Senaste Nytt

Hallå!

Igår flyttade Fora, lite snabbt beslut men ack så skönt. Jag slipper ha dåligt samvete att hon bara står och behöver inte tidspressa mitt "schema" för att få in tömkörning, ridning eller promenader. En sak mindre att oroa sig för!
I och med att hon flyttade så får Ninja komma in på nätterna, annars hade hon blivit ensam ute i lösdriften. Det är ju bara tillfälligt, tills jag vet mer vad som händer kring henne. Hon verkade uppskatta att få komma in och oj så spännande det var att gå i stallgången när alla hästar stod inne! Väl i sin box så åt hon nöjt, äpplen och hö. OCH välte ut sin vattenhink. 😖 Precis vad jag anade skulle hända, men hade inget att säkra den med så det får vara till senare. Ska man säkra hinkar från henne får man gjuta fast ett plåtkärl i golvet, i princip. Jäkla ponny!
Jobba klart idag, ordna med vagn och hjälpa pappa lite. Och stallet såklart! Imorgon är jag ledig och funderar fortfarande på hur jag ska fördriva tiden då, på bästa sätt. Skulle ha hjälpt @YrsaArbelund att flytta hem sin Balthasar, men det ordnade hon själv i helgen. När jag fick reda på det blev tanken genast att ta en ordentlig runda i stallet, löshoppa/träna på ridbanan med Fora och Ninja. Nu är inte Fora kvar och Ninja kan inte tränas några långa stunder så kommer ha massa tid över. Får väl fortsätta min tid med rensning även i stallet. Mer utrustning ska bort!

Hejdå Fora och tack för den här tiden ❤

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Föl, Askmolly, Tankar

God morgon!

Jag som alltid alltid säger att tiden bara försvinner för en, dygnet har aldrig tillräckligt många timmar och så vidare.. Det har varit lite av ett signum för mig, att aldrig hinna allt jag vill och helt plötsligt stå där och undra varför veckorna bara svishar förbi. Det var ju jul nyss liksom.
Nu kan jag med handen på hjärtat säga att tiden aldrig gått så sakta. Jag lider varje dag för att det känns som att "aldrig komma fram". Såklart handlar det ju om höjdpunkterna som händer i maj. En flytt som är så efterlängtad och ett tillskott i hästfamiljen som jag nästan börjar tro aldrig ska komma.
Mollys mage är så rund och fin, minns ni att jag skrev för några månader sen att det var kul att se den röra sig och att hela magen gungar när bäbis rör sig. Nu rör sig hela Molly när det är gymnastik därinne! Fick lite panik häromdagen för hon ryckte konstigt när jag släppt ut dom och hon intog sin frukost. Ryckte, gungade och tappade fotfästet där hon stod vid höet och tuggade nöjt. Jag nästan sprang fram och ju närmre jag kom desto mer insåg jag att det var bäbis som visade hur rörlig den är. Det kommer rediga kickar emellanåt och Molly suckar och pustar varje gång.
Det är underbart att se, för oron att bäbis inte lever sköljer över mig nästan varje dag. Har inget minne av att jag var så orolig som jag är nu, när Easy låg i Sabrinas mage. Nog för att jag kollade noga noga varje dag och gärna åkte ut flera gånger om dagen för att ha henne under uppsikt. Då missade jag fölningen med en hårsmån, fick samtal på morgonen vid utsläpp att inget hänt eller såg ut att hända och jag tänkte då att i natt ska jag vara kvar och vaka. En halvtimme senare ringer det igen och då är han redan ute, dom som bodde på gården hade suttit och ätit frukost och sen kollat ut och då var allt klart. Sabrina lurade oss rejält, då tecknen var få och jag hade inte ens vakat en natt!

Jag kommer hinna få en psykos innan detta är klart. Mitt i flytten kanske jag måste vaka på nätterna. Hur ska det gå liksom!? När man flyttar vill man vara hemma och fixa och dona. Samtidigt som jag inte för allt i världen vill missa Mollys fölning. Ja, ni förstår kanske att min hjärna går varm. Men det är iallafall positiva saker, hade varit värre annars. 😆

Nu ska jag fortsätta jobba, det är en sån helg. Det får dock tiden att gå, kanske inte så mycket snabbare men jag får lite annat att tänka på en stund!

