Sedan ett tag har jag kört kundaliniyoga hemma varannan tisdag. Idag likaså. Vi jobbade med att grunda/jorda oss. I min uppfattning är det viktigt att skapa en stabil grund och stärka de nedre chakran innan vi öppnar upp i de övre chakran. Det kan va en obehaglig känsla att öppna upp de övre chakran utan att ha en trygghet och tillit att stå på i de nedre. Den Kriyan jag hade idag heter Healthy body kriya, en kriya jag tycker mycket om, där vi gör stående övningar. Att få känna marken under fötterna är en trygghet och när vi använder benen jobbar vi med de lägre och jordande chakran. När vi jobbar med armarna så jobbar vi mer i de övre chakran och kan även jobba i auran likaså.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Yoga är en andlig tradition från Indien som är minst 5000 år gammal. När yogan kom till västvärlden användes den inte bara i andligt syfte. Yogan blev något för alla att ta till sig. Asanas som betyder kroppsställningar kom på senare tid in i yogan.

Yoga betyder förening. Kan beskrivas som en relation med dig själv, kroppsligt, själsligt och universellt. En medvetenhet om att allt är ett. Att människan, du är en helhet i hop med allt annat. Yogan hjälper att öppna upp för förståelsen av att du redan är fullkomlig här och nu.

Vad är då Kundaliniyoga. Jo kundalini betyder Livsenergi. I kundaliniyoga jobbar vi med att frigöra den energin och få den att flöda fritt i kroppen, genom vårat chakra system och ut i energi kanaler (nadis) i kroppen. Vi har en central energi kanal i kroppen som kallas sushumna och går längs hela ryggen och upp. Man skiljer mellan två olika former av livsenergi, prana och apana. Prana är energi som cirkulerar i oss och i universum den är uppåtgående i kroppen. Apana är en utdrivande energi i kroppen, som driver ut slaggprodukter. När vi utövar kundaliniyoga fokuserar vi på att få de olika energierna att mötas i navel chakrat, där alla energi kanaler i kroppen möts. När de möts skapas en inre brinnande kraft som riktas ner till rotchakrat längst ner och aktiverar livsenergin som ligger vilande där tills vi skapat oss tillgång till den. Genom att få den energin att strömma upp igen kroppen till kronchackrat ökar vi vårt medvetande.

Likes

Comments

Har kommit igång och göra mala halsband igen. Det är så roligt att va kreativ. säljer mala halsband för 250 kr och armband för 100kr. Ett mala kan användas vid meditation eller såklart som bara ett fint smycke. Ett mala halsband innehåller oftast 108 pärlor, ett symboliskt nummer. Den är ett suveränt redskap att lära sig betrakta sina tankar utan att lägga för stort fokus vid dom. Du kan använda ett mantra, vilket som känns bäst för dig. Ett vanligt mantra i Kundaliniyoga är SAT NAM som kan va ett bra och lätt mantra att börja med. SAT NAM=Sanning är min identitet. Jag är sanning. För mig betyder det att Sanningen är min själ som är skapad av kärlek. Därför tolkar jag det som Kärleken är min identitet. Jag är kärlek.

Du upprepar samma mantra vid varje pärla. börjar där hänget  hänger eller större pärla hänger. Blundar, andas, lägger fokus på mantrat och att du för fingrarna från kula till kula. Kommer tankar upp i huvudet låt det va okej. Se tankarna, betrakta dom och påminn dig sedan om att; just det det var ju det här jag höll på med och för åter fokus till mantrat och mala halsbandet.

Jag upplever den här meditationen som ett underbart redskap att låta bli att reagera känslomässigt på mina tankar. Tankar är en del av kroppen, de är materialistiska och skapas i vår hjärna. Därför är dom inte du, du är din själ som är en energi som bor i kroppen.
SAT NAM

Likes

Comments

Igår fick jag mig en tanke. Vad skulle hända om vi människor inte hade ögon?

Min tanke blev: Vår värld är väldigt materialistisk och vi söker efter skönhet i vårt utseende, i våra hem och i vår trädgård tex. Men om du inte skulle se vart skulle du söka då. På det enda stället som då finns att söka och som många har glömt bort, inne i dig själv. Vilket värde har då egentligen de yttre tingen!? Det är ett bra sätt att få perspektiv. Livet och skönheten finns inom oss, där skapas det.

Likes

Comments

Den här bilden beskriver för mig hur sinnet (våra tankar) kan komma i vägen för oss att kunna känna en kontakt med vår kropp och själ. Det som vi innerst inne är, är vår själ, vår kropp är vårt tempel, det hem som vår själ bor i. Våra tankar är något materialistiskt som skapas i vår hjärna, alltså är du inte dina tankar. Bilden beskriver också för mig en annan sida, där vårt sinne är vår bundsförvant vår vän,  som vi lär ut att samarbeta med själen. Genom yogan kan vi lära sinnet att lyssna på själen.

Likes

Comments

Kundliniyoga är en dynamisk yogaform som fokuserar på att jobba och utveckla vårt sinne. Vårt sinne är den del av hjärnan där våra tankar uppstår. Genom våra tankar uppstår känslor kring det tanken består av. Vi jobbar in i kroppen för att lösa upp blockeringar som uppstått av tex trauman i livet men även mindre händelser kan komma fram som vi inte tänkt på som jobbiga men som ändå omedvetet har varit det.

Vi har sju chakran i kroppen och det åttonde är vår aura också kallat det magnetiska fältet. I kundaliniyoga vill vi få energin (prana) i kroppen att få strömma fritt från det nedre chakrat rotchakrat till det översta chakrat kronchakrat Blockeringar i kroppen i de olika Chakran och i vårt sinne kan hindra energin från att få flöda och det är då vi kan bli sjuka, hamna i depression, känna oss kraft lösa och låter vårt ego ta över. Det finns så mycket jag kan djup dyka i, men kommer skriva lite åt gången.

I kundaliniyoga används asanas (kroppsställningar), pranayama (andnings övningar), mantran (skapande ljud vibrationer) , bhandas (kroppslås), Mudra (handställningar). Alla de här används på olika sätt i yogapass (kriya) och i meditation.

I kundaliniyoga brukar man säga att alla fasetter av en diamant finns med.

Likes

Comments

Hej! Välkomna till min blogg. Min tanke med den här bloggen är att inspirera med min passion för yoga och dess verktyg och kraft att transformera våra liv. Många av oss lever i stress och blir utbrända eller går in i depression, även jag har fått uppleva det här och hur det är att inte va i kontakt med sig själv och låta sina känslor och tankar ta över. Men så behöver det inte vara, det finns hjälp för att kunna njuta av det liv. Jag vill sprida ljus och kärlek. Jag vill hjälpa människor till att må bättre.

Likes

Comments