Hej! Nu tänker jag berätta om min homecoming dance. Jag lagade mig klar hemma och min värdmamma hjälpte mig. Klockan fem åkte jag till Erin och där var alla som är på sista bilden. Vi tog bilder och chillade där en stund. Efter det åkte vi till ett shopping center och åt på food court. Vi alla valde Panda Express och det var jättegott! Det var ganska många andra seniors som också hade tänkt på samma sak så vi var ganska många där och åt på food court. När vi hade ätit klart åkte vi tillbaka till Erins hus och var där en stund och sedan var det dags att åka till dansen. Själva homecoming dansen var inte så rolig men det var en upplevelse det också, haha! Vi var bara där typ två timmar och sedan åkte vi igen till Erin. Dit kom det jättemånga seniors och vi hade en bonfire och det var roligt att prata med alla där. Det var en rolig dag och även om jag inte gillade själva dansen så var allting annat jätteroligt!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Bilderna tog min värdmamma från homecoming matchen

Hej! Förra veckan var homecoming week! Homecoming är en ganska stor grej i min skola och hela vecka var rolig! Vi hade olika tema varje dag i skolan.

Måndagen: pyjama day

Tisdagen: favorite college day

Onsdagen: hippie day

Torsdagen: class color day

Fredagen: green and white day.

På fredagen hade vi också pep assembly. Alla samlades i gymnastik salen och där var olika lekar och tävlingar. Det var ganska mycket tävlingar mellan årskurserna. Seniorsena vann och som pris fick vi slänga en kaka i rektorns ansikte, haha! Meningen med pep assemblyn är att få alla ivriga inför fotbollsspelet. Vi cheerleaders hade dessutom tränat med fotbollsspelarna i ungefär två veckor på en cheerrutin som min värdmamma hade planerat. Vi visade det för skolan på pep assemblyn och det gick jättebra! Här är länk till videon!

På fredag kväll var det dags för fotbollsmatchen. Det började med en parad genom staden. Det var jättemycket människor på gatan och vi kastade godis till alla barn. Fotbollsmatchen gick tyvärr inte så bra. Vi spelade mot det bästa laget i vår serie och vi förlorade. På lördagen var homecoming dansen som jag kommer berätta om i nästa inlägg. Ha det bra! 

Likes

Comments

Bilderna är från ganska länge sen när jag och mina värdföräldrar åkte till västra Michigan och såg Lake Michigan vilket var roligt.

Hej! Det har varit jättedålig uppdatering här på bloggen, haha men jag lever och har det hur bra som helst! Jag har verkligen hela tiden program här. Skolan börjar varje dag 8 och slutar 3 och efter det har jag alltid cheer träningar klockan 4 och 6 på kvällen är jag hemma. Dessutom får man mycket mera läxor här än vad man får i Finland. Eller i Finland hade man mera eget ansvar för läxorna medan lärarna här samlar in läxorna.

I alla fall, igår var jag på YFU orientation vilket varade typ hela dagen. Det var roligt att prata med andra utbyteselever men dagen kändes jättelång. Efter YFU orientationen hade jag Powder Puff träning. Jag är alltså med i ett fotbolls lag (amerikansk fotboll) för flickor. Vi har tre träningar och på onsdagen är matchen. Jag är verkligen jättedålig och fattar ingenting men det är som tur inte så seriöst, haha! Nästa vecka är det Homecoming Spirit Week vilket jag ser fram emot! Det kommer vara ett tema varje dag i skolan. Imorgon är det pyjamas dag. Det var allt för idag! Ha det bra!

Likes

Comments

Ovanför ser ni bilder som min värdmamma tog från första hemma matchen förra veckan.

Nu tänker jag berätta lite om amerikansk fotboll. Det är en väldigt stor grej här i USA och alla tar det väldigt seriöst. Enkelt sagt är det ett gäng med pojkar som springer mot det andra laget och mitt i allt ligger det fem personer på en stackare. Eller så är det i alla fall som jag ser det, haha! Det finns också en massa regler som jag inte ännu lärt mig. Min skola har haft tre fotbollsmatcher hittills. Jag är en sideline cheerleader, vilket betyder att jag är och hejar på alla varsity football games. Det är roligt att vara en cheerleader och heja på fotbollslaget men det känns också väldigt ovant. I Finland tävlade jag mot andra cheer lag och det kommer jag troligtvis också göra här när det blir vinter.

