Header

Man kan ha en tanke från början, en plan. Men det behöver definitivt inte betyda att det för den sakens skull kommer att bli just så. Har i flera dagar tänkt att jag ska kika in här, skriva en rad bara. Att det kanske skulle räcka liksom. Men NÄNÄNÄ, nu är jag här igen med ett RECEPT. Hehe. Som om att jag skulle få en medalj för det. MEN ÄNDÅ! Jag fortsätter på samma tema, alltså soppa! För det är så gott, det är egentligen den enda förklaringen till det. Och billigt, och snabbt. Ja, ni förstår ju. Så här mina vänner har ni hemligheten bakom en supersmarrig soppa, precis här under. Lyxigt, tycker jag. Scrolla ner och kika!


Det finns faktiskt rejält med trattkantareller kvar ute i skogarna ännu. Säger dom. Jag har köpt mina i affären. Man får göra som man vill. Det är det bästa!


CHAMPINJONSOPPA + Kantareller (typ 4-6 personer, lite olika)

500g blandad Svamp (jag hade mest champinjoner och några trattisar)

2st Vitlöksklyftor

2st Gul lök

5-6st Selleristjälkar

1/2 kruka Mynta (eller mer, om du känner för att vara sån)

1-2 tsk torkad Mynta

2st tärningar Svampbuljong (+ ca 1 liter vatten)

2tsk Vitvinsvinäger

250ml Havregrädde

Salt

Peppar

Olja/Smör/Veg.smör


Eventuellt till topping: Ytterligare några svampar, rostade valnötter och klippt krasse.

GÖR SÅHÄR:

  1. Rensa svampen och hacka den sen i grova bitar.
  2. Finhacka vitlök och gul lök. Hacka sellerin. Hack myntan grovt.
  3. Fräs vitlök, gul lök, selleri, mynta (både torkad och färsk) Vänta tills det luktar gott, och löken blivit genomskinlig.
  4. Häll i svampen och fräs tills vätskan kokat bort.
  5. Smula ner buljongen, häll på med vatten. SÅ smidigt om man har en vattenkokare här, så vattnet redan är varmt = snabbmat! Häll ner vitvinsvinägern. Salta och peppra lite. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Nått sånt.
  6. Det är här du fixar dina tillbehör. Steker lite extra svamp till att ha på toppen. Rostar valnötter. VITLÖKSBRÖD! Eller kollar Instagram. Här får man också välja!
  7. Mixa soppan med stavmixer, precis så slät du vill ha den. Häll ner havregrädden och låt koka upp. Smaka av och krydda mer med sånt du har lust till.
  8. Nu får du njuta. GRATTIS, bra jobbat!


Tack fina DU, för att du hittat hit, tar dig tid och läser och kommenterar! MAKES ME A HAPPY GAL. Såklart!! Ta hand om dig, sprid kärlek, ät gott!! På återseende då!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hur ruggigt är det inte ute just nu? Jag vet att det tillhör årstiden, och att löven är förbaskat fina osv. Men det ÄR ruggigt! Så då får man krypa ihop i sina små bo och koka soppa. Så gör jag! Haha. Det jag vill ha sagt med detta är, TESTA DENNA lena men smakrika gyllene soppan. Huvudstjärnorna här i är pumpa och sötpotatis, vilket gör att den passar in på vilket halloweentema som helst.



HUR fina här inte pumpor förresten?! Känns som vi har mycket att upptäcka när det kommer till matlagning/bakning och pumpa här i Sverige. Bara våga, texta! Perfekta i soppor eller att rosta i ugn.

Och inte att glömma i sopptider: Den obligatoriska, och ack så klassiska brödbiten gör verkligen sitt till vilken soppa som helst. HEJA MACKAN!


PUMPA- OCH SÖTPOTATISSOPPA - många skålar, men minst till 4 personer


1 liten Matpumpa (Jag använde Hokkaido - SUPERHÄRLIG färg!)

1 stor Sötpotatis

3 Morötter

3 Potatisar

1 Gul lök

2 Vitlöksklyftor

1 burk Kokosmjölk (Kung Markattas är bäst till detta!)

2st Buljongtärningar + 1 liter Vatten (Tex en grönsaksbuljong + en umami!)

