Jag sitter på tåget hem. Har överlevt en vecka. Och nyss avslutat ett av de jobbigaste psykologsamtalen.

Jag sitter med gråten i halsen
Jag känner mig förvirrad

Kanske har jag skyndas för fort fram?
Tagit ut för mycket i förväg?
Kanske kommer allt ikapp nu?

Jag vet inte.

Andas
Bara andas

Ikväll kommer K och A hem. Det blir bra. Fokus på det nu.

  • Psykisk ohälsa
  • 349 readers

Likes

Comments

Andas in och andas ut. Orkar jag så orkar du.

  • 356 readers

Likes

Comments

Jag skriver om psykisk ohälsa i skolan just nu. Det väcker mycket tankar och känslor och jag tänker lite extra på det nu (som om jag inte redan gör det hela tiden haha).

Jag skriver lite om hur stigmatiserar det är med psykisk ohälsa och hur viktigt det är att faktiskt prata om det. När jag var som sjukast ville jag inte att någon skulle prata om det, jag ville inte att någon skulle veta om det och jag blev arg om någon ens nämnde ordet "psykisk ohälsa". Jag tror det var för att jag var så djupt i min depression och ätstörnings "bubbla" att jag var för upptagen av mina egna tankar och känslor att jag inte riktigt kunde förstå själv att jag var sjuk, och att då bli påmind om att så kanske var fallet blev jag arg och rädd och ville inte ha något med det att göra.

Idag har jag en annan bild, idag vill jag och behöver prata om det. Jag vill föreläsa, upplysa och dela min kunskaper och erfarenheter med folk. För idag har jag en distans till det. Idag vet jag att jag var/fortfarande delvis är sjuk. Och det är inget fel med det. Väldigt många drabbas av psykisk ohälsa, upptill 30% av befolkningen är drabbade, och tanken på att det är så stigmatiserar skrämmer mig. Jag tänker på mig själv som barn, när jag var sjuk, hur ensam jag kände mig, för jag lät ingen komma innanför, jag lät ingen säga till mig "du är inte ensam" eller "jag har gått igenom samma sak". Jag vill vara den personen idag, jag vill vara den som säger till nån att du är inte ensam, men jag vill också vara den som berättar för folk "såhär har det vissa, och det är inget fel med det".

Jag skämdes mycket, skämdes för att jag inte mådde bra, för att jag inte orkade allt som alla andra, för att jag inte åt, bar ärr på min kropp och drabbades av panikattacker. Men jag skäms inte längre. För det finns inget att skämmas för. Det är en naturlig reaktion som drabbar många och varför då skämmas? Man kan må bra, men man kan också må dåligt. Så om du har en distans till det, om du inte själv är för djupt i det. Kanske är du påväg till att må lite bättre, kanske är du en mamma eller ett syskon som är anhörig, lys upp andra, prata med varandra, dela kunskaper och erfarenhet och framförallt bryt tystnaden.

Likes

Comments

Vaknade vid 08 imorse. Bestämde igår att inte gå till skolan då det bara handlade om en lektion och arbetet där kan jag lika väl göra hemma. gick upp strax efteråt och satte mig med yoghurt framför nyhetsmorgon.

Igår hade jag läkarsamtal och nu ÄNTLIGEN ska vi börja trappa ner vissa mediciner. Den vi började med kan dock påverka sömnen lite och det tog en jädra tid för mig att somna. Men ska försöka prova alternativa lösningar som meditation, yoga, nedvarvning m.m för att se om jag någonting i framtiden kan klara mig utan medicin.

Efter lite häng i soffan tog jag tag i dagen och har sedan dess suttit och pluggat.

Har massor just nu som jag ligger efter i, det är något i varje ämne. Men försöker ta en sak i taget.

Nu tog jag precis lunchpaus, marinerade quornfiléer, tog bulgur som jag hade över och gjord en sås, gott, snabbt enkelt.

Resten av dagen ska jag fortsätta plugga, sköter jag mig går jag även en sväng till gymmet, hoppas hoppas <3


Likes

Comments

Avslutar dagen med en kvarg och kesoskål, toppad med äpple, cashewnötter och massa kanel framför greys anatomy ❣❣
Godnatt <3

Likes

Comments

Hej vänner.

Ny vecka nya tag. Brukar inte gilla måndagar då det innebär en låång dag med bara 5 minuters raster. Men idag gillar jag måndag. Vi började vid 09:30 istället för 08 och hade bara två lektioner, och tanken på en ny vecka och ny start gjorde mig tillfreds.

