SKŁADNIKI:

40 dag okrągłych biszkoptów

5 galaretek truskawkowych

2 budynie śmietankowe

1 kg truskawek

1/2 szklanka cukru

3 żółtka

1/2l mleka

PRZYGOTOWANIE:

1. w litrze wody rozpuszczamy 3 galaretki. Na blasze wyłożonej folią spożywcza układamy 1/3 biszkoptów. Zalewamy tężejącymi galaretkami.

2. budyń: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z budyniami i żółtkami. Mieszamy i studzimy.

3. Krem: margarynę ucieramy z budyniem. Wykładamy kolejno : 1/2 kremu, pozostałe biszkopty i 1/2 kremu. Układamy połówki truskawek i zalewamy 2 galaretkami rozpuszczonymi w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia.

MAM NADZIEJE ZE WAM SMAKOWAŁO. PISZCIE W KOMENATRZACH SWOJE REAKCJE.

Likes

Comments

Składniki


Kakaowy biszkopt

4-5 mandarynek

Na 750ml SOKU: 2-3pomarańcze + mandarynki (ilość zależy od soczystości owoców)

80g g cukru

2 budynie śmietankowe

500 ml śmietany 36%

2 śmietan-fixy

Przygotowanie


1. Kakaowy biszkopt upiec i ostudzić.

2. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ułożyć dość ciasno na biszkopcie.

3. W owoców wycisnąć sok, ok. 100ml rozmieszać w kubeczku z proszkiem budyniowym, resztę zagotować z cukrem w garnku. Wlać mieszaninę do gotującego się soku, wymieszać dokładnie, doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia. Gorący krem wylać na owoce wyłożone na biszkopcie.

4. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan-fixów (jeśli ciasto ma być szybko zjedzone, można fixy pominąć). Wyłożyć na ostudzony krem.

5. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można dowolnie udekorować

Likes

Comments