2 tsk Gurkmeja

1 msk mald Korriander

2 tsk torkad Mynta

Salt och Svartpeppar

Rapsolja

2 dl Pumpakärnor

GÖR SÅHÄR:

  1. Hacka alla grönsaker - löken och vitlöken finhackad, resten grovt.
  2. Värm upp vattnet till buljongen, så går det här SÅ mycket snabbare. Enklast i en tekokare, men en liten kastrull funkar också fin fint.
  3. Hetta upp rapsolja i en gryta, fräs vitlök och lök tillsammans med gurkmeja, koriander och mynta ett par minuter. Nu doftar det sååå gott!!
  4. Häll ner resten av grönsakerna - låt fräsa lite längre än du tror så att smakerna verkligen kommer fram.
  5. Smula ner buljongen och häll över det heta vattnet. Låt allt koka på medelvärme i ca 15-20 min, grönsaksbitarna ska ha blivit mjuka.
  6. Under tiden, rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna till dom börjar att poppa. Håll koll - bränn ej!
  7. Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll ner kokosmjölken och koka upp. Späd eventuellt med mer vatten om du tycker att det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  8. Nu ska du även ha brett en go macka som du ska ha till, sen är det bara att hugga in.


FINA NI, tack för alla glada tillrop (haha sånt ord) och kärlek ni ger mig!! Det värmer SÅÅ! Fortsätt gilla, dela och laga!! På återseende då!

Likes

Comments

Gnocchi! Rätt så gullig maträtt, om man nu kan säga så. Dom där små potatisklumparna gör en liksom glad på något sätt! Känns inte som en supervanlig grej att äta? Brukar ni käka detta?! Kanske har att göra med rädslan för potatisen som kom för ett tag sen - ni vet vad jag menar! heheh. Jag fuskar, köper färdiga. För jag gillar känsla av att det är lite lyxigt och att det går snabbt. Särskilt när man kan köpa semifärdiga produkter som egentligen innerhåller samma grejer som om man hade gjort det själv. Men snälla - LÄS PÅ FÖRPACKNINGARNA FÖRST! Eller för all del, gör egna, det är också super gott - och egentligen enkelt. Man väljer själv. Det är skönt!

GNOCCHI till ett gäng

1 paket Gnocchi

250g Svamp - Jag använde champinjoner

250g frysta tinade Sojabönor

1 Gul lök

2 Vitlöksklyftor

1 påse Bladspenat (ca 65g)

Ett gäng Körsbärstomater

Salladslök


1 Citron (Skal + Saft)

2-3 tsk torkad Salvia

2-3 msk Olivolja (Funkar också med smör el växtbaserat smör)

Salt & Svartpeppar


GÖR SÅHÄR:

  1. Koka gnocchin enligt paketet. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  2. Blanda ihop dressingen med citron - saft + skal, torkad salvia och Olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. SMAKA av här, det är viktigt. Beroende på om man använder smör, olivolja eller växtbaserat alternativ till smör så kan smaken blir annorlunda. Tillsätt mer av något om du tycker att det behövs!
  3. Hacka svampen och den gula löken. Jag finhackade svampen, men man gör som man vill. Fräs svampen på hög värme tills den släppt ifrån sig vätska (ANNARS BLIR DEN KOKT!!). Häll i den gula löken, färs lite till och ställ sedan åt sidan.
  4. Hacka vitlöken, salladslöken och bladspenaten. Dela körsbärstomaterna i kvartar.
  5. Fräs sojabönorna tillsammans med vitlöken. Lägg ner gnocchin och fräs tills dom får härlig färg. Typ lite gyllene. Häll ner svampfräset, tomaterna och bladspenaten. Låt allt bli varmt, hälls sen över dressingen och strössla över med salladslöken. ÄT!!



En enkel men lyxig vardagsrätt! Kort och gott - testa! Och testar du, blir jag tokglad om du berättar vad du tyckte!! Tack för att ni hittar hit, läser och är fina! TACK!! På återseende då!

Likes

Comments

Fast vi kanske ska kalla det blåbärsskål, om vi nu ska prata svenska. Acaibowl, eller acai, det supernyttiga bäret har verkligen slagit igenom på sociala medier det senaste året. Mest populär har nog den nu klassiska acaibowlen blivit. Och jag håller med alla anhängare, det är så gott! När jag var på Bali en längre tid så åt jag det flera gånger. Säg en frukost som känns mer passande att äta precis vid strandkanten under dagens första solstrålar?! SÅ UNDERBART! Men, nu är ju verkligheten sådan att jag inte så ofta äter frukost på en sandstrand. Det sker oftast vid mitt köksbord hemma i Sverige. Så därför har jag liksom försvenskat hela konceptet - jag kör med blåbär istället!! En blåbärsskål helt enkelt! Blåbär är ju så otroligt gott, och supernyttigt, så jag känner inte direkt att jag är förloraren här, trots miljöskillnaderna. Kokosmjölken har jag sparat, för HEY, man får väl drömma sig bort ibland! Jag är bara människa!!

