Idag hade ja mitt sista samtal med min terapeut på ABC-kliniken. Under de två senaste månaderna och sen en tid tillbaka kände både han och jag att vi inte kom vidare. Vi kommer inte åt mitt problem hur mycket vi än vrider och vänder på det och vi hamnar bara i diskussioner som går runt om och om igen. Efter min senaste visit på psyket tyckte även jag, mamma och pappa och terapeuten att vi måste prova något annat. Något nytt, som fungerar. Jag har försökt kämpa med maten och alla andra problem som depression, tvång, känslomässiga utbrott men inte fått grepp om det. Så nu har jag fått en kontakt till ett team som jobbar med DBT (Dialektisk Beteende terapi) i stället. Tidigare har jag ju gått i KBT (kognitiv beteende terapi) men det kommer vi inte vidare med nu.

Detta nya team har även erfarenheter och behandlat ätstörningar också, så det är inte så att det kommer lämnas helt obevakat nu men det kommer även inrikta sig mycket på hur jag ska stå ut med jobbiga känslor och hantera dem på ett bättre sätt än genom destruktiva beteenden som att inte äta eller skälvskada, överträna och så vidare. Den nya behandlingsplanen kommer bestå av dels ett individuellt samtal med min behandlare en gång i veckan, sen även en gruppterapi en gång i veckan. Mellan gångerna får man liksom små "läxor" med färdigheter som man ska prova hemma och försöka att stå ut med de jobbiga känslorna eller i alla fall bemöta dem och kanske kartlägga vad det är som utlöser en sådan situation.

Det som också är tilltalande med denna behandling är att om man är i en så kallad krissituation kan man ringa sin behandlare när som helst på dygnet och få rådgivning när man som allra mest behöver det. Det känns tryggt, för det är ofta vi har hamnat i sådana situationer här hemma och mamma och pappa vet inte vad de ska göra.

Det kändes både lite vemodigt att avsluta min kontakt på ABC, jag har ju ändå spenderat väldigt många timmar där i nästan 2,5 år. Men samtidigt känns det bra att försöka med något nytt och annorlunda eftersom det inte funkar, eftersom jag bara blir sämre och det samtalet i veckan jag hade nu inte hjälpte eller tog mig vidare. Jag hoppas verkligen att det blir bättre nu, att jag kan få komma vidare och börja leva.


Är väldigt tacksam över min terapeut på ABC, han har varit jätte bra och hjälpt mig mycket. Men som sagt var det inte idé att fortsätta mer nu när vi inte kom någonstans.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Det är så tydligt nu, såhär i efterhand har jag lätt att se hur det än en gång blev så att jag var tvungen att vistas på en avdelning. Egentligen har väl hela sommaren varit lite turbulent. Såklart har det varit jätte mycket bra saker, faktiskt för det mesta bra, men också dagar när inget har funkat alls. Det började ju även bra nu i höst, jag började plugga den där psykologi kursen på universitetet. Kändes helt ok, trots att det var mycket läskigt och ovant och kändes även svårt och mycket.

Köpte en skrivbok den 1 september, en dagboksliknande bok där jag skrev av mig alla mina mörkare tankar. För när jag mår sämre så blir jag extremt mycket kreativare, jag får ett omättligt behov av att skriva och att uttrycka mig i bilder, detta blev extra tydligt nu när jag köpte och skrev i denna boken. För om man läser hela kan man följa förloppet, från den 1 september till den 14 då jag blev inlagd och även fram tills den 20:e september. Då kan man tydligt läsa hur mina tankar tog över mer och mer och hur jag successivt blev sämre och sämre. Jag sov nästan ingenting heller dagarna innan jag blev inlagd, det är också ett mönster jag ser. Att mitt sömnbehov minskar, eller ja i alla fall så får jag svårare att somna, själva behovet är väl opåverkat. Det är så svårt att förklara vad det är som händer exakt, det jag kan förklara bäst med är att mina tankar inte får plats i mitt huvud och att jag inte kan stoppa eller styra dem själv utan det bara fortsätter och fortsätter. Det är mycket uttröttande och jag blir mycket frånvarande och drar mig undan familjen och så för jag orkar inte mer än det som redan finns i mig. Låter jätte lustigt kanske men det är så jag bäst kan förklara det.