Likes

Comments

Senaste Nytt, Utrustning

Hej!

Äntligen är jag hemma och har krupit ner i soffan! Det blev en lång dag, men jag har fått mycket gjort.
Körde stallet imorse med allt vad det innebar. Tyvärr säger ryggen ifrån fortfarande så det blev bara pyssel med hästarna. Molly och Fora blev ordentligt borstade, Fora lite mer för hon har hunnit grisa ner sig sen igår. Skulle tro pälsen som släpper kliar en aning nu. Molly hade ju stått inne så hon var ren! Ninja var blöt, som dagg i pälsen över ryggen så hon fick lite träning ute bara.
Nu äntligen har det släppt för dom andra, alla kommer alltid fram först men sen går en efter en när man bara visar intresse för t.ex Ninja. Först Molly, för henne hägrar maten, sen Label och sist Fora. Fora är ihärdig med sina försök att få kli eller godis. (Mest godis 😆) även om det uteblir varje gång) Ninja tycker det är kul att få en uppgift men blir väldigt ivrig så emellanåt så fallerar hennes koncentration. Men det ska jobbas på!
På förmiddagen var Pierre hemma på delat pass, så vi pysslade hemma och fick iväg en full bil till soptippen. Tredje i raden om jag inte räknat fel, så nu börjar vi få ordning på sakerna här hemma och nu finns inte så mycket mer att packa. Bara bokhyllan i vardagsrummet med alla filmer och cd-skivor. Köksgrejorna måste vi ju använda en månad till och typ sängkläder/badlakan och handdukar också.
Hela eftermiddagen har jag varit hos pappa och "rensat" bland mina hästgrejor. Något förvånad man blir när man ser hur mycket saker man har, en del saker glömmer man liksom bort. Jag fann hela TRE stycken grimskaft som var helt oanvända!! Ööh, hur nödvändigt kan det vara att köpa nya varje gång man går in i en hästbutik?! Hur som så behöver väl mina som används bytas ut så småningom. 😊
Jag har även täcken till förbannelse. Nu har jag plockat ut de täcken jag ska ha kvar själv, men ändån fyller resterande täcken tre Ullaredtrunkar. Jag måste ha någon sorts hamstergener, helt klart! Men det är riktigt skönt nu när man är inne i ett "eliminerasakerflow"!

Nu ska jag kolla på The Perfect Storm och sen sova. Ny dag imorgon!

Likes

Comments

Hej hej hej!

Hinner knappt med mitt eget tempo. Förkylning och ryggskott är tusen gånger bättre nu, om än inte helt bra. Så glad att jag orkar göra saker igen!
Så, idag blev det en redig stalldag. Häromdagen inhandlades ny pellets åt Molly och idag kompletterades det med havre och halm! Så idag ordnade jag det med fodret och fick hjälp av Olivia och Johanna att ösa in halmen i en tom box. I helgen får jag hämta spån hos Klasse, även om jag har en hel del kvar så ska jag ta hem det som finns. Så nu är vi nästan helt klara för en fölning! Det enda jag saknar i stallet inför fölningen är handsprit och handdukar. Handspriten har jag hemma och handdukarna ligger ute hos pappa.

Idag fick Molly och Fora en redig promenad med tjejerna, konstigt nog bad jag Olivia ta på sig en hjälm då jag tänkte att Fora skulle va lite hoppig. Istället var det Molly som stått för skutten och krånglet och Fora hade varit hur snäll som helst!! Lite "gravidsuris" Molls kanske? 😆
Idag tog även vårt levererade hö i hagen slut. Så nu får man använda armmusklerna varje dag och ösa ut det som får plats i foderringen. Tycker det ska bli en mysig rutin, för då får man lite extratid med hästarna i lösdriften och pratas med dom när dom är "fria". Ninja gick efter mig som en skugga fram och tillbaka tills jag sa åt henne att stanna och äta istället. Hur söt som helst! Dock tror jag mest hon var nyfiken på om jag eventuellt kanske hade en morot eller två med mig. Tyckte att det räckte med nytt hö, morot får det bli imorgon.

