Vi har en uppgift i skolan där vi ska läsa en bok som heter Kirre. Började läsa söndagkväll och har snart läst ut hela på 280 sidor. Jag är ingen som i vanliga fall läser böcker. Har aldrig tålamod att läsa. Boken måste väcka ett intresse från första bladet och ska vara intressant och spännande genom hela för att jag ska läsa den. När en bok väl fångar mig så är jag fast och sträckläser tills boken är slut. Vilket boken Kirre har gjort.

Boken Kirre handlar om en liten pojke som föds in i ett liv i misär. Hans mamma är bara 16 år och har problem med alkoholen och bor på gatan. Pappan vill inte veta av Kirre. Socialen hjälper Kirre och hans mamma med en lägenhet och allt är bra till en början. Men Kirres mamma hamnar mer och mer i träsket och börjar prostituera sig för att få pengar. Kirre blir både psykiskt och fysiskt misshandlad och sexuellt utnyttjad från det han är 1år tills han är 5. Dagis börjar tillslut misstänka att nått är fel och anmäler. Kirre hamnar i fosterhem och nu börjar kampen med att läka det trasiga barnet och få honom att lyckas i livet, vilket inte är lätt. boken får man följa hans utveckling genom skolan med fosterföräldrar, lärare och specialpedagoger. I boken stöter man på både motgångar, medgångar, glädje och sorg.

Boken är i utbildningssyfte men är verkligen en bok jag kan rekommendera. Man får en inblick i hur svårt barn som levt i misär verkligen har det och man får en helt annan syn på barn med svårigheter. Så läs den!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tidigare var Sangis för mig en by man körde förbi när man skulle till Ikea. Man såg de roliga träskulpturerna, Sibylla och den stora skylten Motell. Sen hade man kört förbi och fortsatte sin resa till Haparanda. Det var inget mer speciellt än så. Jag trodde väll ALDRIG då att jag skulle flytta till Sangis.

Minns såväl när Andreas tog mig hit första gången. Speciellt förväntansfull var jag väll inte, såg framför mig att Andreas bodde i ett vanligt hederligt hus i ett bostadsområde. Men jag hade VÄLDIGT fel, när vi kom körandes efter grusvägen ner till Nygården såg jag en Norrbottensgård och en ladugårdslänga med stora gröna ytor runt omkring. Jag blev förälskad på en gång. Jag hade ju alltid sagt att jag ville bo på landet i just en Norrbottensgård. Och så hade jag träffat en kille som bodde så.. kan säga att Andreas fick lite extra pluspoäng för det. Detta var väldigt tidigt i vårt förhållande så vi kände inte varandra så bra då och jag skulle träffa hans familj för första gången.

När Andreas sedan visade mig runt i byn blev jag fast.. Efter det började vi vara hela vår lediga tid i Sangis.. det var varje helg och i princip varje högtid. Det började kännas jobbigt att åka hem igen till lägenheten i Luleå. Så tillslut insåg vi att det var i Sangis vi ville bo. Det bästa med denna by tycker jag är kontrasten mellan inland och kust. Vi har skog, sjöar, stora åkermarker och älv, men det är också nära till vackra skärgården med fjärd, båtliv och fiske. Det finns så mycket man kan göra här, sen är det ju så otroligt vackert här också!

Likes

Comments

Min jävla förkylning börjar nu äntligen ge med sig, så idag har energin funnits till att göra höst ute. Jag har avvecklat sommarblommorna och gjort höstdekorationer istället. Så nu ska jag bara i skogen och plocka enris till dom övriga blomkrukorna. När jag likaså var igång så passa jag på att bädda rent i sängen också. Ska bli så skönt att krypa ner i en renbäddad säng senare. Andreas kom hem idag med tv-boxen vi beställt så nu har vi fler kanaler än 1,2,4 och 6an. Egentligen är vi inte så brydd, vi har haft det så i ett år nu.. man har vant sig och vi är heller inga stora tv-tittare. Men vi tänkte att det kan vara skönt med fler kanaler under de mörka och kallaste månaderna.

