Postad i: Hundträning

Om två veckor ska jag och Lufsen börja en grundkurs i nose work på vår brukshundklubb. Det ska bli så spännande. Jag är helt grön inom träningsformen nose work men jag tror att det kommer passa Lufsen bra. Han älskar att använda näsan och tycker det är jätteroligt att spåra, leta och söka. :) Är det någon av er som provat på Nose work? Vad tycker era hundar om det? :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Postad i: Allmänt

Såg ett inlägg i en hundgrupp på Facebook tidigare idag där det diskuterades huruvida vita herdehundar är reserverade och ängsliga och därmed kanske inte den första rasen man tänker på när man tänker brukshund. Jag vet att det är känsligt att diskutera raser, avel och rasstandarder, åsikterna är många och delade! Jag personligen tycker inte att ängsliga och nerviga herdar är rastypiska eller något man skulle vilja avla på.

Lufsen och Bamse är ointresserade, och med det menar jag att de inte har ett jättestort behov av att hälsa på främmande människor. De är dock väldigt, väldigt sociala med människor de känner. Vissa kallar dem för reserverade, andra menar att reserverad innebär skygg, nervig och osäker. Att vara reserverad är för mig inte en negativ egenskap, men jag förstår att ordet i sig har många innebörder och att människor, och hundfolk speciellt, använder ordet olika.

Enligt SKK ska en vit herdehund vara:

"Egenskaper / Mentalitet

Vit herdehund ska vara en livlig, gladlynt, lättlärd och samarbetsvillig hund som uppskattar aktivitet. Den ska ha ett balanserat temperament, vara uppmärksam, vänlig och lågmäld. Aldrig rädd eller oprovocerat aggressiv. Vit herdehund är en mycket social hund som hyser stor tillgivenhet till sin ägare och den önskar ingenting högre än att vara accepterad som en i familjen. Rasen kan vara neutralt inställd till okända och även vakta när någon närmar sig hemmet."

I min mening är en vit herdehund en perfekt träningskompis och absolut en ras att räkna med i brukssammanhang. En otroligt mångsidig och lojal ras som man kan göra mycket med. Det vore jätteintressant att höra om någon är aktiv inom IPO med sin herde, och hur de isåfall är i skyddet? Skriv en kommentar här eller på instagram isåfall!


Jag tror och hoppas att rasen kommer få mer positiv uppmärksamhet i framtiden och att den kommer få acceptans i brukssammanhang. Jag hoppas innerligt att aveln utvecklas åt rätt håll och att de positiva egenskaper som utmärker herdarna blir kvar. ❤ Ni som också har en vit herde? Hur upplever ni rasen? Håller ni med om stämpeln den fått som reserverad och ängslig? Vad gör ni med era herdar? Vad har ni för mål?


Likes

Comments

Postad i: Vardag

Hoppsan, visst varit lite lugnt på bloggen senaste dagarna 🙈

Idag har vi mest bara tagit det väldigt lugnt, det är lite sjukstuga här hemma 🤒🤧 På kvällskvisten tog vi en promenad i kohagen som ligger bakom vårt hus. Det är sådan lyx att ha så fin natur precis runt knuten, hundarna fick gå lösa och det blev lite spontan inkallningsträning. 🌲🐕

Likes

Comments

Postad i: Vardag, Hundträning

Hej! 🐾

Träningen idag har bestått av miljöträning och massor av passivitetsträning. När man bor som oss, mitt ute på landet långt borta från all bebyggelse, är det lätt att hundarna (och jag själv😂) blir en aning stissiga i stan. 😬😂 Det märks givetvis mest på Lady, då hon bara bott på landet och inte alls är van med människor och stadsliv på samma sätt som Bamse och Lufsen.

Hundarna skötte sig iallafall väldigt bra, dock känns det alltid som vilda västern precis när jag tagit ur alla hundar ur bilen och innan de liksom hunnit landa. 😂 Till råga på allt så är Bamse och Lady mästare på att ljuda hysteriskt av iver och glädje under tiden man kopplar dem och öppnar bilburen så vi drar liksom uppmärksamhet till oss. Haha 🙈Likes

Comments

Postad i: Dragträning, Vardag

Kvällens träningspass blev kombinerad promenad och dragträning, perfekt när de dagar när man jobbar lite senare och har lite mindre tid. :) nu ikväll låg fokus på riktning och teknik i skritt. De var riktigt duktiga allihop 😃

