Header

MODE & SKÖNHET

SKJORTA-FOREVER 21 II BYXOR-BIKBOK II HALSBAND MED CIRKEL-GULDFYND BY MOLLY

Jag avundas alla som med sina kreativa själar kan experimentera med kläder, hitta häftiga och snygga kombinationer samt förvandla gammalt till nytt. Det är inte jag. När plagget har tappat sin gnista som jag en gång såg när jag köpte plagget i affären, finns det inte någon återvändo; det hamnar direkt i påsen som ska tas med för att bortskänkas.

Hur jag hamnade där vet jag inte, men helt plötsligt var jag och grävde i påsen med de kläder som jag ansåg vara "ett hopplöst fall". I högen fann jag dessa byxor som hade tappat sin gnista genom att krympa i tvätten och förlorat den verkliga passformen.

Saxen var i handen, och jag började klippa. Jag tänkte "Vad skulle Ernst ha gjort?", och svaret var givet; "Gå på känsla". Skämtar såklart, men helt ärligt, tänk vad världen skulle vara fin om fler var som honom. Hursomhelst klarade jag lyckligtvis av att varken klippa snett, eller olika mycket på varje ben. Nu hade jag helt plötsligt återupplivat gnistan och detta plagg fick ta plats i garderoben igen.

Jag blev chockad över mig själv att jag kunde få ett lyckat resultat av det hela! Nu besitter jag en hel hög med kläder som jag har olika planer på att förändra för att få tillbaka gnistan igen. Det är hemskt hur man överkonsumerar trots att man vet hur det påverkas negativt på många plan. Man glömmer bort hur både en själv och omgivningen utifrån olika aspekter skulle vinna på om man börja skärpa sig. Det måste åtminstone jag börja göra.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

VARDAG

Godmorgon (nästan)! Snart är sommarlovet över, och på måndag tar jag steget och äntrar en helt främmande skola som ska bli den plats jag tillbringar den största delen av min vardag de kommande tre åren. Det känns så kul! Äntligen dags att lära känna nya människor, börja forma sin utbildning mer personligt och bara slängas ut i sådant man är helt främmande i.

Snart tillbaka till rutiner, något som har suddats ut ganska rejält under den här sommaren. Jag är känner mig taggad på ALLT. Hösten är snart här! Nog för att jag alltid har svårt att säga hejdå till sommaren då jag föredrar en härlig solsemester i böljande värme före en skidsemester i en härlig skidort, så slätas det lätt över när hösten börjar krypa sig fram. Ny energi har kommit efter en härlig sommar formad efter en själv, det är äntligen dags för att uppdatera sin garderob med härliga stickade tröjor, krypa ner i sängen och börja plöja en ny serie medan man dricker liter av te. Det känns okej att sommaren börjar lida mot sitt slut, trots allt.

Likes

Comments

VARDAG, VÄLMÅENDE

Förra veckan var en dal. Jag sköljdes över många gånger av något som tog allt jag hade och bytte ut det till nedstämdhet. I huvudet kändes det som en enda tjock dimma bestående av oförståelse. Jag kunde inte finna svar på varför det kändes som jag sköljdes över gång på gång.

Med tiden lättade dimman och ju mindre disigt det blev desto större förståelse till mitt mående fick jag. Vid det stadiet började vågorna som sköljde över mig avta, och jag fick började gå tillbaka till det vanliga.

Efter en jobbig vecka, något som inte behöver döljas, vi alla har dem, så vill jag lyfta 5 positiva saker som hänt mig den senaste veckan.

1. UPPTÄCKTE EN NY RESTAURANG.

Detta hände faktiskt idag! Jag och min familj åkte till en restaurang som hädanefter kommer nämnas så fort någon frågar mig vilken restaurang jag föredrar. SEN Street Kitchen är namnet, och bjuder på otroligt fräsch men främst god mat från Östasiens matkultur. Sedan är restaurangen i sig otroligt karaktäristisk och fotovänlig, vilket alltid är ett +.

