Header

fotografier

ikväll tänkte jag gå igenom min vanligaste redigeringsrutin i telefonen, denna gång med appen VSCO. Det är min favoritapp sedan ungefär två år tillbaka, och anledningen är rätt uppenbar: den är fantastisk! En har så mycket kontroll över alla inställningar, och varje reglage går att ställa in på millimetern liksom. Perfekt för en redigeringsnörd som jag alltså! Dagens redigering fick bli en lite mörkare bild, och planen var att den skulle bli lite kontrastrik och mjuk i tonerna typ. (jag och beskrivningar är inte världens bästa vänner, ha förståelse okej) och såhär gick det till:

originalbilden, på mitt ledsna nagellack mellan skrynkliga lakan.

det första jag gör är att välja ett filter. det fina med den här appen är att det finns maaassor av fina filter att ladda ner, vissa är gratis och andra kostar en slant (allt från en tia till hundralapp ungefär) men jag kör bara på de billiga pga konstant tom plånbok. just det här filtret minns jag inte om det var gratis eller inte, men det är väldigt fint iallafall!

filtret är dock alldeles för mörkt för min smak, så därför går jag in i justeringsläget där allt det roliga händer. (höhö) så jag börjar alltid med att dra upp ljuset en aning. (beroende på vilken bild det är så drar jag ibland i kontrasten också men just den här bilden behövde det inte.)

sedan är det dags för skärpan! här får en vara lite försiktig, aldrig över +3 då det brukar bli för krispigt och onaturligt efter det. +2,8 har jag märkt är alldeles lagom!

dessa tre inställningar brukar jag bara dra lite random i, allt beroende på hur bilden ser ut och vilka toner jag vill ha. men en regel är att alltid gå minus på temperature iallafall, för att jag gillar att ha en lite kallare ton i mina bilder.

fade är en av de bästa funktionerna med VSCO, vissa redigeringsappar med den funktionen brukar ofta bara dra ner kontrasten och "platta till" bilden. i VSCO blir det tvärtom bara mjukare och varmare efter att en lagt på ett lager fade.

sist av allt lägger jag på ännu ett kallt lager, denna gång med hjälp av en highlight - då blir allt det vita i bilden lite mer blått.

och så var det klart! detta är som sagt min vanligaste redigeringsrutin, och de flesta filtren går att arbeta med på det här sättet beroende på vilket resultat en vill ha. hoppas det var någorlunda hjälpsamt, puss!

gjorde en hel liten serie med liknande bilder också:

Likes

Comments

matbloggen

Varför äter jag egentligen lågkolhydratkost just nu? Jag skulle inte vilja påstå att jag följer lchf-dieten, men som sockerberoende och känslig för gluten fungerar de flesta recepten för mig och det gör förstås att det blir ett ganska självklart val för tillfället.
Min plan är i framtiden att övergå till en mer grön (non-violent) stenålderskost, men innan jag hittar motivationen och energin till att laga den maten som det innebär (och framförallt ekonomin) så äter jag fortfarande lite av det dolda sockret och rött kött - trots att det inte är ett dugg bra för min kropp så finns det ändå en gräns på hur mycket en klarar av att utesluta på samma gång liksom. Jag har en tendens till att köra i 110 rakt ner i botten, för att jag inte gett mig själv tiden att bygga upp en stadig grund.
Så därför äter jag vanlig lågkolhydratkost just nu, fast med vissa undantag för glutenfri pasta, potatis och ris till vissa måltider. Ett steg i taget alltså. Det är dessutom en himla omställning för min sambo (som är van vid snabbmakaroner och falukorv hallå) att kasta om kosten såhär direkt, så jag tror verkligen det är sunt att ge det tid.

Men till receptet iallafall! Idag är det Game of Thrones-dag och det brukar vi fira med en extra nice middag, vilket idag fick bli en ost- och kalkonpaj utan pajbotten. Såhär gjorde vi:

  • 1 paket strimlad kalkon
  • ca 200 gram riven gratängost
  • 5 ägg
  • 4 dl grädde
  • salt & peppar
  • halverade körsbärstomater
  • finhackad purjolök
  • fetaost

Börja med att lägga kalkonen i ett pajform och strö över den rivna osten. Hacka purjolök och täck ostlagret, vispa ihop grädde, ägg och kryddor ordentligt och häll i formen. sprid ut de halverade tomaterna och smula fetaosten över täcket och ställ in i ugnen på 225 grader i 25 minuter ungefär. klart och klart! servera med en fin sallad och njut av veckans game of throooones. puss!

