Header

Antrekk


Det er snart Halloween. Jeg gleder meg like mye hvert eneste år. Å kle seg ut er noe jeg har elsket å gjøre siden jeg var liten. Vi hadde en sort koffert - en av den store, firkantede, harde, gamle typen - som var stappfull av utkledningsklær. Vi gjorde mye morsomt ut av det. Enten om det var til teaterforestillinger, danseopptredner på rommet eller på scenen, Halloween, temafester eller rett og slett bare hvis vi skulle ha noe å finne på om vi hadde besøk.

Siden folk har vanskeligheter med å bestemme seg for hva de vil være, tenkte jeg å vise dere forskjellige kostymer jeg har hatt opp gjennom årene.


INDIANER


Jeg liker best å være noe skummelt på Halloween. Så dette kostymet er fra en "Cowboy & Indianer" fest. Vi har hatt kjolen i utkledningsklærne våre i alle år, og jeg synes den er utrolig fin. Det har seg nemlig sånn at jeg har en forkjærlighet for alt som har med indianere å gjøre.

PIRAT


Hehe. Hvem er det som aldri har kledd seg ut som en pirat før? Her var vi på "P-Party". Pirat er et veldig enkelt alternativ på Halloween, i og med at man kan ta på seg så mye forskjellig. Pirat har jeg vært både i 2012 og 2015.


POLITI


OMG. Hva i all verden, Anja. Zombie eller prøvespilling for U-hu?

DØDJENTE?


HAHA. Her hadde jeg sminket jeg meg til Halloween i 2009. Dette er sånt jeg må le av. Hvor er øyenbrynene? Hva slags hårfarge er det der? Hvordan tar du på deg mascara? Var jeg førstemann ute med en syk, ublendet contouring??

DØDSENGEL


Dette er en av favoritt kostymene mine fra Halloween. Det var første gang jeg brukte fargelinser, men de gjorde så vondt at jeg måtte ta pauser fra å bruke de.

Liiitt vondt i øynene kanskje?


VAMPYR

Vampyr var jeg både i 2013 på russekro og i 2015. Med fargelinser og formstøpte tenner var det meste gjort, men jeg laget en blodig skjorte og sminket meg med inspirasjon fra Vampire Diares.

SUPER(WO)MAN


Jeg er egentlig ingen stor fan av "kjøpte" kostymer, slik som dette og politikostymet. Ikke misforstå, jeg synes det er kult. Men jeg føler "hjemmelaget" blir mye mer ekte og kreativt. Slik som du ser at venninnen min var Kim Possible.

ENKELT KOSTYME


Da jeg bodde i New York var vi mye ute. Spesielt på noe som kalles Lavo Brunch på lørdager. Halloween var fredagen, og jeg var egentlig helt ødelagt på lørdagen. Men da jeg skulle hente noe gjenglemt hos en venninne, fikk dro de meg med. Uten et kostyme fikk jeg låne en kjole, høye heler og et bånd med en fjær på hodet. Så - om du ikke liker å kle deg ut, eller ikke har planlagt noe kostyme... Gjør det enkelt!

Eller så kan man også ta på seg en maske.

BLACK SWAN I NEW YORK


Altså, for en helg... Halloween i 2014 var desidert den beste feiringen jeg har hatt. Tenk dere det - Halloween midt på Manhattan. Alle gater, hus og butikker er pyntet. Det er Halloween parade i løpet av dagen. Og det aller beste - alle skal ut for å feire! Absolutt alle kler seg ut. Jeg møtte faktisk tre andre som var Black Swan i løpet av kvelden!


I år gjør jeg masse ut av kostymet mitt. Jeg har bestilt og kjøpt alt jeg trenger, så nå venter jeg bare i spenning på at pakken skal komme i posten. Det er antakeligvis mange som kommer til å være det samme som meg, men som jeg sa til en venn av meg - det handler om hvordan man gjør det. Går man all-in er det vel det samme hvor mange som er det samme som deg? 

Det tenker i alle fall jeg. 

Likes

Comments

Tanker og følelser


Jeg velger å ikke tro at diagnosen min påvirker meg. Jeg liker å tro at jeg egentlig har valget selv. Noe som gjør det enda vanskeligere når jeg aldri finner en løsning.


Jeg hører mennesker si at spiseforstyrrelser er selvforskyldt. Jeg vet det er selvforskyldt. Det er jo jeg som velger det selv. 


Jeg følte medisinene hjalp, helt til jeg tenkte at det kun var placebo. Nå vet jeg ikke om de hjelper lenger.


