Graviditeten

vi mår under omständigheterna bra ❤
Klockan 00:24 föddes våran stora kille på 52 cm och 4 kg.

nu ligger vi inne på BB och återhämtar oss, följer upp med en förlossnings berättelse när jag känner mig redo, nu ska vi bara njuta av bebis bubblan 😍

Likes

Comments

Graviditeten

Det är svårt att smälta den känslan av att inom de närmsta dagarna är vi inte längre 2 utan 3 i våran lilla familj.
När lillen inte tittat ut så ger man upp hoppet om att det ens är en liten bebis i magen eller att han "tillbaka bildas", så sjuka tankar man kan ha egentligen! Vem skulle annars sparka karatekickar på höger sida av magen och trycka på urinblåsan där inne, få hela magen sned och pressa upp rumpan mot brösten så att det smärtar och jag får svårt att andas 😉. Att vi inom de närmsta dagarna kommer få träffa den lilla individ som bildats där inne, vem du nu är 💛.

Dagen känns så nära men ändå så långt bort. Jag har inte riktigt hunnit fundera över det riktigt, det skrämmer mig lite och desto närmare vi kommer ju hårdare slår hjärtat. Även om jag har accepterat smärtan som kommer vara, så är jag fortfarande rädd för komplikationer. Men vem är inte det?

Nu börjar paniken smått komma över om vi har fått ordning på allt, har vi allting hemma, vad behöver vi köpa osv. Jag tror att det handlar om att vi har fått för mycket tid.. För mycket tid på oss att kunna handla det där extra (utan att veta egentligen - för vem vet om man går över (och hur länge) eller inte).
Det känns konstigt att inse att snart är magen borta.. Ingen som kommer och bökar runt där inne, drar med sina fossingar och fingrar längs med insidan, slår på blåsan eller pressar sig åt ett håll. Snart är det tomt där inne...

Likes

Comments

Allmänt, Graviditeten

Då jag nu givit upp hoppet om att föda spontant (även fast jag igår kväll meddelade J att det kanske blir innan på grund av kraftig "mensvärk" liknande smärta i rygg och mage - ni vet när man bara vill kura ihop sig till en boll och ha något varmt runt sig? Som höll i sig hela kvällen och halva natten men var = Falskt alarm i alla fall).
Så jag satte mig i morse med kalendern och planerade in de här TVÅ dagarna som är kvar nu innan igångsättningen = nervöst! Med att storstäda, tvätta upp allt som ligger i tvättkorgen + hängning och viktning, renbäddning osv.

Så nu har jag precis satt mig ned efter Storstädning av lägenheten och är heelt slut. Därför väldigt smart att ta det idag för att vila upp lite mer under morgondagen är tanken när tvätten ska vikas och det ska bäddas rent osv. Inte lika tunga saker. Nu förtjänar jag i alla fall en kopp kaffe och lite lugn och ro innan det är dags att börja planera matlagningen..!

Men det är så skönt att ha rent och fräscht hemma doftar ju så gott efter att man svabbat golven!
Min rygg håller dock på att döda mig för tillfället, så blir kanske att lägga sig raklång på soffan ett tag framöver..

Likes

Comments

Allmänt, Hästliv

Jag har sådan sjuk hästabstinens att det skriker om det. Att sitta och bläddra bland hästsidor på saker är något jag gör ganska ofta just nu för att stilla häst-behovet lite.. Idag har jag suttit och läst ur Bent Branderup's bok - Academic art of riding, som ni bland annat kan hitta här om ni är intresserade!
Tyvärr gör det mig nästan ännu mer sugen på att arbeta med hästar.. något som är fysiskt omöjligt i nu läget, men den som ser fram emot något..

Jag tycker att boken är super, den har fina bilder, informationsrik text, välskriven och väldigt välgjord på alla plan. Stor tumme upp!

Likes

Comments

Graviditeten

Något jag faktiskt tänkt skriva om ett tag, efter att ha fått en tid för igångsättning nu på Torsdag den 19 Januari. Men det har varit svårt att sätta sig ned och formulera det i ord och inte bara i känslor som stormat över.

Igångsättning menas med att man sätter igång förlossningen på "kemisk" väg, antingen på grund av sjukdom, risk för stort barn, förlossningsrädsla eller vanligast - överburenhet. Det vill säga att man gått 42 hela veckor eller över.
Igångsättning förenas med vissa risker, 50% av dom som igångsätts slutar med akut kejsarsnitt, det är också vanligt att förlossningen blir intensivare/smärtsammare och längre - drar ut på tiden för att kroppen inte är mogen. Och i värsta fall enorma smärtor som inte gör ett dyft och slutar då i kejsarsnitt efter x antal timmar / dagar (upp till 3 dagar är inte helt ovanligt).
Igångsättning är egentligen inget man "vill göra" i sjukvården överlag eftersom det ofta stressar bebis i magen och drar ut på tiden. Det finns flera olika metoder att använda sig av beroende på hur pass mogen man är. För vissa kan det räcka med att ta hål på hinnan så att vattnet går, eller sätta i värkstimulerande dropp. Men utöver det finns det en del geler, tabletter, redskap som också ska hjälpa till på vägen, väldigt sällan man bara behöver "göra en sak". Utan ofta en kombination av flera metoder. Det är också vanligt att man blir tvungen att använda hjälpmedel som tång och sugklocka för att få ut barnet = ökad risk för hjärnblödning hos barnet.