2. LÅNGPROMENAD.

Jag är alltid otroligt duktig på att ha ljud runt omkring mig, från morgon till kväll. När spellistan är slut går jag över till en intressant podcast, och när alla världens podcasts är färdig lyssnade sätter jag på tv:n för att få höra ljudet i bakgrunden.

För några dagar sedan var jag på en långpromenad i den fuktiga luften efter nattens regn. Den här gången utan hörlurar omslutande runt öronen. Trots att jag tycker det är underbart att gå en promenad med en podcast i öronen var det väldigt avslappnade att endast gå i tystnad. På något sätt upptäckte jag fler fina vyer, dofter och det kändes mer uppmärksam och i nuet på något vis.

3. MITT FAVORIT PROGRAM BÖRJAR OM.

När jag skrollade igen instagram för den hundrade gången träffade jag på en nyhet som gjorde mig glad - alltså jag menar förvånansvärt glad. Carina Berg som inte har några problem att bjuda på hennes härliga jag kommer ut med sin 3:e säsong av "Ett jobb för berg" den 21 Augusti. Väldigt passande nu när vardagen snart drar igång, och man behöver lite extra att se framemot!

4. INNEBANDYN HAR STARTAT.

Lyckan som spreds sig i min kropp när jag fick äntra innebandyplanen för första gången på flera månader var total. Att man kan finna sån lycka i en sport. Det var med ett leende på läpparna jag gjorde dem övningarna jag kan utan och innan, samt gjorde fysen och tog fram envisheten medan armarna skakade av mjölksyra efter sommaruppehållet.

Leendet växte sig allt bredare när jag insåg att tiden är inne där jag får komma tillbaka till min tillflyktsort för vardagens allra stressigaste stunder, samt dela den med världens härligaste gäng.

5. JAG BÖRJAR GYMNASIET.

Hur sjukt är inte det? Jag har BARA 3 år kvar nu!! Det ska bli så kul att träffa nya människor, komma till en ny skola, forma sin utbildning efter sig själv och få en förändring trots att det känns otroligt jobbigt också. Att lämna en vardag man har varit överlycklig med för att sedan behöva byta ut den mot en helt främmande är obehagligt och krävande.

Det är bara att acceptera att det är okej att vilja minnas, men att det är allt lika viktigt att acceptera att det inte kommer att återupplevas. Förändringen kan man inte påverka, kommer man till det stadiet har man kommit en lång bit.

Självklart, jag känner vemod, Det är okej, så länge man inte fastnar och låter det hindra en för att blicka framåt, och se det positiva med förändringen som ska ske.

Likes

Comments

FRÅGOR & SVAR

Hur är det att börja nian, är det någon skillnad från resten av högstadiet?

Förra året vid den här tiden var det dags för mig att påbörja min sista termin på skolan jag då hade gått på i nio år. Jag minns det med blandade känslor. Det kändes hemskt att veta att det var mitt sista år på den skolan då jag alltid har känt mig så oerhört lycklig under främst min högstadietid när jag har gått där. Jag var omringad av vänner som jag älskar och lärare som trodde på mig. Det är dyrbart och något jag tyckte kändes väldigt jobbigt att snart behöva lämna.

Pressen jag hade satt på mig själv under alla dessa år hade tagit ut sin rätt. I vanliga fall har jag alltid varit den som har längtat efter att börja om skolan efter sommarlovet, men inte den sommaren. Tröttheten som infann sig i åtanken av stress och prestationsångest var ett faktum. Jag fann dock motivation av att tänka "Nu är det sista året." när jag var som tröttast på studiemiljön och alla läxor.

Det är märkligt att gå sista året i nian. Man gör olika skoltraditioner för sista gången, som man har gjort sedan benen inte nådde golvet när man satt i skolbänken, och andra traditioner får man göra för första gången som man har väntat på att få göra när man blir lika stor som "de stora barnen". Det är väldigt speciellt.

Är det mer prov och inlämningar än tidigare år?

Det här är självklart individuellt beroende på vilken skola man går på. Jag tycker personligen att åttan var värre när det kommer till prov och läxor då det var lika mycket uppgifter varje vecka, och aldrig någon lugn vecka.

