Header

Lärare: Du är kristen, visst?

Elev: Ja!

Lärare: Så du tror på Gud?

Elev: Absolut!

Lärare: Är Gud god?

Elev: Visst är han det.

Lärare: Är Gud allsmäktig?

Elev: Ja.

Lärare: Min bror dog i cancer även fast han bad till Gud att hela honom. De flesta av oss människor skulle vilja rädda andra som är sjuka. Men GUD helade inte min bror. Hur kan Gud då vara god?

(Eleven var tyst)

Lärare: Du kan inte svara, visst? Vi börjar om, gosse lilla. Är Gud god?

Elev: Ja.

Lärare: Är djävulen god?

Elev: Nej.

Lärare: Var kommer djävulen ifrån?

Elev: .... Gud.....

Lärare: Det stämmer. Så säg mig; finns det ondska i vår värld?

Elev: Ja..

Lärare: Ondskan finns överallt, visst? Och Gud skapade allt, eller hur?

Elev: Ja.

Lärare: Så vem skapade ondskan?

(Eleven svarade inte)

Lärare: Finns det sjukdom? Brist på moral? Hat? Död? Alla dessa hemska saker finns i vår värld, eller hur?

Elev: Ja.

Lärare: Så vem skapade det?

(Eleven svarar inte)

Lärare: Vetenskapen säger att du har 5 sinnen du använder för att identifiera och observera världen omkring dig. Så säg mig, har du någonsin sett Gud?

Elev: Nej.

Lärare: Berätta, har du någonsin hört Gud?

Elev: Nej.

Lärare: Har du känt på din Gud? Smakat på din Gud? Känt lukten av din Gud? Har du ens någon sinnesuppfattning av din Gud?

Elev: Nej, jag är rädd att jag inte har det.

Lärare: Och du tror fortfarande på honom?

Elev: Ja!

Lärare: Enligt sinnenas uppfattning, fysisk närvaro och bevisande fakta säger vetenskapen att Gud inte finns, vad säger du om det?

Elev: Inget, jag har bara min tro.

Lärare: Ja, tro. Och det är problemet. Inom vetenskapen VET vi.

Elev: okej.. Men då har jag en fråga till dig. Finns det någonting som är värme?

Lärare: Ja.

Elev: Och finns det något som är kyla?

Lärare: Ja.

Elev: Nej, det finns det inte. Det kan finnas mycket värme, ännu mer värme, det kan vara supervarmt och megavarmt, det kan finnas lite värme och ingen värme. Men det finns ingenting som kallas kyla. Vi kan gå ner så många grader under noll att det inte finns någon värme, men vi kan inte gå längre än så. Det finns ingenting som heter kyla. Kyla är bara ett ord vi använder när vi vill beskriva avsaknad av värme. Vi kan inte mäta kyla. Värme är energi. Kyla är inte motsatsen till värme, för det vi kallar kyla är bara avsaknaden av värme.

(Läraren är tyst)

Elev: Okej hur är det då med mörker? Finns det något som är mörker?

Lärare: Ja, vad är natten om inte ett mörker?

Elev: Du har fel igen. Mörker är avsaknaden av någonting. Du kan ha svagt ljus, vanligt ljus, ljust ljus, blixtrande ljus... Men om du är utan ljus konstant, då har du ingenting och det kallas mörker, är det vad du menar? Om det skulle vara sant, då skulle du kunna göra mörker mörkare, eller hur? Men det kan du inte.

Lärare: Så vad är din poäng, unga man?

Elev: Min poäng är att ditt filosofiska antagande är felaktigt.

Lärare: Felaktigt? Kan du förklara hur?

Elev: Du argumenterar för påståendet om dualism (att om det ena stämmer så stämmer det andra). Du menar att det finns liv och att det finns död, en god Gud och en ond Gud. Du lägger fram konceptet om Gud som någonting ändligt, något som kan ta slut, något vi kan mäta. Hör här: vetenskapen kan inte ens förklara en tanke. Den använder magnetism och elektricitet, men har aldrig sett, eller än mindre; uppfattat en tanke med sina 5 sinnen. Att bevisa död som motsatsen till liv är att bortse ifrån faktan att död inte är en materiell sak.

Död är inte motsatsen till liv, bara avsaknad av liv. Så säg mig nu; lär du ut till dina elever att de utvecklades från aporna?

Lärare: Om du syftar på den naturliga evolutionen, så ja, såklart jag gör.

Elev: Har du någonsin bevittnat evolutionen med dina egna ögon?

Lärare: Nej.

Elev: Eftersom ingen har bevittnat evolutionen och sett den med egna ögon och ingen kan med sannolikhet säga att den pågår just nu... Så då är det väl så att du lär ut din åsikt, det du TROR är sant? Du är ingen vetenskapsman utan bara en man som predikar sina åsikter, eller hur?

Eleven vänder sig till klassen: Är det någon här som sett vår lärares hjärna?

(Alla skrattar och skakar på huvudet)

Elev: Har någon här någonsin hört vår lärares hjärna? Känt på den? Luktat på den? Smakat på den? Ingen verkar ha gjort det. Så.. Enligt sinnenas uppfattning, fysisk närvaro och bevisande fakta säger vetenskapen att du inte har någon hjärna. Med all respekt, hur ska vi då kunna lita på dina lektioner?

