Header

Jag har letat efter ett bra recept på gröt till Melvin ett tag och det finns en heeeel del att välja bland. Det är så svårt att veta vilken som är bäst. Vi fick helt enkelt lov att prova oss fram till en som fungerar bra. Nu har vi hittat en som vi verkligen gillar båda två. Melvin tycker att den är god, och jag tycker att den är busenkel att göra, och att variera. Jag vet inte om jag inbillar mig eller om det är så, men det verkar som att han håller sig mätt mycket längre efter att ha ätit den hemgjorda gröten jämfört med den industritillverkade. Vi använder givetvis fortfarande sempers fullkornsgröt här hemma, ibland på kvällarna när vi har planerat lite dåligt tidsmässigt, när vi är iväg eller när någon annan har honom vid morgon eller kväll. Annars kör vi på det mesta på den hemgjorda (Det blir mycket billigare dessutom)

Grundrecept på barngröten:
1 dl ekologiska glutenfria havregry (Vi kör på sempers)
1 msk smulat eller mortlat/mixat paltbröd
2 dl vatten
1 msk hemgjord aprikospuré (gjord på osvavlade torkade ekologiska aprikoser)
lite kane (Viktigt att det är ÄKTA kanel)
Valfri topping, vi brukar köra dessa kombinationer:
- Några skedar mosad banan + 1 msk jordnötssmör.
- Tinade blåbär

Tidigare mixade jag alltid gröten för att få den någorlunda slät, men sedan en månad tillbaka, när M fick sina första tänder så struntar jag i det. Nu använder jag inte aprikospuré heller utan hackar 3 st torkade aprikoser och har i istället. Jag tillsätter även 1 tsk rapsolja för att öka fetthalten.

Det viktigaste är ju att gröten är järnberikad, i varje fall fram tills dess att barnet fyllt 1 år. Vill man inte använda paltbröd pga olika skäl så är pumpakärnor och chiafrön andra alternativ som är rika på järn. Sedan tillför de torkade aprikoserna bra med järn. Tänk bara på att inte ha i några mejeriprodukter då det hämmar upptaget av järn. Ha hellre i något med c-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.


Egengjord gröt med blåbär och smoothie med mango & kiwi. En klassisk frukost för mig och humlan, enkelt och gott!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

På senaste tiden så har det varit mycket fokus på att föräldrar ska ha sina barn hemma så länge som möjligt. Det är ju jättebra tycker jag, att ha barnet hemma med sig så länge som det är möjligt för familjen. Jag hade gärna haft vår son hemma med mig tills han är 1,5-2 år. Men verkligheten ser inte alltid ut så hos alla. Vi har inte den möjligheten om jag ska börja plugga till hösten. Alexander hade kunnat vara pappaledig ett halvår, men dessvärre så skulle vår ekonomi drabbas allt för mycket då, speciellt om jag studerar. Eftersom han är den med högst inkomst här hemma så är vi lite beroende av att han arbetar så att vi kan betala våra lån och våra räkningar och ha mat på bordet. Självklart hade han kunnat vara hemma någon månad, det skulle vi klara. Men vi resonerar så att han kan spara dagarna till sommrarna, julen, påsken och diverse högtider då man kanske vill spendera mer tid med familjen än vad semesterdagarna räcker till.

Jag tycker inte att vi eller någon annan är en dålig förälder på grund av att vi väljer att länna våra barn till förskolan/dagmamman tidigare än vid 1,5 års ålder. Melvin kommer att vara 1 år och 3 månader när han börjar hos dagmamma om jag kommer in på den utbildningen jag vill. Annars stannar vi hemma hela hösten också. Däremot så tycker jag att man har en skyldighet som förälder att se till så att förskolan eller dagmamman är rätt för sitt barn. Gör din research, besök förskolan/dagmamman, bilda dig en egen uppfattning om hur dem arbetar och ta ställning till om det är en miljö som du vill att ditt barn ska vistas i flertalet timmar om dagen. Speciellt i dagsläget när det blir allt högre krav på förskolorna och färre personal. Tyvärr så är det oftast barnen som får lida av detta när det är tid som skulle ha avsatts till barnen, som istället försvinner på diverse pappersarbete och andra måsten.

