Header

Det här behöver du till 8 färsbiffar:

Färsbiff: 400 g nötfärs (10%), 3/4 dl ströbröd, 1 1/2 dl mellanmjölk, 1 ägg, 1 -1 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar

Stuvning: 200 g skivad svamp, 2 msk smör, 2 msk vetemjöl, 2 1/2 dl matlagningsgrädde (15%), 1/2 dl vatten, 1/2 tsk salt

Garnering: 8 skivor ost (17 %)

Gör så här:

Låt ströbrödet svälla i mjölken cirka 10 minuter. Tillsätt salt, peppar, ägget och färsen. Arbeta samman till en fin smet. Forma till 8 biffar och stek dem cirka 5 minuter på var sida. Lägg dem direkt i ett ugnsfast fat.
Gör stuvningen: Fräs svampen i matfett tills det ”knäpper” i den. Strö över mjöl och späd med grädden. Låt stuvningen sjuda cirka 5 minuter. Fördela stuvningen på biffarna och täck med en ostskiva och gratinera dem mitt i ugnen (225 grader) i cirka 15 minuter eller tills osten smält. Servera med basmatiris, kokt potatis eller stek potatis.

Viktväktarna

Smartpoints: 9 smartpoints per färsbiff enligt receptet ovan


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Du behöver detta till 4 portioner:

4-5 kycklingfiléer, 1 påse Caj P’s kycklingmarinad, träspett, valfria grönsaker

Gör så här:

Skär kycklingen i lika stora bitar (inte alltför stora) och lägg dem i en plastpåse. Häll i marinaden och låt marinera i minst 2 timmar. Vänd gärna påsen några gånger under tiden den marineras. Lägg träspetten i blöt under tiden.
Skär dina grönsaker i lika stora bitar som kycklingen. Trä allt på spetten och grilla dem i ugn (225-250 grader) eller på ute grillen. Servera gärna en god sallad och tzatziki till.

Viktväktarna

Smartpoints: 2 sp/portion vid 4 kycklingfiléer, 2 sp/portion vid 5 kycklingfiléer

Likes

Comments

Till 4-6 portioner så behöver man:

Tomatsås: 1 gul lök, 1 klyfta vitlök, 1 tetra finkrossade tomater (gärna med chili), 1 tsk socker, 1 tsk salt, lite krossad svartpeppar, 1 msk torkad oregano

Fyllning: 2 normalstora aubergine, 2 st normalstora zucchini/squash, 2 tsk rapsolja, 250 gram färska lasagneplattor

Ostsås: 3 msk smör, 3 msk vetemjöl, 7 dl laktosfri mellanmjölk, 1 dl riven ost 17 %, 2 dl bladspenat

Topping: 1 dl riven ost 17 %

Gör så här:

Börja med tomatsåsen: Hacka lök och vitlök. Häll krossade tomater i en kastrull, lägg i lök och vitlök. Krydda med socker, salt, svartpeppar och oregano. Låt såsen koka på låg värme utan lock i ca 15-20 min.

Skölj auberginen och zucchinin. Dela på längden i fyra delar och skär sedan i cm-stora bitar. Hacka löken och fräs allt direkt i olivolja så att inte grönsakerna hinner bli bruna. Salta och peppra. Gör ostsåsen med smör och mjöl. Vispa i mjölk, salta, peppra och låt koka några minuter. Var noga med att röra om så gott som hela tiden. Blanda i osten och den hackade spenaten. Ta av från värmen och låt osten smälta. Rör om.
Börja med att lägga lasagneplattor i botten av en ugnsfast form. Häll sedan över lite bechamelsås. Varva grönsaksblandning och den färdiga tomatsåsen efter behag. Avsluta med bechamelsås och riven ost. Gratinera i ugn 200 grader i ca 30-40 minuter. Servera med sallad.

Smartpoints: Totalt har rätten 50 smartpoints enligt receptet ovan. Om du delar det på 4 generösa portioner så blir en portion 13 smartpoints. Delar du lasagnen i 6 bitar så blir 1 bit 8 smartpoints.

Likes

Comments

Det här behöver du till 8 färsbiffar:

Färsbiff: 400 g nötfärs (10%), 3/4 dl ströbröd, 1 1/2 dl mellanmjölk, 1 ägg, 1 -1 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar

Stuvning: 200 g skivad svamp, 2 msk smör, 2 msk vetemjöl, 2 1/2 dl matlagningsgrädde (15%), 1/2 dl vatten, 1/2 tsk salt

Garnering: 8 skivor ost (17 %)

Gör så här:

Låt ströbrödet svälla i mjölken cirka 10 minuter. Tillsätt salt, peppar, ägget och färsen. Arbeta samman till en fin smet. Forma till 8 biffar och stek dem cirka 5 minuter på var sida. Lägg dem direkt i ett ugnsfast fat.
Gör stuvningen: Fräs svampen i matfett tills det ”knäpper” i den. Strö över mjöl och späd med grädden. Låt stuvningen sjuda cirka 5 minuter. Fördela stuvningen på biffarna och täck med en ostskiva och gratinera dem mitt i ugnen (225 grader) i cirka 15 minuter eller tills osten smält. Servera med basmatiris, kokt potatis eller stek potatis.

Viktväktarna

Smartpoints: 9 smartpoints per färsbiff enligt receptet ovan

Likes

Comments

Mycket enkelt och väldigt gott.

Vispar ihop 2 ägg med lite kryddor, steker det. Under tiden blandar man det man är sugen på!
Jag hade créme fraîche, majonäs, räkor, ruccola, och tomat.

