Allmänt, Humor!, Pics or it did not happen

ör en vecka sen var jag ju uppe hos mamma & pappa, hem-hemma i Nynäs. Så himla fin helg, även om den gick fort. Vi kollade på bröllopsbilderna halva natten mellan fredag & lördag, och det var mysigt. 

Men det största anledningen till att jag var hem.hemma, var ju att mamma och jag skulle gå på Jonas Gardell på Rival på lördagskvällen... Och SHIT MAJJGADD!, vad bra det var och vilken känsla att sitta på tredje raden. På Rival, som är en liten scen, betydde det att vi satt knappt 2 meter från scenkant & Jonas..! Yay! Jag var lite i himlen, och mamma var mest fascinerad över hur bra han är (eeeh, jaaa, jag vet!, det har jag ju sagt de senaste 15 åren, heh)


Här ovan ser ni ett axplock av bilderna jag tog.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Allmänt

​Jag är inne i en period när jag handlar allt och inget, ungefär. Jag kan seriöst inte klicka in mig på någon shoppingsida, för då hamnar jag i kassan och har handlat hem kläder eller what ever. Jag vet inte riktigt varifrån det här hysteriska shoppingbehovet kommer ifrån, men det börjar kännas absurt iaf.

Nu senast, dvs. för ca 10 minuter sen handlade jag tre böcker på lärarförlaget. Det är med andra ord inte ens romaner, utan mer sånt som jag saknar på mitt jobb. Som om det är min uppgift att fylla på vår pedagogiska hylla på jobbet... Eeeeh. Nä. Eller alltså, det är ju inte för allmänheten på jobbet, utan för mig själv, och det är böcker som jag sneglat på ett tag... (alltså, ni hör ju hur det haglar bortförklaringar om varför jag kände mig tvungen att handla böcker för ca 600 spänn).

Igår handlade jag onödigheter... Gardiner som vi inte ens behövde (vi har så mycket gardiner så vi skulle kunna täcka en villas gardinbehov), och kökshanddukar. Hemtex är farligt... Och pysselaffärer...! Både fysiska och online - LIVSFARLIGT!

Så nu ska jag försöka att hålla i mig lite, och spara hysterin tills när vi åker till Ullared, i slutet av november. Hej & hå, som om det kommer gå nåt vidare bra?

Likes

Comments

Allmänt, Resonemang, Citat, I huvudet på en förskollärare

Det är skolfotograferingstider nu, eller ja, det har väl varit under september. Under alla mina år i förskola och skola är det här en stressig företeelse. Föräldrar klär upp sina barn och sedan tycker de att vi som personal ska borsta, fläta, hålla rent, byta kläder, vattenkamma osv innan fotografiet ska tas.

Jag förstår inte den här hysterin. Varför kan inte barnen få se ut som sig själva...? Varför ska de bli uppklädda utklädda för ett fotos skull? Varför kan de inte få vara sig själva, och se ut som de gör, liksom? En flicka som aldrig bär klänning annars, varför ska hon helt plötsligt tvingas på en ryschpysch-klänning och pojken som egentligen trivs bäst i mjukisar och en minion-tisha måste helt plötsligt ha jeans, skjorta & fluga. Typ.

Vad signalerar det här..?

I mina ögon säger de vuxna till barnen att de inte duger som de är, just för det här tillfället. Att när det kommer till skolkatalog och liknande så måste en tänka på hur en ser ut.

Jag pratade med en mamma till ett av barnen i min f-klass inför vår fotografering. Och så berättade jag om den gången när en mamma på ett gammalt jobb tyckte att vi skulle fläta inbakade flätor på hennes barn. Då svarade mamman jag pratade med att hon skulle gå med sonen till frisören, för att snofsa till honom, och för att han skulle få cool frisyr och tuffa färger i håret... Pojken tyckte inte att det behövdes utan hade sagt: "Mamma, det behövs inte. Jag vill se ut som vanligt"

RIDÅ.

