Header

Gnocchi! Rätt så gullig maträtt, om man nu kan säga så. Dom där små potatisklumparna gör en liksom glad på något sätt! Känns inte som en supervanlig grej att äta? Brukar ni käka detta?! Kanske har att göra med rädslan för potatisen som kom för ett tag sen - ni vet vad jag menar! heheh. Jag fuskar, köper färdiga. För jag gillar känsla av att det är lite lyxigt och att det går snabbt. Särskilt när man kan köpa semifärdiga produkter som egentligen innerhåller samma grejer som om man hade gjort det själv. Men snälla - LÄS PÅ FÖRPACKNINGARNA FÖRST! Eller för all del, gör egna, det är också super gott - och egentligen enkelt. Man väljer själv. Det är skönt!

GNOCCHI till ett gäng

1 paket Gnocchi

250g Svamp - Jag använde champinjoner

250g frysta tinade Sojabönor

1 Gul lök

2 Vitlöksklyftor

1 påse Bladspenat (ca 65g)

Ett gäng Körsbärstomater

Salladslök


1 Citron (Skal + Saft)

2-3 tsk torkad Salvia

2-3 msk Olivolja (Funkar också med smör el växtbaserat smör)

Salt & Svartpeppar


GÖR SÅHÄR:

  1. Koka gnocchin enligt paketet. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  2. Blanda ihop dressingen med citron - saft + skal, torkad salvia och Olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. SMAKA av här, det är viktigt. Beroende på om man använder smör, olivolja eller växtbaserat alternativ till smör så kan smaken blir annorlunda. Tillsätt mer av något om du tycker att det behövs!
  3. Hacka svampen och den gula löken. Jag finhackade svampen, men man gör som man vill. Fräs svampen på hög värme tills den släppt ifrån sig vätska (ANNARS BLIR DEN KOKT!!). Häll i den gula löken, färs lite till och ställ sedan åt sidan.
  4. Hacka vitlöken, salladslöken och bladspenaten. Dela körsbärstomaterna i kvartar.
  5. Fräs sojabönorna tillsammans med vitlöken. Lägg ner gnocchin och fräs tills dom får härlig färg. Typ lite gyllene. Häll ner svampfräset, tomaterna och bladspenaten. Låt allt bli varmt, hälls sen över dressingen och strössla över med salladslöken. ÄT!!



En enkel men lyxig vardagsrätt! Kort och gott - testa! Och testar du, blir jag tokglad om du berättar vad du tyckte!! Tack för att ni hittar hit, läser och är fina! TACK!! På återseende då!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Fast vi kanske ska kalla det blåbärsskål, om vi nu ska prata svenska. Acaibowl, eller acai, det supernyttiga bäret har verkligen slagit igenom på sociala medier det senaste året. Mest populär har nog den nu klassiska acaibowlen blivit. Och jag håller med alla anhängare, det är så gott! När jag var på Bali en längre tid så åt jag det flera gånger. Säg en frukost som känns mer passande att äta precis vid strandkanten under dagens första solstrålar?! SÅ UNDERBART! Men, nu är ju verkligheten sådan att jag inte så ofta äter frukost på en sandstrand. Det sker oftast vid mitt köksbord hemma i Sverige. Så därför har jag liksom försvenskat hela konceptet - jag kör med blåbär istället!! En blåbärsskål helt enkelt! Blåbär är ju så otroligt gott, och supernyttigt, så jag känner inte direkt att jag är förloraren här, trots miljöskillnaderna. Kokosmjölken har jag sparat, för HEY, man får väl drömma sig bort ibland! Jag är bara människa!!

BLÅBÄRSSKÅL till en frukostsugen person

1 st Fryst Banan (i skivor)

1,5 dl Frysta Blåbär

1 msk Blåbärspulver (går att utesluta)

1 dl Kokosmjölk

0,5 - 1 dl Vatten


GÖR SÅHÄR:

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare eller i en höghastighetsmixer med bra tryck. Mixa till du får en helt slät, men ändå lite tjock, smoothie.
  2. Häll ner i en skål och toppa med precis dom sakerna du är sugen på. På bilden har jag granola, kokoschips, pumpakärnor och färska hallon. KLART!!