Vad har ni tränat ikväll med era hundar? 🐾🐕💪

Likes

Comments

Postad i: Vardag

Imorse vaknade jag strax efter 06 och kunde inte riktigt somna om, tog med mig hundarna ut strax efter halv sju och njöt av morgonsolen. Först mockade jag lite hundskit 💩 medan busarna fick springa av sig. Sedan kopplade jag på dem och gav mig ut på en mysig morgontur ☀️🌷 Det är något magiskt med att vara ute tidigt och eftersom vi bor i en liten byhåla var det ingen annan ute, så himla skönt! Hade hundarna i mitt Baggenbälte med expanderlina så de fick strosa omkring som de ville. Vissa promenader måste både dom och jag få gå bara för att gå 🐾🚶🏻‍♀️💕 Finns inget bättre sätt att ladda energi på!

Likes

Comments

Postad i: Vardag

Den här veckan har det snöat massor där vi bor, det har varit barmark länge och lite snö var faktiskt efterlängtat! Dock har det redan börjat töa bort överallt då det såklaaaart blev plusgrader direkt.. Hatar slask, tö och smutsiga hundar! :(

Önskar att det antingen fryser på snart igen eller fortsätter vara riktigt varmt så det blir vår på riktigt!


Likes

Comments

Postad i: Utrustning

Här om dagen damp det ner ett efterlängtat paket i brevlådan. En superfin klövjeväska från Ruffwear, har velat ha en länge men då de ändå är relativt dyra nya har jag avvaktat.

När jag var med Bamse på massage för ett par veckor sen fick jag bekräftat att han musklat sig lite ojämnt då vi mest håller på med aktiviteter som stärker bakdelen (dragträning, backträning osv). Har själv reflekterat över att jag har svårt för att muskla alla tre fram och att det är mycket lättare för dem att bygga muskler i bakben och rumpa.

Blev då tipsad om att investera i en riktigt bra klövjeväska och tänkte att nu tusan tänker jag slå till! Hittade en i nyskick som en privatperson sålde och i början av veckan kom den alltså fram! Är jättenöjd med passform och utseendet på den!


Likes

Comments

Postad i: Hundträning, Agility

Igår blev det lite agilityträning hemma. Jag jobbade 15-21 så jag passade på att ställa fram banan på förmiddagen. Jag började med Lufsen, han älskar agility och blir gärna övertaggad. Eftersom jag just nu har ganska ont i knät är jag inte så snabb och han springer typ åttor runt mig haha.

När jag och Lufsen tränat färdigt släppte jag ut de andra så fick dom också vara med och busa. Lady får givetvis inte hoppa någonting eftersom hon är så ung, men hon tyckte tunneln var spännande så jag passade på att introducera henne för den. Lufsen tog sitt storebrorsansvar och lärde henne hur det fungerar ;) Sötnosarna!

Likes

Comments

Postad i: Hundträning

En av anledningarna till att jag tycker hundar och hundträning i synnerhet är så roligt är för att det är ett sååå brett område. Jag tycker att det är roligt att det finns så många olika former av träning och aktivering att välja på till sina fyrbenta vänner. Problemet kan dock bli, som i mitt fall, att man inte kan bestämma sig för en sak och att man i slutändan försöker hålla på med 354870 saker samtidigt...

Det är många träningsformer som jag inte vet så mycket om, men som jag gärna skulle vilja lära mig mer om och prova på. I dagsläget tränar jag främst lydnad, agility, dog parkour (balans och kroppskontroll), lägger lite spår (dock väldigt basic, vill lära mig mer!) och låter hundarna jobba mycket med näsan på olika sätt. Jag har också provat på WP (Weight pull) med Lufsen och Bamse. För att träna kondition och styrka cyklar jag en hel del med hundarna och är mycket i grus/sandtag och låter dem klättra.

Något som intresserar mig massor är barmarksdrag, jag vill prova och lära mig massor. Tror att det skulle kunna vara en bra träningsform för alla tre. Jag följer några instagramkonton som är superduktiga och blir motiverad till max. Finns det någon som är duktig och tränar (kanske tävlar) barmarksdrag i någon form i närheten av oss?! (Enköping, Uppsala, Stockholm...)

Om vi ska återgå till den träning jag faktiskt ägnar mig åt i dagsläget då, jag är medlem i Enköpings brukshundsklubb där även en del av vår träning sker.

Är ni medlem i någon klubb? Var och hur tränar ni med era hundar?

Likes

Comments