Likes

Comments

Till en smörgåstårta, 4-6 portioner, behöver man:

600 gram köttfärs, 1-2 hackade gula lökar, 500 gram finkrossade tomater, 2 dl créme fraiche 15%, 2 msk tomatpuré, 2 krm svartpeppar, 1 tsk salt, 1-1½ tsk torkad basilika, 1 pressad vitlök, 1 paket hönökaka (4 halvor), 2 skivade tomater, 2 dl riven ost 17%

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Bryn färsen tillsammans med löken. Tillsätt krossade tomater, crème fraiche och tomatpuré.
Krydda med svartpeppar, salt, basilika och vitlök. Låt det puttra ihop i 10 minuter. Hit kan man förbereda om man så vill.
Varva köttfärssåsen med alla fyra bröden på en bakpappersklädd plåt.
Lägg skivade tomater och strö över riven ost. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter. Servera med en grönsallad.


Smartpoints: Totalt är det 96 smartpoints. Dela det med antalet bitar du servar tårtan.

Likes

Comments

BiftekiTill 4-5 portioner:

Bifteki: ca 750 g nötfärs (500 g enl påsen), 1 påse kryddmix Bifteki, vatten, matolja,

Vitlöksyoghurt: 2 dl lättyoghurt, 1-2 vitlöksklyftor, salt, peppar

Gör så här:

Följ anvisningarna på kryddpåsen så har du köttfärsbiffarna smaksatta snabbt och enkelt. Forma till 8 biffar. Stek/Grilla dem i cirka 3 minuter per sida. Medan du steker biffarna så kan du göra i ordning vitlöksyoghurten. Häll upp yoghurten i en skål. Pressa i vitlöken och salta och peppra. Blanda och låt stå en liten stund tills allt är klart. Servera Biftekin med pommes frites, ugnstekt potatis eller lägg dem i pitabröd och fyll på med massor av grönsaker och denna vitlöksyoghurt. Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Till 4 portioner behöver du:

400 gram nötfärs, 1 ägg, 1 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 1 msk potatismjöl, 2 dl mellanmjölk, 1 röd paprika, 100 gram riven ost 17%

Gör så här:

Blanda färsen med ägg, kryddor, potatismjöl och mjölk. Arbeta snabbt samman färsen och låt den vila tills du förbereder fyllningen.

Skölj och dela paprikan mitt itu. Ta bort alla kärnor och skär paprikan i mycket fina tärningar. Riv eventuellt osten. Forma färsen till 8 tunna biffar. Lägg lite av både paprikan och osten på varje biff. Vik ihop biffarna och forma dem jämna och fina. Blöt gärna händerna med lite vatten, så blir det lättare att hantera den kladdiga färssmeten.

Stek biffarna i en stekpanna så att de får fin färg på båda sidorna och tills de verkar vara genomstekta. Gott att servera till är kokt potatis och lite gräddsås.

Viktväktarna smartpoints: 9 smartpoints per portion (2 färsbiffar per portion). Potatis och sås är inte inräknat. Om du endast använder 75 gram riven ost blir det 8 smartpoints per portion.

Likes

Comments

13SP/portion



250g risoni

300g Lax kallrökt

2 1⁄2dl Matlagningsgrädde 4%

2klyfta(or) Vitlök

1dl Gräslök

2msk Parmesanost riven

30g Soltorkade tomater i olja, avrunna

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Skär lax i mindre bitar. Låt oljan från tomaterna rinna av, skär dem i bitar.

Häll matgrädden i en kastrull. Pressa i vitlök och rör i gräslök och soltorkade tomater.

Låt puttra så att såsen tjocknar något.

Blanda ner lax.

Smaka av såsen med salt och peppar.

Blanda såsen i pastan, strö över parmesan och servera med sallad.

Tänk på att inte salta och peppra

förrän du lagt i laxen i såsen då denna tillför mycket smak och sälta.

Om du inte är jätteförtjust i soltorkade tomater, hacka dem fint så märks de inte, men sätter fin smak.

Önskar du mer sås, späd med lite mjölk.

Likes

Comments

Till 4 portioner behöver du:

500-600 g alaska pollock eller annan vit fisk, 2 1/2 dl matlagningsgrädde (15 %) + ev. 1/2 dl vatten, 1 msk matredning, salt, citronpeppar, 1 tsk timjan, 1-2 msk gräslök, 1/2 röd paprika, 1/2 gul paprika, 3-4 msk Felix chilisås, 2 dl riven ost (17 %)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Tina fisken om den är fryst. Skär den eventuellt i portionsbitar och lägg fisken i en smord ugnsform. Salta och peppra fisken med citronpeppar. Strö även över med lite timjan. Blanda matlagningsgrädde tillsammans med chilisåsen och den klippta gräslöken. Häll det sedan runt om fisken så att den blir inbäddad. Hacka paprikan i små bitar och strö den över fisken.
Grädda fisken i ugnen i cirka 20 minuter tills den börjar bli vit och fin. Använd lite matredning (ca 1 tsk) om du vill ha såsen lite tjockare. Blanda väl. Strö då över den rivna osten, hur mycket du tar beror på smaktycke, och låt fisken stå inne i ugnen så länge osten har smält och blivit gyllenbrun, typ cirka 5-6 minuter. Kokt potatis är supergott till men även ris går bra.

Viktväktarna

Smartpoints: 1 portion är 8 smartpoints, lägg till points för potatis eller dyligt.

Likes

Comments