Alla dessa tankar som far runt i mitt huvud är också väldigt negativa och väldigt mörka trotts att jag inte vill att de ska vara det, de ger mig massor med ångest och oro. I och med att jag heller inte kan bli av med dem själv blir jag lite desperat, för jag orkar inte ha det så och det är därför jag behövde komma in på avdelningen ännu en gång. För att skydda mig själv och för att få lugn och ro.

Jag tror inte att det är så många som uppfattar att jag mår så dåligt att jag behöver komma in till psyket once in a while. Men det beror mycket på att jag är en sån som "bara kör på" precis som vanligt tills det inte längre går. Jag är ju också väldigt prestations inriktad och vill prestera hela tiden. Även om jag mår dåligt förväntar jag att jag själv ska kunna prestera lika bra som om jag mådde finemang. Det är ju omöjligt, jag skulle ju aldrig be Lillis prestera om hon var halt men mig själv pressa jag på det ohållbara sättet. Det är så svårt att ta det lugnt och inte se allt som en prestation. Skit svårt.

Psykisk ohälsa är så svårt ibland, för den syns ju sällan utanpå, hela själen kan vara trasig men man kan vara skinande utanpå. Man vill inte vara till besvär för omgivningen och prata ("gnälla") om sina problem eller tankar trotts att man kanske skulle må mycket bättre eller mötas med mer förståelse om man gjorde det.

Det blev nästan en novell nu haha men det behövs skrivas ibland och jag tror att jag mår bättre av att skriva av mig här ibland. Det är som jag påpekat många gånger innan, INTE för att få medlidande eller självömkan. Utan för att dela med mig om mina egna erfarenheter och kanske kan någon annan ha nytta av dem eller känna igen sig.


(Foton: Laura Makabresku, en av mina favorit fotografer)

Likes

Comments

Nämen hej bloggen, det var längesedan nu! Senast jag skrev här hade jag precis tagit studenten och sommaren just börjat. Nu har sommaren nästan tagit slut och jag tänkte att jag kunde kika in här och uppdatera er lite.

Under sommaren har jag gjort otroligt mycket! Så mycket mer saker jag fått uppleva under dessa månaderna än vad jag har upplevt under två år nu nästan! Jag har också fått uppleva hur det är att bli kär och spendera näst intill alla sina vakna timmar med en person. Det var så länge sedan jag umgicks med någon på det sättet och kär har jag aldrig riktigt varit så det har varit väldigt mycket nytt. Jag har även hunnit med att vara utomlands och provat på att flytta hemifrån och jobba (även om jg inte stannade kvar på det "skitjobbet"..). Nu kanske det låter som om allt har varit frid och fröjd och det har det ju också varit, men det har även varit otroligt mycket jobbiga dagar och många sömnlösa nätter.

Rent krasst kan jag ju medge att jag inte kommit så långt rent matmässigt, det är fortfarande för lite, för oregelbundet och ångestladdat, det är så läskigt att våga prova nya grejer eller göra annalrunda. När jag bodde själv i skåne under två veckor insåg jag även hur otroligt svårt det är att handla och se till att få i sig mat när man är själv. Jag glömmer bort att äta och är sällan hungrig och då blir det svårt att "tvinga sig själv" till det, samtidigt jobbade jag nästan dygnet runt där nere med ett väldigt fysiskt jobb, inte världens bästa kombo.

Egentligen så är ju maten inte det allra största problemet, det är ju bara att se till att stå ut med ångesten och hålla regelbundna mattider. Det värsta är hatet som finns inom mig mot mig själv och min kropp, den paniska ångesten över hur jag ser ut, eller rättare sagt hur jag upplever hur jag ser ut. Man står liksom inte ut med sig själv. På så sätt har det varit väldigt skönt att ha fullt upp och gjort en himla massa under dagarna och i princip alltid ha sällskap, då har jag inte hunnit sitta och grubbla och tänka så mycket. Dock har då de gångerna jag faktiskt fått tid till det alltid blivit extremt jobbiga och mycket värre än när jag hade tid att tänka på allt hela tiden. Man samlar liksom på sig jobbiga känslor och tankar och blir som en tryckkokare som tillslut exploderar. Under sommaren har jag heller inte haft mina regelbundna samtal med min psykolog som jag brukar ha varje vecka och har därför inte haft samma stöd när det blir jobbigt.