Vi var och besökte två olika förskolor som vi valt att ställa Melvin i kö till. Den ena fick vi ingen bra känsla för och den andra kändes riktigt bra. Men väl hemma så började vi fundera. Vill vi verkligen att han ska gå på en stor förskola, där han kanske glöms bort och måste tävla om uppmärksamheten med massor av andra barn? De som låter mest och syns mest får mest uppmärksamhet och det är så det fungerar, iallafall där jag har jobbat. Det går inte att komma ifrån. Förskolan hade en NTA-inriktning (naturkunskap/matematik) på gott och ont. Jag känner bara att kraven på att dem ska lära sig så mycket fakta som möjligt inte behövs i den åldern. Låt barn få vara barn, låt dem leka, låt dem utforska sin personlighet och upptäcka vilka dem är, så att dem kan känna trygghet i sig själva när det är dags för skolan. För oss är det så mycket viktigare att Melvin får möjligheten att reflektera över vem han är och vad han gillar/inte gillar, vad som gör honom arg, ledsen, glad osv. Snarare än att han ska lära sig en mängd saker om nyckelpigor och bokstäver så tidigt som möjligt. Dessutom så vill jag att han ska känna sig trygg med den han kommer att spendera mycket tid tillsammans med. Och på förskola vet dem flesta att vikarierna löser av varandra allt för ofta pga personalbristen. Därför har vi valt att han ska gå hos en dagmamma nära oss istället.

Det finns för och nackdelar med allt, men för oss så väger fördelarna med dagmamma så mycket tyngre än fördelarna med förskola. Nu säger jag inte att förskola är någonting dåligt, det finns massor med kanonbra förskolor och jag tror att de barn som börjar på förskola stormtrivs. Det var bara inget bra alternativ för oss. Melvin hade nog gillat vilket som, men vi ska ju också känna oss trygga när vi lämnar honom till någon annan som ska ta hand om honom under dagarna.

Hur har ni resonerat kring valet av förskola? Jag överanalyserar nog det hela, men jag är ju lite av en analytiker när det gäller det mesta. Speciellt när det handlar om saker som påverkar min son.


Likes

Comments

Ja, som rubriken lyder så har jag drabbats av ekofeber. Jag hoppas att jag inte är den enda som har fallit in i någon slags mani vad det gäller ekologiskt och giftfritt här hemma. Jag kan knappt handla någonting längre känns det som. Dessutom så har jag även börjat tvivla på livsmedel som säljs som ekologiskt, om det verkligen är så mycket bättre? Eller om dem fuskar. Hur vet jag som konsument att det verkligen är 100% ekologiskt? Är det verkligen så hårda krav och kontroller på det? Jag hoppas det. För jag lägger min och min familjs hälsa i deras händer när jag handlar dessa varor i tron om att vi ska slippa så mycket gifter som möjligt.

Vad det gäller leksaker och andra grejer här hemma som Melvin kommer i kontakt med så har jag börjat tänka till. Jag googlar och kollar upp vad materialet som leksaken etc är gjord av, egentligen är. Hur farligt är det ämnet som dem är gjorda av? Hur påverkar det oss och honom? Finns det bättre alternativ? Dessa frågor ställer jag dagligen. Det är inget fel med att vara mån om miljön och hälsan, men jag måste medge att det har blivit lite för mycket. Jag lever med ständigt dåligt samvete och ångest över att jag inte har möjligheten att erbjuda min son ett helt giftfritt liv. Över att jag och min familj ständigt kommer att utsättas för kemikalier som leder till både det ena och det andra. Tänk om jag inte hade läst så mycket allt som finns i våra grejer och vad våra celler och kroppar utsätts för dagligen. Jag hade nog haft mindre ångest då.

Jag vill känna att jag gör vad jag kan, och jag vill tro att jag gör vad jag kan. Jag kan inte gå omkring och ständigt vara oroliga och rädda och må dåligt över saker vi inte kan göra så mycket åt. Men hur ska jag kunna stänga av den oron och ångesten över att han kanske kommer att leka med någonting som kan avge giftiga ämnen? Tröströsten som säger "Du gör allt du kan med den kunskapen du har och de ekonomiska möjligheterna du har" räcker inte. Känslan av att "jag vill göra mer, men vet inte hur" finns där och gnager på mitt samvete varje dag. Men jag har kommit till insikt med att jag inte kan fortsätta såhär. Vi måste ju leva livet också. Jag försöker tänka att; huvudsaken vi försöker att äta ekologiskt, och byter ut de grejer vi använder dagligen till andra grejer som är bättre, som stekpannor och plaststekspadar etc. och plastbantar här hemma.

Jag är mest arg på att vi inte över huvud taget kan lita på att det som säljs i butikerna är okej för vår hälsa. För det är så mycket som inte skulle få säljas egentligen, om ni frågar mig. Men istället måste vi läsa på själva och kolla innehållsförteckningar på både livsmedel och föremå, och googla om ämnet. Saker som det inte står vad det är gjort av köper jag inte ens. Men, det hade varit så himla härligt om vi kunde slappna av och lämna det där jobbet till myndigheterna eller de som köper in allt, och om vi var garanterade att saker med hormonförstörande ämnen och andra skadliga ämnen inte såldes.

Ibland önskar jag att jag var lycklig ovetandes om allt.. Jag måste hitta en balans som fungerar mellan min vision och mina önskemål och hur verkligheten faktiskt ser ut. Jag behöver dra ner kraven på mig själv gällande detta helt enkelt och acceptera läget.