skolfoto, 3:an på gymnasiet, år 2000

Likes

Comments

Allmänt, Feminism, Känslor överlag, Resonemang

Lady Dahmer har skrivit några inlägg (typ detta)om det här med att hur ens partner helt plötsligt inte finner en attraktiv längre, på grund av typ hängpattar eller plufsig kropp efter barnafödsel eller liknande. Om det här fenomenet att kvinnor ska vara troféer till våra partners, och liksom vara flawless ungefär hela tiden. Vi ska framhäva våra kroppar, men på RÄTT sätt (tits and ass) och om vi inte är idealsmala, så ska vi nog helst bylsa på oss och inte synas... Typ

Det är ett jäkla ok att bära. Och det tar så jäkla mycket energi; är det här okej, kommer nån att tycka att jag har på mig "fel" kläder för min kroppsform, är jag verkligen så här tjock eller ser det bara ut så eftersom jag har på mig tighta kläder. Varför har jag ens tighta kläder, ser ju inte klokt ut, varför gör jag så här mot mig själv? Och så blir det nästan så att jag vänder i hissen för att sätta på mig något mer skylande, där magen inte syns och jag känner mig mer bekväm. Men varför? Jag känner mig ju fin i kläderna innan jag går utanför dörren, och Klas tycker jag är fin oavsett. Inte för att han ens har nåt att säga till om, egentligen, men ja.. Om vi nu ska spinna vidare på det jag skrev där uppe, om att vi ska vara troféer.

 En annan sak jag har funderat på en hel del är det här med rakningen... Alltså. Jag ORKAR ju inte hålla på att raka mig på benen, men nu under sensommaren har jag ju gått en del i shorts etc. Vilket alltså betyder att jag flashat mina gravt orakade ben. Jag skulle vilja kunna säga att det är ett politiskt statement... men jag orkar liksom inte. Tror inte att jag har rakat mina ben sen dagen innan bröllopet i juli. När jag insåg att OJ! vad mycket hår det är på benen så kom tanken på att nån kanske tycker jag är äcklig upp i mitt huvud, och direkt sa jag nått i stil med "eeeh hoppsan vad orakad jag är, men alltså oj... eeeh jag har inte orkat" som om jag var tvungen att be om ursäkt...?! Jag har visat samma beteende gentemot Klas; oj.. är det okej att jag inte har rakat benen, den här veckan heller...? Eh, va?! Jag inser ju att jag inte ska behöva försvara mina håriga ben, men jag vet också hur jag själv tänkte för några år sen när jag såg andras orakade ben (och andra kroppsdelar). Jag har lyckats vända mitt beteende gentemot andra, men jag slår ner på mig själv fortfarande... Inte okej, men det är svårare att visa min egen kropp snällhet än att skita i hur andra ser ut... Tydligen.

Iaf, nu i veckan fyllde min första tatuering 10 år. Mitt troll på höger ankel... Så jag fotade tatueringen, och min första reaktion var NEJ, shit vad mitt ben är hårigt! Och så tvekade jag på att lägga ut bilden..! Jag funderade alltså seriöst på att inte lägga ut bilden på min gadd för att mitt ben inte vad slätrakat. Nu la jag visserligen ut bilden ändå (hello, living on the edge, heh), men inte utan lite ångest över vad folk skulle säga om att få mitt orakade ben rakt upp i nyllet via FB-feeden. Och vet ni..? Inte en enda person har kommenterat behåringen, utan bara tatueringen. VINST!


Likes

Comments

Allmänt, Känslor överlag, Humor!, Listigt

Jag har en rolig höst/vinter att se fram emot...

Om några veckor åker jag upp till Sthlm för att gå på Rival och titta på Jonas Gardell tillsammans med min mamma. Det är min födelsedagspresent från henne och pappa, och jag ser verkligen fram emot att få några timmar i en salong och uppleva en av mina husgudar. Åååh!


Senare i oktober ska Klas och jag gå på Draken och titta på Anna Mannheimer och Peter Apelgrens show Döden - andra sidan é ni klara?, vilket är en försenad Grattis på förlovningsdagen-dejt. Egentligen är 2årsdagen imorgon, men det fanns inga biljetter till den här helgen, så det får bli sen. Men det ska bli skoj i vilket fall som helst.

I december åker jag upp till Sthlm igen, men då ska mamma & jag gå och glo på Magnus Uggla. Jag är uppvuxen med honom, så det ska bli väldigt mysigt. Och dessutom får jag träffa mamma & pappa igen. Tjohej!