Framtidsångesten finns så klart där också, men inte lika starkt som i maj, det känns mycket bättre nu när jag inte är lika ensam längre. Att jag har någon som jag alltid kan vända mig till och som inte heller har en super plan för hur hösten ska se ut, en som vet om allt jag går igenom och som jag faktiskt litar på till 110% . Jag har en mini-plan kan man säga för hösten, jag ska plugga en kurs i psykologi i Kalmar en termin. Det är bra för mig att ha en rutin, en vardag där jag måste gå upp och göra något konkret. Att ha en struktur och ett sammanhang är bra så man inte är hemma och isolerar sig. Den andra planen för hösten är väl att ta körkort, kanske hitta ett litet jobb? Och såklart, det ständiga försöket att bli helt frisk och fri på ett sätt som funkar för mig och som är hållbart. Målet för hösten är att hålla mig utanför avdelningar och hålla mig på normalvikt , det borde jag klara.

Nu blev det ett jätte deppigt inlägg vilket inte var meningen, jag har som sagt haft den bästa sommaren på väldigt länge och jag har känt mig lyckligare än någonsin, men det är ju så att psykiska sjukdomar tar inte hänsyn till sommar eller semester eller kärleksrelationer för den delen.Likes

Comments

Studenten, ja det var en fantastisk dag verkligen! Det var länge sedan jag kände ett sådant enormt lyckorus, det var liksom bara endorfiner i hela mig. Det började ju bra och slutade bra och jag kommer verkligen sakna hela min fina klass.

Min klass, underbara individer. Jag var inte med er så mycket i första året, nej jag var faktiskt lite rädd för er haha! Jag var inte så bra på hur man kommunicerade med ungdomar i min egna ålder, jag mådde ju inte bra då heller och hade inte så mycket fokus ut mot andra människor utan tänkte ju mest på mig och mina tvång och allt sådant. Men jag har ALDRIG mött så fina människor som ni alla i min klass är. Ni är de mest godhjärtade, ärliga och roligaste människorna jag har mött. Som ni har tagit hand om mig, accepterat och haft förståelse för. Ni har varit tålmodiga, ni har varit där för mig och stöttat mig och troligtvis räddat mig ett par gånger. När ni bland annat i princip fick bära mig till en busshållplats efter att jag blivit helt obotligt ledsen (och full hehe) på en fest, när ni bara satt hos mig, när ni såg mig i korridoren och hälsade. När ni bjöd in mig till er och väntade på att jag vågade ta steget in, och jag är så glad att jag gjorde det. Dessa tre åren har ju inte varit de allra bästa i mitt liv, men ni min klass, har varit det bästa under dessa tre åren i skolan. Jag kan inte tacka er nog, det finns inte ord nog för att få er att förstå hur otroligt lyckligt lottad jag har varit som fick en så fin klass.

Jag älskar er alla som ett gäng syskon, kommer alltid minnas alla skratt och diskussioner, tack ännu en gång för att ni gjorde mitt liv lite enklare när allt var så svårt<3

#albin #andreas #agnes #matildaf #matildaj #josefine #ebba #anna #ludwig #teo #kevin #daniel #filip

Även ett stort tack till ni lärare (ni vet vilka ni är) som varit extra stöttande, hjälpsamma och förstående. Ni har ju praktiskttaget slagit knut på er själva i vissa fall för att lösa det så att jag kunde följa med i undervisningen så bra som möjligt. Tack så mycket för dessa tre åren<3

Likes

Comments

Här kommer ännu en lååååång text där jag mest vill få ur mina tankar och känslor om hur det är att vara sedd som en "Duktigflicka" och hur jag måste sluta jämföra mig med andra...

Inläggen på FB haglar in om personer i min närhet som tar körkort, som vinner tävlingar och som har planen lagd i livet både med jobb eller eventuella studier efter studenten. Jag ser dem och blir självklart glad för deras skull men kan inte undgå att få en stor ångestklump i magen. Jag borde ju vara en av dem som också har körkort, herregud jag fyllde ju år för snart ett år sedan?! Jag borde också kunna prestera på tävlingar och ha en plan för vad jag ska göra efter skolan. Jag vet att man inte ska jömföra sig med andra, men det blir ju lätt så när man ser via socialamedier hur andra har det(eller ja hur man tror andra har det).'