Nu ska jag sluta de blå och försöka sova utan att hosta. Tidig morgon imorn!

Johanna och Olivias svar på hur man hjälper till att ösa halm. Tror dom var mer under halmen.. Men in i boxen kom den! 😄

Likes

Comments

Tankar

Hej!

När jag låg sjuk så började tankarna krypa, eller ja, jag hade mycket tid att tänka när jag väl var vaken.
Tänkte få ner lite i ord hur det varit att byta stall. Flera undrar hur jag och hästarna har det nu.

Att ta steget att flytta från Sörtorp till Syndbystallet var stort och något nervöst.
Jag hade inte en tanke på att flytta, hästarna och jag trivdes så extremt bra ute på Sörtorp. Det var lättjobbat och allt fungerade faktiskt bra. Det blev såklart svårare att greja allt när Yrsa sålde Forysta. Jag klarade det bra när jag stod på Berga, morgon och kväll varje dag. Men då var jag sjukskriven och hade tid att pusta ut emellan morgon och kväll. Att få ihop tiden och aldrig ha sovmorgon samt bilkörningen tröttade ut mig, totalt. Det var den tyngsta delen på året också, jag var sällan i stallet i dagsljus, så det blev inte mycket annat gjort än mockning och stallfix och borstning av hästar. Såklart blev det för tungt att hantera hela det och samtidigt jobba.

Jag fick möjligheten att komma in till Sundbystallet med hästarna! Det har verkligen artat sig till det bättre. Jag kan nog inte ha det bättre än jag har nu. Även om jag ofta saknar Sörtorp så fungerar det ypperligt fint i Sundbystallet. Jag har två hästar på lösdrift och en på box. Eftersom vi står kollektivt så delas alla pass på alla i stallet, vilket betyder att jag har knappt två pass, ut eller insläpp, i veckan. Jag har bara en häst (Molly) att mocka och fixa mat åt och Molly går i lösdriften tillsammans med de andra på dagarna så endast en hage att hålla koll på. Det har underlättat för mig när det gäller mitt jobb också, det går tusen gånger lättare att behålla orken!
Och nu när jag varit sjuk så har jag fått hjälp, vilket inte riktigt var möjligt fullt ut förut. Även om Yrsa ställde upp när det krisade och Pierre hjälpte till med de tunga grejorna i stallet när han var med så är det något helt annat nu, förut hade man verkligen hela ansvaret själv, alla dagar. Alla är så hjälpsamma och snälla i Sundbystallet, helst vill alla hjälpa till samtidigt! 🤣 så jag får en paus när jag som mest behöver det (läs: när jag är däckad i feber..)!

Nu har vi dessutom fått flytta in i nya stallet, det känns fräscht och vi kommer få spolspilta, tvättmaskin och fikarum och toalett. Det är inte långt kvar tills det är färdigt! Allt det känns väldigt lyxigt, det enda som saknas för att det är en toppmodern anläggning är ett ridhus, men vad ska jag med det till egentligen? Aldrig haft behov av det förut och kommer förmodligen inte ha det i framtiden heller. 😊

Jag är enormt tacksam för det jag har nu, hur mina tjejer bor! Jag är glad åt att ha så många stallkompisar, förut var jag nästintill alltid ensam i stallet. Det var inte många gånger under höst och vinter som jag och Yrsa var i stallet samtidigt. Det är för att vi hade varsitt pass om dagen, antingen släppte man ut hästarna eller tog in dom. Ganska självskrivet och det visste vi ju om när vi flyttade in. När man väl är uppe i det så tänker man inte på hur ensamt det blir, men nu när man fått sällskap så tänker jag tillbaka på att det var rätt ensamt. Nu finns nästan alltid ridsällskap eller bara någon att prata med under tiden man mockar eller pysslar med hästarna.
Jag gillade lugnet ute på Sörtorp, man fick ordna med sitt eget och ha sina rutiner. Nu är det flera människor och mer "spring", men atmosfären i stallet utstrålar lugn och ingen häst (eller människa för den delen) är hetsig eller stressad. Vilket tyder på att vi alla trivs, alla är lugna och harmoniska!