I nian påminde höstterminen mycket om åttan. Det var lika mycket plugg och det var alltid som mest när det närmade sig ledighet, som vanligt. Vårterminen däremot tycker jag var betydligt lugnare! I och med nationella proven så sattes allt på paus. Allt fokus sattes på det istället för de vanliga proven och inlämningarna. Plugget ökade ju fler ämnen som var klara med nationella då man kunde återgå till vanliga lektioner som medför prov och inlämningar.

Hur var nationella proven?

Ärligt? Hemska. Man blir så less på dessa prov med underliga formuleringar, som kräver långa uppsatser om helt ointressanta saker. Jag var väldigt nervös för dessa prov därför man kan inte plugga till dem. Proven är grundat på vad som man anses ska kunna efter högstadietiden. Om du har pluggat någorlunda och kan grunderna så är det lugnt. För dig som inte har det blir fokuset att lära dig dem helt enkelt. Sedan som ni säkert vet vid det här laget gäller det att jämföra, reflektera, svara på frågan "varför?" och så vidare.

För att se det positiva med det hela är en sak att fokuset glider över på detta, och antalet läxor minskar istället. Tror det eller ej, men det går väldigt snabbt, och så är det över. Det är en frihetskänsla och något som är värt att firas. Alla som har/kommer göra dessa prov, ni är så j*kla grymma, oavsett hur det går!

Var du stressad inför slutbetygen?

Ett tag var jag det, vilket är min dåliga självförtroendes förtjänst trots att jag inte hade någon anledning till att vara det. Jag visste vid det här laget vad som krävdes av mig för att nå betygen jag strävade efter, och det såg jag även till att prestera.

Inför vårterminen hade jag redan höga betyg och visste att jag inte skulle släppa dem om jag fortsatte som jag gjorde så därmed blev jag inte stressad. Samtidigt såg jag hur de som kände den här stressen vände det till motivation för att göra sitt bästa för att slippa känna den här stressen. Oavsett hur skoltrött du är, orka kämpa! Du kommer bara tacka dig själv för det i framtiden, då det kan leda till att du hamnar på den utbildning just du vill gå.

Hur var skolbalen?

Det här en av dem roligaste kvällarna i mitt liv. Det var så fint att se alla klädda i det finaste de äger, och gemensamt gå till den här balen för att göra något speciellt av det. Att vandra i den kyliga vårluften med klackarna i handen, utsmetat smink av skratt och tårar, mitt i natten bredvid några av sina närmsta vänner med vetskapen att denna kväll blev något alldeles speciellt, blir för alltid minnesvärt.

Vad kommer du sakna mest från högstadietiden?

Vi hade en sån otrolig sammanhållning som växte sig starkare för varje år som gick efter att vi slogs ihop i femman. Jag kommer sakna min klass mest av allt. Även fast jag har olika relation till varenda en är det gemensamma att jag älskar dem allihopa. De har låtit mig utvecklas från den blyga och försiktiga tjejen med hemmaklippt lugg till tjejen jag är idag. Det kan jag inte tacka dem nog för. Under dem tyngsta dagarna har de alltid fått mig att skratta, och göra den där ångestklumpen med stress lätta en aning.

Jag kommer även sakna mina älskade lärare. Det är nu jag inser vad de egentligen har gjort för mig, och det gör så ont inom mig att jag inte kan berätta det för dem. Om någon lärare av någon konstig anledning skulle snubbla förbi det här någon gång; Tack, för att du trodde på mig.

Vad är ditt tips till den som ska påbörja sin sista termin i högstadiet?