BLÅBÄRSSKÅL till en frukostsugen person

1 st Fryst Banan (i skivor)

1,5 dl Frysta Blåbär

1 msk Blåbärspulver (går att utesluta)

1 dl Kokosmjölk

0,5 - 1 dl Vatten


GÖR SÅHÄR:

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare eller i en höghastighetsmixer med bra tryck. Mixa till du får en helt slät, men ändå lite tjock, smoothie.
  2. Häll ner i en skål och toppa med precis dom sakerna du är sugen på. På bilden har jag granola, kokoschips, pumpakärnor och färska hallon. KLART!!


Som vanligt tycker jag att du kan använda receptet som grund, sen testa dig fram och justera efter egen smak och tycke! Men, JAG BLIR SÅ GLAD om ni berättar för mig att ni testat! Verkligen!

Och. TACK för att ni hittat hit!! På återseende då!



Likes

Comments

Oftast vet jag inte från början vad det faktiskt är jag ska laga, när jag står där i matbutiken och ska göra mina inköp. Kanske är det för att jag egentligen är rätt dålig på att följa recept. Eller möjligen för att min kreativa sida VÄGRAR ruta in sig i ett fack och göra något som man MÅSTE. Den känslan gör det helt svart för mig. Så som den känslosamma människan jag är så går jag helt enkelt på känslan även där i affären. Alltså känslan för råvarorna jag ser i butiken. Det låter ju lite småknäppt nu när jag skriver det i text. Haha. Vi tar ett exempel, dom här FANTASTISKA zucchinisen (japp, så döper vi det till?!). Kolla bara! Helt enorma, underbart solgula och 100% ekologiska!! Jag tar två tack!


Det är första steget i bestämma-vad-jag-ska-laga-för-middag. Nästa steg är såklart på vilket sätt jag ska förädla mitt inköp. Processen brukar se ut såhär: går igenom ett varv i huvudet över rätter med zucchini som jag ätit senaste tiden, kollar lite bloggar, tittar i någon tidning, slår i någon kokbok. Sen går det oftast ett varv till i huvudet innan jag bestämmer mig för en, oftast, härlig mix av alltihop. SÅ KOM TILL SAKEN. Ja, denna gången blev det en soppa helt enkelt.



En mixad soppa brukar oftast innehålla en skvätt med grädde för att få till en len och härlig konsistens. Gör man en soppa med lite heta, asiatiska smaker eller för den delen varma kryddor från Sydamerika kan det vara gott att köra med kokosmjölk istället. I denna soppa har jag valt att använda havregrädde. Testa att byta till havregrädde i några av dina vanliga recept, då den har fördelaktig fettfördelning och en trevlig smak. Allt är valfritt MEN välj helst den ekologiska!!


GUL ZUCCHINISOPPA för ett gäng på 4

2 st Gula Zucchini

1st Gul Lök

2 st Vitlöksklyftor

8-10 dl Grönsaksbuljong (2 träningar)

1msk Vitvinsvinäger

100g Parmesanost (går att utesluta)

1/2-1 dl Havregrädde

1dl Röda linser

1 dl Solroskärnor

Olivolja eller Rapsolja till stekning

Salt

Svartpeppar

GÖR SÅHÄR:

  1. Dela zucchinin på längden och skär den i halvmånar. Finhacka löken och vitlöken. Stek alltihop på hög värme i en tjockbottnad kastrull till zucchinin fått fin färg. Det tar en liten stund, rör om då och då.
  2. Ta undan lite grönsaksfräs till garnering. Häll i grönsaksbuljongen och vitvinsvinäger på resterande grönsaksfräs och låt koka ihop i ett par minuter.
  3. Under tiden rostar du solroskärnorna i en torr stekpanna på hög värme. Se upp så att de inte bränns!
  4. Grovriv parmesanosten på ett rivjärn. Sänk värmen till kastrullen och häll ner parmesanosten i soppan. Låt smälta ihop. (Hoppa över detta om du valt bort parmesanen!)
  5. Mixa soppan med stavmixer till slät konsistens. Lägg i de röda linserna samt häll i havregrädden och koka upp igen. Låt soppan puttra på svag värme tills linserna mjuknat. Justera eventuellt soppans konsistens med hett vatten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera soppan med det sparade grönsaksfräset och strö rostade solroskärnor över. Och något gott bröd, det vill man nästan jämnt ha till soppa! På bilden har jag ett par brödsticks gjorda av smördeg.


Visst testar ni detta nu?!

TACK FINA NI för att ni läser, och TACK SNÄLLA för era fina kommentarer, fortsätt med dom!!

På återseende då!

Likes

Comments