Hur tänker ni kring detta?

Vi har iallafall bytt till Mathems ekologiska kasse. Hittills är vi riktigt nöjda med både varorna och recepten! Jag tror aldrig att vi har ätit så ekologiskt som vi gör med denna. Och Melvin får smaka vår mat utan att jag behöver ha dåligt samvete.

Likes

Comments

Det här med barnmaten. Att gröten och vällingen innehåller så mycket tungmetaller ger mig sån ångest. Så från och med nästa vecka börjar vi att göra egen ekologisk barnmat (så långt det går iallafall). Burkarna och puréerna är alltid bra att ha ändå, om vi ska iväg eller om det av någon anledning inte har blivit någon mat gjord hemma. Fast i det hela stora så ska vi köra på hemlagat. Melvin får helt enkelt äta samma mat som oss fast barnanpassat med tillagningen och saltet. Om du har något superrecept på mat eller gröt så dela gärna med dig. Eller om du har någon bra inspirationskälla när det kommer till barnmat som är värt att kika på 😄

Han får ju fortfarande ersättning som mellanmål och ibland på kvällen, och vi kör fortfarande på twistshakes flaskor! Nu när han har börjat dricka vatten så är spout-nappen fantastisk! Innan fick han aldrig i sig tillräckligt med vatten eftersom han jämnt blev så sur över att det bara var vatten i flaskan, och puttade bort den. Eller så tuggade han mest på den. Men sput-nappen ger ordentliga klunkar utan en massa slabb. Den här gången provade vi att lägga blåbär och hallon i vattnet 🤗

Ni har fortfarande 20% rabatt på hela Twistshake's sortiment, uppge rabattkoden yyasmines20

Likes

Comments

I samarbete med Twistshake så ordnar jag en liten jultävling inne på Instagram 😄 @ yyasmines

Så ni med små barn hemma eller i vänskapskretsen gör helt rätt i att delta! Tävlingsreglerna är enkla och ni hittar dem under tävlingsbilden i mitt flöde. Vinnaren får en valfri nappflaska (valfri färg och storlek) med tillhörande behållare ✨

Vi inte nog av dessa flaskor, finare och smidigare blir det inte 🤗

Likes

Comments

I samarbete med Twistshake så har jag en ny rabattkod till er som ger 30% rabatt på hela sortimentet under december månad. Uppge yyasmines30 i kassan 😄

Jag har sagt det förr och säger det igen, dessa flaskor är underbara (!!). Jag älskar även den isolerade flaskan som nu har kommit i fler fina färger 🤗

Likes

Comments

Åh, jag är så lycklig i heeeela kroppen! I lördags hade vi dop för vår lilla stora kille. Melvin Ossian Viking. En sån dag. Så himla härligt! Vi var ca 70 st, så det var ett relativt stort dop i kyrkan. Själva cermonin var otroligt fin och personlig. Prästen som döpte Melvin är hans gudmors mamma. Och Emelie, som är gudmor är min bästa barndomsvän som jag känt heeeela livet. Så det var väldigt speciellt, och känslofyllt.

När vi tågade in där, jag, Alex, gudmor och gudfar med Melvin, så spelades melodin till "Alla vi barn i Bullerbyn". Så fint! Min mamma läste en så fin text och Melvin ÄLSKADE vattnet. Under den sista psalmen så blev han rätt så grinig, då gick jag fram med honom till dopfunten där han fick plaska loss lite. Hur nöjd som helst blev han då, och vi kunde fortsätta :) Pricken över i:et var att prästen gick runt med honom till alla gästerna som fick hälsa på honom och önska honom lycka efter själva "dopet", innan det hela var slut. Så fint!! Det blev som sagt väldigt känslosamt och personligt, jag var inte den enda som blev rörd och blöt i ögat.

När det hela var slut så spelades melodin till "Du är det finaste jag vet". Allt avslutades med en härlig stund i församlingslokalen där kaffe och kakbuffé var uppdukat. Allt hembakat såklart, både kakor, muffins och tårtor. Jag fick världens bästa hjälp, både med att baka och barnpassning, annars hade jag aldrig hunnit med allt själv!

Jag hade min moster på plats, som en av gästerna. Hon är ju den grymmaste fotografen jag vet och tog helt fantastiska bilder! Både under själva dopet och efteråt under fikat. Tusen tack till alla som kom, alla som hjälpte till och för alla fina presenter som Melvin fick! I veckan ska jag sätta mig och göra tackkort :)

Likes

Comments

Ja, det är knappt så att jag själv vet det ibland. Jag hade gärna skrivit att vi vaknar på morgonen, gosar och klär på oss för att ta en lååång morgonpromenad ute, sedan beger vi oss hemåt och medan Melvin vilar eller leker så passar jag på att baka bullar att fylla frysen med. Om vi hinner brukar vi åka in till city för att shoppa lite och spenderar resten av dagen på något mysigt fik med andra mammor innan Alex kommer hem. Men faktum är att det är inte riktigt så mammalivet ser ut, iallafall inte för oss.