Jag känner mig så misslyckad, jag som alltid fått höra av väldigt många olika vuxna i min närhet att jag är en så "duktig och kompetent" tjej, "Hur kommer det sig att inte du har körkort?" Eller "Ska du inte plugga vidare du som är så duktig och smart i skolan?", eller av lärare "Du fick ett B på denna uppgiften men om du bara lägger till lite av det här och det här så kan du få ett A".

Den här delen med lärarna är ju egentligen också delvis mitt fel, jag vill ju ha ett högt betyg, men jag skulle nöja mig med ett B eller "till och med ett C, D eller E om det inte hade varit för att läraren frågade om jag "Inte skulle försöka satsa på ett A i alla fall? Du vill ju ha höga betyg" "Det är ju så lite som krävs kvar på den här uppgiften för att du ska få ett A, det kompletterar du snabbt". I det fallet kan jag inte säga nej, för skulle jag säga nej så känns det som om jag gör folk runt om mig besvikna, som om att det var att kasta bort min chans att få ett högt betyg, jag som har så lätt för mig..

I de andra fallen, med körkort, tävlandet och pluggande och även det sociala, finns det ju en ganska vettig förklaring. Jag har varit sjuk väldigt länge, senaste två åren har varit värst, bara för några veckor sedan låg jag inlagd på vuxenpsyk för att jag helt enkelt inte orkade mer. Detta är det inte så många som vet om. Och de som inte känner mig mer än bara väldigt ytligt vet kanske inte alls om att jag mår dåligt. För detta syns inte särskilt väl, inte i det vardagliga (förutom mat situationer då..). Tvärt om skulle nog folk som inte känner mig också anse att jag är en duktig och "kompetent" tjej som mår väldigt bra och har mycket bra koll på det mesta.

Men de ser ju inte allt och jag är ju verkligen inte den som är direkt öppen med mina känslor när man möter mig i verkliga livet (har blivit bättre på att prata mer om mina känslor men det är fortfarande inte så tydligt). De kan inte se att jag kanske dagen innan låg på köksgolvet och grät hysteriskt över att det jag hade planerat att äta inte fanns i kylskåpet som jag trott, eller att jag suttit apatisk i mammas bil och sagt att jag inte vet hur jag ska kunna fortsätta leva, för jag vet inte hur jag ska kunna ta mig ur allt skit medan mamma försökt få mig att se framåt och tänka lite mer positivt utan att lyckas. De ser inte heller hur jag varje dag kämpar med ångest över allt möjligt eller att jag får ta starka ångestdämpande mediciner för att kunna somna ibland.

Det är inte konstigt att jag inte har körkort, tankar på jobb eller plugg direkt efter gymnasiet, eller att det ibland inte alltid går att prestera på exempelvis tävling eller vissa skolsituationer, jag jobbar heltid med mig själv. Bara det faktum att jag kommer kunna gå ut gymnasiet samma år som min klass är en bedrift. Att jag dessutom under dessa gymnasieåren även lyckats hålla igång min häst varje dag, tränat och tävlat med henne och genomlidit andra familjekriser samtidig som jag dealat med mitt egna skit, haft två inläggningar och xxx antal möten på ÄS-enheten med terapeuter, läkare, dietister och sjukgymnaster är helt otroligt.


Det är så lätt att man dömer en person efter hur denne "verkar" vara, men man ser ju verkligen inte hela bilden. Det är också så lätt att lägga press på den personen som redan pushar och pressar sig själv för hen vill ju "Vara så duktig och prestationssökande" men man behöver verkligen inte pusha de elever, kompanjoner etc som redan pushar sig själva att prestera. Dessa borde man egentligen hjälpa att bromsa och hjälpa dem att nöja sig med ett lite "mindre" bra betyg än A. Till exempel: "Du fick ett C på provet, jätte bra! PUNKT!" inte komma med detta "Det är lätt att komplettera om du vill det" Och om det är eleven själv som frågar "Vad ska jag göra för att höja mig?" tycker jag man ska svara "Men varför vill du höja dig? Vad ska A.et vara till för? Jag tycker det är jätte bra med ett C på denna uppgift, det kommer du inte bry dig om senare i livet i alla fall". För vad SKA vi egentligen ha de där A.en till???! Visst om man har en stor dröm att bli läkare och verkligen vill satsa på det så kanske man behöver det. Men handlar det bara om egen prestation eller egen vilja att vara "bäst" måste man hjälpa till att bromsa....