Jag har tidigare aldrig varit rädd inför förlossningen, Jag menar Hej kroppen vet ju vad den ska göra så bara att "go with the flow" typ, men när man startar något som kroppen inte är beredd på.. Det skrämmer mig.
Jag är rädd både för att snittas och för att få en lång smärtsam utdragen förlossning som i värsta fall ändå inte "leder någonstans". Jag är även rädd för redskap som Tång och Sugklocka som kan medför vissa risker för barnet.

När man googlar på igångsättning kommer det upp flera trådar på olika forum, vissa skriver om "drömförlossningar" och andra om "mardrömsförlossningar". Det hela beror ju på hur redo kroppen är, hur bra man svarar på vissa läkemedel och såklart slumpen. Det finns helt enkelt ingen som vet hur det kommer fungera just på en själv, speciellt som förstaföderska.

Det som ändå är fördelar med det hela är att man faktiskt har ett datum när man ska starta och att det troligtvis bara dröjer några dagar / timmar innan man får träffa sin bebis som man väntat på lite extra, att ständigt ha tillgång till olika smärtlindringsmetoder, kunnig personal och en viss trygghet i det runt sig.

För dig som vill läsa mer om Igångsättning kan klicka in här .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Och jag vill passa på att slå hål på alla myter om att kunna styra sin egna igångsättning, har provat/försökt det mesta och ingenting fungerar.. Bebis kommer helt enkelt när den är mogen.. Eller med hjälp av ovanstående.

Likes

Comments

Hästliv, Balthasar

Gick igenom min gamla blogg och kom över alla fölbilder på Balthasar från 2014. Gud vad jag saknar den tiden med föl! Kommer ihåg att det var lite samma väntan på när Forysta skulle föla som när man själv är i samma sits, haha!

Ska bli så roligt att få börja jobba med honom nu när man fått vänta fint i flera år! Han går fortfarande på hingstbete fram till i vår är tanken, och sen tar jag hem honom. Det är super trist att inte vara i stallet, är ju van vid att vara där varje dag flera timmar.. Till att sitta i soffan och få ont bara av att stå upp i några minuter, det är tungt nu.
Dessutom har jag fått in vanan till att åka och hälsa på honom en gång i månaden vilket jag nu inte gjort sedan November.. Så känns sådär. Men finns inte så mycket att göra åt det, kanske att jag kan lyckas få sambon att åka dit med mig en snabbis i helgen och bara titta till. Alltid lika kul att se hur mycket han vuxit mellan varven!
Nej usch vad jag saknar min lilla grabb!

Tanken är i alla fall att vi flyttar tillbaka till Lösdriften där vi stod förut, med belyst ridbana, uppvärmt vatten och jätte fin miljö. Kommer bli super!

Min lilla Gnu en dag gammal.

Likes

Comments

Allmänt, Graviditeten

God morgon! Här laddar jag upp med en stor kopp kaffe, apelsinjuice, äpplen och kanelknäcke. En riktig brak frukost med andra ord! Gotta till det lite så här på Fredag morgon!

Igår vart en besvikelse, hade rejäla sammandragningar hela dagen som mot kvällen började göra mer och mer ont, lite känslan av att någon drar ur en disktrasa blandat med mensvärk... Men som försvann under natten och nu är jag tillbaka på o-onda sammandragningar igen.. Besvikelsen var stor dom gångerna jag var uppe på toa under natten och inte hade någon som helst känning längre. Tänkte att fullmånen igår kunde hjälpa till lite på traven, men tydligen inte.

Jag har i alla fall kommit en bit på väg med mitt virkande, går bara bättre och bättre för varje gång jag blir tvungen att börja om.. Det var inte så lätt som jag trodde haha. Men nu har jag lyckats med två valar, så får se om jag håller mig till dessa nu när jag kan göra dem eller om jag ska försöka mig på ett annat mönster.. Den som lever får väl se!

Likes

Comments

Graviditeten

God morgon!
blev inte många timmars sömn i natt, vaknade klockan tre på morgonen och har varit vaken sedan dess. Just nu sitter jag med min morgon kopp kaffe och tittar på Bones!
Har lite svårt att greppa att jag i morgon går in i vecka 42.. (41+0). Det vill säga en vecka över tiden.

önskar inget mer just nu än att bebis ska vilja komma ut.

Likes

Comments

Graviditeten

Passade på att uppdatera och förnya väskan nu när slemproppen gick i morse..(något på g snart kanske😍)
Bytte ut en body, ett par byxor och en pyjamas. Har man tid så har man 😉

Kollade även att det som jag packat ner till mig själv kändes bra fortfarande, gick lite i all hast sist.. Har inga tofflor som folk tipsar om så fick bli ett par sockor, bättre än bara strumpor gissar jag.
Sen antar jag att man inte kommer ha användning för så mycket kläder, mycket hud mot hud i början. Men bättre för mycket än för lite. Har hört mycket om dessa monster bindor man får efter förlossningen så tog en lång kofta att ha för att täcka "blöjbaken" hehe.

Snuttefilt och napp känns lite onödigt att ha med, men tyckte att det är mysigt så mest för min skull som dom ligger nedpackade.

Likes

Comments

Allmänt

Vill du ta med dig doften av stall hem? Nu finns möjligheten med dessa doftljus som kommer ifrån Grey Horse Candle Company, och går att köpa här.

Jag tycker att idén är underbar, jag menar vem älskar inte dofterna i stallet?! (hästmänniskor menat), jag valde ut några av dom jag gärna skulle se hemma hos mig, tror inte att sambon är lika lättövertalad dock..

Likes

Comments