Jag hänger med bebben, dricker kaffe, tittar på tv, tar en promenad om vädret och kiddon tillåter. Det är väldigt sällan som jag faktiskt får någonting gjort förutom tvätten och städningen. Helt ärligt, så trodde jag att jag skulle ha massor med tid över till alla möjliga saker under mammaledigheten. Men så är inte fallet. Vi har inte ens hunnit komma iväg till öppna förskolan än, det ska vi väl försöka med efter årskiftet :)

Tiden försvinner fort som tusan redan som det är. Jag vaknar, gosar med Melvin, byter blöja och byter om, sedan äter vi frukost och gosar och leker lite till innan han blir trött och behöver sova en stund. Då passar jag på att dricka mitt efterlängtade kaffe och kanske se ett avsnitt av någon serie som jag följer, sedan är det dags för lite lek och bus igen innan lunch. Sen myser vi i soffan och vips så kommer Alex hem från jobbet och det är kväll.

Ibland spenderar vi dagen med vänner, men det blir inte mer än en gång i veckan oftast. Det är så så så skönt att komma ut lite och utbyta ord med en vuxen och inte bara med en bebis. Men jag kan aldrig förneka att det är supermysigt att vara mammaledig. Jag skulle aldrig byta bort det mot någonting i världen.

Likes

Comments

I veckans det dags. Nu ska bo trappa ner på amningen. Melvin blir 6 månader den 2 december, och jag tror att vi båda är redo. Tack vare Twistshake så blir det inte några som helst problem. Han kommer att få mat samtidigt som han får ersättning på flaska 🤗 I samarbete med Twistshake så har jag en rabattkod som gäller på hela sortimentet i deras webbshop. Uppger ni yyasmines20 så får ni 20% rabatthela köpet!✨ Perfekt nu till jul!

Att jag samarbetar med Twistshake beror på att jag är så otroligt nöjd med dessa flaskor, och nu när de utökar sitt sortiment med bland annat både isolerade flaskor och nappar så blir det ännu bättre! Flaskorna är enkla och smidiga, både att rengöra och att sätta ihop igen. På hemsidan så finns det massor av information om flaskorna och deras andra grejer.

Melvin har aldrig fått problem med magen i samband med flaskorna, och ni som hängt med vet att han hade väldigt känslig mage en period. Dessutom så är dem snygga och gör så att vi slipper klumpar. Jag har helt ärligt bara bra grejer att säga om Twistshakes varor. En given julklapp till dig själv, ditt barn eller till vänner och bekanta med småbarn ❄️✨ Vi har redan gett bort flera stycken i present, och dem är helnöjda precis som vi!

Likes

Comments

Snart är det dags för oss att trappa ner på amningen. Melvin blir 6 månader nästa vecka och tanken är att vi ska börja trappa ner då. Han har redan börjat med smakportioner och älskar det. Gröten går liiiite trögt, men annars så är han en väldigt matglad kille. Men han är också en stor tuttälskare. Det känns som att jag kommer att krossa hans hjärta när tuttarna mer och mer kommer att försvinna. Men jag känner mig redo att börja trappa ner, och jag tror faktiskt att han också är redo för att trappa ner. Inte sluta helt, men åtminstone sluta med amningen under dagtid.

Vi åker iväg till Karibien i början av januari när Melvin är 7 månader, och mitt mål är att jag BARA ska amma morgon och kväll där. Mest för immunförsvaret, men även för vätskans skull. Jag vill däremot inte hålla på och amma under dagarna. Dels för att vi kommer bada i saltvatten och i klor, vilket kanske inte är det ultimata att låta Melvin suga i sig rester ifrån. Och dels för att jag inte har en aning om hur kulturen och hur synen på amning ser ut där, det kanske inte alls är lika "normalt" att amma offentligt där som det är hemma i Sverige. Så därför känner jag mig bekvämast med att enbart amma när vi vaknar och när vi lägger oss. Jag antar dock att han inte enbart kommer att äta puréer vid den åldern, utan jag räknar med att vi kommer behöva komplettera med ersättning under dagarna, och välling på kvällen. Eller är jag ute och cyklar? Förhoppningsvis får jag bra tips av föräldrarna i föräldragruppen nästa vecka, då temat är barnmat. Har ni några tips eller erfarenheter kring att trappa ner på amningen så får ni mer än gärna dela med er!

Jag hoppas att han inte tar nedtrappningen allt för hårt.. Mitt mammahjärta kommer att gråta och skrika lika mycket som honom då🙈😳

Likes

Comments