Det har gått tre veckor nu sedan min förlossning. Eftersom min förlossning gick så snabbt hann kroppen inte med riktigt och jag sprack på tre ställen, som fick sys. Jag tror att det har läkt nu men jag vågar inte undersöka det. Jag väntar till min återkontroll åtta veckor efter förlossningen.

Han är en helt underbar bebis, lugn och trygg och skriker nästan aldrig. Däremot gnyr och gnäller han en del... dygnet runt. Jag sover en bra natt 5 timmar och en dålig natt 3 timmar. Men jag har inte sovit mer än det per natt. Värst var det de första 4 dygnen. Då sov jag sammanlagt 7 timmar på de 4 dygnen. På något sätt är kroppen nu programmerad att klara av så lite sömn, men jag börjar bli trött, och sliten. Jag försöker sova på dagarna men det är svårt. Han sover oftast i barnvagnen när vi är ute och går och då blir det svårt för mig att passa på att sova samtidigt. Vi har inte börjat med napp än men idag har jag plockat fram dem för jag MÅSTE få sova. Jag vet knappt vad som är upp och ner snart.

Framförallt är sömnen en viktig del av återhämtningen. Jag vill ju komma i form efter graviditeten och träningen kommer inte alls ge samma resultat om jag inte får sova mer. Jag har hittills uteslutit allt uppenbart socker och gör andningsövningar och knipövningar för att förbereda kroppen för mer. Det tar ca 1,5-2 månader för magmusklerna att återgå till sin position a la sexpack så tills dess tar jag det lugnt för att inte riskera att skada mig.


Men nu är det sommar, vem behöver sova? :')

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Nu ör han här, och jag har varit i bebisbubblan i stället för att blogga. Min förlossning blev inte alls som planerat utan 3 veckor för tidig och förlossningen gick i raketfart på det. Barnmorskorna kallade det för en störtförlossning, vilket är en förlossning som går snabbare än 3 timmar. Den kännetecknas av att den går så fort och att mamman inte hinner med att arbeta med värkarna och inte har kontroll över situationen. Denna förlossning kan upplevas ganska dramatisk och värkarna mycket intensiva. Många som upplevt en sådan förlossning säger att den är hemsk men efteråt är man glad att det gått så fort.

För mig tog det ca 2,5 timmar från att jag öppnade mig till att bebisen var ute. De sista 5 centimetrarna tog under en timma och själva värkarbetet tog 45 minuter. Jag hann inte med alls. Min sambo fick köra mig i rullstol till förlossningen för det gjorde för ont för att jag skulle kunna gå. När jag kom in till förlossningen så trodde inte barnmorskorna att det var på gång, men när de såg hur ont jag hade så sa en att hon kunde kolla om jag hade öppnat mig något. Hon blev förvånad över att jag var 5 cm öppen redan. Hon frågade om jag ville bada och det ville jag gärna. Men jag hann inte mer än att sätta ner knäna i vattnet fören jag ropade "jag kan inte hålla in honom, han kommer ut nu". Barnmorskan trodde inte att det var så men kollade igen och sedan utropade hon "ja du är vidöppen, nu kommer han". Så upp ur vattnet och på med lustgasen och börja krystarbetet.

45 minuter senare låg min lilla skatt bredvid mig :D

Likes

Comments

Att vinna dagen kan vara att jag är sjukt trött en dag men att jag lyckas övervinna hjärnan och ta mig ut på en promenad, för jag vet att jag mår bättre av det bara jag kommer iväg. Det kan vara att inte stressa över allt som måste göras utan unna mig en eller två timmars extra sömn och stöket får vänta till en annan dag. Det kan också vara att få sakerna på "att göra"-listan gjorda så jag slipper stirra på dem varje dag. Det kan vara att unna mig ett bad, eller att jag bestämmer att idag ska jag inte göra ett skit, bara sitta och titta på kärleksfilmer och skratta och gråta med dem. Det kan egentligen vara vad som helst, men syftet med att vinna dagen är att bestämma sig och inte må dåligt över sina val. Det handlar om att vinna över min hjärna de dagar den tjurar. Att vara nöjd och glad. Att inte stressa.