Jeg hører de sier at det er jeg selv som må endre tankesettet mitt. At jeg må se annerledes på livet, og alle gledene det kan gi. At jeg må lære meg å like min egen kropp, fordi den er skapt som den er skapt. Den er min og ingen andre sin. 


Men hva skjer når jeg ikke kan føle andre følelser enn sinne og sorg? Når kroppen jeg har fått, ikke er den jeg vil ha? Når glede ikke føles som glede? Og aksept er det samme som hat? 


Da er det litt godt å kunne skylde på en diagnose. Så jeg har noe som kan støtte opp under oppførselen min og alle følelsene jeg ikke klarer å forklare selv. 


Likes

Comments

Hår og frisyrer


Herregud. Hår. Hvor skal jeg begynne? De siste årene er det eneste jeg har gjort å børste gjennom håret med vann hver morgen og kveld. Jeg krøller det en gang i blant, og retter det aldri. Håret mitt er rett og slett for rett. Det har skjedd såå mange ganger at jeg har brukt lang tid på å fikse og krølle det, så er alt borte etter to timer. Så dere som klager over krøller... Det er ikke like lett å ha rett hår heller.

Likevel har jeg den siste måneden fått utrolig mange komplimenter for håret mitt. Kanskje ikke fordi det er rett, men fordi det har fått en helt fantastisk farge!


For en måned siden så håret mitt slik ut (etter en natt med hodeflette):

Se så grusomt!!


Men heldigvis for meg kjenner jeg en veldig søt og utrolig flink jente som heter Maria.
Vi var på språkreise sammen i California (2012), og det var blant annet hun som fikk meg i kontakt med Happy Underwear.Det har seg også sånn at hun er frisør hos Hexagon. Så, etter hun trikset og fikset litt med sine frisørferdigheter...


Haha, wow. Jeg synes det er helt sinnsykt. Hun har stripet to forskjellige kalde nyanser og klippet bort alt det slitte. Jeg har alltid sagt at frisøren skal "ta så lite som mulig", men herregud så deilig det var å få bort alt det slitte!

Se på håret til venstre da! Er så vidt noen hårstrå helt nederst!


Jeg er naturlig blond, men i åttende klasse farget jeg håret helt mørkt. Det var ikke før i andre klasse på vgs det begynte å bli som normalt igjen - noe som vil si at det tok mange behandlinger og lang tid. Derav har jeg hatt mange farger på håret, og jeg kan virkelig med hånden på hjertet si at jeg aldri har vært mer fornøyd! 


Likes

Comments

Tanker og følelser


Før vi dro til Danmark gikk jeg og Celine ut for å spise. Ettersom hun er en av de mest kresne personene jeg kjenner (hahah ilu) tok det en stund før vi bestemte oss for hva vi ville ha. Hun liker ikke sushi, ikke kinesisk, ikke thai... Så til slutt tvang jeg henne med på en indisk restaurant likeved leiligheten.

Skravla går i ett. Uansett om det er med Celine eller med hovmesteren. Jeg har som regel mye på hjertet. Og Celine spurte meg hvordan jeg klarte å tulle så mye med hovmesteren. Og hvorfor jeg hadde snakket så mye med han ubersjåføren.


Ukjente mennesker fascinerer meg. For jeg tenker mye på det.
At hver eneste person jeg går forbi i løpet av en dag, har et liv som meg. De har sine egne problemer, sine egne venner og sin helt egne spesielle historie. Og det blir mange historier.

Før turte jeg ikke å spørre noen om noe. Butikkansatte, servitører, ansatte på flyplassen... You name it. Jeg ville helst gjemme meg og slippe å si et eneste ord. På det verste var det å bestille min egen mat på en restaurant et mareritt. Og jeg turte ikke se en eneste sjel inn i øynene.


​De siste årene har jeg reist veldig mye alene. På lange flyturer og korte buss- eller togturer. Jeg har til og med sittet på med ukjente trailersjåfører hjem. Og i fjor begynte jeg å jobbe som promotør, før jeg brukte hele sommeren min i år på å være en av de plagsomme personene som prøver å verve folk inn i veldedighetsorganisasjoner.

Jeg tror det å ha vært så mye i USA, eller utlandet generelt, har formet meg veldig. Ikke bare fordi de har en helt annen kommunikasjonskultur enn hva vi har i Norge, men mye fordi jeg på alle turene med for eksempel American College Cricket har blitt tvunget ut i situasjoner jeg ikke er 100% komfortabel i. Og fordi jeg har reist mye alene, har jeg blitt nødt til å spørre folk om ting for å finne frem.

