SVT har nyligen släppt en show som kallad "Zero Impact". En reality serie där vi får följa familjer när de börjar koldioxidbanta. I första avsnittet följer vi familjen Ohlsson Fleetwood, avsnittet inleds med en resa till Ghana där vi får lära oss mer om hur vad som händer genom vår extrema överkonsumtion av teknik. Följt av familjens försök att minska sitt koldioxidutsläpp från 18 ton per person ner till två. Lyckas de? Se avsnittet!

Titta här!

Som en utvärdering av denna showen vill jag påpeka att jag själv hade gärna valt att fokusera på VAD och HUR familjen minskade ner på sitt globala avtryck istället för att ta med ointressanta diskussioner sinsemellan familjen. Jag hade gärna sett att utmaningen varade en längre tidsperiod än 30 dagar då vem som helst kan låta bli att shoppa och resa i trettio dagar men skulle utmaningen vara i 365 dagar så hade showen sett väldigt annorlunda ut och i min mening varit mycket intressantare.

Även fast jag mer eller mindre hatar realityserier och inte alls fann något intresse av att följa familjen Ohlsson Fleetwood så är jag väldigt glad att SVT väljer att uppmärksamma klimatförändringarna mer och jag hoppas att någon tar till sig av budskapet denna serie och väljer att själv börja koldioxidbanta sitt hem. Precis som pappan i familjen sa så är det inte så himla svårt att dra ner sitt globala avtryck och ändå leva gott.

Kom ihåg;

Reduce - Reuse - Recycle

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Guds gåva till mänskligheten!
När jag tänker på hur många år jag har rakat mig innan jag funnit denna skönheten blir jag sjukt ledsen. Hur många gånger jag skurit mig på engångshyvlar och hur mycket pengar jag spenderar på att köpa Venus. Hur mycket onödig plast jag bidragit till. Men efter många år så har jag äntligen hittat något hållbart!

En säkerhets hyvel!!
Denna rackare är min nya kärlek. Jag får inte längre inåtväxande hår, inga röda prickar och jag har inte skurit mig en enda gång. Den är så sjukt stabil och verkligen helt fantastisk. Det bästa köper jag gjort 2016, zero waste eller inte alla borde ha en säkerhetshyvel!

Jag köpte min på Amazon för 20$ dvs drygt 200kr, ni hittar den här. Min är ifrån märket Merkur och har ett långt handtag, något jag verkligen rekommenderar att titta efter om ni skall köpa då handtaget ändå känns ganska kort. Den är lätt att hantera och byter bladet gör du på några sekunder. I Sverige kan man köpa säkerhetshyvel på t.ex. lyko.se eller gents.se. Japp, säkerhetshyvlarna är riktade mot män för närmare rakning av skägg, men det stoppar inte kvinnor från att använda de: Vi vill ju också har nära rakning!

Säger bara en sak, Köp köp köp!

Reduce, Reuse, Recycle

Likes

Comments

Menskopp alltså, himla smart. Tror inte det finns en tjej som uppskattar att ha mens. Blodiga tamponger eller klibbiga bindor. Bindor som snabbt luktar ruttet och tamponger som kan ge allvarliga sjukdomar. Sjukt kul i samband med kramper som gör att en helst vill ligga i fosterställning i sängen och gråta. Kan säga att denna lilla grej gör mitt liv liite enklare under denna hemska vecka. Dessutom utan att bidra till högar av skräp.

Jag tror jag köpte min lilla kopp för ungefär 2 år sedan. Jag har ingen aning om hur jag kom över menskoppen men det såg bra ut, lite kladdigt men bra för både miljö, mig och min plånbok. Vad kunde gå fel liksom? Jag måste säga att det till en början var svårt. Den måste in på rätt sätt och det gäller att få den att sitta så den inte läcker. Ibland gav jag upp och använde en tampong istället. Men varje gång insåg jag att tamponger stinker, inte bara stinker de på så sätt att de är jobbiga utan det luktar även illa. Lärde mig senare att detta är på grund av att tampongen släpper in luft och blodet ruttnar inuti dig. Uck. Det var värt de nog så irriterande droppar som menskoppen ibland kunde läcka igenom för att slippa den hemska lukten. För menskoppen sluter tätt och låter ingen luft komma i kontakt med blodet. Dessutom torkar tamponger ut slidväggen vilket gör slidan känslig och kan leda till svamp och andra mindre roliga infektioner. Menskoppen däremot sitter snällt och gör det den ska, ett extra plus att du inte behöver tömma den oftare än en gång på morgonen och en på kvällen. Så mycket mindre stress!