Lärare: Jag antar att ni bara måste tro...

Elev: Precis så, EXAKT så! Länken mellan människa och Gud är TRO. Tro är allt som håller allt vid liv och gör att alla har sina åsikter och livsåskådningar. Varför skulle då din tro vara mer rätt/sann än min?

Jag har inte kommit på denna konversation utan sett den på olika ställen på internet, men den är väldigt bra och intressant.

Ha en fin dag!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Min relation med Jesus har betytt och betyder så obeskrivligt mycket för mig. Jag har alltid ett lugn och en trygghet i mig för att jag vet att jag har Jesus. Jag är otroligt tacksam till livet och för att jag får chansen att sprida budskapet om Jesus. Jag tjänar ingenting alls personligen på att berätta om Jesus. Jag har redan tagit emot honom och skulle egentligen kunna strunta i vad alla andra gör. Men allteftersom jag lär känna honom mer och lär mig mer om honom så vill jag bara mer och mer att så många människor som möjligt ska få chansen att lära känna Jesus och hans kärlek och vad den tillför till ens liv. Det är inget hokus pokus som är roligt att prata om. Jag vill vittna om hur stor förändring mitt liv tagit tack vare att jag lever med Jesus. Livet har en helt ny och betydelsefull mening. Jag är lyckligare. Jag ser på livet på ett annat sätt som får mig att må bra. Jag kan sprida Jesus kärlek och glädje runt mig och det gör andra människor lyckliga vilket är FANTASTISKT! Jag har som sagt ingenting att vinna på att få folk att bli kristna. Men jag vill berätta om Jesus för att jag vet att alla ni där ute har SÅ MYCKET att vinna om ni lär känna honom och börjar följa honom. Jag vill att ni ska få uppleva det fantastiska liv som jag upplever tack vare att jag följer Jesus.

Det är många som kallar sig kristna. I samhället idag går jargongen att alla ska få vara vad de vill. Många menar att om man själv känner sig kristen så är man det. Men vad innebär det egentligen att vara kristen? Att vara kristen är först och främst personligt för varje individ. Detta för att alla har en egen relation med Gud. Men generellt sett så betyder det att man tror på att Jesus har dött för oss och sedan uppstått igen. Det innebär även att man tror på Bibeln och försöker att leva efter den. Kristendomen är inte en folkgrupp, det är inte heller en religion, det är en relation mellan Gud och människan. Gud skapade människan till sin avbild men sedan blev vägen mellan Gud och människan avskuren i och med att människan, med sin fria vilja, valde att välja bort Gud (och syndade. Människan valde alltså att följa sina begär istället för att göra det som egentligen var rätt). Trots att vi syndat så ville han ändå komma nära oss igen och då antog han människoform för att kunna gå på samma mark som oss och vara en jämställd människa. Gud är unik. Han väljer att avstå från den stora och mäktiga tronen och går istället ner på vår nivå och vandrar tillsammans med oss. På flera ställen i Bibeln står det att Jesus böjer sig ner och tvättar någons fötter. Det är en gest som bara en underställd utför på någon som är stor och mäktig. Att Jesus kommer ridande på en åsna är ett annat exempel. Han väljer inte en ståtlig häst för att utstråla makt och storhet. Han väljer en liten åsna för att fortfarande vara på samma nivå som alla människor och inte sticka ut som någon märkvärdig.

Många kan tro att man måste uppfylla en del saker för att kunna vara kristen. Kanske att man måste utföra vissa handlingar eller på något sätt kvalificera sig till det. Och då vill jag säga till er som tänker så, att det inte stämmer. Att vara kristen innebär bara att man inser att man inte är komplett som människa, utan att man behöver Guds nåd. Och vad är då nåd? Jesus gav oss sin nåd genom att ta på sig våra synder, när han dog på korset, och ge oss en ny chans till först ett liv i kärlek, glädje och förlåtelse och sedan ett evigt lyckligt liv. Att han gav oss den chansen, det är nåd. Och att inse den nåden och vara tacksam och ödmjuk för den, det är det enda som "krävs" för att kunna kalla sig kristen.

Om du känner att du har gjort dumma grejer eller att du på något sätt inte är värd Guds nåd så tror du fel. Jag ska ge dig ett exempel ifrån Bibeln som bekräftar det. Jesus hade 12 lärjungar. Han valde tolv människor som sina närmaste vänner och han gav dem ansvaret att sprida hans budskap. Vilka valde han till sina lärjungar? Han hade kunnat välja de främsta och smartaste männen i världen om han ville. De som var utbildade, bäst retoriskt och kunde fånga människors intressen. Men han valde att slå följe med fiskare och människor som inte alls hade levt ett gott liv och de var inte heller speciellt smarta. Dessa valde JESUS till sina närmaste män och vänner och han gav dessa tokstollar ansvaret att sprida HANS ord. Och även fast han valde dem och tillät dem att vandra med honom, så svek de honom gång på gång. De gjorde bort sig och gjorde dumma grejer, till och med mot Jesus. Vad gjorde Jesus då? Han gav dem en chans till och en chans till. Så är det med oss människor. Jesus vill ha en relation med ALLA, vad du än har gjort och hur du än lever. Och de som redan kallar sig kristna är inte perfekta på något sätt bara för att de tror på nåden. Vi är bara människor och vi drivs ofta av våra begär som kanske inte är det bästa för oss, även om det kan verka gott/härligt/bra för stunden. Men Jesus förlåter oss för att han tror på att kärleken och godheten ska vinna. Ingen kan förtjäna Guds kärlek. Men han vill ge oss den ändå. Vi får bara vara tacksamma och ta emot.