Alltid före en fotbollsmatch sjunger man the national anthem och det kan ni se på nästsista bilden. Varje fotbollsmatch har också ett tema. Igår var det t.ex. black out så alla elever som var och tittade på matchen hade svarta kläder på sig. Stämningen på fotbollsmatcherna är alltid jättebra! Man vill verkligen att ens egen skola ska vinna och där kan man verkligen se vad school spirit är.

Idag har jag varit tre timmar på tumbling camp. Vi tränade alltså akrobatik med cheerlaget vilket var roligt. Senare idag ska jag och mina värdföräldrar på ett YFU möte. Alla utbyteselever som kommer dit ska ta med sig något att äta som är typiskt för ens eget land. Så jag och min värdmamma ska nu före baka en finsk blåberspaj som vi kommer ta med oss. Jag hoppas det blir roligt där!

Likes

Comments

Första bilden är på min skola inifrån och andra bilden är från cheer träningarna då vi gjorde posters för skolans sport teams.

Nu har jag alltså varit en vecka i skolan här i USA. Det är väldigt annorlunda än i Finland. Jag börjar varje dag 8:05 och slutar 14:50. En lektion är 60 min lång och det är en 5 minuters rast efter varje lektion. Det är alltid väldigt viktigt att man lämnar klassrummet först när skolklockan ringer så att man inte stör de som ännu sitter i klassrummen på lektion. Jag har samma schema varje dag med 6 olika ämnen.

1st hour: Spanish

2nd hour: Art

3rd hour: English

4th hour: U.S. History

5th hour: Photography

6th hour: The Good, The Bad & The Funny (movie class)

Jag kan berätta lite mera om varje ämne efter några veckor då vi inte gjort så mycket på lektionerna än. Det finns en A lunch och en B lunch. Jag har A lunchen vilket betyder att jag har lunch efter tredje lektionen. Lunchrasten är 30 min. Alla har med sin egen lunch hemifrån. Man kan också köpa lunch i skolan men jag tror att dom flesta har med hemifrån.

Det som jag tycker är jobbigt är att efter att skoldagen är slut så slipper jag inte hem utan jag måste gå på cheer träningar. Så jag är hemma först 18:00 varje dag. Men det är väl något jag måste bli van med. Annars tycker jag att skolan är helt bra. Jag tycker om mina lärare och mina lektioner har hittills varit roliga men vi har inte riktigt hunnit göra så mycket. Hoppas att ni alla har det bra där i Finland!

Likes

Comments

Ovanför ser ni bilder från igår. Igår var jag på cheer "träningar". Det var egentligen inga träningar utan vi gjorde med cheer laget posters till alla skolans sporter. När vi var klara med det gick vi och gav isglass till fotbollslaget. Det är tydligen något vi kommer göra varje vecka efter deras sista träning före en match. 

Idag är det årets första fotbollsmatch. Jag ser väldigt mycket fram emot det! Jag och min värdpappa var igår och såg på en fotbollsmatch som ett av min skolas fotbollslag spelade i. Amerikansk fotboll är en väldigt annorlunda sport än vad jag har sett förut. Idag är det varsity laget som spelar och det är alltid dom vi kommer heja på med cheer laget. Efter fotbollsmatchen åkte jag med min värdpappa för att köpa glass och det var jättegott!

Likes

Comments

Bilderna är från fredagen då jag och mina värdföräldrar åkte till East Lansing på middag till en Mexikansk restaurang. Jag hade aldrig ätit ordentlig mexikansk mat förut och det var ganska starkt. Men efter att jag vant mig vid den starka smaken var det riktigt gott! När vi hade ätit klart gick vi runt på MSU campus. Det är såå stort och jättefint med alla trädgårdar. Mina värdföräldrar förklarade lite hur college funkar här så det var intressant att höra. Jag köpte även en backpack till skolan från Urban Outfitters som jag tycker är fin.

Igår var jag och fixade min telefon med min värdpappa. Det visade sig att min telefon var sönder på något sätt så jag fick en helt ny telefon. Den är likadan som min förra och den kostade ingenting vilket var jättebra! Jag fick ett nytt nummer och allting på min telefon funkar nu normalt. Det blev ganska mycket väntande med att ladda ner allting från min gamla telefon till min nya men det var riktigt roligt att vara med min värdpappa under tiden. När jag äntligen fick min telefon åkte jag och min värdpappa till en asiatisk restaurang som hette P.F. Chang's. Jag trodde inte att jag skulle gilla maten där men det var faktiskt jättegott!