Likes

Comments

vardagspoesi, second hand

Hejhopp! Vet ni en sak? Att jobba i butik är något av det roligaste jag vet. Nu var det dock något år sedan jag stod bakom kassan sist - men idag fick jag möjligheten att jobba lite i Minimeras fysiska second hand-butik i Norrköping! Den är alltid öppen sista lördagen i månaden och även fast det var himla lugnt så kändes det i hela mig hur mycket jag saknat det. Dessutom är det ju så jäkla fint i den här butiken, jag menar kolla bara:

Tröjan jag har på mig idag kommer faktiskt härifrån också, det finns så himla mycket fint så jag rekommenderar verkligen att ni kollar in hemsidan! Annars om ni är nyfiken på butiken så är den även öppen varje onsdag mellan 12-18. Puss

Likes

Comments

Åh, blev bara tvungen att visa den här drömmiga ljusslingan vi fick i inflyttningspresent av Marina och Johan i tisdags också! Får aldrig nog av kaktusar alltså. <3

Är hemma med endosmärtor idag, så hela dagen har mest bestått av varierande chill i soffan och sängen. Så himla segt! Men ska göra ananasglass och lyssna på creepypodden med min favorit nu så det är ändå inte jättesynd om mig. Puss!

Likes

Comments

hemma hos oss

Igår fick vi besök av mina finaste personer Marina och Johan, och titta vad de hade med sig från Tranås!

Ett så himla gulligt skrivbord som Marina vann åt oss på en facebook-loppis, och som vi längtat efter det alltså. Vi är båda två riktiga skrivbordsmänniskor, så en månad utan någon passande arbetsplats har varit katastrof. (okej, inte riktigt så överdrivet kanske)

Men såhär blev iallafall resultatet! Fönstret som vi placerade bordet vid är enormt, och vyn utanför är så himla grön och inspirerande. Det kommer såklart tillkomma mer växter med tiden också, men just nu är de flesta i tillväxtfasen så de står och väntar på sin tur att bli utplacerade. Men fy 17 vad fint det kommer bli till slut!

Likes

Comments

hälsa

Så ligger jag här igen. Nerbäddad i en febervarm säng med svullen mage och en sådan värk att jag vill kräkas. Det är den där tiden på månaden igen, den som aldrig någonsin tar slut - två veckors mensvärk innan jag får en liten paus inför nästa omgång. Det händer att det drar ut så att jag inte får någon vila alls under månaden, men såna skov kommer bara ibland som tur är.

I maj slutade jag ju äta raffinerat socker, och även om jag slarvat lite med maten (ätit glutenfri pasta och ris osv - dvs det gömda sockret) så märkte jag snabbt vilken skillnad det blev. Det ger såklart hopp när de här riktigt smärtsamma dagarna blir kortare och kommer allt mer sällan, samtidigt som det kommer som ett slag i ansiktet när de väl dyker upp igen. En vänjer sig ändå relativt snabbt vid ett smärtfritt liv liksom - jaha hej oj var det såhär det kändes?

Jag försöker jobba som vanligt, men på tåget hem susar det i öronen av trötthet. Kroppen protesterar, det skriker nej i hela mig och längs ryggen fastnar t-shirten på min svettiga feberhud. Och det är bara måndag, en första dag på hela veckan av samma envist bitande smärta.

Så, hur överlever jag en sån vecka bäst?
1. Yoga. Hur jäkla ont jag än har, hur trött min kropp än är så är yoga mitt bästa sätt att hantera smärta. Och nu snackar vi meditativ yoga, inga ansträngande rörelser och komplicerade positioner alltså. Bara mjuka, varma och kärleksfulla rörelser samtidigt som jag upprepar peppande och positiva mantran i mitt huvud. Någon dag ska jag fixa ihop ett inlägg om just endometriosyoga så att fler kan ta del av det också! För det är verkligen så himla nice, även om en bara har lite mensvärk.

2. En varm vetekudde. Alltså, hur hade jag överlevt utan min vetekudde? Min har jag sytt alldeles själv, men jag måste verkligen tipsa om min vän Cecilias företag Dödsmoder där hon säljer vetekuddar som hon tagit fram speciellt för bland annat endometriossmärtor. Så fort min ekonomi är bättre ska jag införskaffa en sådan direkt!

3. Ananas och ingefära. Två riktiga energibomber, och dessutom antiinflammatoriskt som sjutton! Jag brukar göra en smoothie med fryst ananas, riven ingefära, banan, kokosdryck och citron i och det är så himla gott för både magen och själen liksom.

