Header

Ingredienser

PORTIONER: 8 st
250 g morötter
1 halloumiost (à 200 g)
2 ägg
3/4 dl ströbröd
1 tsk chiliflakes
salt
1 krm svartpeppar
olja

Sätt ugnen på 250°C.
Skala morötterna. Riv morötter och halloumi grovt på ett rivjärn.
Blanda morötter, halloumi, ägg, ströbröd, chiliflakes och svartpeppar i en skål. Smaka eventuellt av med salt.
Forma till 8 biffar (för 8 st) med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja på båda sidor.
Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills de får fin färg. Servera gärna med bulgur, sallad och hummus.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ny mellanmål/efterrättsfavorit. Jordgubbs- och marängswirl.

4 portioner à 3 sp styck

1 liter tinade jordgubbar
2 äggvitor
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 förpackning Lindhals kvarg choco blanco

1. Mixa jordgubbarna.
2. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett hårt skum.
3. Blanda vaniljsocker och kvarg. Vänd försiktigt ner äggvispet i kvargen. Försök behålla så mycket luft så möjligt massan.
4. Vänd ner jordgubbsmoset och rör runt några varv. Skeda upp i 4 glas. Låt stå i kyl ca 1/2 timme.

Likes

Comments

Vitkåls- och köttfärsgratäng

600 gr nötfärs

ca 2 liter strimlad vitkål

1 gul lök

några vitlöksklyftor

2 dl matlagningsgrädde

200 gram riven ost

salt, peppar och chiliflakes

Gör så här:

Bryn färsen, krydda på önskat sätt, ställ åt sidan.
Strimla ner kålen och hacka både gul och vit lök.

Bryn kålen och löken lätt så de vattnar av sig och blir mjuka.

Krydda med salt, peppar och chiliflakes.
Blanda ner köttfärsen i kålblandningen, häll över grädden och låt sjuda ihop ett par minuter.

Häll över kål- och köttfärsblandningen i en ugnssäker form och lägg på osten.

Grädda mitt i ugnen, 20-25 minuter på 225 grader.

Gratängen ska bubbla upp och få fin färg – sen är den färdig att avnjutas!


Viktväktare: Nötfärs 5 % 13 sp, Milda mini mat 4 % 5 sp, Arla köket riven mager ost 12 % 13 sp = 31 sp för hela gratängen. Jag tycker den är lagom till 6 personer och då får du en portion för dryga 5 sp.

Likes

Comments


Till 4 portioner behöver du:
Färsspetten:
400 g nötfärs
1 ägg
½ dl ströbröd
½-1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar
Raita:
4-5 tomat
½ gurka
1 lök
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
200 gr matlagningyoghurt
Gör så här:
Börja med att lägga spetten i blöt, om du använder träspett.

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop färsen med ägget, ströbrödet och kryddorna. Se till att det är väl blandat. Dela färsen i 4 lika stora delar och forma till en korv och trä spettet igenom. Häng spetten över kanten på en mindre form så köttet hänger fritt. Tillaga i ugn ca 10-15 min, tills köttet har en fin stekyta.

Hacka grönsakerna till raitan och blanda ihop dem med spiskummin, chili och matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera färsspetten tillsammans med raita och kokt ris.

Smaklig måltid!

För er viktväktare: Färsspetten blir 6 SP st om man använder 10% nötfärs och 2 SP för en portion raita om man använder turkisk yoghurt 3.5%. Lägg till Points för ris.

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita

Likes

Comments

Till 4 portioner behöver du:
500 gr kycklingfilé
450 gr frusen bladspenat
1 hönsbuljongtärning
2 msk fransk senap
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 msk majsstärkelse
1 dl finriven parmesan
Citronpeppar
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader

Fräs bladspenaten i en torr panna, tills den tinar upp och större delen av vätskan försvunnit. Lägg den i botten på en ugnssäker form.

Krydda med citronpeppar och salt. Rör ner majsstärkelsen i mjölken. Koka upp matlagningsgrädde, mjölken, senapen, buljongtärningen och vitlöken (se till att buljongtärningen har löst upp sig). Lägg kycklingen ovanpå spenaten och häll över såsen. Strö över parmesanen och grädda i ugn ca 30-40 minuter (tills kycklingen är klar och osten fått en fin färg).

Servera med ris och en sallad.

Smaklig måltid!

För er Viktväktare: 5 SP per portion om man använder lättmjölk och 4%-ig matlagningsgrädde. Byter man ut parmesanen mot vanlig riven ost max 12% så blir det 4 SP per portion. Lägg till SP för riset.