Idag pratade jag med mina vänner på FaceTime. Det var roligt att berätta om vad jag har gjort här och också höra lite om hur det går där i Finland. Senare idag pratade även jag och mina värdföräldrar med mina föräldrar. De ville höra om hur det går här i USA och vi berättade lite om vad vi har gjort. Annars har det hittills varit en ganska lugn dag. Senare ska vi äta och sedan ska jag och min värdmamma träna lite på cheerramsor. Det var lite om mitt veckoslut! Ha det bra!

Likes

Comments

Hej! Nu har jag varit en vecka i USA! Eller egentligen en vecka och två dagar eftersom jag kom förra veckans tisdag. Jag har inte hunnit skriva något på bloggen för att jag haft så mycket annat nu den här första veckan. Bilderna är inte heller det bästa eftersom jag inte ens tagit fram min kamera ännu så de här bilderna är bara telefonbilder.

Tisdag: dagen då det var dags att åka. Jag och min familj kom till flygfältet halv 5 och checkade in min resväska. Efter det väntade vi en stund och sedan var det dags att säga hejdå. Det var sorgligt att säga hejdå men samtidigt måsta det ju hända någon gång. Resan tog sammanlagt ungefär 18 timmar, med alla mellanlandningar också medräknat. Resan var ändå helt rolig fast det tog så länge eftersom jag var där med andra utbyteselever som gick igenom samma sak. 20.45 lokaltid var ja äntligen framme i Detroit. Min värdfamilj väntade på mig vid baggage claim o jag blev såå glad över att se dem! Vi körde sedan till deras hus och jag gick typ direkt o lägga mig.

Onsdag: nästa dag åkte jag till skolan och träffade rektorn. Han var jättetrevlig och vi valde ämnen till mig. Jag valde ganska lätta ämnen eftersom mitt utbytesår inte räknas i Finland. Jag kan berätta om mina ämnesval i ett annat inlägg. Alla utbyteselever i min skola får vara seniors vilket ja tycker är jättebra då jag hoppades på att vara en senior. Efter besöket hos rektorn åkte jag och min värdmamma till cheer practice. Det var verkligen annorlunda än vad jag är van vid i Finland. Det finns typ 70 olika cheerramsor som man måste lära sig och jag kan typ två. Förhoppningsvis lär jag mig de andra också.

Tosdag: jag gjorde inte så mycket den här dagen om ja minns rätt. Jag hade cheer träningar och vi fick våra dräkter. Efter att vi kom hem gick jag och sova och då var klockan 18.00. Klockan 19.00 kom min värdmamma och Marla och väcka mig för att maten var klar. Jag var såå trött så jag sa åt dem att jag behöver 15 min till och nästa gång jag vakna var klockan halv 6 på morgonen, haha! Tidsskillnaden är så stor till Finland att de är svårt att börja med en ny rytm.

(Bild från google)

Fredag: min värdfamiljs förra utbyteselev (Marla) är just nu och hälsar på hos vår värdfamilj så hon och hennes kompis tog mig på fredagen på morgonmål till ett ställe som alla tydligen går till. Det var riktigt gott och efter morgonmålet körde vi till Michigan State University. Det var jättestort och fint där! Vi åt även hemgjord glass där vilket var supergott. På kvällen såg jag på TV med mina värdföräldrar vilket var mysigt.

Lördag: perfekt dag! Jag åkte med Marla, min värdmamma och min värdmammas mamma till ett shoppingcenter. Där fanns alla bra butiker och det var hur roligt som helst. Jag älskar ju att shoppa så det var jätteroligt! Vi åt på cheesecake factory och på menyn fanns allting man kan tänka sig. Det var dock svårt att köpa kläder då jag inte riktigt vet hur alla klär sig här. Jag har som tur ingen dresscode i min skola vilket hjälper mycket.

Söndag: family picnic! Släkten kom på besök och det var roligt att träffa alla. Vi åt mat och till efterrätt blev det kaka. Alla som jag träffat hittills har varit jättetrevliga. På kvällen åkte jag och min värdfamilj på bio. Biosalongen var superfin! Ungefär efter varje halvtimme kom en servitör och frågade om man behövde någonting. Vi såg filmen bad moms som var en rolig film.