När jag såg dessa tre enkla ord så tänkte jag direkt att detta är mitt nya motto nu. Som gravid vet jag aldrig hur jag kommer må när jag vaknar och hur mitt humör kommer att vara. Vissa dagar har jag ont i handlederna och har sammandragningar så att jag inte kan träna eller ens ta en 15 minuters promenad. Vissa dagar är jag bara ledsen och sitter i soffan och äter massa choklad. Jag insåg inte hur svårt det skulle vara att sluta med choklad under graviditeten.

Men gravid eller ej så tror jag att dessa tre ord kan alla applicera på sina liv, och påminna dig själva om att du inte måste prestera varje dag för att vara awesome, eller att ibland är en dusch dagens goda gärning och det behöver inte vara mer än så, eller ha det som en sporre när du vaknar. Vad ska jag göra idag för att vinna dagen? Städa huset, blogga, träna mig helt galet slut, läsa den där boken jag aldrig läser, ringa den där vännen jag aldrig ringer längre men undrar hur hon mår, göra något extra för mitt/mina barn osv.

Vinn dagen, var nöjd och stolt i slutet av dagen med vem du är!


Likes

Comments

Jag har fått höra att jag är ganska bra på att unna mig, att lyxa lite extra i vardagen. Jag tycker det är extra viktigt nu när jag är gravid.

Jag unnar mig genom att:
- Träna (gym, yoga, mamamove)
- Simma (eller vattengympa för preggos)
- Ansiktsbehandling (kört både kemisk peeling under graviditeten och 1,5 h ansiktsspa)
- Massage (finns massagebänkar med hål i för gravida magar)
- Frisören (underbart med nytt fräscht hår när man är gravid!)
- Ullared (babyshoppingen där är super)
- Bio (kommer man inte göra på några månader sen)
- Lyssna på kroppen och huvudet (alltså sova hela dagarna när jag känner för det, och vara social när jag orkar)
- Lite extra choklad (mycket)


Likes

Comments

Idag går jag in i vecka 34. Jag tycker graviditeten går långsamt men det är å ena sidan bra, innan jag blev gravid tyckte jag att tiden bara flög iväg och veckorna bestod av måndag och fredag, måndag och fredag. Men jag längtar så otroligt mycket till att få hålla i den lilla prinsen. Jag vill bara titta på honom i timmar och förundras över att jag och min sambo har skapat detta liv!

Det börjar kännas tungt nu. Det är svårt att hitta en bra sovställning och jag är uppe och kissar varannan timme. Bebis kickboxar och möblerar om bland de inre organen hela nätterna, haha. Men det är också det bästa jag vet och den coolaste känslan när han rör sig. Och när han har hicka i magen så smälter mitt hjärta!!

Jag har hittills gått upp 14 kilo, 7 veckor kvar till beräknad förlossning, jag tycker att jag är förskonad mycket gravidkrämpor och mår faktiskt väldigt bra. Bebis rum är färdigmålat och nu ska bara lite möbler och inredning in. Det ska bli så roligt att fixa med det nu sista veckorna!Likes

Comments

Att hitta detaljer att inreda bebis rum och förbereda inför hans ankomst är det bästa jag vet!
Detta är nytt!Båda är köpta på ebay. Jag hittade inte det jag ville ha på något annat ställe och jag tycker de är så fina!

Likes

Comments

Jag var och testade på MamaMove på Nordic Wellness i Partille härom veckan. Jag hade bokat mig till instruktörsutbildningen för att börja hålla klasser en tid efter förlossningen men blev sjuk, och fick avboka.

MamaMove är superbra träning för nyblivna mammor och gravida. Mycket fokus ligger på att stärka bäckenbottenmuskulaturen och också att stärka magmuskulaturen, läka magmuskeldelningen och återfå stabilitet i kroppen. Det är inte ett tungt pass utan allt går i lugnt tempo. Jag tänker att det är lagom att börja med träningen efter första kollen efter förlossningen där man får veta att man har läkt som man ska och vet sin fysiska status.

Likes

Comments

Första inlägget och därför tänkte jag skriva lite om mig själv.
Jag startade den här bloggen för att jag vill nå andra gravida, mammor, träningsglada eller bara glada. Få idéer, ge idéer.
Jag är väldigt träningsglad, gruppträningsinstruktör och danslärare i magdans. Jag är även utbildad socionom och arbetar med arbetsrehabilitering. Nu är jag gravid i 8e månaden så allt det har jag fått pausa nu och kör egen träning i stället.

Jag kommer skriva om träning, kost, inredning, graviditeten och mammaskapet efter det :D


Likes

Comments