Och som sagt det är så lätt att tro att en person har koll på allt eller har det lätt för sig endast baserat på dennes prestationer, men man kan aldrig veta hur lång väg någon har gått för att ta sig dit eller vilka hinder som stått i vägen. jag ska därför sluta känna mig dålig eller misslyckad för att jag inte är precis i fas med alla andra 18-19åringar, jag ska vara sjukt stolt över mig själv för att jag faktiskt har överlevt dessa år och tagit mig genom gymnasiet med bra betyg och tagit min egna bångstyriga häst upp till 120 klasser. Trots att jag själv inte trodde att jag skulle överleva min 18 årsdag så står jag fortfarande här och jag ska INTE sluta kämpa för ett friskt och fritt liv så att jag också kan göra och orka göra allt som alla andra verkar klara. Men fram tills dess så är jag BRA NOG som jag är. 


Likes

Comments

Jag skriver här väldigt sällan nu. Men det är ju också för att det inte är så kul att läsa om något som för det mesta är negativt. Det är inte så lätt heller att skriva om allt det som pågår inne i mig och runt mig men det kanske jag borde göra? Det kanske är lättare att hantera om jag skriver om det? Äh, jag vet inte. Jag vet bara att snart är skolan slut och jag inte längre har en rutin, eller en vardag och det gör mig orolig.

Till nästa onsdag måste jag också komma på en "förändring" när det kommer till maten. Jag måste alltså lägga till något nytt, jag får inte längre hålla på så som jag gjort nu de senaste åren utan måste ändra något. Detta gör mig så stressad. Det känns så onödigt, varför nu?! Varför just nu när allt annat också håller på att förändras och nu när det är somnar och man förväntas gå så lättklätt som möjligt?:…. Blev väldigt upprörd efter förra mötet just på grund av att det känns som om allt kommer på en och samma gång.

Jag vill bli frisk. Det är inte det. Men jag vill helst inte äta. Det är ett stort dilemma som hela tiden återkommer, jag vill inte må dåligt och ha all denna ångest och hemska tankar men jag vill heller inte äta eller gå upp i vikt eller riskera att gå upp i vikt. Vet att det är väldigt sjuka tankar och jag vet att vikt och så EGENTLIGEN inte spelar någon som helst roll, men det är inte så lätt att ändra på sitt sätt att tänka och på sina rutiner…


Är så stressad att jag mest vill lägga mig på golvet och gråta men det gör jag inte så klart. Alla uppgifter måste in och bli klara, hästen ska tas om hand om och jag ska vara social och vara lycklig över att jag ta studenten. För så är det bara man gör.


Vet helt ärligt knappt vad jag skriver längre. Ni får ha överseende.

Likes

Comments

Jag hatar dig för att du får mig att endast bry mig om siffror, kalorier, träning och mat.

Jag hatar dig för att du får mig att träna tills jag spyr eller svimmar utan att få någon som helst glädje av det. Eller träna fast det gör ont och jag bara vill ligga hemma och vila.

Jag hatar dig för att du får mig att avstå från fika med kompisar, resa, umgås med min familj eller mina klasskamrater. För att du får mig att sitta kvar i skolan när alla andra har lunch.

Jag hatar dig för att du får mig att ljuga, luras och spela glad eller att jag redan har ätit. För att du får mig att gömma mat i fickor, blomkrukor ja överallt i princip.

Jag hatar dig för att jag aldrig kan få bli riktigt glad, för att det alltid är något jag gjort fel, för att jag alltid är fel och aldrig tillräcklig. För att du får mig att gömma mig.

Jag hatar dig för alla gånger jag fått stå där med fingrarna i halsen och tårarna rinnandes på toan, i skogen, ut för ett fönster eller i en påse . För att du får mig att hata mig själv så mycket att jag skadar mig själv på det sättet.

Jag hatar dig för alla de gånger du fått mig att tacka nej till saker jag faktiskt vill. För att du alltid är där och nästlar dig in i mina relationer, mina möten och mina egna tankar.