En del av er, om ni ens läst så här långt, kommer bara tycka att det här är trams och nonsens. Jesus vill lära känna er också. "Men Jesus finns ju inte!"

Gör han inte? Hur vet du det? Ge honom en chans! Vad har du att förlora? Prova att be en bön, hör av dig till mig och ställ frågor, följ med mig eller en kompis till kyrkan, googla på Bibeln och läs något därifrån (skulle rekommendera något av evangelierna (Matteus, Markus, Lukas eller Johannes). OM Jesus skulle finnas, då är det väl synd att gå miste om nåden?

Om vi ska prata trovärdighet så kan jag dra ett exempel. I skolan lär vi oss om Julius Caesar. En stor historisk man som spelade en stor roll då den romerska republiken omformades till det romerska kejsardömet. Hur många har faktiskt funderat över trovärdigheten i detta? Bara för att vi lär oss det i skolan så köper de flesta storyn om Caesar och är helt 100 på att det är sant. Men tittar man på originalskrifterna som var det första som nedtecknades om honom så finns det ca 9-10 st på originalspråket som alla skrevs ca 900 år efter hans död. I 900 år har alltså dessa berättelser gått från mun till mun innan de nedtecknades i skrift. Och det är dessa skrifter som grundar det som står i läroböckerna. Tar vi en titt på nya testamentet i bibeln så har det ca 5300 originalskrifter på originalspråket som alla är skrivna ca 20-30 år efter händelserna. Och trots detta så litar många blint på historien om Julius Caesar och blånekar Jesus liv, död och uppståndelse (som det står om i nya testamentet). Varför skulle historien om Caesar vara mer trovärdig än historien om Jesus?

Något som är värd att fundera över...

Det var allt för den här gången! Tveka inte att höra av er med frågor eller synpunkter!

Kram!

Likes

Comments

Hej igen! En dag efter mitt senaste inlägg fick jag ett otroligt konkret bönesvar igen!
Har inte haft tid att skriva något inlägg förrän nu då jag varit på business-resa i Marbella med mitt företag. Nu har jag dock precis kommit hem. Lite vemodigt men har mycket att se fram emot den närmaste tiden så får fokusera på det helt enkelt.

Jag åkte taxi hem en kväll och glömde min mobil i taxin. Så tidigt på morgonen därpå kollade jag upp vart den var på hitta min iPhone och såg att den låg stilla någonstans i Älta. Jag och pappa tog bilen till platsen och mycket riktigt så låg min telefon i en parkerad taxi. Vi ringde upp taxibolaget och fick numret till chauffören. Dock var det relativt tidigt på morgonen så han svarade inte, antagligen sov han. Vi stod precis vid taxin i över en och en halv timme och ringde minst var femte minut, inget svar. Vi kollade upp vart chauffören bodde och knackade på dörren men vi fick inget svar. Klockan började bli mycket. Jag behövde åka till skolan och pappa behövde jobba. Det var ju inget krisläge direkt men jag kände ändå att vi behövde lite hjälp. Så jag slängde iväg en bön som löd ungefär "Jesus hjälp oss nu. Ingen av oss har tid att stå här och vänta. Om du finns så svarar chauffören på den tredje signalen från och med nu." Pappa hade sin telefon kopplat till bilens högtalarsystem så jag hörde allt.

Det går en signal, en till, den tredje signalen hinner precis börja och sen "ja hallå".
Jag blev SÅ PAFF! Jag hade inte alls räknat med det?! Jag blev så chockad så jag började storskratta så pappa blängde argt på mig för att jag störde samtalet. Återigen; Gud är med oss i det minsta lilla!! Till och med i sådana "värdsliga vardagsproblem". Helt sjukt. Det är sådant här som får mig att vara så bombsäker på min tro. Vad är oddsen att han skulle svara just på det samtalet, just på den tredje signalen efter att vi ringt säkert 30 samtal...? Så jag fick tillbaka min mobil och allt löste sig.

Gud är aldrig för stor för våra problem. Det enda vi behöver göra är att lita på honom och att lämna allt till honom, även det minsta lilla som vi kan se som värdsliga och betydelselösa saker.

Likes

Comments

Jag sitter och bölar på tåget just nu. Inte på grund av sorg, utan en överväldigande glädje och trygghet att Gud är så god!

Här får ni mitt vittnesbörd:

Jag har grubblat över en grej i några dagar. En grej som jag ser fram emot så otroligt mycket men på grund av några saker den senaste veckan börjat tveka på. Jag väntar på ett samtal och de skulle ringt förra veckan men har inte ringt än. Jag har bett över det men inte märkt någon skillnad eller fått något svar, varken från dem eller från Gud.

Imorse skriver en vän till mig och jag berättar läget, hon säger:

"Oroa dig inte. Kan vara Gud som vill att du ska lita på honom o ha tålamod. Som med Abraham, han fick vänta maaassa år på att Guds löfte skulle bli sann! För Gud ville att han skulle lita totalt på honom, ha tålamod och bara stå på hans ord. Be över de, sen lita på att dom kommer svara! Jag ska be jag med!"

