Happy new years allihopa🎆
I detta inlägg kommer jag berätta om mitt nyår som även var min sista dag i Rotorua.

Så min morgon började med en liten adrenalinkick då jag for tillsammans med de andra två tyska au pairerna på zorbing. Det var riktigt roligt! Zorbing gick ut på att man for in i den stora gummibollen tillsammans med lite vatten. Sen åkte man i den nerför en backe.

Efter zorbingen åt vi lunch och efter det for vi på room escape som vi hade bokat. Det rum som vi hade hette ”catch me if you can” och det var meningen att vi skulle stjäla ett värdefullt diamanthalsband från en förmögen änka som var på lunch med en älskare. Det var ett jättehäftigt rum med mycket coola grejer.

Efter vi hade varit på room escape for jag tillbaka till hostellet och tog en powernap före nyårsfirandet kunde börja. Efter middagen for jag och en tjej från Österrike ner till hostellets bar på en drink.Jag hade tidigare skämtat om att jag inte tänkte börja kvällen med en tequilashot, men sedan vann jag i barens tävling så då vann jag ju såklart en shot. Å den enda shotten dom hade som jag gillar var tequila.Så då började ändå mitt nyårsfirande med en tequilashot.

Före vi skulle titta på fyrverkerierna vid midnatt for vi till en av Rotoruas bästa barer. Vi hann vara där ungefär 1,5 timme innan vi for till hamnen där fyrverkerierna skulle skjutas

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hejsan på er alla😁 i dagens inlägg kommer jag berätta om min andra dag i rotorua och vad jag gjorde där.
På lördagen var det tidig väckning då vi skulle iväg till en maoriby. Vi fick en guidad tour 10am där dom berättade om maori kulturen.

Byn hette i ett kortare namn Whakarewarewa men byns egentliga namn är Te Whakarewarewatanga-o-te-ope-a-Wahiao och finns några minuter utanför Rotorua. Det som var speciellt med just denna maori by är att det faktist bor maorimänniskor i byn, så det är inte bara en turistattraktion.

Den guidade touren tog ungefär en timme och var intressant. Den handlade mycket om hur byn fungerar både nu och för några hundra år sedan.

Något annat som hörde till maori upplevelsen var ett dans och sång uppträdande. Framträdandets höjdpunkt var när dom uppträdde med den kända krigsdansen, deras haka. Hakan är som sagt en krigsdans som dansas för att skrämma bort motståndaren eller fienden. Den används tex av All Blacks rugby landslagsteam före dom spelar en internationell match.

Efter det att ha kollat på uppträdandet så gick jag med de två tyska au pairerna till souvenir affärerna. Jag köpte ansiktsmask och moisturaiser av Rotorualeran, och en schampoo och conditioner av manuka honung. Sedan köpte jag även en liten godisbutik med hårda manukahonung och citron.

Efter att vi spenderat lite mera pengar så for vi till den sista men inte den minsta programpunkten. Denna programpunkt var mat. Vi hade beställt en Hangi meal som dessutom hade köttet kokt naturligt under marken. Majsen var en av de godaste majsen jag nånsin ätit. Den hade kokats i en av deras varma källor och den var så saftig och god.

Detta var en lärorik upplevelse och dessutom hade vi även tur med vädret eftersom det varit just under 30 grader den dagen.

Likes

Comments

Gott nytt år allihopa!
På fredagen förra veckan åkte jag upp till Rotorua för att spendera ett par dagar med två andra au pairer från Tyskland.
Rotorua på Nordön är känt för sina bubblande källor och dammar. Dom har även terapeutiska varma gyttjebad, dramatiska gejsrar och en begraven by ligger alldeles i närheten av staden.

På fredagen kom jag fram till Rotorua på kvällen ungefär klo 6 pm. När jag kommit fram for jag till hostellet där jag också träffade de två andra au pairerna. Efter check in for vi iväg till en varm damm/ källa som heter Kerisone Creek. Där fanns ca 40 graders vatten och det var skönt att doppa sig i det. Vi var där ungefär en timme före vi for tillbaka till hostellet. Mer hann vi tyvärr inte med på fredagskvällen eftersom vi hade en tidig väckning nästa morgon...

Likes

Comments

Merry Christmas allihopa!
Denna jul är lite annorlunda för mig på många sätt. Detta är min första jul då jag inte är i Finland. Och min första jul då det inte är vinter. Och min första jul då jag inte är med min familj. För i år firar jag jul i Nya Zeeland med en annan familj på sommaren.
I Finland firar vi julen den 24 december och paketen öppnas på kvällen och här i Nya Zeeland firas julen den 25 december och paketen öppnas på morgonen.
Så sammanfattat är det mycket som är olika mellan hur vi i Finland firar jul och hur man här på Nya Zeeland firar jul.

Julen började på morgonen den 25 december då vi lade märke till tomtens fotsteg i loungen. Och under granen fanns massor med presenter som tomten lämnat kvar. När alla hade vaknat hade vi presentutdelning. Barnen fick en massa fina julklappar av deras släktingar. Jag fick faktist också några julklappar.