Mina tips:

  • Orka kämpa så gott du kan!
  • Prata med varje lärare hur de ser på nationella om det kommer påverka ditt betyg eller inte. För mig var det olika beroende på lärare och det gjorde att jag fick koll vad som gällde för varje ämne. Det lättar på stressen oerhört.
  • Våga fråga om hjälp, oavsett vad det handlar om. Du kan fråga din syv om gymnasiet, din lärare om kunskapskrav, din vän om en uppgift eller hur man ska tänka när man motiverar.
  • Vi alla känner stress någon gång. Vissa påverkas mer av det än andra. Det viktigaste är att du pratar med någon om det. Oftast märker du att man inte är ensam om att känna stressen över olika saker vilket kan ge ett lugn. Genom att prata med andra kan man hjälpa varandra bara genom att få prata ut om det.
  • NJUT! Det här är det sista året du får umgås med dina vänner som en klass, göra "tråkiga" skoltraditioner och ha din absoluta favoritlärare.

Jag är så lyckosam att fått uppleva min högstadietid på det här sättet därför jag vet att det finns personer som har en helt annan upplevelse om högstadietiden. Kanske är du där nu eller har varit där. Till dig som var där, du är en hjälte! Till dig som är där nu, du är också en hjälte och snälla håll ut! Förstår att det låter patetiskt från någon som mig, men det är med all välmening jag säger det här. Du klarar det.

Likes

Comments

VARDAG

Efter avstängda rondeller, återvändsgränder och trafikstockningar så fann vi tillslut vår väg till stället där vi skulle utmana varandra på en minigolfturnering. Solen som växelvis gömde sig bakom dem tjocka vita molnen skapade ett härligt klimat för att spela sig igenom 18 banor.

Tillslut förkortade vi turneringen då vi tappade koncentrationen och tävlingslusten efter några hål. Mycket berodde nog på att de flesta av oss hade en svacka i formkurvan och det krävdes mycket energi för att inte få en sjua som slutresultat på varje hål.

Istället tog vi våra tvåhjuliga fordon och åkte iväg för att äta en kinabuffé. Det fanns sushi och jag såg det som ett ypperligt tillfälle att smaka det för första gången. Anledningen till att jag aldrig har smakat det tidigare är därför kall fisk för mig har alltid varit något jag har förknippat att man äter med risk för att bli magsjuk, och därför har jag varit noga med att undvika det.

Efter några rundor av påfyllning med mat var våra magar belåtna igen (dock inte med sushin, det var inte en smaksensation). Matkoman fick sitt tillfälle att lugna sig medan vi satt kvar för att prata en stund, sedan började vår färd hem igen.

Likes

Comments

INREDNING

// Sänghimmel HÄR // Ljusslingor HÄR //

Mitt moderna, kala och opersonliga rum har nu förvandlats till ett rum jag vill spendera timmar i för att omslutas av den bohemiska auran som jag har lyckats skapa. Något jag är extra nöjd med är sovplatsen. Det är en mysighetsfaktor som är svår att beskriva som löper genom ens kropp när sänghimmelns tunna tyg omsluter sängen och skapar en vägg ifrån resten av rummet, samtidigt som ljusslingorna milt lyser upp som den ultimata sänglampan och komplimenterar sänghimmeln perfekt.

Det var självklart att jag skulle ha en sänghimmel i mitt rum, men hur jag skulle lyckas skapa det var inte lika självklart. Jag kollade igenom varenda inredningsbutik som gick att hitta, men det var ingen som föll mig i smaken. Häpnadsväckande nog fann jag tillslut en som skulle passa, och det som gjorde det ännu mer häpnadsväckande var att jag fann den på Clas Ohlson. Vem skulle tro det? 

Likes

Comments

TANKAR & FUNDERINGAR, VÄLMÅENDE

När ordet träning tar plats i ljudets centrum är det många som antagligen känner en tung ångest trycka sig över bröstet. Även för mig själv ibland. Tankarna sprider sig till träningspassen man sa att man skulle göra men aldrig gjorde för att istället ligga i soffan, samtidigt som man ser tränings hetsen flöda från bloggar, instagram och olika nyhetsflöden.

Fokuset ligger mycket på resultat; Hur ska man göra för att växa sin kropp starkare, bygga muskler som visar sig, och lyfta vikter som överskrider sin egna kroppsvikt. Jag tror att det är lätt att börja tänka på träningen som den framställs i olika medier, det vill säga en strävan att nå idealen.

