ge oss det där insynsskyddet o avskärmningen vi är ute efter. Jag tänker t.ex. högväxande gräs eller bambu. Men bambu är vad jag förstått lite känsligt för konstant sol o blåsiga drag, såsom det är i detta mellanparti mellan huset.o garaget.

Jag har funderat på detta gräs; zebragräs!
Zebragräs kallas även för Miscantus sinensis "Zebrinus" o är ett gräs med gröna bland o gula tvärränder o när den blommar ger den purpurfärgade vippor. Höjden på detta gräs kan bli mellan 100-150cm högt. Och står det då i en blomlåda så blir det ju ännu högre uppåt.

Har ni några förslag på andra alternativ? Vill ha alla era tips!!
(Lånad bild ifrån googlesökning på Zebragräs).


Likes

Comments


Sedan ett par år tillbaka har jag testat att hälla över utspätt kaffe (läs: vatten med pyttepytte-lite kaffe i.. 😁). Då kaffe har lågt pH-värde och t.ex. Rhododendronbuskar gillar just lågt pH i bevattningen o i jorden, så är lite kaffe-vatten perfekt för dessa buskar! 👌☕💦🌺Denna lilla slatten ska du inte hälla ut om du har Rhododendronbuskar eller pelargoner där hemma!

Häll upp slatten i en vattenkanna o fyll på med vatten!

Vattna nu dina ovan nämnda växter o de kommer skjuta ut massa nya skott!


Här kan ni se hur våra Rhododendronbuskar älskar kaffevattnet o skjutit ut massvis med nya vackra bladskott! 💚Så ett busenkelt #diy-tips!

Happy plant-growing! 💚🌺


Likes

Comments


Vill tipsa er om en sorts jättesmaskiga småkaka; en chokladsnitt med smak av AfterEight. De är lätta o snabba att göra!
Receptet hittade jag hos Köket .


Man behöver följande:  • 150gr smör
  • 3,75dl vetemjöl
  • 1,5dl strösocker
  • 3msk kakao
  • 3msk ljus sirap
  • 1,5tsk vaniljsocker
  • 1,5tsk bakpulver
  • 9st AfterEight-plattor (I orginalreceptet står det 10st, tyckte det räckte med 9st.. 😄)


  Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  Dela upp AfterEight-plattorna i tre delar (se översta vänstra bilden).
  Blanda ihop övriga andra ingredienser i t.ex en mixer (högra bilden övre raden). Dela upp kakdegen i två delar o försiktigt rulla delarna till längder som man sedan plattar ut (se nedre bilder).  Placera de delade AfterEight-plattorna 2-o-2 på kaklängderna o nyp till/tryck till en kant så att bitarna inte ska "bege sig" under gräddningen o flyta/smälta bort ur kakan.

  Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

  Låt svalna en liten stund innan ni skär upp kaklängderna i smala kaksnittar.

  Likes

  Comments


  I onsdags hade jag ledig eftermiddag så jag o barnen passade på att baka lite kanelbullar. Hittade ett jättebra recept på riktigt saftiga bullar hos Kungsörnen som jag verkligen kan rekommendera er att testa!  • 150gr rumsvarmt smör
  • 5dl röd mjölk
  • 1pkt (50gr) jäst för söta degar
  • 1dl vit baksirap
  • 0,5tsk salt
  • 2tsk kardemumma
  • 800gr vetemjöl


  • Ägg
  • Pärlsocker


  Fyllning:

  • 150gr rumsvarmt smör
  • 1dl strösocker
  • 2msk kanel
  • 1msk kardemumma  Förbered genom att först smula ner jästen i en degskål i tex en bakmaskin. Mät upp mjölet i en egen skål, häll det luftigt direkt ur påsen o skaka inte skålen.
  Värm mjölken till 37grader (fingervarmt). Häll över mjölken på jästen, lite åt gången. Tillsätt smöret i bitar, sedan sirap, salt och kardemumman. Tillsätt mjölet lite åt gången o jobba ner i mjölkblandningen, men lämna kvar ca 0,5dl av mjölet till utbakningen! Låt bakmaskninen arbeta med degen kraftigt i ca 5 minuter (bakar man för hand motsvarar det ca 10min), så att degen blir smidig o bildar gluten.
  Låt degen jäsa under bakduk i ca 30minuter.


  Under tiden som degen jäser kan man blanda ihop fyllningen.


  När degen jäst klart: knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en avlång "kaka". Bred ut ett tunt lager av fyllningen. Rulla ihop "kakan" till en rulle o börja dela rullen i smala delar o lägg upp i bullformar.