Som vanligt tycker jag att du kan använda receptet som grund, sen testa dig fram och justera efter egen smak och tycke! Men, JAG BLIR SÅ GLAD om ni berättar för mig att ni testat! Verkligen!

Och. TACK för att ni hittat hit!! På återseende då!



Likes

Comments

Oftast vet jag inte från början vad det faktiskt är jag ska laga, när jag står där i matbutiken och ska göra mina inköp. Kanske är det för att jag egentligen är rätt dålig på att följa recept. Eller möjligen för att min kreativa sida VÄGRAR ruta in sig i ett fack och göra något som man MÅSTE. Den känslan gör det helt svart för mig. Så som den känslosamma människan jag är så går jag helt enkelt på känslan även där i affären. Alltså känslan för råvarorna jag ser i butiken. Det låter ju lite småknäppt nu när jag skriver det i text. Haha. Vi tar ett exempel, dom här FANTASTISKA zucchinisen (japp, så döper vi det till?!). Kolla bara! Helt enorma, underbart solgula och 100% ekologiska!! Jag tar två tack!


Det är första steget i bestämma-vad-jag-ska-laga-för-middag. Nästa steg är såklart på vilket sätt jag ska förädla mitt inköp. Processen brukar se ut såhär: går igenom ett varv i huvudet över rätter med zucchini som jag ätit senaste tiden, kollar lite bloggar, tittar i någon tidning, slår i någon kokbok. Sen går det oftast ett varv till i huvudet innan jag bestämmer mig för en, oftast, härlig mix av alltihop. SÅ KOM TILL SAKEN. Ja, denna gången blev det en soppa helt enkelt.



En mixad soppa brukar oftast innehålla en skvätt med grädde för att få till en len och härlig konsistens. Gör man en soppa med lite heta, asiatiska smaker eller för den delen varma kryddor från Sydamerika kan det vara gott att köra med kokosmjölk istället. I denna soppa har jag valt att använda havregrädde. Testa att byta till havregrädde i några av dina vanliga recept, då den har fördelaktig fettfördelning och en trevlig smak. Allt är valfritt MEN välj helst den ekologiska!!


GUL ZUCCHINISOPPA för ett gäng på 4

2 st Gula Zucchini

1st Gul Lök

2 st Vitlöksklyftor

8-10 dl Grönsaksbuljong (2 träningar)

1msk Vitvinsvinäger

100g Parmesanost (går att utesluta)

1/2-1 dl Havregrädde

1dl Röda linser

1 dl Solroskärnor

Olivolja eller Rapsolja till stekning

Salt

Svartpeppar

GÖR SÅHÄR:

  1. Dela zucchinin på längden och skär den i halvmånar. Finhacka löken och vitlöken. Stek alltihop på hög värme i en tjockbottnad kastrull till zucchinin fått fin färg. Det tar en liten stund, rör om då och då.
  2. Ta undan lite grönsaksfräs till garnering. Häll i grönsaksbuljongen och vitvinsvinäger på resterande grönsaksfräs och låt koka ihop i ett par minuter.
  3. Under tiden rostar du solroskärnorna i en torr stekpanna på hög värme. Se upp så att de inte bränns!
  4. Grovriv parmesanosten på ett rivjärn. Sänk värmen till kastrullen och häll ner parmesanosten i soppan. Låt smälta ihop. (Hoppa över detta om du valt bort parmesanen!)
  5. Mixa soppan med stavmixer till slät konsistens. Lägg i de röda linserna samt häll i havregrädden och koka upp igen. Låt soppan puttra på svag värme tills linserna mjuknat. Justera eventuellt soppans konsistens med hett vatten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera soppan med det sparade grönsaksfräset och strö rostade solroskärnor över. Och något gott bröd, det vill man nästan jämnt ha till soppa! På bilden har jag ett par brödsticks gjorda av smördeg.


Visst testar ni detta nu?!

TACK FINA NI för att ni läser, och TACK SNÄLLA för era fina kommentarer, fortsätt med dom!!