Och slutligen, i januari, åker vi på bröllopsresa till Costa Meloneras, Gran Canaria... En vecka i värme och lyx - yay!


​4 roliga saker... Sedan är det ju livet i sig. Jag mår bra, och jag ser fram emot vad hösten kommer med, generellt. Heja mig & Livet!

Likes

Comments

Allmänt, Resonemang, Feminism

Jag vill påstå att jag är ganska bra på att tycka om min kropp, den är vad den är liksom. Den fungerar (allt som oftast) som den ska, och det som inte riktigt fungerar jobbar jag med så att den ska bli bättre/friskare/orka mer. Men när andra människor kommenterar den, oavsett om det är snällt eller elakt, då blir det lite kortslutning. Jag vill liksom leva och verka ifred med min kropp, utan att folk omkring mig kommenterar den. Det spelar ingen roll om det är ett snällt "ååh, jag ser att du har gått ner, gud vad fint!", eller elaka sneglande blickar med fula kommentarer som tillbehör.

Vi har en våg här hemma, men det är väldigt sällan jag ställer mig på den. När jag var yngre hade jag mani på vägandet. Så fort jag såg en badrumsvåg var jag "tvungen" att ställa mig på den för att kolla... Numera har jag ett hum om var på skalan jag ligger, och känner mig ändå ganska nöjd med hur det ser ut. Jag övar mest hela tiden på att tänka snälla tankar om mig och hur jag ser ut, och försöker fokusera på annat som är viktigare - typ att jag är en bra person, står upp för mig själv och sådär. Det går ganska bra...

Men... Aldrig blir jag så medveten om min egen kropp och att den antagligen inte passar in i det smala idealet som när jag står på vagnen (eller någon annanstans i det offentliga rummet) och ett gäng (smala) tonårstjejer tittar på mig, fnissar och viskar sinsemellan. Det är så uppenbart att de har åsikter om mig och min kropp. Jag vet att jag bara borde skaka av mig och sträcka på mig, men fasen, det är skitsvårt. Jag vet att jag är förskonad, för det här händer inte så himla ofta (tack och lov!), men ändå - det händer ju en eller annan gång. Och samtidigt som jag tänker på att de antagligen bara agerar utefter vad de har blivit matade med sedan ungefär dag 1 i deras liv, kan jag inte låta bli att irritera mig på det här allmänna ohyfset att kommentera andras kroppar eller kläder.

Och VARFÖR anses det som snällt att kommentera någons viktnedgång? Jag skiter i om jag har gått upp eller ner, varför gör inte alla andra det? När några i min omgivning har kommenterat att jag har gått ner, har jag svarat "va, har jag, det vet jag inget om, jag väger mig inte" och de har liksom fortsatt och bara "jooo, men det syns verkligen!" tills jag på ett eller annat sätt visat uppskattning för "komplimangen". När de hade sagt något om min vikt typ 3 veckor i rad bad jag dem vänligt att inte kommentera min kropp längre, oavsett vad de hade att säga om den. Tror att det har gått in nu, för jag har inte hört något på ett tag. Men jag tycker att det egentligen inte ska behövas, för det är något som folk borde förstå ändå.


här är jag, förra sommaren i Berlin. 

Likes

Comments

Allmänt, Humor!

Jag fick en en liten nostalgiknäpp igår på Akademibokhandeln. Jag läste inte supermycket av Roald Dahl när jag var liten, men jag minns ändå Häxorna, och Matilda. Så nu har jag läst ut Häxorna. Jag verkligen älskar Quentin Blakes illustrationer, helt fantastiska..!

Likes

Comments

Allmänt, Citat, Feminism, Resonemang, I huvudet på en förskollärare

Jag läste nyss Lady Dahmers blogg, och det senaste inlägget handlade om huruvida pojkar blir könlösa om de råkar få på sig en klänning/andra icke "pojk"-könade kläder (kolla hela inlägget & efterföljande kommentarer HÄR). Den sk. debatten ("sk." eftersom en av kommentatorerna inte fattade grejen, och blandade begrepp och tillslut helt enkelt började komma med personliga påhopp åt höger och vänster, när hen fick svar på sina frågor, och bra motargument etc) rasade i kommentarsfältet.