Några sekunder senare plingar det till och detta kommer upp på min skärm. Bibelcitat-appen, som jag inte fått något av på veckor, kanske månader. För er som inte vet så är det en app som skickar en notis per dag med ett bibelord. Jag hade till och med trott att notiserna av den appen slutat fungera på något sätt. Men så får jag det där citatet "Frid åt er alla" och jag blir så tagen och berörd så jag börjar böla direkt, på tåget.

Jag säger bara; Gud är god. Även fast hans svar inte alltid kommer så här snabbt eller är så här tydliga, så hör han dina böner och vill dig allt väl. Det gäller bara att lära sig att lyssna rätt, ha tålamod och lita på att han leder dig rätt så länge du fortsätter be om det! Jag jobbar på det varje dag.

Ha en fantastisk dag! Jag kommer gå med ett leende på läpparna i alla fall! :D

Gud älskar dig, vare sig du tror eller ej!

Likes

Comments

Homosexualitet är en stor och infekterad fråga som innehåller många fördomar och åsikter speciellt mellan icke-troende och troende. Jag ska försöka berätta hur det ligger till, utifrån min uppfattning av den kristna tron och vad mina förebilder inom kristendomen säger angående detta.

Homosexualitet är inte Guds originaldesign för människans sexualitet. I början av bibeln beskrivs hur man och kvinna blir ett, och det är Guds sätt att beskriva sexualitet. Men bibeln säger även "älska din nästa". Och Jesus menar att alla är "din nästa". Människor som utövar andra religioner, människor som har andra sexualiteter än en själv, alla är din nästa! Alltså är människor med olika kön och även andra kön "din nästa" som Jesus säger att du ska älska.

Är det en synd att utföra homosexuella handlingar då? Det kan ses som en synd men du kommer inte till helvetet för att du är homosexuell. Heterosexualitet tar dig inte heller till himlen just för sexualitetens skull. Jesus pratar om begär och girighet, tio gånger mer än han pratar om otrohet exempelvis. Man är väl medveten när man är otrogen, men de flesta människor är inte medvetna när de är giriga och styrs av sina begär. Men kommer du till helvetet för att du har begär då? Nej. Det som "skickar dig till helvetet", enligt bibeln, är själviskhet och självstolthet i negativ benämning. Att tro att du kan vara din egna räddare och din egna Gud. Det som "skickar dig till himlen", enligt bibeln, är att skapa en relation med Jesus och att du erkänner att du är en syndare och att du behöver nåd och hjälp av någon/något som är större än dig själv. Därför är det missledande att säga att just homosexualitet är en synd. Det kan vara en synd eftersom begär, girighet och själviskhet är en synd. Men heterosexualitet kan då också vara en synd. Allt kan vara synd om det grundas i girighet, självstolthet och begär.

Många kan missuppfatta kristna och tror att de menar att om man har en annan sexualitet än heterosexualitet så "kommer du till helvetet". Men jag skulle inte säga att det är så det är, enligt uppfattningen jag fått. Om kristna uttalar sig om det så menar nog många att det är girigheten som är synden. Att man tror att man kan bestämma själv hur världen ska se ut och vad den behöver. Detta för att det inte gynnar the human flourishing*. Kristendomen har en grundlig uppfattning om vad meningen med mänskligheten är och vad vi är skapade till att göra för att gynna the human flourishing. Om du spenderar mycket pengar på dig själv så gynnar det kanske dig själv men inte andra. Homosexualiteten är inte Guds grundtanke med människans sexualitet då det inte gynnar the human flourishing men det har inte att göra med om du "skickas" till himlen eller helvetet. Det som skickar dig till något av dessa, enligt bibeln, är hur man tror på och väljer att leva efter evangeliet; du kan inte vara din egen räddare och rädda dig själv genom handlingar. Du kommer inte till himmelen för att du lever rätt. Du behöver erkänna att du inte är fullständig, att du gör fel, att du behöver Jesus, att du inte kan vara din egen Gud.

Men anledningen till att många kyrkor väljer att inte viga gay-par är för att de, som kyrkor bör göra, går efter bibelns budskap. Men bibelns budskap är inte alltid 100% självklart och därför tolkar olika människor, olika församlingar och olika kristna inriktningar denna fråga på olika sätt. Precis om att alla människor tolkar vilken fråga som helst på olika sätt beroende på värderingar, kultur, historia, med mera. Men som sagt så beskriver bibeln i början att en man och en kvinna blir ett. Och det är så Gud förklarar sexualiteten. Enligt kristendomen så är sexualitet Guds idé från början och därför anser många att vi bör lära oss om sexualitet av Gud. Att man bör lära sig hur något bör gå till av den som kom på idén från början, dess skapare. Alltså att vi bör lära oss om sexualitet av Gud, då det var han som skapade sexualiteten. En del menar att om man gör det på ett annat sätt så "leker man själv Gud" och där kommer vi till det som definierar synd. Att göra det på sitt egna sätt eller på det sättet som samhället tillåter är då en omkorrigering av Guds mening.

Notera att jag presenterat hur det ligger till utifrån uppfattningen jag fått och att alla kristna inriktningar, kyrkor och individer tolkar bibeln lite olika och att det inte är skrivet i sten vad man tycker bara för att man är kristen.