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita

Likes

Comments


4 portioner
400 gr lövbiff
2 msk tacokrydda (recept HÄR)
3 dl matlagningsgrädde
1 strimlad lök
1 dl hett vatten
1 dl vatten
1 buljongtärning (kött)
1 burk skivade champinjoner
1 msk olja
Gör så här:
Häll av spadet på champinjonerna och häll dem i en torr stekpanna. Fräs dem tills de är torra, tillsätt sedan oljan och den strimlade löken. Stek på medelvärme tills allt börjar få färg. Häll över allt i en skål.

Strimla lövbiffen och lägg den i den tomma stekpannan. Fräs tills köttet fått stekyta. Häll tillbaka lökblandningen och pudra tacokryddan över och rör om. Lös upp en buljongtärning i det heta vattnet och tillsätt detta, det kalla vattnet och grädde, till köttet. Rör om och låt puttra ihop.

Servera med ris och en sallad.



För er Viktväktare: 4SP/portion om man använder den hemmagjorda tacokryddan och 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till SP för ris.



Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå

  • 86 Readers

Likes

Comments


Till 4-5 portioner behöver du:
500 g kycklingfilé
1 stor lök (2 dl hackad)
4-6 vitlöksklyftor (eller efter smak)
2 x 400 g skivade champinjoner på burk (2 burkar a 400 g)
4 tsk olja
1 kycklingbuljongtärning
1 msk soja
1 msk majsstärkelse
5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
salt
peppar
Gör så här:
Öppna champinjonburkarna och häll spadet i ett glas, för att använda senare. Fräs champinjonerna utan fett eller vätska tills de är torra i en kastrull eller traktörpanna. Finhacka under tiden lök och vitlök. Tillsätt 2 tsk olja i de torra champinjonerna, rör om, häll i lök och vitlök och fräs ihop på medelhög värme. Salta och peppra. Häll över i en bunke och ställ åt sidan.

Tärna kycklingen, fräs kycklingen i resten av olja tills den får färg och häll tillbaka champinjonerna i kastrullen. Lös upp buljongtärningen i 1 dl hett vatten och häll ner i kastrullen. Tillsätt matlagningsgrädden, sojan och hälften av champinjonspadet. Koka ihop ca 5 minuter. Blanda ner majsstärkelsen i resterande champinjonspad och häll ner i kastrullen. Kok ihop ett par minuter, tills man får en krämig konsistens. Och smaka av med salt och peppar.

Servera med nykokt pasta och fräscha grönsaker.



För er viktväktare: 4SP eller 5PP per portion vid 5 portioner om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till Points för pasta.

Likes

Comments

2 port.

1 pkt kycklingbacon
¼-½ gul lök
2½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
40 g philadelphiaost paprika 10%
½ dl matlagningsgrädde 15%
paprikapulver
pepparmix
1 msk maizena

pasta

Skär baconet och löken.
Stek i en stekpanna ett par minuter med lite matfett.
Tillsätt vatten och buljongtärningen.
Klicka i philadelphiaosten och häll i grädden.
Låt det koka upp.
Rör i maizena.
Krydda med paprikapulver och pepparmix.
Servera med pasta.

Baconsåsen 5 sp lägg sedan till för pastan.

Recept av: theresematochbak

Likes

Comments

4 port.

Pannkaka
2½ dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg

Fyllning
400 g färs
1 hackad gul lök
1 burk krossade tomater
salt
peppar
oregano
1-2 dl riven ost

Vispa ihop pannkakan och häll smeten i en välsmord långpanna alt. långpanna med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 20-25 min.

Stek färs och lök.
Krydda och häll i burken med tomatkross.
Koka tills nästan all vätska har kokat in.

Fördela färsen över hela pannkakan.
Rulla ihop som en rulltårta.
Strö över osten och garnera ev med tomatskivor.
Gratinera ca 10 min i ugnen.

Servera med en blandad sallad.

Sp kommer när jag gjort rätten.

Recept från Theresematochbak.se

Likes

Comments

6 port.

1 falukorvsring
3 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 msk tomatpuré
½ dl ajvar relish
½ msk soja
2 dl crème fraiche
maizena

Skär korven i bitar och stek den i två omgångar i smör.
Häll på vatten, fond, tomatpuré, ajvar relish och soja.
Låt det koka upp och sen stå och småsjuda i ca 5-10 min.
Rör ner crème fraiche och låt det bli varmt.
Red av med maizena till önskad konsistens.
Servera med pasta.

Recept från theresematochbak.se

Likes

Comments