Sedan hade vi brunch med bacon och ägg. Efter det tog vi det lungt en stund och på eftermiddagen kollade vi på en julfilm. På kvällen hade vi grillmat och efter det tog jag det lungt och kollade några avsnitt av Designated Survivor på Netflix.

Likes

Comments

Hejsan alla!
I detta inlägg tänkte jag berätta om förra veckoslutet. Min helg började ganska tidigt på lördagmorgon med väckning 7.30am och redan klo 8.30 for vi iväg mot Hastings. Claire skulle ha sitt 5 års födelsedagskalas på Splash Planet. Splash planet är en vattenpark som öppnade 10am och när vi kom fram till parkeringen var klockan ungefär 9.40am. Så då var det bara att vänta...

Hur som helst när vi betalat in oss i parken for vi och förde alla våra grejor till ett ledigt picnic bord med tält över. Sen for vi till poolen med barnen. Jag fick ta Olivia medan Sean min hostpappa tog Claire och Charles. Det var roligt att vara i vattnet med Olivia. Hon är som en liten fisk i vattnet och är inte alls rädd. Enda Olivia inte gillade var att vattnet var lite kallt i början vilket man kan se på bilden...

Eftersom vi hade ett födelsedagskalas för Claire kom också en massa av min hostfamiljs släktingar och vänner till kalaset. Dom var jättetrevliga och de var roligt och träffa dem. Vi hade också tur med vädret då det var soligt och varmt hela dagen.

Med födelsedagsbarnet Claire och Sean for vi och prövade alla vattenrutchbanor dom hade. Det var roligt och Claire var jättemodig och åkte i alla utom en. Hon var också duktig och övade på både simning och dykning i vattnet.

Här i Nya Zeeland börjar barnen skolan när dom fyller 5 år och skolåret börjar i början av februari.Så eftersom Claire snart börjar skolan fick hon många presenter hon behöver till skolan tex en frozen skolväska, penal och vattenflaska. Hon fick också frozen kläder och en barbie sjöjungfru.

Efter att ha varit i olika pooler och vattenrutchkanor hela dagen hade vi på eftermiddagen kakstund och firade födelsedagsbarnet.
Så summa sumarum så hade vi en toppendag på Splash Planet och Claire hade ett lyckat födelsedagskalas

Likes

Comments

Hejsan!
Förra veckoslutet spenderade jag i Hastings. Jag träffade andra au pairer och vi hade roligt.
På fredagen hade jag sovmorgon eftersom jag var ledig. På morgonen pratade jag först med två av mina bästa kompisar, vilket alltid är jättetrevligt. Och ungefär klo 3pm startade vi mot Hastings tillsammans med min hostmamma Ingrid och alla tre barnen.
Först for vi till K-mart där jag köpte jandals eller sandaler som vi i Finland skulle kalla det. Ungefär klo 7pm träffade jag en finsk au pair Mari som jag fick sova över hos. Vi träffade även två andra au pairer från Orientation lägret som vi hade då jag först kom till NZ. Vi var först hos Mari och sedan for vi till en bar i Havelock North och var där ca tre timmar.Det var kul att festa lite eftersom jag inte hunnit prova på NZ:s nattliv ännu.

På lördagen for vi till ett vattenfall i Hastings. Lördagen var annars en jättevarm och skön dag så därför passade det perfekt med ett dopp i det svalkande vattnet. Jag prövade också på att hoppa från en klippkant dom hade. Först tvekade jag nog men sen bestämde jag mig ändå för att göra det.

Det kändes ändå jättebra efter att jag hoppat. Fast det ser ganska roligt ut på videon.
Efter att ha varit några timmar vid vattenfallet for vi tillbaka och jag fick skjuts till Napier där min hostpappa Seans mamma bodde. De var där barnen var och Seans mamma hade erbjudit mig om jag ville sova där. Så jag kom dit 6pm och vi åt middag. Sen på kvällen for vi och tittade på julljus som dom hade i grannskapet. De var ett hus som hade hela gården full med lysande juldekorationer och det var jättefint.

På söndagen steg jag upp 9am och for igen till Hastings. Jag träffade Mari den finska au pairen igen då och vi pratade mycket. På eftermiddagen var det dags att fara tillbaka hem till Takapau.

Likes

Comments

Hej igen! I detta inlägg tänkte jag berätta om hur min dag ser ut om jag jobbar.
Min jobbdag börjar när första barnet vaknar. Oftast är det Olivia som vaknar först, ungefär 7am. När hon vaknat byter jag blöja på henne och sätter på vanliga kläder. Sedan börjar jag förbereda frukosten åt barnen. Oftast vaknar Charles och Claire ganska snabbt efter Olivia. Efter att jag hjälpt barnen med deras frukost äter jag själv frukost. Min hostmamma Ingrid kommer hem ungefär klockan 9am så då har jag egentid från att hon kommit hem från att mjölka korna till ca 1.30pm då hon far tillbaka till jobbet.