Så om ni fått uppfattningen att "kristna hatar homosexuella" så är det inte sant utefter Jesus ord. Och är man kristen är hela meningen att följa Jesus ord. Och Jesus säger att man ska "älska sin nästa" och ALLA människor är "din nästa", oavsett sexualitet.

*the human flourishing: ett begrepp som inkluderar frälsning, fullständighet, integritet, sundhet, samhörighet, rättvisa, välmående, rättfärdighet samt gemenskap kopplat till bibeln. Human flourishing betecknar rätt relation med Gud, med andra och med Guds skapelse. Det är sättet Gud menade att allt skulle vara när han skapade universum.

Likes

Comments

Hej allesammans! Jag fick en följdfråga på förra inlägget som jag tänkte svara på. Den lyder "Så du tycker att kristendomen är mest sann för att man enklare nås av Gud i och med att Jesus sa sig vara Gud? Islam säger att Gud är odefinierbar och inte ska gestaltas eller direkt representeras. Varför litar du mer på Jesus än på Muhammed?"

Jag respekterar alla människor och alla människors tro. Huvudsaken att man ändå har granskat sin egna tro kritiskt och jämfört med andra religiösa livsåskådningar, så man verkligen vet vilken tro man väljer. Och även att man står för allt som sin religiösa grund står för. Dock kommer jag endast att skriva varför jag väljer att tro på Jesus. Jag vill inte jämföra olika religioner på denna blogg men skriver gärna några konkreta anledningar till varför jag väljer att följa Jesus.

  • En stor del till varför jag tror på Jesus är just för att han inte var en profet, han var och är GUD.
  • Jesus var profetiskt förutsagd av ca 300 profeter innan han föddes och innan Maria (Jesus mamma) ens blev gravid. Det står i gamla testamentet att det ska komma en frälsare osv.
  • Jesus skyddade kvinnor i en kultur där de var förtryckta och det var okej att misshandla dem. Exempelvis när en skara män är på väg att börja stena en kvinna som begått äktenskapsbrott så står Jesus upp för henne och säger till männen "den som är fri från synd får kasta första stenen". (Johannes 8:3-11).
  • Jesus älskade barn och behandlade dem med minst lika stor respekt som vuxna. Han sa att barnen är störst i "himlarnas kungarike" (Matteus 18:1-4). När lärjungarna började tala strängt till barn så blev Jesus arg och sa ”Låt de små barnen komma till mig; försök inte hejda dem, för Guds kungarike tillhör sådana". (Markus 10:13-16)
  • Jesus hade inga slavar och han uppmanade människor att behandla ALLA människor på samma sätt som man själv vill bli behandlad (Lukas 6:31).
  • Jesus pratade konstant om att vi ska förlåta folk som behandlat oss fel och att vi ska älska våra fiender. (Matteus 18:22). Hela meningen med Jesus är ju att han kom till oss för att ta på sig våra synder och rädda oss. Det första han gjorde efter sin uppståndelse var att förlåta alla de män som pinat honom till döds. Dessa män, som tagit hans liv och förödmjukat honom, dessa män förlät han så fort han fick chansen.
  • Jesus stred aldrig. Jesus lär oss att älska våra fiender, be för dem, bry oss om dem och välsigna dem. Han ville sprida sitt budskap med kärlek och inte med våld.
  • Bibeln består av 66 böcker, skrivna av ca 40 olika författare i en tidsperiod som sträcker sig över tusen år. Författarna har kommit från samhällets alla olika skikt så som kungar, som David och Salomo, till Amos, som var en vanlig herde. Trots de olika sociala och kulturella skillnader samt skillnad i tid så följer Bibelns budskap en röd tråd. I böckerna finns även mängder av profetior om Jesus, vilka fullbordades i detalj under hans liv. Det finns även förutsägelser om Israel och grannländer så som exempelvis Assyrien, Persien och Babylon etc, som också slagit in. Ett bra exempel är de fyra evangelierna. De är skrivna av helt olika författare och ändå är de snarlika och det viktigaste, som är Jesus budskap och på vilket sätt han framställs och vad han gör, finns i alla evangelierna.

Här är några anledningar till varför jag väljer att tro på Jesus. Med tanke på att han väljer att basera allt han gör på kärlek så känner jag att man inte förlorar någonting på att försöka leva som honom. Även fast det skulle vara så att han inte är räddaren/messias/guds son, så förlorar man ingenting på att leva ett kärleksfullt liv. Men nu är det ju så att jag tror på honom och min önskan är att alla skulle släppa in honom i sitt hjärta då jag vet vilken frid, lugn och kärlek som överväldigar en när man säger sitt ja ifrån hjärtat. Jag önskar att alla ni skulle lära känna Jesus, för er skull!

Mitt motto i livet: What would Jesus do?

Likes

Comments

Hej vänner! Jag är supertacksam över all fin respons jag fått på denna blogg! Jag har även fått en fråga som jag tänkte svara på nu. Den lyder "Varför skulle det vara just den kristna guden som skapade Big Bang? Utan din kristna tro hade du antagligen inte trott på kristendomen eller kanske växt upp med en annan religion." Bra fråga! 😊 Svarar mer än gärna på den!

