Header

Denna vecka har jag jobbat på siljanshunddagis i Borlänge och Daisy har fått vara med både igår och idag.  Hon har skött sig utmärkt inne på dagiset, Daisy har fått vara med för att socialtränas och lära sig hantera hundar. För att ta oss dit har vi åkt buss för första gången vilket gick super, hon la sig ner och sov.

Nu ska vi ut med dagishundarna så hoppas att ni får en bra fredag!

/ En stolt matte 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Detta inlägg kommer inte ha något med hundträning att göra utan det kommer handla om mig och hur jag mår. Jag har funderat på om jag ska skriva detta från o till och har nu bestämt mig för att göra det.

Jag är en glad tjej som älskar det mesta men även jag har mina motgångar där det inte känns speciellt lätt. Allt började i höstas någon månad efter att jag och min sambo flyttade ihop, jag började känna mig trött och fick smått panik då och då, jag kunde grina utan anledning och kände att jag bara ville vara hemma och sova. Trots detta så visade jag mig glad utåt för det är ju den jag är i alla fall när jag mår bra och när folk frågade hur jag mådde så svarade jag det som alla svarar BRA!. När jag kom hem så brast det oftast och speciellt på kvällarna när jag försökte slappna av och den ända som visste om hur jag mådde var Axel, jag ville inte berätta för min mamma och pappa egentligen så vet jag inte varför. Efter att ha känt så här i någon vecka så började min praktik på lasarettet och jag kände min inte lika nedstämd, så klart var jag fortfarande trött men jag bröt inte ihop lika ofta på kvällarna. Tiden gick och allt kändes helt okej men i november började jag får huvudvärk dagligen och någonstans där berättade jag för mina föräldrar hur jag hade mått. Huvudvärken fortsatte och i februari/ mars sökte jag vård eftersom den bara blev värre, det man kom fram till var att det nog berodde på stress och jag tänkte aldrig att jag är stressad (jag kände mig inte stressad). Men vet ni vad det är stress, jag känner mig inte så stressad som man kan göra när man börjar bli sen ( det alla kallar för stress) utan det är mer att jag har mycket att göra som har påverkat mig negativt.

Vissa dagar kan vara jobbigare än andra, jag kan känna mig ledsen utan anledning eller bara trött och jag märker att det kan vara svårt för folk att förstå. När man säger att man har problem med stress så märker man på folk att dom inte riktigt tror en utan mer att det är något som man säger, för alla har väl det stressigt? Jag trodde aldrig att stress kunde påverka en person så otroligt mycket,  stress för mig har tidigare varit att man har mycket att göra eller har bråttom till något. Jag vet inte om fler kan relatera till detta men jag har lärt mig att när min kropp säger ifrån så måste jag lyssna och inte köra på som inget har hänt för varken jag eller någon annan vinner på det. Ska jag vara ärlig så är det en sån otroligt jobbig känsla inom mig hela tiden, tänk er att hela tiden känna att ni måste iväg fast ni har inget ni har bråttom till, så är det för mig väldigt ofta.

Jag måste helt enkelt lära mig att ta det lugnt och försöka hantera min stress, jag vet inte om detta kommer försvinna av sig själv eller om jag måste jobba med det men en sak är säker och det är att detta är jobbigt och det är inget jag önska någon. Ni kanske tycker jag är larvig nu men detta är mina känslor just nu och några utav er kanske också har problem med stress inte vet jag, ni kanske inte känner samma och det är inte konstigt för detta är min kropps sätt att säga till.

Detta inlägg blev rätt lång men jag kände att jag bara behövde skriva av mig. Hoppas ni gillar det fast det inte är om hundträning, för att lägga in lite om hund så kan jag lova er att hundarna hjälper mig otroligt mycket, får jag träna hund så kan jag slappna av och bara glömma allt för en liten stund.

Ha det toppen.

Likes

Comments

Igår kom beskedet att vi kommit med på ungdomslägret på Marma! Ska bli så jäkla roligt, jag har tänkt anmäla mig flera år men har antingen glömt eller så har det inte fungerat. Men i år anmälde jag mig så V 27 åker jag och Easy! Längtar något sjukt!

Likes

Comments

Blev lite träning med Daisy idag och oj vad hon överaskade! Hon hade fokus och tyckte det var kul, blir så glad!