Fast jag är ledig från 9am till 1.30pm så brukar jag ändå hjälpa till med barnen eller plocka ur diskmaskinen.
Dessutom far Charles och Claire till kindy på tisdag och torsdag så dom dagarna har jag bara Olivia på eftermiddagen.
På eftermiddagen när jag börjar jobba igen så har Olivia just vaknat från sin powernap så jag lagar lunch åt henne och byter hennes blöja igen.
När alla ätit lunch så brukar vi oftast göra nånting utomhus eftersom det är över 20 grader nästan varje dag.
Sen har vi ”teatime” och äter mellanmål ungefär 3.30pm efter det går vi antingen ut igen eller så sätter jag på någon film åt barnen om det är dåligt väder. Föräldrarna kommer oftast hem igen mellan 5 - 5.30pm.

Beroende på hurudan dagen varit umgås jag med familjen på kvällen eller om jag haft en fullspäckad arbetsdag med alla barnen vill jag oftast ha lite egentid och bara ta det lungt och kolla Netflix.
Sedan har vi kommit överens om att jag ska laga middag nån dag i veckan som en del av familjen. Så igår lagade jag min första riktiga måltid. Det blev en klassiker med spagetti&maletköttsås.
Vi äter middag ungefär 7pm och efter det far barnen och sover. Jag brukar gå och lägga mig ca 10pm.

Likes

Comments

Hejsan på er alla! Nu är jag ungefär en vecka efter med bloggen så det är väl på tiden att uppdatera er om hur jag har det.

På lördagen förra veckan sade jag hejdå till min familj i Taihape och for med buss till min nya familj i Hawke’s Bay.

Min nya familj består av mamman Ingrid, pappan Sean och barnen Claire, Charles och Olivia. Till familjen hör också hundarna Ella, Rata, Rex,Roxy, Bo och lammet Malamlam. Fast enda innehunden är Ella som är en liten Jack Rusell Terrier, de andra hundarna är jakthundar. Föräldrarna jobbar båda med kor på två olika dairy farmer. Oftast börjar de jobba antingen 4am eller 7am och slutar ungefär 5pm. Mamman börjar alltid 4am men har en paus mitt på dagen. Under den tiden då hon är hemma är jag ledig några timmar mitt på dagen.

Likes

Comments

Här kommer sista dagen av min roadtrip till Raglan. Alltså förra måndagens händelser...

Vi steg upp redan 5.45 och började köra iväg till Waitomo där vi skulle fara och prova på ”the glowing adventure” som var ca 2h då vi gick,klättrade och kröp i en grotta. Vi fick låna alla kläder och all utrustning som behövdes till upplevelsen. Vårt äventyr började klo 8.30am och det var bara jag och Alana och två amerikaner i vår grupp som skulle utforska grottan, tillsammans med en erfaren guide som tog oss igenom grottan.

Äventyret i grottan var verkligen värt pengarna. Det var fint och även intressant att gå igenom dem. Dessutom berättade dom före touren att grottan som vi utforskade ägdes av en familj som hade valt att göra det till en familjeföretag.

Dessutom är jag den femte personen från Finland som varit på ”the glowing adventure” och definitivt den första från Vasa och Kvevlax som varit där. (Mitt namn är på den blåa post-it lappen som är placerad på Vasa)

Likes

Comments

På söndagsmorgonen sov jag faktist till klo 9 vilket är det senaste jag sovit till här i Nya Zeeland. Det är konstigt hur vår biologiska klocka fungerar. Hemma i Finland var jag alltid en person som aldrig kunde gå och sova före halv 11 på kvällen och det var värsta mardrömmen att stiga upp före klo 7. Här i Nya Zeeland är jag helt tvärtom, här kan jag knappt vara uppe längre än till halv 11 och hur jag än försöker sova länge är klockan ändå före halv 8.
Nåja anyways efter att vi stigit upp for vi och anmälde oss till surfingen. Man kunde hyra våtdräkt och surfbräda billigt. Fast såhär i efterhand skulle de kanske även varit bra att ta surflektioner istället för den 5 min långa introduktionen vi hade om hur man ställer sig upp på surfbrädan i vattnet. Det var jätteroligt att pröva på surfing men det gick inte riktigt så bra. Jag vet inte hur mycket saltvatten jag svalde eller fick i ögonen men det var iallafall mycket och väldigt irriterande. Sen tror jag att jag var mera i vattnet än på själva surfbrädan. Men practise makes perfect right?

Efter att ha fallit av surfbrädan gång på gång på gång så for vi tillbaka till hostellet och tog det lungt i nån timme före vi for till Bridal Veil Falls som var ett vattenfall 20 minuter utanför Raglan. Det var det första vattenfall som jag sett och det var jättefint. Själva vattenfallet var 55m högt. Det tog endast 10 min att gå till vattenfallet.

Efter vår korta vandring till vattenfallet for vi än en gång tillbaka till hostellet och resten av kvällen tog jag det relativt lungt eftersom vi hade tidig väckning på söndag pga det program som väntade på måndag morgon... fortsättning följer...

Likes

Comments