Jeg tror det er hva det handler om. Å utfordre seg selv i hverdagen. For selvfølgelig var det ubehagelig å "plage" folk på den måten i sommer. Selvfølgelig var det skummelt den første gangen jeg skulle ut å fly helt alene. Selvfølgelig gruer jeg meg hver gang jeg skal snakke på engelsk i et av intervjuene med American College Cricket.


Men det blir bedre, ikke sant.

Og at det har blitt bedre, gir meg så utrolig mye mer i hverdagen. For det er faktisk en helt annen opplevelse å gå inn i en butikk og faktisk snakke med de ansatte, istedenfor å prøve å snike seg rundt hvert eneste hjørne. Eller det å få et gjengjeldt smil av bussjåføren, eller ha en OK samtale med en taxisjåfør.

Jeg skal ikke si at alt er på stell, og at jeg kan snakke med hvem som helst uten problemer. For det kan jeg ikke. Jeg er fremdeles usikker. På både meg selv, hvordan jeg skal oppføre meg og hva jeg skal si. For eksempel om jeg møter venner av venner eller nye klassekamerater. Spesielt om det er noen jeg finner interessante.

Men det er noe man må jobbe med det også. For det er viktig å jobbe med seg selv.

Og ja; Celine likte indisk mat etter å ha smakt. ​​


Likes

Comments


Det er vel på tide at sannheten kommer frem.

Hver gang noen får vite at jeg har litt følgere på Instagram får jeg hjertet i halsen. For det første de gjør er å ta opp mobilen sin for å sjekke det ut. Og jeg er livredd.

Ikke fordi jeg er aktiv og poster mye. Ikke fordi jeg er flau over bildene jeg legger ut. Ikke fordi jeg noen ganger skriver teite ting under postene mine, eller poserer rart. Men fordi jeg får lite likes i forhold til følgertallet.

Og konklusjonen de fleste da drar, er at jeg har kjøpt følgere.


Haha. Noen ganger forstår jeg meg virkelig ikke på mennesker. Den samme personen som sendte meg denne meldingen la ut screenshot av samtalen vår på Instagramen sin. Bare sånn for å latterliggjøre det enda mer.

Og ja. Jeg blir bitter over slike ting. Jeg er bitter fremdeles. Likevel er det sånne ting jeg er nødt til å lære meg å ikke bry meg om.

Men jeg hater den konklusjonen. Jeg hater at noen bare har den tanken. Jeg hater det like mye som at jeg faktisk får sånne meldinger. Fordi dere vet ikke hva som ligger bak.


SANNHETEN OM INSTAGRAMInstagramkontoen min er egentlig en "inspiration-account". Jeg startet den for snart fire år siden, da Instagram akkurat hadde begynt å bli populært. I andre klasse på videregående var jeg aktiv på sosiale medier. I alle fall i forhold til "alle andre". Og dette er jo ting folk elsker å hakke på. Uskyldig tulling, ikke sant.

Det førte i alle fall til at jeg laget meg en hemmelig Instagramkonto, som jeg kalte "girlyyfashiion". Her kunne jeg poste fritt hva jeg ville uten at noen jeg kjente sa noe. Jeg kunne like så mange bilder jeg ville, og kommentere uten at folk visste det var meg.


Det holdt seg slik i et halvt år. Jeg hadde knukket en liten kode, så følgertallet hadde steget til 14k. Da jeg var på ferie på Kreta, klarte Facebookprofilen min å koble seg til kontoen. Man kan trygt si at jeg fikk panikk. Og første skoledag kom de første kommentarene. Dermed sluttet jeg å poste mine egne bilder.

Men jeg sluttet ikke å være aktiv, noe som gjorde at følgetallet økte.

Jeg har jobbet for hver eneste følger jeg har. Om det har vært s4s, eller kommentarer og likes til ukjente mennesker - mine følgere er ikke kjøpt og betalt for. Det er kanskje derfor jeg er så redd for at folk skal tro det også. Fordi det ligger ekstremt mye arbeid bak dette.

Noe som er kjipt, i og med at Instagram ikke er det samme som det var før lenger.Dette bildet la jeg ut 4. Desember 2014. På den tiden hadde jeg 50k følgere og bodde i New York. Så fjernet Instagram såkalte "ghost-followers", og jeg raste ned til 44k.

Her ser dere hvordan likesene lå an på den tiden. Det er flere enn jeg får nå. Og teoriene mine rundt det er mange.

En av dem handler om at Instagram ikke brukes som før lenger. Da jeg først startet kunne jeg like et par bilder på en profil, så fulgte den personen meg tilbake. Det var også mye viktigere å like ting før, når Instagram var nytt og kult. Nå blar som regel folk bare gjennom feeden sin - med mindre de ser noen de kjenner eller ser opp til.