Ångesten jag känner ibland när jag inte tränar grundar sig på hetsen att man måste träna för att "må bra". I detta fall betyder "må bra" se ut som idealen, vi alla är hjärntvättade. När jag har den ångesten för träningen brukar jag se det som att det är lika bra att jag inte tränar därför jag vill inte träna för det syftet.

Träning för mig har en större betydelse än så. När jag tränar får min hjärna vila från alla tankar medan kroppen får jobba när pulsen ökar. När jag sträcker mig mot skyn i en yoga position, står i en planka som förvandlas allt mer till en bandsåg med tiden, eller när jag har innebandyklubban i min hand så är det gemensamma att jag alltid är i nuet. Jag tänker endast på vad som händer där och då, inte vad som hände för en timme sen eller vad som kommer att ske dagen därefter.

Det är en avlastningsplats där jag får släppa allt för ett tag och endast fokusera på det jag gör i stunden, utan att röra mina tanker till något annat. För mig är det så enormt värdefullt att finna något som får en att släppa krav, stress och påfrestning för en stund. Det får mig att må bra. På riktigt.

Träning ska inte få dig att känna något av det som det egentligen ska befria dig från. Reflektera. Vad är träning för dig? Vad den är för andra är inte relevant. Svaret som är baserat på dig är vad du ska jobba på. Finner du det genom yoga, promenader eller svettig styrketräning? Det är något du bestämmer helt själv.

Likes

Comments

TANKAR & FUNDERINGAR
DET KUNDE HA VARIT JAG.

Jag vaknar redan vid klockan fyra under trappan i parkeringshuset där jag och mina tre barn har försökt sova under natten. Som tur var lät allmänheten och polisen oss vara den här natten, och vi fick sova oberörda. Jag börjar med att väcka min äldsta son medan jag packar ihop de få ägodelar vi har. Han tar snabbt över, säger att jag måste gå nu så jag inte blir sen till jobbet och lovar att ta hand om hans två yngre systrar, precis som han alltid gör.

Lönen för att göra torgets gator rena räcker nätt och jämnt till att försörja mina barn. Jag är tacksam. Så länge de inte behöver somna hungriga så kan jag jobba i oändlighetens tid. Jag är just på väg att huka mig ner för att börja plocka upp glassplitter på marken när ett hugg bestående av en stor ilande kraft träffar magen.

40 veckor av 52 har jag privilegiet att kunna mätta min egen mage utöver barnens, tillräckligt för att orka stiga upp dagen efter. De resterande 12 veckorna försvinner det privilegierat och det är bara mina barns magar jag orkar mätta. Orsaken är att blodet flödar och de pengar som finns måste investeras rätt. Det vill säga att mina barn får mat i magen och jag kan fortsätta jobba utan att blodet flödar längs mina ben medan magen är tom. Det kallas att överleva.

Detta är inte min historia, men det är troligtvis flera andra livmoderbärares. Det är inte vårt val att vi har blod som måste stoppas en gång om månaden för att inte hindra oss från vår vardag. Du och jag kanske har privilegierat att inte behöva stoppas för att vi har råd att betala för något vi inte kan rå för. Vi vet att det finns livmoderbärare som kvinnan i texten, och även andra människor som har råd med mensskydd men inte värktabletterna som lindrar smärtan och därmed blir sängliggandes. Gemensamt hindras allt för många på olika sätt av att mensskydd inte är gratis.

Vi behöver betala för att våra kroppar fungerar som de ska, medan de som har fullt fungerande kroppar och inte är livmoderbärare slipper stå för någon kostnad alls. Förstår ni vart jag vill komma med det hela? Livmoderbärare eller inte, vi ska inte behöva betala för att våra kroppar fungerar. Särskilt inte när många straffas av kostnaderna man som livmoderbärare behöver utstå. Gratis mensskydd är en självklarhet helt enkelt!