Absolut är det så att min kristna uppväxt är en liten del i att jag är kristen. Det var så jag blev introducerad till kristendomen. Men som jag skrev i inlägget ”What if” så är det jag personligen som valt helt själv att tro på det jag tror på. Det är ingen annans beslut. Jag har många vänner som inte alls är uppvuxna i en kristen familj, men på något sätt hittat Jesus och sedan valt att följa honom.

Sedan vill jag starkt påpeka att jag tror bara att det finns EN Gud. Jag tror inte att det finns olika gudar för olika religioner. Jag tror att alla religioner grundas hos en och samma Gud, men att de påverkats av kultur och människor och formats som de gjort. Alltså skulle jag inte säga att det är den ”kristna guden som skapat Big bang”, utan att det är ”Gud” som skapat Big bang. Det faktum att det finns fler religioner som säger olika saker gör det inte mindre troligt att det bara finns EN sann Gud. Och det faktum att folk tror på andra gudar är inget argument mot EN enda sann Gud. Det är samma sak som att säga att jag är född i Nordkorea och därför är det ett bevis för att politisk frihet inte existerar.

Men varför tror jag just på att Jesus är den sanna Guden? Att Jesus är Gud?
Bland annat för att grundarna till de andra religionerna sa: ”jag är en profet och jag ska hjälpa dig att hitta vägen till Gud, lev så här och så här så får du frihet.” Medan Jesus var den enda grundaren till en religion som sa ”Jag ÄR Gud, jag kom för att hitta dig. Det spelar ingen roll vad du gjort i ditt liv, jag älskar dig ändå.”

Men många påstår ändå att ”alla religioner har lika stor sannolikhet att vara sann, de är alla rätt, säg inte att din är mer rätt än någon annans.” Men faktum är att antingen är kristendomen bättre än alla andra, eller så är den sämre än alla andra. Men den kan inte vara likvärdig de andra religionerna. För om det Jesus sa är sant så är det ju en bättre förutsättning att Gud kommer till dig och vill komma in i ditt liv och säger att han förlåter allt dumt du gjort, än att det kommer en profet som säger att han ska hjälpa dig att hitta Gud och även säger till dig hur du ska leva.

Liknelse: ibland blir man väldigt upptagen och tänker ”åh jag önskar att jag inte skulle behöva äta” men du måste äta, det är fakta. Om du inte äter så dör du tillslut, jag är inte trångsynt som säger det, det är fakta. Och om Jesus är Guds son, då kommer du att dö utan honom, det är genom Jesus vi har chans till evigheten, om vi vill. Antingen är det sant och då är det fakta, eller så är det inte sant. Men det är inte ett trångsynt tankesätt, det är fakta.

Det är även så att det aktuella läget i världen påverkar människors syn. Man måste alltid skylla vår trasiga värld på någon syndabock. Om man skulle frågat människor vad som är det största hindret för fred på jorden för 70-40 år sedan så skulle de allra flesta svara ”de politiska ideologierna”. Det var ju den största orsaken till krigen och världens oroligheter just då, exempelvis kommunism och antisemitism. Om man skulle fråga folk samma fråga idag, då skulle många svara ”religion”.
Och absolut, religion har en stor tendens att splittra människor tack vare olika åsikter och livsåskådningar… Men jag tror ändå inte att man kan skylla på religionen.

Hur ska man se på detta då? Ett sätt som folk hanterar splittringen av religioner är att de hoppas på och/eller hjälper religioner att bli svagare eller till och med försvinna. Många människor idag, speciellt i västvärlden, menar att religionen kommer dö ut för att människor blir mer tekniskt avancerade och att de har så bra välstånd, de har en sådan trygghet i samhället att de helt enkelt inte behöver religionen. Men om man ser på hela världen ur det här perspektivet, så stämmer det inte alls. De flesta världsreligioner växer hela tiden. Afrika, exempelvis, har gått från 9% till 15% kristna på ungefär 100 år. Och Korea har gått från ungefär 1% till 40% kristna på 100 år. Här kan ni läsa en artikel som stöder det argumentet.

Ett annat sätt som folk hanterar splittringen av religioner är att de vill att religionen ska begränsas till det privata. ”Vi låter alla få ha deras religioner, vi är för religioner!” Men samtidigt tycker de att alla ska samsas om två punkter

1. Vi måste komma överens om att alla religioner är en väg till Gud, alla religioner är likvärdiga. De menar att ingen har rätt att säga att den har hela den andliga sanningen, de menar att alla ser lika stora delar av en stor sanning. Sedan drar många denna liknelse:

Några blinda män krockar med en elefant. Alla tar tag i den och alla börjar beskriva elefanten. En tar tag i snabeln och säger ”elefanter är långa och mjuka djur.” En tar tag i benet och säger ”nej, elefanter är väldigt tjocka och korta och hårda djur.” Och en annan känner på sidan av elefanten och påstår att den är stor och platt. De börjar argumentera.