Måndag: i förrgår var jag till en nöjespark med Marla, min värdbror och hans flickvän. Berg och dalbanorna var jätteroliga! Det var dock lite dåligt väder vilket var synd och på grund av det var vissa berg och dalbanor stängda. Nöjesparken var i Ohio så det tog ungefär 3 timmar att köra med bil.

Tisdag: sista dagen Marla var här. Jag, Marla och hennes kompis åkte till ett frozen yogurt café. Det var super gott och det var roligt att höra om deras upplevelser från skolan jag kommer gå i. Senare gick jag med min värdpappa och hunden på en promenad och det var jättefint där som vi gick. På kvällen såg jag med min värdfamilj på olympiska spelen vilket var mysigt. Jag måsta tyvärr säga hejdå till Marla på kvällen eftersom jag idag måsta stiga upp så tidigt p.g.a. cheer camp. Jag hoppas att jag kommer träffa henne på nytt någon gång. Hon är såå trevlig!

Det var typ allting den här veckan. Jag ska försöka börja skriva blogginlägg åtminstone två gånger i veckan men om jag har mycket program någon vecka kommer jag troligtvis göra på samma sätt som nu, att jag skriver lite om varje dag eller något liknande. Ha det så bra!

Likes

Comments

Nu är det bara 10 dagar kvar tills jag åker som utbyteselev och jag tänkte skriva lite tankar nu här före. Det känns fortfarande som om det skulle vara typ en månad kvar men det är faktiskt bara 10 dagar. I över morgon kan man säga att jag åker nästa vecka, helt sjukt! Jag väntar såå mycket på att få åka! Jag är inte så nervös som jag kanske borde vara men jag tror att jag kommer bli nervös först i sista minuten, dvs. när jag står på flygfältet och ska på riktigt åka iväg. Det känns också väldigt säkert att åka eftersom jag känner min värdfamilj ganska bra redan, så jag vet hurdana människor jag kommer bo hos. Det finns såklart mycket mer som jag kommer lära mig om dom men jag har fått en ganska bra bild redan nu tycker jag. Jag är så lyckligt lottad över att jag får bo hos dem. Dom vill verkligen att jag ska bli en del av deras familj och att jag ska få uppleva nya saker med dem.

Just nu känner jag också att jag vill ha en förändring i vardagen och det kommer det ju att bli. Jag kommer ju såklart få nya rutiner men allting kommer ändå bli helt annorlunda och det är just det jag ser fram emot. Det kommer säkert vara svårt i början att vara den nya tjejen över allt (skolan, värdfamiljen osv.) och inte ha den där samma tryggheten som finns här hemma i Finland men efter en tid kommer allting ändå börja kännas normalt och bli en del av vardagen. Jag kan inte vänta att få uppleva nya saker och vara med om sådant som jag aldrig kunnat vara med om om jag inte åkte som utbyteselev. Jag tror att jag kommer växa som person ganska mycket under året eftersom det ganska mycket handlar om att klara sig på egen hand. Det finns ändå som tur alltid någon jag kan vända mig till om jag får problem vilket känns skönt.

Det som kommer bli svårt är att säga hejdå till mina vänner och min familj. Jag ska i alla fall ha en avskedsfest med två av mina kompisar som också ska åka på utbyte och dagen före jag åker ska jag ut och äta med min familj till en restaurang. Det är ändå bara ett år och ett år brukar gå ganska snabbt enligt mig. Jag kommer ju dessutom få en massa upplevelser och erfarenheter från mitt utbytesår vilket jag ser fram emot.

Jag har inte riktigt något mera att berätta. Alla förberedelser är klara så nästa steg är väl att packa väskan och sen åka. Det är dock ungefär en vecka kvar ännu och jag ska spendera min tid med vänner och göra andra roliga saker. Det var väl det för den här gången. Ha det bra!

Likes

Comments

Hej på er! Jag har just varit på en fem dagars resa med min familj och vi kom just hem. Vi åkte först till Kökar vilket var jättefint. Det är en ganska liten ö men ett fint sommarställe. Efter Kökar tog vi båten till Åland. Min moster och mina kusiner bor där så vi träffade dom också. Jag och min syster var med våra kusiner på onsdagen och såg "The legend of Tarzan" på bio. Jag hade ganska höga förväntningar och det var nog därför jag blev lite besviken. Den var liksom inte så bra som jag hade tänkt att den skulle vara. Det var i alla fall en bra resa och nu väntar jag bara på utbytesåret! Ha det bra!

Likes

Comments