På återseende då!

Likes

Comments

Jag var länge en av dom som tyckte att risotto var något snobbigt och avancerat. Absolut inget man svänger ihop bara sådär hemma i köket. Men så fel jag hade! Om vi börjar från början så är det ju viktigaste av allt: GOTT! Alltså riktigt gott. Det är billigt i grund och botten. Tänk dig en svamprisotto, du har fått lite svamp av en snäll vän, eller varit duktig och plockat själv. Du har en slatt vin kvar sen helgens pimplande. Efter lite letande hittar du den där lilla stackars ostskalken någonstans längst bak i kylen. Har du som jag oftast buljong, någon lök, vitlök och något grönt där hemma, så är du REDO!! Det är liksom bra så. Såklart kan man både ha ett krispigt vitlöksbröd, en stekt fisk, eller ugnsbakade grönsaker till. Man får välja, smaken är som baken. MEN, risotton är så god så att den gott och väl kan få stå som huvudperson till middagen. Låt det andra vara tillbehör, vänd på biffen (eller hoppa över den?!) liksom. Vågar du köra??



Det är lätt hänt att jag snöar in på saker, trots nyfikenheten i att testa nya saker alltid finns där. Det gäller även kompositionen av risotto, som brukar bli just svamprisotto. Jag vet inte ens vad jag ska säga till mitt försvar. Det är så jävla gott hel enkelt! Just nu verkar det ju förövrigt krylla av trattkantareller i skogen, så ge dig ut. Eller köp!! Men, vi ska inte trycka in risotton i vare sig en fyrkant eller ett hörn. Lek, kom på andra smaker och tillbehör. Var kreativa. Jag tänker att man kan använda rödvin istället för vitt vin, kanske ha rödbetor i och serverar med getost och timjan?! Yes! Det finns bara möjligheter, om man ser dom!



Receptet blir egentligen bara lite riktlinjer, den här gången också. För jag upplever att det är så, att bara man har riktlinjer så vågar man experimentera lite mer och sätta sin egna prägel på rätten. Det är väl så nya recept skapas?



SVAMPRISOTTO till fyra hungriga

  • 4 dl Arborioris, eller Grötris för den delen
  • Olivolja
  • 2 vitlökar
  • 2 Schalottenlökar eller 1 mindre Gul lök
  • 300 g blandad svamp
  • 250 g av vilka grönsaker som helst, sparris när det är säsong, aubergine kanske?
  • Citron (zest + saft)
  • 8-10 dl Buljong (=2 tärningar), tex svamp om du vill ha mer svampsmak
  • 3 dl vitt vin
  • 1 dl riven Parmesan
  • Gröna blad, tex Mâchesallad, Grönkål
  • Salt och Svartpeppar

GÖR SÅHÄR:

  1. Finhacka lök och vitlök. Hacka svamp och grönsaken du valt, i lagom stora bitar.
  2. Värm upp vatten till buljongen och smula ner buljongtärningarna. Låt stå kvar på svag värme.
  3. Stek svampen på hög värme tills den gett i från sig vatten. Lägg i resterande grönsaker tillsammans med citronsaft + zest efter smak och fräs tills allt fått lite härlig yta. Ställ åt sidan.
  4. Bryn lök, vitlök och ris i olivolja i en stor kastrull, i ca 2-3 minuter. Riset ska bli lite genomskinligt.
  5. Sänk värmen på plattan något, till hälften ungefär. Häll på vinet, och låt koka in.
  6. Späd med buljong, ca 1-2 dl i taget, och låt sedan buljongen koka in i riset innan du fyller på med mera buljong. Rör om i riset under tiden och ta från plattan när riset fortfarande har lite kärna kvar, alltså tuggmotstånd, men ändå ger en krämig risotto. Det tar ca 20 minuter för all buljong att koka in..
  7. Rör ner osten och hälften av grönsaksfräset. Smaka av med salt och peppar efter smak. Häll upp i portionsskålar, eller servera på ett stort fat, med resten av grönsaksfräset på toppen och massor av gröna blad. Och vad du nu mer vill ha till. FÄRDIGT!