(skriver inte detta till en specifik person men skriver ”du” för att det blir tydligare då)
Och vi inser att alla har lite rätt och alla har lite fel. Alla har delvis rätt, men ingen ser den totala bilden, så ingen har helt rätt. Och illustrationen sammanfattas i att alla religioner är desamma. Alla religioner ser delar av sanningen, ingen kan se helheten, ingen bör insistera på att de har den hela sanningen. MEN – det enda sättet du kan veta att ingen av de blinda männen hade rätt om hela elefanten är om DU kan se hela elefanten, så det enda sättet som tillåter dig att dra denna liknelse, är om DU ser HELA elefanten. Och detta betyder att det enda sättet du möjligtvis kan veta att alla religioner bara ser delar av sanningen är om du påstår att DU ser HELA sanningen – vilket är det du också säger att ingen kan. Du säger emot dig själv. Du börjar med att påstå att ingen kan se den hela bilden, att alla har delvis rätt. Men det kan du inte veta, för du ser ju inte heller hela elefanten! Därför finns inget sätt för dig att veta att alla religioner är lika om inte du menar att den kunskap du säger att ingen har, att du själv har den.

2. Religion är bra för att ge dig styrka och inspiration i ditt privatliv, men ta det aldrig utanför dörren, aldrig ut bland folk och argumentera aldrig för värderingar i samhället som är baserade på din religiösa tro.
En person som lägger fram denna idé är den amerikanska filosofen Richard Rorty. Han menar att du måste lämna din tro när du går ut bland folk, du måste alltså lämna alla synsätt på sanning, moral, rätt och fel hemma när du ska ut bland folk. För att allt detta är baserat på tro. ”Och därför blir det fel och vi kommer fightas för alltid. Nej, lämna din tro hemma och låt oss istället ta en titt på problem vi möter så som fattigdom och sådana problem. Låt oss bara släppa alla frågor om tro, låt oss hitta en väg som fungerar.”

Det är helt omöjligt och här kommer förklaringen till varför: jag frågar dig; vad är religion? Och ibland svarar folk att religion är saker man tror på och att man går till samlingar varje vecka osv.. men nej, ta en titt på vad religion VERKLIGEN är baserat på. Religion är en uppsättning av svar på de stora frågorna. Varför är vi här? Vad är rätt och fel för människor att göra? Vad är felet på människan och vad kan fixa felet? Och hur bestämmer vi rätt och fel? Och vad ska vi spendera vår tid på?

Ingen kan gå igenom livet utan något svar på dessa frågor. Och dessa frågor och svar är baserat på tro, för du kan inte bevisa detta i ett lab. Det är någonting man tror på. Det är en religiös tro som du kanske inte ser och lägger märke till, men den är där. Det är omöjligt att lämna dina religiösa åskådningar hemma när du går ut. För all moral och rätt och fel grundar sig på en tro. Om det inte finns någon Gud så är vi bara helt betydelselös materia. Och all materia har lagar. Så vi styrs av redan förutsatta lagar och därför är alltså vår uppfattning om att vi har en fri vilja, bara en illusion? Om det inte finns någon Gud så är vi bara materiella maskiner som styrs efter fysik-lagar. Och därför om du säger att jag ska hålla MIN tro undan från allmänheten så säger du samtidigt att DIN tro om samhället är överlägen min. ”Du kan få ta in min tro till allmänheten, men inte din tro.” Så att säga att det religiösa resonemang borde vara undanhållet från allmänheten för att det är baserat på tro och att det är kontroversiellt, är i sig själv ett tros-baserat uttalande, vilket är otroligt kontroversiellt.

I alla andra religioner är det så att för att bli räddad måste du följa sanningen. Vilket betyder att du måste älska Gud. Du måste älska andra människor. Du måste älska din familj. Du måste älska din nästa. Och om Gud ser dig älska honom och allt annat han säger att du ska älska, då kommer han att välsigna dig och rädda dig. Det är inte vad evangeliet säger. Istället säger evangeliet: ”Detta är kärlek: inte att vi älskar Gud, men att han älskade oss så mycket att han gav sin ende son till oss för att sota för alla våra synder.” Gud kommer och offrar sig själv och lider för människor som INTE älskar honom, som inte lever ett bra liv, som inte älskar sina medmänniskor. Jesus är ingen lärare som kommer och berättar för oss hur vi ska leva för att bli räddade. Jesus är räddaren som lever det livet vi skulle levt och dör döden vi skulle dött, i vår plats, istället för oss.
Evangeliet säger: du blir inte räddad på grund av dina handlingar, räddaren kommer till dig bara du erkänner hans existens. Men i andra religioner blir du räddad först om du lever rätt. Om man tror att man blir räddad på grund av sina handlingar då måste man vara överlägsen andra människor. Du ”måste” se ner på andra människor för du kan själv avgöra om de lever tillräckligt gott för att bli räddade eller inte. För du ”vet” att enda sättet att bli räddad är att göra som din Gud säger. Och de som inte tror som dig följer ju inte "din guds" lagar.

Jesus är inte bara en människa, han är inte bara en profetisk lärare, han är GUD i mänsklig gestalt. Alla har möjligheten att tro på vad de vill, men vilken tro leder till det mest inkluderande beteendet? Följ en moralisk tro och du kommer att känna dig överlägsen de icke-troende. Följ sekulariseringens spår i ditt liv och du kommer att känna dig överlägsen alla troende. Ta in evangeliet i ditt liv och du kommer att känna dig ödmjuk mot människor som inte tror på samma sak som dig, du strävar efter att tjäna människor som inte tror på vad du tror på och du kommer att veta att en man som älskar människor, som inte ens älskar honom tillbaka, är vad hela ditt liv är byggt på.

Hoppas du som ställde frågan fick svar!