4. Magnesium. Det är kramplösande och har räddat mig så himla många gånger, dessutom är det lugnande och ångestdämpande vilket är perfekt för att undvika deppigheten innan/under/efter mensen. Jag äter magnesium dagligen sedan ungefär ett år tillbaka, och det har verkligen gjort så himla mycket bra mot min utmattade kropp!

Och vila! En ska inte underskatta vilopauser alltså, gärna med en kopp pepparmintste och sin favoritserie/bok/podcast/whatever. Det är okej att ta pauser, en förtjänar det med tanke på vad kroppen går igenom under de här jäkla perioderna.
Och det var ungefär det jag hade att komma med idag. Stor kram till alla er där ute!

(Bra grej med sambolivet: jag slipper laga middag ikväll! Har en fin partner som låter mig ligga i sängen och klaga på livet hela kvällen istället. <3)

Likes

Comments

matbloggen

En himla bra grej att göra på söndagar är ju matlådor för kommande vecka, och gårdagens matlådehopkok fick bli kikärtscurry från den fina boken Mera Vego! Det tar typ bara en kvart att slänga ihop, och dessutom går det ju att variera exakt hur en vill egentligen. Vi rev i några morötter för utfyllnad till exempel, och för att göra den IBS-vänlig bytte vi ut rödlöken och vitlök mot purjolök och ramslök! Och gott som 17 blev det.

Recept:
• 1 rödlök (Fodmap: 1/2 purjolök)
• 2 vitlöksklyftor (Fodmap: krydda med torkad ramslök)
• 2 tsk curry (tog extra gurkmeja för fin färg)
• 4dl kokosmjölk
• 400g krossade tomater
• 2 burkar kokta kikärtor
• 0,5dl jordnötssmör
• lite japansk sojasås (Fodmap: byt ut mot glutenfri soja)
• bananer (det skippade vi, och det funkade minst lika bra!)
• valfritt ris

För topping:
• hackade jordnötter
• sambal oelek
• lime

Koka upp ris, stek löken och tillsätt allt i en gryta. Låt koka upp medan riset blir klart, sedan är det bara att servera! Så himla enkelt, fint att titta på och mättande. Och gott. Megagott!

Likes

Comments

hemma hos oss, matbloggen

Lördagar är verkligen fantastiska eftersom sovmorgon och frukost vid tv:n är obligatoriska då. Extra fantastiskt är det om det är tjugofem grader ute och en kan traska runt i underkläder och kimono hela dagen utan problem.

Vi gjorde äntligen klart i bokhyllan idag! Det här med bokhyllor alltså, det är verkligen ett projekt att få det bra - men jag tror vi lyckades ganska bra till slut! Självklart saknas det massor av saker men nu har vi iallafall grunden klar.

Till lunch gjorde vi socker- och glutenfria våfflor! Receptet var så himla enkelt, ni hittar det här. Himla gott blev det dessutom!!

Jag slängde även ihop ett perfekt sitta på balkongen-iste imorse och ungefär såhär gjorde jag:
• 8 dl av Kung Markatta's gröna ingefära- och citrongräste (jag tog 2 påsar)
• 1 citron (pressa halva citronen i och skiva upp andra halvan)
• en handfull frysta hallon
• krossad is
• lite honung
• krydda med lite ingefära, cayenne och gurkmeja för extra sting. Blanda allt i favoritkaraffen och blanda tills det blir en fin färg. Superenkelt och så himla gott!

Och that's it för idag, puss!

Likes

Comments

vardagspoesi, växtligheter

Hejhopp! Jag är fortfarande sjuk, men jobbar på att bli frisk som en jäkla nötkärna nu. Det går ju relativt bra att leva ändå, speciellt nu när Lana del Rey släppt sitt album och jag planterar nya växter var och varannan dag. Allt det som min själ behöver alltså!
Lite såhär har min vecka sett ut:

Den har varit himla grön med andra ord. Jag sitter på tåget hem från jobbet nu, längtar så mycket efter att bara ligga i soffan och återhämta mig efter en hektisk vecka. Pendellivet är underbart, men det tar ju lite tid att vänja kroppen vid de tidiga morgnarna och sena kvällarna. Hinner liksom inte med allt som jag vill längre, men det kommer nog till slut! Ska fixa något slags prioriteringsschema på allt jag ligger efter med, älskar ju listor och planering så det borde nog hjälpa en hel del. Men nu är jag strax hemma! Puss

Likes

Comments