Likes

Comments

VARDAG

1. Himlen hade präglats av hängande moln som vräkte sin nederbörd och lämnade människor inomhus. Mot eftermiddagen hade de hängande molnen lättat och spritt ut sig över himmelen. Pappa dammade av golfklubborna som hade stått längst in i ett hörn medan jag slängde på mig träningskläderna.

De få gångerna jag befinner mig på golfbanan känner jag mig alltid lika obekväm. Jag bland alla rutinerade. Förutom att de ser ut som proffs med sina klädesplagg som matchar med deras påkostade och utrustade golfbags så får de alltid till det där ljudet som gör att golfbollen flyger så långt att ögat tappar fästet vart den landar.

Själv har jag en tendens att missa bollen, få felträffar och allmänt utstråla att jag verkligen inte vet hur man utövar denna sport. Jag blir obekväm, jag tänker mycket på vad de andra kanske tänker när de se mig försöka men misslyckas. Men vet ni? Det är en så otroligt bra träning för mig själv att ställa mig på den här konstgräsplattan och utmana mig själv att inte bry sig och bara köra. Det är då jag vågar satsa och det är då jag får iväg det där slaget som får självförtroendet att lyfta, precis som golfbollen.

2. Lina, Wilma och jag tog en cykeltur i den ljumna sommarkvällen. Det var tänkt som ett energiintag innan vi skulle ta fram chipsen och se skräckfilm, men det hela slutade som en upptäcktsfärd. Vi hamnade på en stig i skogen som varken var bygd för våra cyklar eller för oss då vi inte hade någon aning vart vi skulle hamna. Det blev otroligt lyckat med mycket skratt och allt avslutades med varsin tekopp och rostad macka i vardera hand medan vi pratade enda in till midnatt.

3. Solen var framme samt åskmolnen men det hindrade inte mig för att låna mosters våtdräkt för att sedan åka vattenskidor på ett inte alltför spegelblankt vattnen. Svårt var det vilket resulterade till ett ansiktsplask som gör att jag idag besitter den värsta nackspärren jag någonsin har haft.

Jag längtar trots det redan till dagen vädret tillåter vattenskidåkning och jag får åka på vattenytan igen. Rimlig träningsform om ni frågar mig.

Likes

Comments

INREDNING
1. SÖK BLAND GAMLA SAKER.

De flesta har små vrår, lådor eller kanske rum med prylar som har ställts bort för att sedan glömmas bort att de ens har tagit plats någonstans. Åren går och när du sedan tar dig en titt bland det bortglömda föremålen blir det som att finna nya saker men kostnadsfritt. Det är större chans att man finner föremål man verkligen tycker om då det finns en anledning varför man valde att ställe bort föremålet i en byrå istället för att slänga iväg det.

2. GÖR GAMMALT TILL NYTT.

Mycket man finner i dem bortglömda vrårna kan kännas som att de borde åka till närmsta soptipp. Det gäller dock att försöka se föremålet med nya ögon. Kanske kan man klä om den där fåtöljen, spraymåla dem barnsliga ramarna man hade i sitt rum när man var liten eller måla om en vacker byrå men som tyvärr är täckt med ful grön färg?

Även fast tillbehören kostar för att göra förändringen så vinner både plånboken och miljön på det. Sedan är det alltid ett plus att man kan skryta lite om hur händig och kreativ man har varit när förändringen är klar och föremålet är som nytt!

3. GÅ PÅ SKATTJAKT.

Gå runt och se på inredningen du har framme och kanske hittar du ett guldkorn som skulle passa utmärkt i just ditt rum. Det går kanske att kompromissa och byta ut föremålet du hittar med något från ditt rum? Bara genom att byta plats på föremål från olika rum kan både lyfta föremålen och ge rummen en helt ny känsla.

Personligen hittade jag denna växt och pall under min skattjakt och med övertalning fick den ta plats i mitt rum. Det vill säga om jag lagar mat tre gånger den här veckan, dammsuger och håller växten vid liv. Det sistnämnda kan jag inte lova men det andra tycker jag lät som en bra överenskommelse. Gratis och bra!

Likes

Comments