Om ni vill höra mer angående detta så lyssna gärna på Timothy Keller's video på youtube HÄR. Den har jag tagit inspiration av för att svara på frågan och utveckla så mycket som möjligt.

Må gott!

Likes

Comments

Hej och välkommen till min blogg - WHAT IF?

Jag heter Felicia och har länge velat nå ut med min tro till en större skara. Jag vill berätta vad jag tror och så intressanta tankar och funderingar i mina läsares huvuden. Denna bloggen kommer att handla om hur det är att leva som en troende ungdom/ung vuxen idag, vilket kan vara väldigt motsägande och svårt i vårt otroligt sekulariserade land.

Jag är ingen utbildad teolog eller något liknande, utan jag baserar det jag skriver på min erfarenhet från gudstjänster, bibelskola, föreläsningar, diskussioner, böcker m.m. Jag vill även betona att denna blogg kommer att handla om just TRO - så jag kommer aldrig att komma med något påstående där jag menar att jag har rätt och någon annan har fel. Jag vill som sagt bara nå ut med min vision och mitt sätt att se på livet, oss människor och Gud. Jag är 100% öppen för frågor och invändningar, m.m. Det är bara intressant att få frågor då jag utvecklas mer själv och så kan jag förhoppningsvis ge er svar på era tankar. Jag kommer även att jobba mycket med intervjuer och intervjua folk med olika syn och diskutera svaren, så vi får en blandad bild i olika frågor!

Så vad tror du på? Tror du på tomten? På spöken? På Gud? På Allah? På Vishnu? Vetenskapen? Tandfen?
Själv tror jag på Gud. Jag är protestantiskt kristen och är med i en pingstförsamling.

Varför är jag det då?
Jag har vuxit upp i en troende familj men självklart har jag tagit beslutet själv att jag vill följa Jesus. Det heter tro av en anledning. Ingen vetenskapsman kan fullkomligt bevisa Guds existens, MEN ingen vetenskapsman kan fullkomligt motbevisa Guds existens heller. Vetenskapen bygger inte enbart på evidens, vetenskapen är beroende av tro på sitt sätt. Exempelvis förklaras många "oförklarliga händelser" inom vetenskapen som "slumpen". Och där ateister fyller i tomrummen med "slumpen" så fyller jag i med "Gud". Vetenskapen ger endast kunskap om naturen, och inte det övernaturliga. Vetenskapen beskriver även regelbundenheten i naturen, men den ger inte svar på "varför naturen finns?" och "varför regelbundenheten finns?" Det kan inte vetenskapen svara på - men det kan tron. Alltså tycker inte jag att det ena kan utesluta det andra.

Här är en metafor på hur många människor brukar resonera. Låt oss säga att Edvin ställer en fråga till en fysiker "hur fungerar en bilmotor?" Fysikern tar reda på allt i minsta detalj och förklarar för Edvin hur allt går till, hur motorn funkar. Sedan säger Edvin "jaha då förstår jag hur den funkar, och därför finns inte han som uppfann bilmotorn."

- Förstår ni vad jag menar? Bara för att vetenskapen berättar hur världen fungerar, så utesluter det inte en allsmäktig skapare!

Vi är skapade med ett fritt val - där vi, utifrån vårt förnuft, vår kunskap och våra känslor, har förmånen, förmågan och friheten att faktiskt välja själva vad vi vill tro på. Vilken teori vi vill hålla för sann och vilken livsåskådning vill ha bestämmer vi helt själva. I alla fall i vårt land med religionsfrihet, som jag är otroligt tacksam över och den tillgången/friheten tycker jag att alla människor förtjänar.

Men varför tror jag på Gud då? Hur kan jag vara så övertygad?
Den frågan kan jag ge otroligt många svar på, men här kommer en liten del:
Jag gillar vetenskap. Jag gillar att kunna lägga välgrundade argument för min sak och vara säker på vad jag pratar om. Jag tror även på en stor del av vetenskapen. Men jag tror absolut att tron och vetenskapen är starkt sammanlänkande. En vanlig fråga brukar lyda "tror du på Gud eller på big Bang?" Och då säger jag; varför inte båda?

Den ledande teorin om universum innan Big Bang-teorin var det nobelpristagaren Svante Arrhenius (nobelpris i kemi 1903) som hade grundat. Han menade att universum alltid funnits. "Det är evigt och har ingen början." Sedan kom Big Bang-teorin och revolutionerade världsbilden. Universum har alltså en början? Det finns ganska många vetenskapliga argument för att detta faktiskt stämmer. Jag tror att Gud är evig och alltid har funnits, precis som Svante Arrhenius menade att universum var evigt och alltid hade funnits. Någonting måste ju kommit först. "Vad var först? Hönan eller ägget?" Antingen är universum evigt, eller så är det något annat. För ingenting kan väl skapas utav ingenting, eller? Någonting måste utlöst smällen. Någon måste ha skapat materian som small. Hur har materian annars kommit till? Utav ingenting? Så om det finns bevisat att universum har en början, då, enligt mig, måste det varit Gud som utlöste allt. Så: tänk om? What if? Detta är i alla fall vad jag tror!

Hoppas ni vill fortsätta läsa min blogg och hör gärna av er om ni har frågor, mejl: felicia.bodaxell@gmail.com!

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Likes

Comments