Vi körde lite fot och lite positions träning och såklart lek. Leken var inte bara lek utan även bytes lek där vi tränade på att komma tillbaka med leksaker och byta till en annan leksak. Nu hoppas jag att denna känsla kommer hålla i sig och bli ännu bättre!

Ha en bra eftermiddag/kväll!
/ En glad tjej

Likes

Comments

Hej på er!

Var ett tag sen jag skrev något och det har hänt både positiva och negativa saker i under den tiden. Tänkte att vi börjar med dom negativa så att vi kan sluta på topp.

Det dåliga i Daisys träning är att hon helt plötsligt har börjat slå över i stress när vi går i koppel, hon har tidigare gjort det när det kommer något ljud som hon tycker är läskigt men nu är hon stressad från att vi lämnar gården, och efter en stund på promenaden så slår stressen över i panik. Så nu är min plan att jag går kortare vändor med henne i koppel och längre med Easy. Tror lite att denna stress nivå har kommit pga att hon är skendräktig... hoppas på att den ska lugna sig lite men såklart tränar vi på att stressa ner hela tiden när vi är ute.

I lördags blev det lite träning för båda hundarna vi började med spår som gick helt okej för Easy, och ja Daisy håller på och lär sig så kan inte säga så mycket. Sen blev det lite lydnad/ bus för Daisy där hon tillslut var med och lekte och hade fokus en liten stund. Hennes träning är inga pass på 30 min utan 10 min intensiv träning med lek och fokus, sedan in i bilen vila och ut och köra en liten stund till. Jag gör detta för att hon inte ska få avbryta träningen utan det gör jag och för att vi ska sluta medans det går som bäst. Något som gjorde både mig och Axel glada var att hon även lyssnad och kom tillbaka fast hon blev skrämd, som ni vet så har hon tidigare sprungit iväg när hon blir rädd men hon vände faktiskt och lyssnade.

Summan av kardemumman av förra veckan är att vi gör både framsteg och baksteg (heter det så?) men vi fortsätter kämpa och hoppas på resultat.

Ha det bra!

Likes

Comments

Hej på er!

Har inte haft internet så har inte kunnat uppdatera er i vår träning. Just nu går träningen super för mig och Daisy, igår var vi ute och tränade för första gången vilket gick helt okej. Vi har börjat träna in fotposition vilket hon börjat fatta och sen tränade vi mest att leka och att det är roligt att samarbeta med mig. Daisy kan även gå i koppel nu! köpte en VGW sele till henne eftersom hon rymde ur den andra och vilken skillnad det blev, hon har även förstått att när kopplet är spänt får man inte gå framåt vilket gör att hon går riktigt bra nu. Nu ska vi ställa mer krav på hon så att hon inte har sträck koppel alls.

Dock har det inte bara gått bra, i fredags slet hon sig ur selen för att hon blev rädd och sprang till skogs och sen var hon smått panikslagen hela kvällen och drog ytterligare en gång till skogen men efter det har det bara blivit bättre!. Tror allt detta beror på att hon är i den känsliga åldern.

Ha det bra! / Ellinor

Likes

Comments

Denna dag gick från bra till dålig och åter till bra. När jag kom hem var planen att jag skulle gå ut med hundarna en i taget, jag började med Daisy eftersom hon ska koppeltränas och det tar längre tid. I början gick det super var helt imponerad hon drog inte mycket och förstod vad jag ville när jag stannade men sen så brann det nog till i den lilla malle hjärnan,  sen gick inget och hon lyckades ta sig ur selen. Hon sprang runt lös på en åker som tur var men hon betedde sig som en riktig valp gör, kommer fram och springer därifrån lika fort. Jag fick ringa Axel som fick komma ut med Easy och hjälpa mig för jag var så arg att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. När Axel kom hade jag precis fått tag i henne och han fick gå in med henne och jag tog Easy på en promenad. När jag och Easy skulle gå kom värsta stormen och det började regna... haha kan det inte bli bättre.

Jag tror Daisy började med dessa dumheter för att promenaden och koppelträningen blev lite för lång vilket gjorde att hon inte orkade hålla fokus. Imorgon blir koppelträningen kortare. Om vi även ska nämna det som gjorde allt bra igen så var det träningen med båda hundarna som gav lite glädje.

I mitt förra inlägg skrev jag att Daisy inte var jätteglad på leksaker men hoppades på att det skulle komma och vet ni vad hon tycker om det nu! Ca 1h efter att jag hade skrivit det så började hon leka, så idag har vi tränat lite att byta leksaker men även lite fotpositioner. Med Easy blev det mest skoj grejer, lite fjärrdirigering men annars bara trix och saker hon redan kan.