Dette var vel det som fikk meg til å skifte navn og tema på Instagram. Inspirasjonskontoer, som egentlig hadde vært litt spesielt, florerte det plutselig i. Man var ikke spesiell lenger. Bare en av mange. I tillegg blir er det jo ingenting personlig over det. Man kan lett byttes ut, om dere skjønner.

I løpet av høsten og julen 2015 begynte jeg kun å poste mine egne bilder. Det virker ikke som så mange la merke til det, og de fleste trodde vel det var inspirasjonsbilder. Men så, i Januar, bestemte jeg meg for å skifte navn.

XANJAC


Det er mange som uttaler dette "KSANJAK". Det er det altså ikke. Det er x-anja-c. Og det er av den simple grunnen at anjac ikke var ledig.

Jeg mistet 6000 følgere da jeg byttet navn. Og jeg angret hver eneste dag på at jeg hadde gjort det. Helt til det begynte å gå oppover igjen. Jeg har fått nesten 10 000 følgere i etterkant, noe som det ligger ekstremt mye arbeid bak. Men jeg elsker det.


Det er trist hvor mye av livet som skal gå bort fordi man er redd for hva andre synes om deg. Jeg angrer på at jeg ikke stod opp for meg selv og blåste i hva alle andre sa på videregående. At jeg faktisk tok meg nær av de "morsomme" kommentarene.

Jeg er lei meg for at jeg fremdeles gjør det.

Og det er utrolig trist at jeg ikke vil dele bilder jeg har tatt, bare fordi de får mindre likes enn selfiene av meg selv.


Man må slutte å bry seg så mye om likes og godkjennelse fra andre. Ikke la lidenskapene dine forsvinne, bare fordi de ikke er de samme som noen andre sine. Det er kjent at vi som mennesker er lite flinke til å gi oss selv en klapp på skulderen. Men vi er også lite flinke til å gjøre ting ingen andre ville gjort.

TIPS TIL FLERE FØLGERE


1. Post klare bilder av god kvalitet flere ganger i uken

2. Følg, lik og kommenter ukjente sine bilder
Finn mennesker som poster bilder i samme kategorier som du gjør - De vil da antakeligvis like det du poster også


3. Tenk på hvordan feeden din ser ut!
Når folk går inn på Instagramen din er førsteinntrykket avgjørende​PS: om du fremdeles ikke tror meg kan du sjekke likes vs. følgere på alle andre inspoaccounter ;) 

Likes

Comments

Tanker og følelser


Det er så fint i Frognerparken nå. Selv om det er kaldt og det blåser, har trærne og alle plantene fått en utrolig farge. De som fulgte med da jeg blogget i New York vet at jeg elsker høsten. Av en eller annen grunn har det alltid vært min favoritt årstid. Hver vinter savner jeg høsten, og når det er sol og varmt skulle jeg heller hatt det grå, men fargerike høstværet. Jeg tror det er fordi det får meg så tankefull.

Dagen før jeg gikk i Frognerparken med Tuva, tok jeg meg en tur alene. Jeg skrudde av nettet på mobilen og hørte på alle de nye sangene jeg har funnet til yndlingslisten min. Jeg satte meg ned på en benk alene, kun for å tenke og observere.

Det er rart det der. Jeg er så opptatt av mobilen selv. Jeg venter på bussen med mobilen i hendene. Jeg sitter på bussen med øynene ned i skjermen. Noen ganger går jeg i gatene, like fortapt i den lille dingsen. Men når man ser et hav av mennesker som går rundt i en park, like fortapte, sammen med barnene sine som også stirrer ned i en skjerm... Det er rart. Jeg blir egentlig litt dårlig av det. Jeg føler alltid at det er noe jeg "må" gjøre. At jeg på en måte har en unnskyldning for å være så mye på mobilen. Det er alltid en mail jeg må svare på. En eller annen person det er lenge siden jeg har snakket med. Plutselig er det noe jeg må huske å si til noen, eller så er det noe med Instagram.

Det er dårlige unnskyldninger. For jeg tror det er viktig å legge den bort av og til. Skru av nettet og "koble av". For det handler om å sette pris på de små tingene. Som en årstid. Eller en kort tur i Frognerparken med en venninne. Eller rett og slett fargen på trærne. Og det blir vanskelig å legge merke til de små tingene, om man bare legger merke til varsler på en skjerm.

Jeg må bli flinkere til å huske på det.

Likes

Comments

Tanker og følelser


Av en eller annen grunn har bloggere blitt svartmalt av menneskene i Norge.

De har blitt svartmalt i en sterk rosafarge.