Det är stor skillnad men båda ställena minst lika bra, på sina sätt! Är glad för att ha haft möjligheten att hyra stallet på Sörtorp och nu få stå i modernt stall nära hemma!

Likes

Comments

Senaste Nytt

Halloj!

Egentligen har jag precis ingenting att uppdatera om, mer än att förkylningen nått sin höjdpunkt och nu är på väg att gå över. Och att jag som grädde på moset fick ett rejält ryggskott! Helt otroligt!
Men det brukar bli så när jag varit still för länge. Men jag hoppas det går över snabbt, för jag är rätt trött på att ta det lugnt. Eller rättare sagt VÄLDIGT trött på att ta det lugnt!

Har iallafall bidat min tid i sängen/soffan med att styra upp planering för vad jag har framför mig. Planerat vad jag ska göra när jag är tillbaka i stallet! Oh herrejösse vad jag har planer. Haha! Fått massor av idéer som knappt hälften kommer att vara möjliga att genomföras inom närmsta framtiden.

Idag har jag orkat ta mig utanför dörren iallafall, dels lite längre promenader med Elvis och så en vända på "stan". Det blev inköp av present till Pierre och en kalender. Äntligen! Fått ner en hel del "kom-ihåg" däri och hoppas jag ska kunna strukturera upp saker på ett bättre sätt nu. Hur som så har det blåst halv storm ute, men solen har visat sig och det märks att man saknat den. Så fort jag sticker näsan utanför dörren så suger jag åt mig varenda liten bit energi som solen ger.

Nu saknar jag stallet, jag saknar mina fina tjejer så det gör ont och mitt kontrollbehov behöver lugnas lite då jag haft hjälp med mockning och sånt i TRE (!) dagar nu. Så imorgon är det dags att få åka ut igen. Ska bedriva tiden sååå lääääänge jag bara kan där. Det är inte aktuellt att rida eller springa med liten i skogen, eftersom jag är dålig fortfarande men bara att få vara i stallet och andas häst är guld värt i den trista och förkylda tillvaron.

Likes

Comments

Senaste Nytt

Börjar med att säga god natt!

Hoppas ni sover gott, jag har legat vaken sen jag la mig. Mycket irriterande för jag är så trött att ögonen går i kors.
I fredags vaknade jag med en ond hals, så ont att jag inte kunde svälja frukosten. Men inget annat var konstigt och halsen har varit öm men känts bättre. Sen kom febern, inte nån jättehög men kännbar. Idag har jag varit riktigt sänkt och nu kan jag inte somna för att halsen, näsan och febern gör sig påmind ungefär var tionde sekund. Hur kan jag bli sjuk igen?! Hade ju nyss influensan. 😡

Längtar till imorgon (idag), till stallet! Hoppas dock att jag orkar mer än jag gjorde idag, det blev mockning och så lyfte jag ut höbalsnätet som varit fastfruset i leran i nån vecka. Ska försöka spola rent det och låta det torka innan jag bär ner det igen! Och såklart pyssla om hästarna, det behövs nu när pälsen börjar trilla av!

REN HÄST, tack!

Likes

Comments

Humledals Narinja, Senaste Nytt

Idag tog jag tag i tvätt av liten gris... Also known as Ninja!
Eller ja, hennes svans och bakben. Hon har ju för mycket päls för att bli badad och vi har inget varmvatten än. Men svansen.. Denna jäkla svans!!
Den är underbart fin, när den är ren och igenomborstad! Men nu, efter månader på lösdrift och senaste tidens lera i kombination med att hon inte lyfter på svansen ordentligt varken när hon kissar eller bajsar gör att den var motbjudande att ta i utan plasthandskar! Så...
Nu är den sköljd, tvättad med både en typ oljeliknande medel (som löser upp fett och smuts) och så vanligt schampo (TIB) och sedan sköljd igen. Den blev inte helt ren, då det var svårt att greja både att hålla häst och spola svansen på gårdsplanen, men nära inpå helt ren iallafall.
Efter det dränkte jag den med pälsglans och borstade igenom det värsta, klippte den då ca 5cm släpade i marken och sen flätade Olivia upp den. Superfina och snälla Ninja som stod ut precis hela tiden utan att bli otålig eller grinig trots "tuff" behandling och kallt vatten.
Fick massa morötter (som vi köpt från foderbilen och som blev levererade idag!) som tack för att hon höll ut! 😊
Nu får vi hålla tummen för att hon behåller flätan i ett par dagar. Tanken är att den får sitta ett tag och sen sköljer jag bara av eventuell smuts och dränker den i pälsglans igen och flätar om, så gången efter det ska den redas ut ordentligt och om det fortfarande är mygg/flugfritt och lerigt så får den flätas en sista gång inför våren. Bra plan där.. 😂