Likes

Comments

Jag måst ha en tickande förskylningsbomb inom mig som utlöses varje år under älgjakts veckan. Så länge jag kan minnas har jag ALLTID varit förskyld under denna vecka. Varje år sitter jag där på passet med rinnande näsa och slem som retar till jobbiga hostattacker och som är omöjliga att stoppa. Minns ett år då jag följde med Andreas när han jagade i Sangis. Jag hade sån där jobbig slemklump i halsen som åkte som en jojjo upp och ner i takt med min andning.. det kittlade så jävla mycket varje gång jag andades. Samtidigt hade jag tjockt med snor i näsan som rann hela tiden.. Har nog aldrig haft det så kämpigt med att inte höras.. Andreas var inte så glad på mig den gången och hade nog helst velat ha mig hemma..
Som tur är så ska jag inte sitta på nått pass denna vecka, men jag skulle ha jobbat idag och imorgon har jag examination på skolan.. Hejja mig! Jag har dessutom nyss varit sjuk.. Är det här som är nackdelen med att jobba som vikarie inom förskolan.. man hinner aldrig bygga upp nått immunförsvar när man inte vistas i förskolemiljö varje dag.. därför åker man alla möjliga olika sjukdomar som finns runt om på förskolorna..

Likes

Comments

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta! Men alltså hur tänker vissa människor? Har dom inget innanför pannbenet? I alla fall så läste jag ett inlägg på Facebook om jakt. Mer än hälften av alla kommentarerna var emot jakt och ansåg det som djurmisshandel, tortyr, hemskt och vissa kallade t.om jägarna för mördare.

En kommentar från inlägget:
"Vem ger dig rätten att döda älg! Lämna älgarna i fred och låt älgarna leva och få den frihet som de har rätt till. Frihet från jaktträning med lösspringande hund, frihet från skadeskjutningar och bommar, frihet och rätt till sin familj och frihet från jakt som är ren tortyr"

Ehm.. jag förstår helt ärligt inte hur dessa människor tänker!? Varför detta hat just på jakt, varför inte hata på köttmarknaden istället? Nä men där är det inga problem, där stoppas det kött i kundvagnen utan att ens tänka. Köttet från affären är djur som enbart fötts upp för att bli mat och som proppas med antibiotika och tillväxthormoner för att köttet på din tallrik ska bli perfekt.. Dessutom lever dessa djur i så jävla dåliga miljöer, vilket leder till att djuren stressas.. djuren får heller aldrig någonsin i sitt liv känna frihet. Detta kallar jag DJURPLÅGERI, TORTYR och HEMSKT! Djuren i skogen lever fritt och fridfullt i hela sitt liv tills den dagen de möter på en jägare som skjuter ett skot. Djuret får en smärtfri död och hinner oftast inte ens reagera på jägaren innan den är död. Det är inte ens säkert att djuren dör av en jägare, det kan vara andra faktorer som exempel sjukdomar, rovdjur och viltolyckor som är betydligt mer smärtsamt än ett skott.

Här kan ni läsa mer om köttindustrin.

http://djurrattsalliansen.se/arbetsomraden/kottindustrin

Likes

Comments

Jag är så stolt över vår Wilma som är så duktig i skogen för att bara vara över ett år.. Hon är jätte duktig på att spåra och kämpar på i skogen. Hon är så jävla envis och ger sig inte, tappar hon spåret så fortsätter hon tills hon hittat det igen. Dock är hon lite för ivrig i mötet och klumpig, så hon har svårt för att få fast älgarna. Wilma har ändå trots det fått skälla älg en gång och då höll hon på konstant i 4 timmar!! Jag tror det blir bra det här

Jag är också så stolt över Andreas som gör ett sånt bra jobb med henne. Han är en sån bra ledare,han är lugn, trygg, snäll och omtänksam men ändå tuff när det behövs. Fokusen för Andreas har alltid varit att Wilma ska tycka det är roligt. Det har aldrig varit något påtvingat. Redan när Wilma var valp började vi vara med henne i skogen, det var korta promenader som successivt utökades efter hur Wilma blev modigare och modigare. 

Men det jag gillar absolut bäst är att Wilma har blivit sån fin sällskapshund också. Hon är verkligen full av kärlek mot alla och ska gosa och mysa hela tiden.

Likes

Comments

Jag bara älskar dessa bilder! Fotades i början av sommaren då ängarna var fyllda av sommarblommor, solen värmde och himlen var blå!

Likes

Comments