Jag hatar dig för att jag inte har kunnat leva på 5 år, för att jag stått utanför resten av världen med dig och sett på hur alla andra skrattar, lever, träffas och delar både glädje och sorg. För att du fått mig att tvivla på min plats här i livet, för att du tagit bort mina framtidsdrömmar.

Jag hatar dig för att du får mig att bli ett monster mot de som vill hjälpa, som får mig att sparkas och slåss och skrika som en dåre över 1,5%fett. För att du får mig att känna sådan ångest att jag stått vid järnvägen, motorvägen, pillerburken och undrat om det ändå inte vore bättre…

Jag hatar dig för att du tagit allt från mig och gjort mig till ett skal av den jag var, för att du gjort det omöjligt för mig att gå vidare, för att du satt mig i en fängelsehåla dömd till svält och panik. För att du gjort så att jag inte vet hur jag ska kunna hjälpa mig själv, för att jag inte längre kan tänka mig ett liv utan dig. För att du gjort mig beroende av dig.

Ja jag hatar dig, jävla ätstörning, jävla anorexi. Du förstör mitt liv och hindrar mig från att leva på riktigt.

Likes

Comments

När jag satt och tittade på gamla bilder slog det mig hur många år jag faktiskt varit sjuk. Visst, jag har "bara" varit diagnosticerad i 1,5 år ungefär men jag har varit sjuk i nästan 4,5 år. När jag tittade på bilderna kom jag ihåg precis i vilket sammanhang det togs och vad jag hade gjort eller ätit den dagen i princip. Det är så sorgligt att även många av de bilder som är tagna i ett glatt moment har en mörk bakgrund eller har en annan innebörd för mig. Jag tänkte ta upp lite av de bilder som jag har tagit genom åren och liksom göra en tillbaka blick.


Jag kommer inte ihåg exakt vilket år alla bilder är tagna eller exakt när helvetet verkligen brakade lös och jag blev sjuk på riktigt. Men det började i slutet av 8:an, jag tränade mer och levde faktiskt väldigt hälsosamt sommaren mellan 8-9:an. Jag gick ner i vikt och blev vältränad men kände mig inte finare för det trots kommentarer om hur vältränad och stark jag såg ut. Jag tog dessa kommentarer som att "oj vad bullig och stor jag ser ut" och muskler tänkte jag menade de med fett och att jag såg stor och otymplig ut. 9:an började och jag bestämde mig för att sluta äta i matsalen, jag kommer inte riktigt ihåg exakt varför jag inte ville göra det men så var det i alla fall.

Bild 1: Jul avslutning i nian, jag åt inte den där polkagrisen och hade bara en mugg för att det skulle se mer "normalt ut".
Bild2: Tränat som tusan på mitt rum och antagligen inte ätit något, väldigt ledsen för att jag kände mig så stor.

Bild3: Här har jag vaknat upp i panik och kastat mig ut till badrumsspeglen för att "bodychecka" då jag antagligen kände hur kroppen bara växte och växte i sängen.

Bild4: Träning ännu en gång..

Bild5-6: Te som jag drack i stället för att äta.

Bild7: Springer en runda och ser glad ut men det är jag nog inte.

Bild8: En Bodycheck Bild, en av måååånga.Bild1: Ett ständigt kollande så att jag inte gått upp i vikt.

Bild2: Här har jag stoppat fingrarna i halsen så många gånger att min hand fått ett blåmärke av tänderna och stora sår på knogarna som kommer emot tänderna i munnen.

Bild3: En lunch som jag kommer ihåg kändes som onyttig.

Bild4: Här har jag ännu muskler kvar men tyckte att mina armar var alldeles för stora.

Bild5: Kaffe som jag också drack i stället för att äta, det gav ju dessutom lite energi så man slapp vara så där håglöst trött som man blir.

Bild6: Här kände jag mig otroligt tjock och tog säkert tusen sådana här bilder på mina ben.

Bild7: En morgon PW med hunden där jag ler men jag grät när jag kom hem för jag visste att jag skulle behöva gå minst 3 gånger till under dagen och jag var så trött och kall.

Bild8: Bodycheck.Bild1: På denna bilden har jag inte ätit på fem dagar…...

Bild2: En lunch, bara frusna gallon, sötningsmedel och kanel.