  Låt bullarna jäsa under bakduk på en plåt i ca 40minuter.
  Värm upp ugnen till 225grader.

  Efter den sista jäsningen: pensla bullarna med uppvispas ägg o strö över pärlsocker.
  Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter, tills fin färg.


  Likes

  Comments


  Min favoritfrukost är helt klart havregrynsgröt med en smaken "kanelbulle toppat med choklad"!! My god va gott det är!! 😍


  Man blandar ihop följande för en portion:

  • 1dl havregryn
  • 1krm salt
  • ca 1tsk kardemumma
  • ca 1,5tsk kanel
  • 15 gram russin
  • 2dl vatten

  Blanda först ihop torrvarorna så kryddorna kommer överallt ordentligt. Sedan vattnet.  Sätt nu in skålen i micron o micro först i 1 minut på högsta watt (jag har tex 900W att välja på som högsta). Efter denna minut: rör om med en sked. Micra igen i ytterligare 1 minut.
  Tag ut skålen o rör om kraftigt. Häll nu på valfria tillbehör till gröten.
  Jag brukar välja 1dl lättmjölk samt ca 40-50gram #proteinpudding med smaken #chocolateorange - är riktigt god!  Följer man dessa mängder så hamnar man på en kalorimängd på totalt 276kcal för denna frukostportion! Otroligt gott o bra mättande känsla! 👌


  Likes

  Comments


  Fullt fräs!
  Vi har kört igång med nästa byggprojekt and I love it!

  Vi håller på att bygga blomlådor av modell större! Vi ska använda dessa till att ställa i gången mellan huset o garaget där en stor insyn är just nu. Dock vill jag inte stänga till med något plank eller så, just för att barnen leker där samt att vi bor i ett blåsigt område så det planket skulle högst sannolikt blåsa bort i höststormarna...! 😜😂

  Så hela vintern o våren har jag sökt inspiration på bloggar, bildgoogling o Pinterest, o tillslut fann jag något som jag bara blev såå kär i!

  På instagramkontot "Arkitektens trädgård " (https://www.instagram.com/arkitektenstradgard/) fick jag syn på denna bilden o blev såå otroligt inspirerad!

  Och se så snygga blomlådor! Såå himla läckra!! Och det bästa är ju att de är portabla: med ett par hjul så kan man förflytta dom dit de behövs bäst för tillfället!


  Arkitektens trädgård har även en härlig blogg man kan följa: http://arkitektenstradgard.se


  Så igår begav vi oss till ett byggvaruhus o gick loss på brädor o reglar! 😄

  Tyvärr var deras lager slut på obehandlat virke i de mått vi önskade, så vi fick välja impregnerade plankor.
  Men äsch, det gör inget: min semester är snart slut o då kan själva målandet ändå få vänta till nästa vår/sommar..! Lite förargligt o störigt, javisst, man blir ju inte heeeelt klar med projektet... Men men, så är vardagen: man hinner det man hinner o resten får man ta en annan dag! 🌸  Såhär såg gårdagen ut i bilder:  Först ut var att kapa till allt material i de rätta längderna. Jag valde att ha kortsidorna i längden 50cm, långsidorna 100cm. Virket vi valde var 12cm breda så 4st av dessa i höjd skulle ge en blomlåda med höjden 48cm vilket är perfekt för oss!
  Stödreglarna kapade vi i längden 46cm, för man vill ju inte se dom sticka upp i lådan men ändå ha en såpass bra höjd så att man kan fästa plankorna på utsidan.

  Vi satte ihop det hela med trallskruv.  Som botten hittade vi en sk. trossbottenskiva. Detta är en skiva som är fuktbeständig o helt okänslig för alg-möglepåväxt. Den ska även vara vattenavvisande. Den sidan som är mot marken ska vi dessutom måla med fasadfärg så att det blir ännu ett lager av fuktavvisande yta. 👍

  För att vattnet i blomlådan ska kunna ta sig ut så gick vi loss med borrmaskinen o gjorde hål över hela bottenskivan. Vi kommer klä insidan med markduk så att jorden stannar kvar när vattnet beger sig.  Blomlådorna är ju långt ifrån färdiga, men bara för att få en känsla för hur det kommer bli sen när de är färdiga o hur de ska stå då: så ser ni ovan tre bilder på ena blomlådan på plats!