Så denna veckan ser ut såhär:

Måndag: Skola, träning

Tisdag: skola, läkarsamtal med mamma

Onsdag: Skola, ev träning

Torsdag: Skola, ev lunch med min kusin, ev träning (om jag inte tränade i onsdags)

Fredag: Skola, psykolog, firande för Karin hemma hos mig <3

Känner mig ganska peppad, har inte gått en hel vecka i skolan sedan pappa gick bort men har bestämt mig för att gå hela denna veckan. Ska även försöka ta igen allt plugg jag har missat och prata med alla lärare så jag kan få ihop allt.


Annars var jag i skolan hela förmiddagen, drog mig till gymmet efter lunch och tränade ett såå bra pass. Var trött innan men nu, även i skrivande stund, trots att det gått flera timmar är jag fylld med energi från träningen. Älskar

Efter träningen mötte jag upp S, vi gick och handlade mat och bestämde middag. Efter ett tag kom vi fram till att göra egen pizza, jag hade tänkt mig en mozzarella pizza med massa tomater men han övertalade mig att göra en vegetarisk kebabpizza, och det blev bra faktiskt! Så tips tips!!

Nu ska jag plugga innan jag landar framför serier 🙏🏽

Likes

Comments

Hej vänner!

Dagen idag flög iväg. Hade ställt klockan på 08 men vaknade 09:30, så cirka 10 timmars sömn!! Inte illa...

Åt frukost (såklart), kvarg, havrefras, musli, frukt, kokos och tranbär <3 sen hängde vi en stund i soffan framför nyheterna.

Efter frukost tog jag och min bror ner oss till nordic för lite träning. Blev inget superpass, vill egentligen ha lite mer tid på mig, men det var helt ok. Jag blev väldigt svettig så det är ju något. Men alla pass kan ju inte bli 100.

När vi kom hem åt vi lunch innan jag, S o P tog oss ut med bilen och övningskörde. Det går bara bättre och bättre! Börjar känna mig bekväm framför ratten nu och jag kör inne i stan bland massa andra bilar och människor, något jag vägrade (med all rätt) i början haha. Så just nu är jag väldigt peppad på att bara fortsätta köra.


Efter vi kom hem kom även min moster och kusin upp, hon är här pga begravningen och hon hade gjort en god vegetarisk paj. Jag har sedan jag blivit sjuk typ ej ätit paj, jag har intalat mig själv att jag inte gillar det (?) så när jag fick höra att hon hade med sig paj blev jag lite tvär, tänkte det kan ju inte jag äta, jag gillar ju inte paj. Men sen bröt jag och sket i tankarna. Och tänka sig! Jag älskade pajen! Så gott! Tack moster för att du invigde paj i mitt liv igen <3

Nu blir det att koppla av resten av kvällen, har lite att ta tag i imorgon så jag ta vara på vilan.

Vi hörs! kram

Likes

Comments

Herregud vilken dag. Huvudet känns som en stor ballong, ögonen svider från alla tårar och kroppen SKRIKER efter sömn.

Det var fint. Jobbigt, otroligt jobbigt, paniken steg många gånger men jag lyckades ändå hålla den under kontroll. Tårarna rann, med all mening. Jag har varit så nervös, inte velat att den här dagen ska komma, men nu känns det lite bättre, inte bra, men bättre. Härifrån kan det ju bara bli bättre, nu är de värsta dagarna gjorda.

Jag är tacksam att det finns så många fina människor runt omkring mig. Jag är tacksam för min familj, och att jag faktiskt fick träffa och älska min pappa. Jag är tacksam för alla som kom på begravningen, som delade sorgen med oss och visade hur många som varit en del av min pappas liv. Jag är tacksam för alla gåvor som skänktes till cancerfonden; någon gång ska ingen behöva dö i den här sjukdomen. Jag är tacksam för mina vänner, som står ut och visar så mycket kärlek, till alla som skickat ett sms eller bara ett hjärta. Man är inte ensam.

Jag är tacksam för mig själv också. Att jag kommit så långt. Igår sa jag faktiskt till mig själv "Men jag är ju typ frisk". Trodde ALDRIG jag skulle säga de orden, men det känns verkligen så. Idag ska jag äta en godisskål, och visst finns det tankar MEN jag lyssnar inte på de och jag har ingen ångest. Jag har accepterat att jag alltid kommer ha tankar och det kan jag leva med, men att faktiskt kunna bryta när tankarna kommer är det som gör mig frisk. Jag är SÅ stolt över mig själv. Att jag tog emot hjälpen TILLSLUT och att jag gjorde det under pappas sista levnadsår. Så även om han aldrig fick se mig bli friskförklarad så fick han i alla fall få se mig ta mig upp igen, och i alla fall nästan frisk. Men nej, jag är ännu inte friskskriven på papper. Men det känns inte som om det är poängen. Poängen är att jag aldrig känt mig såhär fri. Tack avdelning 336, och tack Wilma, TACK för att du vågade prova på ett frisk liv.