En venninne fortalte meg at 9 av 10 toppbloggere har fikset på utseendet sitt. Enten om det er en nese, silikon i puppene eller restylane i leppene. Jeg vet ikke om det finnes sikre kilder på dette, men det skulle ikke overrasket meg om det er sant.

Jeg sier ikke at jeg ser ned på disse jentene. Man skal respektere hverandre for de valgene man velger å ta. Men det er mye på grunn av dette jeg forstår skepsisen jeg ser i øynene til folk når jeg forteller at jeg blogger. Fordi blogg ofte blir assosiert med disse jentene, som kan tolkes som overfladiske og oppmerksomhetssyke.

Det er kanskje litt av grunnen til at den ene samboeren min nesten ikke ville bo med meg før vi hadde møttes. For jeg har mange følgere på Instagram, noe som kan være synonymt med å være selvopptatt, overfladisk, og kanskje til og med litt dum og lite reflektert. Spesielt når jeg legger ut bilder av meg selv.

Da jeg inviterte Facebook-vennene mine til å like Facebooksiden min, fikk jeg denne i respons:

"Jeg er ikke så fan av blogg – så nei”

Det er nettopp dette som har fått meg til å ikke ville blogge. Det er dette som har fått det til å brenne i magen hver gangen noen kalte meg ”blogger’n”, når jeg egentlig bare var aktiv på Instagram. Det er det som gjør at jeg ikke vil snakke om bloggen når folk spør. Denne forhåndsdømmingen.

Det er det som har gjort at drivet mitt for å få gitt ut en bok nesten forsvinner. For jeg trenger jo et publikum. Jeg trenger noen som har lest det jeg skriver før, og liker det. For hva er vitsen med å publisere en bok ingen vil lese?

Men jeg forstår også hvorfor blogging blir sett på som rosa og overfladisk. Jeg skjønner hva slags jenter dere assosierer det med. Jeg skjønner at dere tror alt dette er en fasade. Og selvfølgelig ser jeg at Instagramen min kan forveksles med egoisme, selv-dyrking og overfladiske temaer. For jeg liker også sminke. Jeg liker også kule klær. Jeg liker også å være fin.

Men jeg forstår også at dere har tillagt en egen mening til ordene ”blogg” og ”blogger”. Det blir en stereotypi.

For ville dere sagt de samme tingene om jeg skrev for en avis?

Ville dere sagt det samme om jeg la følelsene mine ned i sanger?

Ville dere sagt de samme tingene om jeg hadde publisert de samme tingene i en bok?

Ville dere sagt de samme tingene om vi ytret meningene våre på en annen plattform en enn ”blogg-platform”?

Det tror jeg ikke.

For dere som sier disse tingene om oss, vi ”bloggerne” - dere kan umulig lese det vi skriver. I alle fall ikke alle av oss…

For jeg ser ikke opp til Sraad. Jeg ser ikke opp til de jentene som bruker tusenvis av kroner på dyre merkevesker, ny rumpe eller Louboutin sko. Jeg ser ikke opp til de jentene som kun deler den sunne maten de spiser, eller reklamerer for ting de ikke står for. Heller ikke de som kun skriver om solskinnsdagene sine, eller beklager seg fordi de ikke har rukket å blogge.

Jeg ser opp til de ekte jentene, som Linnea Myhre, som hvis ikke folk har glemt det, også er en blogger.

I likhet med at alle mennesker er forskjellige, er bloggerne det også.


Så om du er en av disse menneskene som ser så ned på bloggere og snakker negativt bak ryggen min, fordi jeg har latt skrivegleden min bli til en blogg – da synes jeg det sier mer om deg enn meg.

Vi er alle forskjellige individer, med ulike verdier, meninger og interesser.Alle liker ikke alt. Og det er bra.
For det er ikke det jeg sier. At alle skal like bloggen min og det jeg skriver.

Men å si at bloggen min er teit, uten å ha gitt det en sjanse, er som å si at jeg – og faktisk alt jeg er og brenner for– er teit, uten å kjenne meg.

Foto: Christian Thorbjørnsen @kombokula

Og jeg er langt i fra teit. For å være seg selv er det stikk motsatte av å være noe så simpelt som ”teit”.

Og jeg skal fortsette å blogge til hver og en av dere forstår det.


Likes

Comments

Reise


Det er ikke bare Celine som er med på denne turen. Det er mange fine mennesker. Blant annet lillebroren min. Og selv om jeg ikke alltid er så flink til å vise det, betyr han og de andre hele verden for meg.


Stor takk til fetteren min Tommy for alle bildene.

Likes

Comments