Ja ni hör ju hur min dag har varit och jag kan lova att det märks att man har en valp i hemmet... Har liksom glömt hur det är. Ni får ha det så bra / Ellinor & den brunna malle hjärnan

Likes

Comments

Blev en dag till hemma idag, betydligt piggare så imorgon bär det av till skolan. Hundarna har fått lekt av sig och sen mest bara sovit förutom en liten stund då jag tränade med Daisy, med liten stund menar jag verkligen en liten stund typ 5 min träning.

Måste bara få skryta över Daisy lite då hon idag faktiskt lekte med en leksak en liten stund tillsammans med mig! Man blir så glad att man nästan får tårar, tänk vad en liten leksak och en hund kan göra en människa glad ibland. Easy har såklart också fått leka men hon är alltid topnotch ( så klart inte alltid men ofta) så måste inte skriva om hennes framsteg.

Ikväll ska vi åka och köpa en barn-toa-pall till Daisy så vi kan börja träna bakdelskontroll men annars blir det inte så mycket. Måste bara visa er ett par byxor som jag tror jag ska klicka hem, vem vill liksom inte ha dessa byxor?! Jag älskar dem och de ger lite färg när man tränar.

Ha en bra kväll! / Ellinor

Likes

Comments

Igår var det 1 vecka sen vi hämtade hem Daisy, då var hon en hund som tyckte allt var läskigt (är nog ett inlärt beteende). Redan efter en vecka har hon blivit tryggare och många saker är inte alls lika läskiga som tidigare, helt otroligt vad tydlighet, fasta regler och lite stimulering kan göra. Denna hund kommer bli en toppen hund när hon har vuxit till sig lite, man måste ju tänka på att hon bara är 6 månader vilket gör att hon är lite i spökåldern.

Nu i helgen har vi varit hos mamma och pappa med hundarna för att jag har varit så pass dålig så jag har inte orkat gjort någonting, det är tur man har Axel som tar hand om hundarna då! Blev helt chockad när jag hörde att hon hade sprungit rakt in och hälsat på pappa, min syster hennes kille och min lillebror vilket hon aldrig tidigare har gjort (guld stjärna till Daisy)

Idag ska jag mest vila och hundarna ska väl kanske få köra något spel men mer än så blir det inte, hoppas ni har haft en bättre helg än jag!

Ha det! / Ellinor

Likes

Comments

Denna dag blev verkligen inte som planerat, jag som hade tänk att träna både mig själv och hundarna men istället blev man sängliggande med feber. Det har nog inte varit så fint väder som det är idag på 2 veckor vilket gör det riktigt surt att man inte orkar lämna sängen. Just nu är Daisy med Axel och handlar medans Easy ligger i sängen med mig, anledning till att Daisy fick åka med är för att hon ska få komma ut lite men även för att få träna på att hoppa in och ur bilen. Daisy hoppade för första gången in i bilen själv igår vilket hon måste lära sig för jag orkar inte lyfta en 28 kg hund varje gång man ska bort. 

Under gårdagen la jag upp en plan på hur vi ska träna Daisy så att hon inte tycker att människor är läskiga. Jag läste ur Fredriks steens bok "Hund coachen" hur man skulle träna hunden när den är "rädd" för människor och så här var upplägget: Hunden får inte hälsa på människor tills den börjar visa nyfikenhet och trygghet och detta gör man för att visa hunden att jag som ledare har hand om situationen men även för att göra den nyfiken. När hunden börjar visa nyfikenhet så kan den få hälsa en kortstund men när den hälsar ska personen ignorera den, jag bestämmer när den har hälsat klart. Sedan utökar man hälsandet tills hunden tycker människor är roliga och att man ser att den känner en trygghet av att jag som ledare har koll på situationen. 

Jag tänkte testa detta på Daisy så jag återkommer hur det går. Jag tror att denna metod kan fungera, jag känner egentligen inget behov av att Daisy ska älska att hälsa på folk men hon ska acceptera läget och inte gömma sig. Jag rekommendera verkligen er att läsa ur Fredrik steens böcker då han har otroligt många bra tips på saker som kan vara svåra att träna när det gäller beteenden. 

Ni får önska mig lycka till med denna övning! /Ellinor

Likes

Comments