Efter att jag fick in snitsen på den här lilla mojängen så älskar jag den över allt annat. Ingen stress över att jag luktar mens, att jag behöver byta tampong eller att jag inte har någon tampong till hands. Bara att tömma och sätta tillbaks på sin plats. Ett av mina bästa köp och den kostar endast runt 200-300 kr och håller i flera år. 10 år är vad jag läst inget ovanligt för en menskopp. Menskoppar är så fantastiskt bra att den borde ges ut i skolan till alla unga tjejer. Normalisera menskoppen, för vår egna hälsa och för vår planets hälsa.

Reduce - Reuse - RecycleLikes

Comments

Vi vet väl alla i dagens läge att vi lever över jordens resurser. 8nde Augusti detta året var dagen som kallas för "overshoot day". Dagen då vi har använt upp alla årets resurser och istället börjar ta av nästa års. För att leva hållbart och inte leva på mer än vi har så bör denna dagen ligga 31 december (ännu hellre nästa år...). I över 4 månader lever vi på resurser vi inte har. Detta kan likställas med du i augusti inte längre har några pengar kvar och därefter får leva på ett lån. Detta gör att det varje år måste leva på mindre och mindre pengar och dagarna med pengar blir färre och färre. Tillslut kommer lånet bli så stort att ingen längre vill ge dig ett lån och du inte kan leva längre. Men vi kan innan det är för sent minska användandet av pengar eller i detta fallet skräp som förstör vår planet för att komma tillbaks i ursprungsläget. Och det är här begreppet "zero waste" kommer in. I Sverige är vi väldigt medvetna om miljön vilket är bra. Men det finns så mycket mer vi kan göra som vi ofta inte tänker alls på!

Så vad innebär egentligen zero waste?
Jo det är precis som det låter, en strävan mot att bidra till så lite skräp som är fysiskt möjligt genom tre enkla steg "reduce, reuse, recycle" minska, återanvänd och återvinn. Varenda gång vi köper en grej så bör vi först tänka i dessa banor för att minska inverkan på jorden.
Reduce: Behöver jag verkligen detta?
Reuse: Finns det något annat jag kan använda? Kan jag köpa produkten begagnad? Kan jag låna?
Recycle: Kan jag återvinna denna?
Oftast tar det stopp redan vid första frågan, men ibland så känner man verkligen ett behov vilket självklart är okey. Men då får man gå vidare till nästa fråga och sedan till den tredje. Det är självklart viktigt att vi slutar överkonsumera men än viktigare är att det vi konsumerar är hållbart för vår planet. Jag kommer här ta upp en hel del bra tips för att minska vårt ekolgiska fotavtryck på jorden och på så sätt senarelägga overshoot day. I den här bloggen kommer jag ta upp enkla och lite större knep du och jag kan ta till för att hjälpa vår kära planet.

Reduce - Reuse - Recycle

Likes

Comments

Hej på er!

Jag är en glad 21 år gammal tjej som för tillfället lever livet som Au Pair i Los Angeles. Bor här med en fantastisk familj och tar hand om två pojkar - 6 och 10 år gamla. Men nog om det. Den här bloggen kommer inte fullt handla om mitt liv utan främst om hur vi kan leva ett liv á la Zero Waste. Zero Waste är i min mening inget man är utan något man strävar mot, vilket är precis det jag tänker göra.

Zero Waste är något jag kom i kontakt med när jag flyttade till Amerika och blev chockad över hur mycket skräp det görs av med här. Över hur mycket skräp min värdfamilj gör av med. Vi är en familj på 5 (mig inkluderad) och tömmer varje vecka 3(!!!) Soptunnor med skräp. Så mycket skräp har min egna familj på 6 aldrig gjort av med. Hör till att återvinning inte heller existerar. Faktum är att amerikaner tar upp 5% av jordens befolkning men bidrar till 30% av allt skräp. Låter inte så hållbart för mig. Och jag tvivlar på att vi Svenskar är så himla mycket bättre...

Amerika har även visat många positiva sidor som vi i Sverige inte har. t.ex. att ekologiskt är en väldigt stor grej och det finns fulla mataffärer som säljer enbart ekologiska produkter. Eller att man kan köpa mat i bulk. Typ som vi köper lösgodis. Saker som jag vill och hoppas att vi kan införa i Sverige!

Följ med mig och kämpa för en renare planet. Sprid ordet och dela med dig av dina bästa Zero waste tips till ALLA. Tillsammans är vi starka!

Reduse - Reuse - Recycle 

Likes

Comments