Nu ska jag se serier med mitt godis!

Godnatt <3

Likes

Comments


Denna text hade jag tänkt läsa upp på minnesstunden men kände att rösten ej bar mig.


Jag minns min pappa. Det kommer jag alltid göra. Hur mycket jag än vill ha han här kan jag inte göra mer än att minnas. Minnas allt vi gjort, samtal vi haft och minnen vi delat.

Jag minns allt så klart, som om det var igår. Hur ditt huvud var fullt med hår, din hud lätt solbränd, alltid nära till ett leende och din kropp stark. Jag minns när jag var liten, mina ögon även då bruna men håret blont och långt. Vi stod på skansen, hade tittat på djuren men lyssnade nu på allsång, håkan hellström spelade och jag var för kort för att se någonting. Som min pappa skulle gjort vilken sekund som helst, lyfte han mig upp på sina axlar och plötsligt kändes det som om jag såg hela världen.

Jag minns också hur vi sprang han och jag. I sommar, vinter, höst och vår, upp för backar, ner för kullar och igenom skogarna. Med kartor i handen och ibland bara för sakens skull. Jag sprang mig trött redan de första 100 meterna men med hans peppning sprang jag hela vägen, och i slutet lät han mig alltid vinna, trots att han var snabbare än mig.

Jag minns alla gånger vi byggt, cafe-bord, katt-hus, lister till taket, golv till mitt nya rum och ny färg på väggarna. Hur jag hjälpte till att bära plankor, välja färg och kakel. Han köpte en egen verktygslåda till mig, fylld med en rosa hammare, ros skruvmejslar och ett rosa tumstock. Så att jag också kunde hjälpa till. Jag var nyfiken, ville lära mig och hjälpa till att spika.

Jag minns alla gånger vi suttit hukade över matteboken, det var inte alltid smärtfritt. Vi blev ofta o-ens, mest för att mitt tålamod tröt och matte var inte min starka sida. Men din nyfikenhet för skolan och övertygelse av att jag klarade vad som helst tog mig längre än längst.

Men jag kan också minnas när det blev sämre. När du låg på sjukhuset och mitt hjärta brast. När din hud var lika blek som lakanet, håret började sakta tina och din kropp blev mindre. Jag minns när jag blev rädd för att mista dig. När jag bad dig att aldrig lämna mig. Hur tårarna kom när vi fick allt på kvitto.

Jag kommer alltid minnas slutet. Hur ont det gjorde och fortfarande gör. Jag kommer minnas hur det kändes när du lämnade hos. Men jag kommer också minnas allt det fina, alla gånger du höll min hand, strök mina tårar, lagade min favoriträtt och hjälpte mig i skolan. Jag kommer minnas alla gånger vi har skrattat tillsammans, alla dina gånger ditt leende sken och din kropp orkade. Även om du inte lever nu ska du leva igenom mig, du ska leva genom mamma, du ska leva genom Simon och Axel. Jag älskar dig.

Likes

Comments

Hade ställt klockan på 08 imorse men psyket visst tydligen att jag inte skulle till skolan så jag fortsatte att sova till 09.30. Det var skönt, behövdes verkligen, så både jag och mamma åt en senare frukost tillsammans som idag blev kvarg med lite frukt och havrefras.


på förmiddagen hade vi lite lunch besök, jag gjorde en god vegansk broccolisoppa som vi dessvärre toppade med parmesanost haha :-)

De stannade ganska länge, sen kände jag verkligen för att gå ut och springa, inget planerat alls, bara gick på känslan. Jag har inte sprungit sen innan allt hände, jag fick nämligen influensan samtidigt och sen när allt hände så fanns träning inte ens i mina tankar.

Det var skönt iallafall att få lufta benen, det var tungt, riktigt tungt efter som det var så längesen, men det ger mig mer motivation att fortsätta. Härifrån kan det ju bara bli bättre. Halkade dock på en sten och föll rakt i en lerhög! Usch haha, mina nytvättade träningskläder får ta sig ännu en sväng i tvättmaskinen.

Väl hemma kokade jag min absoluta kärlek just nu; ägg. Äter minst tre om dagen. Bäst livsmedlet! Ägg, kvarg och keso <3

Mellanmålet kan ni helt enkelt gissa; ägg och keso, precis som jag vill ha det haha

Nu ska jag yoga lite, duscha och läsa innan jag ska laga risotto till mig och mamma ikväll <3 blir spännande

Kämpa på veckans sista dagar <3

Likes

Comments