Bild3: Panik-träning

Bild4: Tugggummi=substitut för mat.

Bild5: Ben-bild igen, ettan på gymnasiet. Ingen har fortfarande riktigt upptäckt mina matproblem.

Bild6: Här har jag precis varit på mitt andra besök på ABC tror jag, var rätt förbannad när jag åkte hem.

Bild7: Den gär bilden är tagen mitt i sommaren, vi har precis hämtat Lillan och jag frös så in i och har alldeles för stora kläder för jag kände mig så stor och ville dölja allt.

Bild8: En vansinnes springrunda som tog 2,5timme.Bild1: Går hem 5km för att bränna extra kalorier trots alldeles för trött.

Bild2: Träning i Falsterbo, fick feber därefter för jag sprang en vansinnesrunda med alldeles för lite mat och kroppen sa då blankt NEJ.

Bild3: Kände mig så duktig som gick hem den där extra långa vägen, ingen kunde ana (förutom min familj som visste) vad som drev mig.

Bild4: Följde med pappa till växjö, oktober-14. Dagen innan jag fyllde år. Vi bråkade jätte mycket den kvällen om hur lite jag ätit under dagen.

Bild5: En väldigt mager Wilma som precis bråkat med sina föräldrar.

Bild6: Samma dag som jag fyllde 17, jag ser inte riktigt närvarande ut där.

Bild8: Barnpsyk…..
Bild1: (alla bilder nedan är från november -14)Ständigt kall och väldigt beniga händer med sår som aldrig läkte.

Bild3: Här skulle jag hoppa min första klubbtävling med Lillan men hon bockade av mig innan jag hann starta ens, jag slug mig ordentligt i ryggen.Mamma sa att hon tyckte det var så hemskt för det var som att se en påse med ben kastas i marken från 3m upp i luften.

Bild4: Hatade allt som hade med mig att göra och tyckte att mina armar var så tjocka, trots att tröjan inte längre satt tight.

Bild4: En ben Bild i stallet, jag hade nu problem att få upp sadlen på min häst och fick göra allt sakta för att det inte skulle svartna framför mina ögon.Nu är vi framme i December/januari 14/15.

Bild1: Samma dag som julavslutningen, vi vr på en restaurang då och jag åt inget i princip.

Bild2: Nyårsafton och min mormors födelsedag, jag kommer knappt ihåg något mer än att jag var otroligt trött.

Bild3: Här är jag hemma efter min totala breakdown efter bara en vecka i skolan, bara några dagar innan inläggningen.

Bild4: Bodycheck 4kg från min lägsta vikt.

Bild5: Ligger i sängen efter att ha gått den knappa kilometern hem från stallet och kan inte ta mig upp, är för trött och tänker flera gånger "nu dör jag", dagen innan jag blir inlagd.

Bild6: Fortfarande massa ben-bilder för att se om jag ändå inte hade gått upp i vikt…..

Bild7: Inlagd i slutet av januari, tyckte fortfarande mina armar var stora….

Bild8: Hade varit hemma från sjukhuset några dagar, på min allra lägsta vikt (4Xkg) då jag gick ner så mycket under den tiden jag var inlagd.

​Resten vet ni. Men det är så himla hemskt att se den här tillbakablicken och riktigt fatta hur länge jag varit sjuk och fast i dessa banor och hur fort det gick när det väl började gå utför. Jag är ju fortfarande inte frisk, inte ens nära tyvärr. Det var ett tag då allt gick lite bättre i början av året. Nu är jag i en svacka igen och vet inte riktigt hur jag ska bromsa förloppet. Under tiden jag var i Belgien gick jag ner en hel del och (redan innan var jag ju också rätt störd) det sporrade nog mig och anorexin till att börja träna ännu mer och äta ännu mindre igen för att gå ner ännu mer i vikt och jag vet inte riktigt hur jag ska bromsa allt. Det är mycket nu med studenten och allt med framtiden och hur allt ska bli som gör mig så orolig och får mig att må så dåligt. Suck… jag vet inte vad jag ska göra för att bli av med skiten någon gång!

Likes

Comments

Att gå i affärer just nu och se hur de plockar fram vår och sommar kläderna får mig att må illa. Jag vill inte klä av mig mina trygga polotröjor och heltäckande vida-byxor. Jag är inte redo att exponera mig för världen med den kroppen jag har just nu, så känns det.

