At the moment the sun is shining from a clear blue sky - but I still love painting clouds - here is a oil painting I made yesterday (ca 50x70 cm).

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

This summer I will spend some time at our summer cottage in the Finnish archipelago. I am trying to build a portable studio - this model will do for now, but I hope that I will find time and inspiration to build something better. I am currently working on some square zircon earrings - so far the inner structure for the setting.

Likes

Comments

Making some bracelets for my self as well as for some friends. Trying out cold enameling that you harden in the oven, but I would love to try out "the real deal" - maby I will get a chance on that later this year.

Likes

Comments

Den sista dagen går till att fästa kedjan på låset med tapparna. Det blir ännu en hel del fixande innan jag är nöjd med resultatet. Det totala antalet timmar blir 32.5. Materialåtgången är 4g för låset, 11,5g för kistorna och fågeln med rördelen 12g. Totalt utgör materialet 27,5g (0,80cnt/g) + kedjan 32g (1,49e/g). Materialsvinnet efter att jag filade bort lite av fåglen samt polering och putsning är sammanlagt 2,5g. Restsilver är 16g - största delen sitter i gjutningsklumpen som blev över när jag gjutit fågeln. De flesta överloppsdelar användes till silver för den gjutna fågeln. Bergskristallen kostar 18e, rosenkvartsen 5e och den svarta fasettslipade stenen 0,80cnt. Asken för smycket gjorde jag själv.

Likes

Comments

Dags att fatta stenarna - men först måste alla delar poleras till högglans. Låset får en rörfattning, det går ganska bra, men jag får hålla på en god stund innan stenen sitter. Lite mer arbete med bergskristallen. Jag provade tidigare med olika bakgrund - högblank, matt och mönstrad. Jag kom till att jag ville ha det så enkelt som möjligt, men den matta dämpade stenen för mycket.

Problemet med den blanka är kanske att stenens egna missfärgningar och små fel syns om man tittar noga. Jag vänder stenen så att de värsta felen vänds uppåt och syns därför minst från denna vinkel. Jag måste använda poleringssten för kanten då jag inte vill ha poleringsvax in i kistan - allt syns med en klar sten...


Rosenkvartsen är lättare att fästa, men det dröjer ändå en god stund innan stenen är på plats.

Likes

Comments

Det blir en hel del fixande med olika detaljer. Jag märker att fågeln är lite tung för smycket och filar bort ett gram silver - nu väger "fågeldelen" 12g. jag gör också om de båda kistorna och använder 2mm silverplåt i stället för 1mm.

Bergskristallens kista får också sin gångjärnsdel och jag passar ihop den med delen på röret. Jag fixar också till låsdelens hål för tapparna och dessutom formar jag rörändorna. Jag har lött fast små brickor på den delen kedjan fästs i så att jag kan forma öppningen till just de måtten kedjan har - inget glapp här:)

Det blir en hel del filande, slipande och polerande av delarna - ska också fortsätta med detta senare, men jag ville fixa till det så att jag vet ungefär hur mycket tid jag måste lägga på det i slutändan.

Bottenplattan riggas upp för att inte flytta på sig under lödningen. Också gångjärnet stöds med järntråd för att inte röret ska "hoppa av" när jag löder fast det. Det blev lite fler verkstadstimmar med ändringarna, men det var värt besväret - 2,5h.

Nu börjar smycket få sin form och delarna är delvis polerade. Tidsanvändning för polering hittills är 3,5h

Likes

Comments

Fågelns fotdel filades så att den skulle passa rörets form. Först tänkte jag att jag skulle ha filat en liten tapp för hålet jag borrade tidigare. Jag kunde snabbt konstatera att det skulle ha blivit ganska fult då det är svårt att få en perfekt passform då. I stället filade jag så att fågelfoten passade.

Först lödde jag fast gångjärnet för steninfattningen som ska hänga under. Sedan lödde jag fast fågeln - upp och ned - hålet i röret under fågelns fot använde jag som kanal för lodet - jag lade lodbiten inne i röret i vinkel, och lödningen fungerade perfekt!

Fågeln blev ganska tung så det kan hända att jag filar bort en del av massan. Alternativt gör jag kistan för steninfattningen tyngre - eller så gör jag båda dera...


Tidsanvändning 1,5h.

Likes

Comments

Att fixa lås är en intressant och utmanande process som nog tar längre tid än man kan tänka sig - åtminstone det första låset - när man väl fixat ett går det säkert snabbare med följande.

Jag började med rördelarna. En kortare och en längre. Det är meningen att kedjan ska fästas i låset med nitar - därför är låset lite större - det går även att löda fast öglor i båda ändor, och då blir låset inte så brett. Nu är bredden den samma som hängdelen på smycket, vilket alltså är ett medvetet val:)

Tungdelen består av en bottenplatta .6 mm tjock och en övre del som är .5 mm tjock. På bilden till vänster är mekanismen upp och ned.

Tungan löds sedan fast i en skåra som är sågad i ändskivan på den kortare delen av låset.

Efter att tungan är på plats formas motstyckets hålrum.

I hålrummet löds även en kil av silvertråd som styr tungan till rätt plats inne i mekanismen.

Öppningsmekanismen löds fast på tungan. Här har jag använt mig av ett 4 mm rör då jag ska göra en steninfattning på ändan av den. Jag lödde fast en bit tråd inne i röret så att jag kunde göra en avsmalnande del inne i mekanismen.

Likes

Comments

Smycket jag tillverkar har en fågel som ska sandgjutas. Jag kunde också ha gjort den genom att fila till en bit silver, men då jag testat sandgjutning tidigare så ville jag få med detta i uppgiften. Dessutom möjliggör sandgjutning att man kan tillverka flera st av samma modell (om något skulle gå fel ;). Det är också lättare att forma till lämplig form i vax (det som är blått på bilderna). Jag är nöjd med slutresultatet - det blev just en sådan form som jag ville:)

För sandgjutning använder man en form i två delar. Man fyller den ena delen med sand (specialsand och någon olja så att den inte torkar). Sanden packas hårt, formen trycks i den ena delen och pudras med talk. Den andra formen läggs på och packas med sand. Sedan öppnas formen, vaxmodellen tas bort och så gör man luftkanaler och en större kanal så att silvret kan fylla formen. Längst till vänster ser du den färdigt gjutna silverfågeln.

Efter en hel del filande och polerande blev det en form som passar bra till resten av smycket. Tidsanvändning för formning av fågel i vax, 45 min samt gjutning och polering 2h.

Likes

Comments

Dag två - forma kistorna för stenarna. Tidsanvändning 1h.

Jag formade kistornas höjd och bredd. Tog bort överlopps lod från restbitarna då jag tänker använda restmaterialet till gjutning av fågel. Konstaterade att jag inte vill ha mönster under min bergskristall - antingen högpolerat eller sandblästrat. Med förminskningen av kransarna sitter nu stenarna perfekt. Jag vet inte ännu om jag tänker löda fast en pinne på baksidan av kistorna - troligen endast på den stora då den lilla ska få en ögla på skivdelen ifrån vilken den ska hänga. Denna del måste lödas innan steninfattningen, så jag tror att jag använder "hjälpmassa/stödmassa" på den lilla kistan när jag fäster den stenen.

Innan jag fäster stenarna måste öglor och gångjärn lödas fast.

Likes

Comments