Ser ni min specialuppbindning? Hon är för liten för att den vanliga uppbindningen ska nå till hennes grimma... 🙈

Likes

Comments

Senaste Nytt

Idag blev det massa stalltid!
Morgonen startade kl 6 med utsläpp och stallfix. Fixade även lite med Molly i hagen, drog ett par varv med skrapan för att få bort lite hår. Ninja, Fora och Label var utmärkt men närgånget sällskap, men dom förkortade tiden för oss för Molly tröttnade på att dom försökte sno uppmärksamheten så jag fick ge mig.
Det är mycket bättre att dra bort lös vinterpäls ute, så man slipper allt hår som yr i gången. Näste häst till skrapan är Ninja men det får bli imorn! Fast hon får nog komma in en sväng för att bryta mönstret lite i hennes vardag. Tror hon uppskattar det plus att hon är minst i hagen och ganska låg i rang så man blir lätt klämd om man är vid henne och dom andra kräver uppmärksamhet. Snällast mot både henne och mig att hon får komma in och bli borstad!

På eftermiddagen kom tjejen och provred Fora igen, gick jättebra! Hon fick känna på lite bus och hon tar Foras egenheter på ett väldigt bra sätt, dom passar bra ihop och dom verkar väldigt seriösa med hästar. Även om jag helst hade haft henne kvar själv så känns det bra med en vettig person. Man måste tänka på hästens bästa också. Hon hade gärna fått vara kvar, men det är inte hennes kopp the att bara gå i hagen, hon vill ha en egen människa som ger henne 100% uppmärksamhet och hon vill arbeta. Och jag får såklart dåligt samvete för det, för bådas skull så är det bäst att hon får sin egen människa! Fina fina Fora!

Nu ska jag ta kväll, imorn är en ny dag OCH en ny vecka. Ett långt VARMT bad och sen sängen. Ja tack!

Ninja utnyttjar foderringen på bästa sätt.. Hon behöver verkligen få bort päls för nu klias det värst värre!!

Likes

Comments

Askmolly, Föl

Nervositeten ökar i takt med att bäbis växer!!
Allting går väldigt tungt för Molly, så sista tiden är det bara skritt och kortare travsträckor som gäller. Jag vill att hon hålls igång så pass det går så hon är fräsch i kroppen och tanken är att det underlättar fölningen.
Hon har lite bekymmer om hur hon ska ta sig ut ur stallet då det sluttar neråt precis utanför dörren och det är inga snabba steg som hon rör sig i hagen med. Dom kan dra till med en busning emellanåt, men Molly är den som lugnar sig först och står gärna och tittar på de andra. Mamma Molly!

Nu är fölungen ca 85cm stor, pälsen och taglet börjar sättas och känselhår har vuxit ut. Skulle tippa på att den är i storlek med en mellanstor hund. Om jag förstått rätt så börjar den nu vända sig i läge för att komma ut i världen, så det borde blir mindre tydliga fosterrörelser framöver.

Det är bara två månader kvar nu, den tiden kommer ju gå rasande fort om det fortsätter som det gjort nu. Två månader!! Eh, typ 8, 9 veckor! 😱

Ser nu att jag behöver nya bilder, hittade ingen ny som är värd att lägga upp. Mest för att det är vidrigt väder och gör allt grått och trisst!
Men det kommer!

Likes

Comments