Direkt är även den äckliga lilla tanken där, " Gå ner i vikt igen, du kan ju det, det går fort, på en månad kan du vara smärt och fin igen..." och lockar. Och jo, faktiskt skulle jag vilja gå ner i vikt, jag trivs inte alls i den kroppen jag har nu, det känns som om det är mer läkarnas, psykologens och mina föräldrars kropp, som de har bestämt att jag ska ha. Men jag vill inte bli sådär dödssjuk igen... Jag vill ju kunna rida, tävla och göra saker självständigt utan att alltid behöva ha med mig någon om jag skulle trilla ihop. Det är jättesvårt att veta hur jag ska göra här.. Men träna kanske? Jag tränar ju en del men det går ju att göra det mer effektivt och på ett annat sätt, det ska ju vara hållbart liksom.

Och nu behöver inte alla som läser denna bloggen sätta andan i halsen och tänka att "Shit shit shit! Hon kommer tyna bort igen!!" För det är ju inte det jag vill heller. Jag vill bara känna att jag trivs med mig själv och kan välja de kläder jag vill ha utan att behöva känna skam för hur jag ser ut. Detta kan jag alltså inte göra nu, och det funkar inte att bara prata om det med min psykolog utan jag tror att det som hjälper är att jag själv får bestämma hur jag vill se ut, alltså liiiiite mindre vikt. Till student tillexempel vill jag inte se ut såhär och fram tills dess har jag troligtvis nått mitt mål utan att det för den skull är farligt.

Men jag ska INTE bli sjuk igen.

Bild från falsterbo för två år sedan. 

Likes

Comments

Min text förra veckan fick mycket reaktioner, mycket stöd från andra i min närhet och många har varit inne och läst. Jag tycker det är en viktig sak att upplysa folk om, speciellt det faktum att det inte nödvändigtvis måste synas övertydligt för att vara livsfarligt. Om någon hade snappat upp mig när jag bad om hjälp för sisådär 5 år sedan hade jag kanske inte behövt ligga på sjukhus eller må så som jag fortfarande gör. För det är också viktigt att poängtera att de som tror att bara för att man kom ut från sjukhuset att man är frisk då, så är det inte. Det är så mycket mer än bara mat, hela ens identitet och "jag" är uppbyggd kring denna sjukdom och när man börjar rucka på den känns det som om hela världen rasar för en. Det är inget som går över på en vecka eller två.


Jag bad om hjälp i ett mycket tidigt skede i min sjukdom, jag tror jag gick i slutet av åttan eller början av nian. Jag märkte själv att jag hade otroligt negativa tankar kring mig själv och mitt utseende, jag hade också börjat hoppa över måltider som lunch i skolan exempelvis. Allt detta och hur jag tränade och tänkte kring mig själv berättade jag för skolsköterskan, skolläkare, skolkuratorn, min dåvarande mentor.... Alla synade mig uppifrån och ner och höjde skeptiskt på ögonbrynen som för att säga "Du ser inte ut att ha en ätstörning?"... Ingen av dem reagerade eller pratade allvarligt med mig eller ringde hem. Eller jo min mentor ringde hem en gång men sa det på ett sätt som inte beskrev allt jag sagt till honom,.... Om de hade reagerat på att en ung tjej börjat mixtra med maten och till och med ber om hjälp mitt framför näsorna på dem hade jag kanske levt ett helt annat liv nu, ett liv utan tvång, depression och hemska minnen... Skolorna måste få mer information om hur de ska kunna agera i tid och fånga upp personer innan det går för långt.

På grund av att de inte ens reagerade eller frågade mig mer om det antog jag att det inte var en big deal, att det inte alls var fel eller allvarligt på något sätt. Jag hade ju i bakhuvudet själv att det kanske inte var nyttigt eller bra men den rationella rösten tystades snabbt av en sjukdom som tog över allt mer. Jag hoppas att det är någon som jobbar inom skolan eller annan ungdoms verksamhet som läser detta och blir mer uppmärksam på om de hör eller ser något som man kanske behöver prata med ungdomen om. Det kan räcka med ett samtal för att vända om eller så kanske man åtminstone upptäcker det tidigt..


Likes

Comments