  Forsättning följer! 😄👍


  #storablomlådor #blomlådorpåhjul #insynsskydd #avskärmning #byggaeget #byggablomlådor

  Likes

  Comments


  Vi har blivit klara med ett av våra många byggprojekt denna sommarsemester!! 🙌😁

  Vi fick till den där rumkänslan som vi har saknat ute på våra stenläggning bredvid altanen. Det har varit bara en enda röra med barnens uteleksaker, förvaring o grillplats - high chaparall o värsta hinderbanan för att ta sig förbi. Och inte mysigt alls.... 👎

  Så hela vintern o våren har jag inspirationssökt på dels bildgoogle-sökningar men även Pinterest för att hitta en lösning. Tillslut fann jag det: En uteskänk i vinkel gjord med lastpallar o någon typ av stenplattor som överliggare!  Lånad bild ifrån Pinterest!

  Detta är den bild som gav mig inspiration att sätta

  igång med vårt byggprojekt o ge uteplatsen en mysig

  rumkänsla!  Först ut var ju att slipa ner allt stickit på lastpallarna. Man vill ju inte ha tusen spetor i finnarna varje gång man råkar komma nära uteskänken..!
  Efter slipning blev det en strykning av husfasadfärg. Man hade säkert kunnat köra en strykning extra, men tyckte det täckte bra ändå.
  När färgen torkat ordentligt var dags att börja sätta ihop lastpallarna så att det skulle bli en möbel av alla delarna.
  Satte de på långkant mot varandra 2-o-2. Dessa två stora delar satte vi sedan ihop med varandra i en "L-form". Vi satte dock inte ena sidan exakt kant mot kant, för att kunna sätta igen kortsidorna o för att optimera längderna på respektive sida så att inte en av sidorna skulle vara så märkbart mycket mer längre än andra. Nu är det ju dock fortfarande så att ena sidan ÄR lite längre, men syns inte sådär jättemycket iallafall.. 😄👍
  Efter en tur till ett byggvaruhus o spenderat typ 2 timmar där genom att traska fram o tillbaks med min kundvagn o funderat o kollat på alla alternativ, ångrade mig femtioelva gånger o ångrade mig igen när jag bestämt mig för ett val... 😜😝 Hade ju först tänkt att vi skulle ha sådana där markstensplattor, men deras mått passade varken på längd, bredd eller höjd... 😳😒
  Var på väg ut ifrån byggvaruhuset när jag passerade klinkersavdelningen o fick syn på ett par supersnygga stenklinkersplattor! Hallelujamonent! 🙌 De skulle dessutom vara frosttåliga o man skulle t.o.m kunna stå på dom så ett stort övre tryck skulle inte kunna vara några som helst problem. Taget! Dom fick de bli! 😁👍

  För att få klinkersplattorna att sitta ordentligt så behövde man först pensla på en Primer. Och sen var det bara att lägga på fixativet som var som t.ex cement i konsistensen (pulver i påsen o smetigt när man blandat upp det med vatten enligt förpackningens instruktion).

  Vi använda även fixativet för att "foga" i utrymmet mellan plattorna.

  Då vi inte ville använda mellanutrymmet inuti uteskänken, så valde vi att såga till smala plankor o sätta igen varje kortände så att man slipper se in i möbeln o se hur fult det är inuti. Man kan ju dock välja att ha det öppet där o även måla insidan o sätta in t.ex hyllplan o använda utrymmet för förvaring. Men vi ville alltså inte ha det som en förvaringsmöbel utan en avskärmning o "vägg" för att få till rumkänslan samt en avställningsyta när man grillar. Grillverktygen kan man hänga upp på små krokar på den sidan som är intill grillen.  Såhär blev slutresultatet:
  Vi är såå otroligt nöjda med vår nya lilla hörna i trädgården o har redan på dessa få dagar vi haft den på plats njutit 70-11 gånger där! Nu ska jag bara få till rätt piff-piff med blomkrukor o sådant för att mysifiera det ännu mer. Är ju helt kär i pelargoner så det ska det definitivt bli där! 😍🌸  * * * * *

  Nästa byggprojekt är redan i planeringsstadiet! Inte en lugn stund får gå till spillo! 😜

  Imorn ska vi förhoppningsvis åka o köpa material så att vi inom kort kan sätta igång. Det vi ska påbörja denna gången är två stora #blomlådor som ska ha låsbara hjul så att man ska kunna ställa dom där vi vill ha dom men ändå fortfarande är portabel om vi inte skulle vara nöjda med placeringen eller om vi måste flytta på dom av olika orsaker. Även ett par handtag måste ju givetvis sättas fast på sidorna för att kunna genomföra en förflyttning - det kommer ju bli jättetungt med tanke på hur mycket jord som behövs för respektive blomlåda..! 😲
  Såå kul att tillverka egna saker o att se hur bra det blir! 😁✌🔨

  Uppdaterar givetvis hur det går med detta nya byggprojektet! 

  KRAM!!
  //Zita 🍀


  Likes

  Comments