I några kommentarer vädrades det en oro inför start i förskoleklass/skola, och ovan nämnda kommentator menade på att den oro fick föräldrarna skylla sig själva för, eftersom det är deras eget fel. Varför? Jo, för att de (pojkbarnen) "tvingas" att ha icke-könade kläder, för att deras genusmedvetna föräldrar har en "agenda"; dvs. att det är fult att vara traditionellt "pojkig". Alltså, va?! Det är snarare så att det som oron grundar sig i, är alla de barn som blir matade med normer som "pojkar kan bara leka med bilar och låtsasvapen" och "alla flickor gillar ju rosa, prinsessor och docklekar". Barnen kommer inte på dessa grejer på egen hand, det måste ju komma nånstans ifrån, och det är där föräldrarna kommer in i bilden. Om folk la ner större energi på att se till att barnen är hela, rena och trygga, och mindre energi på vilket (biologiskt) kön barnet har, med tillhörande norm, så tror jag att det skulle skapa ÄNNU FLER trygga barn, som klarar av att sådant som bryter de här normerna. Låter det snurrigt? Njaaae. Så här: Vi vuxna sätter standard på hur barn ska reagera, för de är oftast inte särskilt medvetna om "hur det ska vara" från början. Om vi visar med minsta lilla reaktion, snappar barnen upp det och därmed står det "klart" för dem hur världen ska delas upp.Tillbaka till förskoleklass/skola. Jag jobbar ju i förskoleklass. För mig är det ASVIKTIGT att hela tiden arbeta genusmedvetet, peta lite i barnens normer och värden. Även om deras föräldrar kanske inte alltid tycker det är viktigt, så ingår det i mitt uppdrag som förskollärare att arbeta med dessa frågor, typ dagligen. Inte som nåt litet projekt på hösten; "alla är lika mycket värda, tra-la-la-la", utan varje dag, hela tiden, på alla möjliga sätt.

Nu är ju detta Läroplanen för Förskolan, och förskoleklassen befinner sig i skolan, men är ändå inte anammad i Läroplanen för Grundskola (Lgr11). Fast om du skulle läsa i Lgr11, så skulle du hitta ungefär samma strävansmål under Normer och värden. Det är helt enkelt så, att jag varken kan eller får blunda för det sk. "genustänket" när jag är på mitt jobb. Det är liksom mitt uppdrag att hjälpa barnen att fundera på sånt här, och då ingår just genustänket; är det relevant om Nisse har klänning eller ej, när han är så himla schysst kompis & kan leka så bra lekar? Är det viktigt att tjejer gillar rosa och killar gillar blått? Kan pojkar ha långt hår, eller flickor ha kort hår? När vi leker mamma-pappa-barn, visst är det okej att en "snoppbärare" är storasyster? Varför/varför inte? Vad är tjejigt resp. killigt? Finns det ens? Kan en vara kär i någon av samma (biologiska) kön? Varför/varför inte? Och för den som tror att det inte går att diskutera sånt här med 6-åringar... Det går, såklart det går, det är du som vuxen som får lägga det på rätt nivå (jag har diskuterat samkönat föräldraskap med 3-4åringar. det var dessutom BARNEN som började ställa frågor kring ämnet, då svarar jag)

Barn leker sin omvärld, de projicerar det de ser in i leken för att bättre förstå sin omgivning. Om vi vuxna tar ansvar för att de tar med sig respekt och öppna sinnen, så tror jag att vi får en ny generation vuxna som utan problem kan hantera normbrytande personer i sin omgivning

Likes

Comments

Allmänt, Känslor överlag, zillgriszla2016

Äntligen är min vigselring på plats, där den ska vara. Den fick åka till guldsmeden nästan direkt efter bröllopet, för den behövde bli lite större märkte jag. Funkar liksom inte att behöva ta till kallvatten och tvål bara för att jag ha på eller av ringen..!

Ringen ja... Tittar en noga på den, kan en se att det är en rand mitt på. Det är för att min ring i själva verket är TVÅ ringar; mormors vigselring och förlovningsring. Det är mormor själv som lött ihop dem, och när morfar fick höra att vi skulle gifte oss, så frågade han mamma om jag var intresserad av mormors ring... Eeeh, JA! 

Så nu har jag mormor runt fingret, och farmor och farfar i halsband (och som tatuering på armen).

Likes

Comments