Jag blir så glad om du tar sats och bara gört, blir risottokock för en kväll liksom. Berätta gärna hur det gick, jag är så nyfiken! Hörrni, HA DET SÅ HIMLA HIMLA BRA!! På återseende då!

Likes

Comments

Hej hallå. Så var det måndag igen. När jag var liten så åt vi alltid spagetti och köttfärssås på måndagar. Alltså på riktigt ALLTID. Så här i vuxen ålder så förstår jag mammas tanke bakom det hela på ett helt annat sätt än vad jag gjorde då. Det går snabbt att laga, inga krångliga recept, ingredienserna fanns i princip alltid hemma, det är mättande och det blir mycket mat av lite, typ. Alla rätt liksom! Men det blir många måndagar på ett år, och den där kulinariska feelingen som rätten skulle kunna ge, mamma är ändå grym på mat, infann sig inte riktigt varje vecka och traditionen är inget som följt med mig till mitt egna kök. DÄREMOT är pasta den perfekta snabbmiddagen, oavsett om det är måndag eller inte. Men för att fortsätta på samma spår vill jag här med introducera en ny måndagspasta helt enkelt. Inte bara till mamma, utan er andra också, såklart!


Vill också slå ett slag för vanlig jäkla pasta. Ja, den vita! Den oaptitlig brunfärgade, hårda fullkornspastan var en trogen följeslagare till måndagarnas köttfärssås. Mer fiber och järn i all ära, jättebra såklart, och grejer vi behöver! Dessa näringsämnen går dock att få i sig på annat sätt, genom andra ingredienser. Det låga GI-värdet, som var en högaktuell snackis där någon gång under 00-talet och en anledning till att många valde just fullkornspasta, är faktiskt det samma i den ljusa pastan. Och för att vara ärliga, en riktigt välgjord, gärna ekologisk, vit vanlig jäkla pasta, är SÅÅ mycket godare. I receptet ni ska få idag, så ingår det dessutom mangold, som är en råvara med både järn och fiber. Där var det problemet alltså löst. Kolla dessutom hur SNYGG mangolden är!? Blir helt lyckligt!

MÅNDAGSPASTA

  • 4 portioner Pasta - Satsa på god kvalitet!!
  • 8 rejäla manoldblad - motsvarar ca 250g (kan bytas ut mot spenat!)
  • 200g Svamp - gärna Kantareller
  • 10 cm Purjolök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 2 tsk krossade (med mortel) Kumminfrön
  • 1 dl Havregrädde
  • 1 msk citronsaft
  • Apelsinzest (Skalet)
  • Salt & Svartpeppar
  • Parmesan
  • Olivolja + Smör

GÖR SÅHÄR:

  1. Koka pastan ca 2 minuter mindre än anvisningen på förpackning. Och rör om i pastagrytan iallafall en gång under kokningstiden, inga pastaklumpar tack! Spara ca 1 dl av pastavattnet innan du häller av det.
  2. Ansa mangolden, grovhacka det gröna. De färgglada stammarna sparar vi till ett annat recept. Hacka svampen, vitlöken och purjolöken.
  3. Hetta upp en stekpanna med olja + lite smör. Stek svampen på hög värme till vätskan avdunstat. Sänk värmen något, häll i vitlöken, purjolöken och kumminfröna och fräs en stund tills löken blir lite blank. Häll i mangolden och fräs lite till - den kommer krympa don´t you worry!
  4. Tillsätt havregrädden, citronsaft och apelsinzest - låt koka ihop något. Häll sedan över pastan tillsammans med lite av det sparade pastavattnet och låt allt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med riven parmesanost, ringla olivolja över, dra några varv med pepparkvarnen och toppa allt med rostade solroskärnor samt lite apelsinzest. BON APPETIT!!


PS! Det är himla gott med ett krispigt hemmagjort vitlöksbröd till ALL pasta!

Trevlig måndag hörrni, på återseenden då!!

OCH TACK FÖR ATT DU HITTAT HIT!!

Likes

Comments