View tracker

Muffins:

  • 75 gram smör
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 dl hett vatten
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 stort ägg, lätt uppvispat
  • 3 dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl socker

Värm ugnen till 175 C. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt. Smält smöret, tillsätt vaniljpulver, vatten, mjölk och det uppvispade ägget. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla. Grädda ca 15 minuter i mitten av ugnen.

Salt chokladsås:

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad (gärna med havssalt)
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk honung

Koka upp grädde & honung. Tillsätt chokladen och låt den smälta, smaka av med flingsalt. Toppa muffinsarna med ett tunt lager av choladsåsen. 


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Inte en supervacker middag men oj så gott det blev! Ett måste att göra om fisk står som dagens middag. (Måtten nedan är på ett ungefär, bara att prova sig fram till önskad smak och konsistens)

Potatismos:

  • Kokt potatis
  • 2 msk smör
  • 2 dl mjölk

Stuvad spenat:

  • Hackad färsk babyspenat
  • 4 msk smör
  • 4 dl mjölk
  • 3 msk mjöl
  • salt & vitpeppar

Panerad torsk:

  • ströbröd + solrosfrön + linfrön
  • 2 uppvispade ägg
  • mjöl
  • salt & peppar

Blanda i alla ingredienser till moset i den kokta potatisen och mixa samman med en elvisp till önskad konsistens.

Hacka spenaten (går självklart bra med fryst/tinad spenat). Gör en redning av mjöl och smör i botten av en kastrull. Tillsätt mjölk och spenat och puttra tills den tjocknar. Tillsätt salt och vitpeppar.

Skär torsken i portionsbitar. Salta och låt ligga ca 10 minuter. Sedan är det dax för panering. Börja med att vända fisken i mjöl, sedan ägg och sist ströbrödblandning. Stek sedan fisken i rikligt med smör ca 4 minuter på varje sida tills den har fin gyllenbrun färg på utsidan och ett blankt och vitt kött inuti.

Likes

Comments

View tracker

Lördagslunchen idag blev en krämig vegetarisk pasta på ärtskidor, babyspenat och tomat. Jättegott!

  • färsk pasta
  • Ärtskidor
  • babyspenat (färsk)
  • körsbärstomater
  • grädde
  • svartpeppar & salt (snåla inte)
  • äggula
  • riven gruyéreost eller annan ost

Koka pastan. Tillsätt sedan allt utom osten i en ​stekpanna och blanda ihop. Riv gruyéreost över och servera. 

Likes

Comments

  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0.5 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl havremjöl
  • 1 krm salt
  • ½ dl olivolja
  • 2 ½ dl vatten

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl & havremjöl.. Tillsätt oljan & salt och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. .Vänd ut smeten på bakplåtspapperet. Bred ut den jämnt över hela papperet, ända ut i kanterna. Strö lite flingsalt över. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 70 min. Låt det kallna helt.

Likes

Comments

Detta är egentligen ett recept på en linssoppa men var sugen på något mer "matigt" så valde inte att tillsätta lika mycket vätska och fick då en väldigt god lingryta. Recept för ca 3 personer. 

  • 1 paket krossade tomater
  • 1 gul paprika
  • 1 dl röda torra linser
  • 3-4 dl vatten
  • 0,5 hackad gul lök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt och peppar

Fräs lök och paprika i lite olja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 20 minuter. Otroligt lättlagad och går absolut att smaksätta på andra sätt med exempelvis lite basilika & citron. 

Likes

Comments

Leila Lindholms grundrecept på mördegskakor som jag toppade med malen kanel.

  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 1/2 msk vatten

Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis gått ihop. Knåda inte. Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Baka ut till önskad form på dina kakor och grädda på 175° drygt 10 minuter.

Likes

Comments

Bjöd mamma på middag i min lilla lägenhet igår. Blev en wok med rostbiff, grönsaker, risnudlar och tomatpesto. Lättlagat och väldigt gott!

  • 1 knippe sparris
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 10 champinjoner
  • 1 hel lime
  • 1 gul lök
  • cashewnötter
  • risnudlar
  • Icas pesto på soltorkade tomater
  • rostbiff

Koka sparrisen så den blir lite mjuk. Hacka och fräs lök, vitlök, paprika, sparris, nötter och champinjoner i lite olja. Tillsätt rostbiffen som du strimlat. Koka glasnudlarna. Blanda ihop allting och pressa över lime. Avsluta med att röra ihop allt tillsammans med lite pesto.

Likes

Comments

Denna mud cake fick avsluta min helg och det gjorde den på ett väldigt bra sätt. Supergod kaka som både är salt och söt, en perfekt blandning. Kul att prova på något nytt och framförallt lite nya smaker. Kakan är lika god att bara äta som den är om man vill avstå toppingen.

Mudcake:

  • 100 g smör
  • 240 g socker
  • 100 g vetemjöl
  • 20 g kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 ägg

Sätt ugnen på 150°. Klä en form (20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull. Blanda smör, socker, salt och vaniljpulver med en slev. Sikta ner mjöl och kakao. Tillsätt sedan ett ägg i sänder. Rör runt tills du får en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Håll koll på kakan så den inte blir för mycket gräddad, den ska vara lite kladdig. Ta ut kakan och låt den kallna helt.

Chokladfudge:

  • 50 g smör
  • 200 ml vispgrädde
  • 50 g socker
  • 70 g ljus sirap
  • 16 g kakao
  • ½ tsk vaniljsocker

Topping:

  • Salta jordnötter
  • Popcorn med lite flingsalt
  • ev kola sås/kondenserad mjölk

När kakan är kall är det bara att börja med fudgen som ska bli kakans glasyr. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt det sedan puttra på låg värme ca 15 minuter tills fudgen tjocknat & blivit lite seg. Häll glasyren över kakan och ställ in i kylen någon timme. Toppa med smaskiga popcorn, salta jordnötter och lite kolasås. Ni kommer inte att bli besvikna, den är underbart god!


Likes

Comments

Pizzadeg (utan jäst):

  • 8 dl Vetemjöl special
  • 5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 5 msk Olivolja
  • 3 dl Kallt vatten

Topping:

  • färska champinjoner
  • paprika
  • pesto (på soltorkad tomat, köpt färdig)
  • mozzarellaost
  • gul lök

"ca. 4 st minipizzor". Blanda samman de torra ingredienserna till pizzadegen. Häll i vatten och olja. Knåda till jämn smet. När du knådat färdigt ta upp på mjölat bord och arbeta degen en liten stund. Kavla ut önskad form och tjocklek på pizza. Degen är tänkt som en tunn pizzadeg. Toppa pizzan med valfri topping. Grädda pizzorna 225 grader cirka 10-12 minuter! Tips: Grädda på förvärmd plåt eller pizzasten!


Likes

Comments

Nu kör vi en liten omstart på min lilla matblogg. Har varit mycket en period med hästförsäljning och flytt till min nya lägenhet! Men nu börjar allt falla på plats och jag är supertaggad att köra igång bloggen igen, och ordentligt denna gång!

Jag ska försöka få upp minst 1 recept om dagen och så kanske det kommer upp lite inlägg om inredning mm.

Just nu är vi i full gång med tävlingen unga ekokockar på skolan och på fredag ska menyn skickas in, jättespännande och jag hoppas verkligen att vi hinner klart med allting i tid. Här ovan ser ni en liten smygtitt på ett träningsupplägg av våran dessert i tävlingen. Hoppas ni följer bloggen och provar på några av mina vardagsrecept! Kram.

Likes

Comments